Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano
12 godzin temu, GearsUp napisał(a):

I bardzo dobrze, to mi się podoba, o to chodzi

Gdyby nie oni s2 nadal bylby w sferze spekulacji. Po stopkach powninniscie ich calowac.

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 159,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• Nowobogackim Polakom nie przeszkadzają gierki za $90, a na discordzie i reddicie ludzie z bogatszych krajów narzekają, że nie dadzą tyle za gierke dla dzieci. Po premierze Astro Bota mase wpisów widzi

• Nie wiem czy nintendo zaryzykuje prezentacje po wczorajszej analizie Krycha. Imo cały projekt poszedł do kosza i na nowy kombajn big n przyjdzie nam jeszcze sporo poczekać

Opublikowano

Dorwali płytę główną od Switcha 2 i dosłownie wszystko co było w przeciekach sprzed paru lat zostało potwierdzone. Jedyna niewiadoma to zegary ale jeśli będą się zgadzały z tym co wyciekło to S2 będzie miał: w docku jakieś 30% mniej mocy GPU od PS4 Pro, przenośnie podobnie do PS4, a procek niecałe 3x mocniejszy niż jest w PS4. Lub jak kto woli S2 ma ~6.5x więcej teoretycznej mocy od S1.

Opublikowano

Steam deck mocniejszy przenośnie xddd

Ale ogólnie nie jest źle, mocno zyska ciemna strona mocy jeśli kiedyś złamią S2 i przenośnie będzie to można odpalić na uwolnionych zegarach

Opublikowano
1 godzinę temu, bisoner napisał(a):

A co tam tak wysoko robi gtx1050Ti?

Jest na swoim miejscu. Stary układ ale wrzucany do PCtów a nie urządzeń przenośnych, taki GTX 780 był by na szczycie tabelki.

Opublikowano

Część wydawców wyjebane nawet w te key cardy i dalej dają kod w pudle kekw ale zamieszanie, miał być ostatni bastion konsolowości, a wyszła sraka sonkassie

20250509_090324.jpg

20250509_090327.jpg

Opublikowano

Do mnie cyrk z key cardami, kodami itp to największa wtopa Nintendo przy switch2, tym bardziej w kontekście wzrostu ceny gierek. Miała być ostatnią konsola starej szkoły, a wyjdzie hybryda

Opublikowano

Gracze zapominają, że gry tworzą firmy. Dlatego zawsze mam niekończące się pokłady szydery dla ludzi którzy rzucają bez cienia zażenowania jakimiś hasłami o ostatnim bastionie konsolowości/wydań fizycznych/„normalności”, bo każdy ale to każdy z dużych wydawców zapeklowałby graczy po same kulen gdyby była taka możliwość.

No, ale dalej na forum są ludzie którzy łudzą się, że Sony zawsze będzie wydawać gry na nośnikach albo Nintendo trzymać się będzie tylko swojej platformy. Mam nadzieję, że wazelina przygotowana.

Opublikowano

A czego się spodziewaliscie jak developer dostaje wolną rękę? Taniej jest bez Carta 64GB, oni liczą każdego dolara więc im się to nie opłaca. CDPR zawsze się lansuje na dobrą firmę to sobie wchodzi w koszta, ale nie każdemu się to kalkuluje i opłaca. Jak by nie było to po prostu demand na pudła jest duzo mniejszy niz się wam wszystkim wydaje.

Opublikowano
18 minut temu, pawelgr5 napisał(a):

A czego się spodziewaliscie jak developer dostaje wolną rękę?

Ja się spodziewałem, że nie dostanie wolnej ręki. Czyli: wprowadziliśmy system key card, macie go używać. A Nintendo wyjebane po całości, pięknie wyłożyli laskę na swój twardy elektorat.

Nie żeby mi jakoś specjalnie zależało, bo branie multiplatform na S2 (jeszcze w tych obrzydliwych pudłach) to jak sranie do umywalki. Można, ale po co?

Opublikowano

Ja tego nie traktuje jako fackupu bo Nintendo nigdy nic nie obiecywało w kwestii pudełek i tego że będą je wspierać. Gracze sami zrobili z Nintendo jakiś obrońców pudełkowości i fizycznych ideałów i ostatnią prawdziwą konsole.

Wystarczyło tylko że koszty dla wydawców urosły i Nintendo stwierdziło, no fucks given, możecie wydawać gry na pustych kartach.

Teoretycznie zarówno Nintendo jak i Sony i Microsoft mogliby wymusić aby jeśli to możliwe gra wydana fizycznie zawierała całą grywalną wersję gry na nośniku fizycznym, ale nie ma co się oszukiwać oni mają to w dupie. A grono klientów którym na tym zależy jest zbyt małe by wymusić zmianę podejścia.

