Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odpowiedzi 31
  • Wyświetleń 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ogólnie bardzo mi się podoba, ale technicznie jest mocno tak sobie. Po pierwsze nie da rady wyłączyć tej zjebanej winiety (na PC można), po drugie chodzenie jest strasznie pływające, jak w jakimś QUAK

• Zdaje sobie sprawę z bogatszej zawartości, większej skali produkcji, lepszego systemu walki i poziomu animacji niż w Total Chaos, ale Atomfall spokojnie podpiąłbym pod tag "drewno". Drewno wyższej jak

• Pierre Deck
    Pierre Deck

Dobra. Jestem w 5 rozdziale. Im dalej, tym lepiej. Szalenstwo ktore zmienia poziomy robi robote. Do tego fajne pomysly na przeciwnikow. Jeden z ciekawszych horrorow, ktore ogrywalem. 2 rozdzial gdzie

Opublikowano

Dobra. Jestem w 5 rozdziale. Im dalej, tym lepiej. Szalenstwo ktore zmienia poziomy robi robote. Do tego fajne pomysly na przeciwnikow. Jeden z ciekawszych horrorow, ktore ogrywalem.

2 rozdzial gdzie dostajemy bron i przeciwnicy sa malo wymagajcy i jest ich malo troche moze zniechecic, ale dalej sekcje walki fajnie przeplataja sie z sekcjami skradankowymi.

Gierka potrafi zamulic miejscami i dropnac co moze draznic ale i tak dostalismy solidny horrorek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam z tym tytułem spory problem. Jestem w trakcie czwartego rozdziału i w teorii ta gra robi masę rzeczy, które mi pasują - ma "fizyczną" walkę w zwarciu, różnicuje formułę czy ma niejasną, ale niebełkotliwą historię, do tego pewne inspiracje Silent Hillem 2 w warstwie fabularnej czy "otherworld" niemalże zerżnięty z Cichego Wzgórza. W praktyce jednak przymuszam się do grania w ten tytuł i nie potrafię w niego wejść, więc niech na razie idzie w odstawkę i się zobaczy, czy zechce mi się do niego wrócić. Bo, jak pisałem, w teorii to gra skrojona pode mnie.

Opublikowano
On 1/2/2026 at 9:09 PM, Jukka Sarasti said:

Mam z tym tytułem spory problem. Jestem w trakcie czwartego rozdziału i w teorii ta gra robi masę rzeczy, które mi pasują - ma "fizyczną" walkę w zwarciu, różnicuje formułę czy ma niejasną, ale niebełkotliwą historię, do tego pewne inspiracje Silent Hillem 2 w warstwie fabularnej czy "otherworld" niemalże zerżnięty z Cichego Wzgórza. W praktyce jednak przymuszam się do grania w ten tytuł i nie potrafię w niego wejść, więc niech na razie idzie w odstawkę i się zobaczy, czy zechce mi się do niego wrócić. Bo, jak pisałem, w teorii to gra skrojona pode mnie.

No mi na początku się podobało, ale później szybko zmęczyło i po 5 godzinach mi się trochę odechciało grać, dopiero jestem w trzecim rozdziale. Gra mnie męczy szaro-burą i baaardzo ciemną oprawą oraz monotonią lokacji. Sama też nie wie czym jest bo ani to horror, ani strzelanka, ani symulator chodzenia. Klimatu Silenta w ogóle tutaj nie czuję, bardziej mi przypomina leciwą już Penumbrę z dodatkiem melee. Może kiedyś wrócę i dokończę, ale jest to zawód.

Opublikowano

Wróciłem do gry ale po kilkudziesięciu zgonach w rozdziale Forgotten odpuściłem sobie i poleciało z dysku. W sumie nic mi w tej grze nie podeszło, stare Condemned miało lepszy combat a klimatu Silenta tutaj nie ma za grosz. Gra przypomina mi bardziej taki średniak z kosza z pecetowymi grami na wyprzedaży.

Opublikowano

Dotrwałem do 5 rozdziału i też dałem sobie spokój. Historia jest sztampowa (przynajmniej do momentu, w którym skończyłem, być może póżniej się rozkręca) combat jest poprawny i tyle, lokacje na jedno kopyto, na minus też to, że postać porusza się strasznie szybko i sprawia to wrażenie jakby się grało jakimś duchem, a nie człowiekiem. Jest tyle ciekawych tytułów do nadrobienia, że szkoda czasu na męczenie się do napisów końcowych. Na początku było jeszcze spoko, ale z każdym następnym rozdziałem coraz bardziej przymuszałem się do kolejnej sesji z tym tytułem.

Dodam jeszcze, że średnio mi leży pomysł z dbaniem o odpowiednie odżywienie i nawodnienie postaci. Jeszcze ta zabawa w produkowanie rożnego rodzaju broni, materiałów