Opublikowano

Nikt niczego na nikim nie będzie wymuszał. Wyobrażacie sobie że ktokolwiek mówi Capcom że albo wszystko będzie fizycznie w pudle albo nie chcemy Resident Evil 9 na naszej platformie? xDDDD Gdyby np chcięli wymusić tylko to, że cała gra od razu ma być na nośniku to też co najwyzej więcej wydawców/developerów Indie olało by pudła totalnie bo szkoda strzępić ryja na malejący rynek, który na dodatek zawiera ryzyko rynku wtórnego na którym zarobią okrągłe zero.

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Przymus wydawania gier na drogich kartach?

Nie ma takiego przymusu bo Nintendo dało KeyCardy.

To wszystko kwestia dostępności i ceny Express MicroSD. Gry Nintendo będą wczytywały się szybciej i będą w całości na cartach, to najważniejsze w tym wszystkim. Dzisiaj kupując jakieś Halo albo Last of Us i wrzucając płytę do konsoli to pewnie kilkanaście GB trzeba ściągać.

Opublikowano
Teraz, GearsUp napisał(a):

Nie ma takiego przymusu bo Nintendo dało KeyCardy.

Wiem byku, nie musisz mi tego tłumaczyć. Beke toczę z porobionych pomysłów żeby Nintendo wymuszało na wydawcach używanie drogich gamecardów by tylko po to aby gra była w pełni na nośniku.

Opublikowano

Mylicie dwa tematy. Ja nie piszę o wydawaniu lub nie wydawaniu gier w całości na fizyku tylko o tym, że stworzyli system game card (przenośna licencja na nośniku + ściąganie gry), a i tak pozwalają wydawcom na ten fikołek z kodem na grę w pudełku (jednorazowy użytek). Zero konsekwencji.

11 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Przymus wydawania gier na drogich kartach? Nieźle wyruchałoby to nie tylko mniejszych twórców, ale i bezpośrednio samych graczy.

Idiotyczny post, po pierwsze nie o tym piszę, a po drugie do zmieszczenia samej licencji na kartridżu mogą użyć starych najtańszych kartów z S1 (kompatybilne).

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Paolo de Vesir napisał(a):

Wiem byku, nie musisz mi tego tłumaczyć. Beke toczę z porobionych pomysłów żeby Nintendo wymuszało na wydawcach używanie drogich gamecardów by tylko po to aby gra była w pełni na nośniku.

Nintendo "wymusiło" a raczej dało im opcję na używanie właśnie najtańszych Express Cardów żeby jakaś forma fizyczności była.

Przenośna licencja > kod przypisany do konta.

Opublikowano
3 minuty temu, GearsUp napisał(a):

Nintendo "wymusiło" a raczej dało im opcję na używanie właśnie najtańszych Express Cardów żeby jakaś forma fizyczności była.

Tak, dla graczy to jest dobre. Dla wydawców kod przypisany do konta > przenośna licencja. Dlatego niektórzy (stawiam, ze coraz więcej tego będzie) mają wyjebane na te niby "tanie" puste game key cardy skoro można je sprzedać i tylko na tym stracą więc wracają do kodów na kartkach. Plastik sprzedaj kiedy chcesz, ale gierki nie ruszysz.

Opublikowano
6 minut temu, jimmy napisał(a):

Idiotyczny post, po pierwsze nie o tym piszę, a po drugie do zmieszczenia samej licencji na kartridżu mogą użyć starych najtańszych kartów z S1 (kompatybilne).

Może mogli może nie. Mają wolną rękę i z tego korzystają.

5 minut temu, GearsUp napisał(a):

Oczywiście. Mi taki kompromis pasuje.

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, jimmy napisał(a):

Ja nie piszę o wydawaniu lub nie wydawaniu gier w całości na fizyku tylko o tym, że stworzyli system game card (przenośna licencja na nośniku + ściąganie gry), a i tak pozwalają wydawcom

A to ktoś ma nad tym czuwać i bić po łapce jak tak się stanie? W pudełkach z płytami też są karteczki z kodami. W przypadku tej Cywilizacji to już lepiej będzie dokupić upgrade packa do fizycznego nośnika ze Switcha 1 jak komuś się zechce grać w to w 4k na S2

Opublikowano

1 minutę temu, GearsUp napisał(a):

A to ktoś ma nad tym czuwać i bić po łapce jak tak się stanie?

Gdyby chcieli to by mogli tego przypilnować, przecież certyfikują każde wydanie na swoją platformę. Ale nie chcą i jebać ich za to :)

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, jimmy napisał(a):

Gdyby chcieli to by mogli tego przypilnować, przecież certyfikują każde wydanie na swoją platformę. Ale nie chcą i jebać ich za to :)

Jebać Faresa za to, że tak próbuje dymać graczy ze swoim Split Fiction sonkassie

Opublikowano

każdy ma wpływ. Największy EA i Nintendo, Fares i jego studio stosunkowo najmniejszy.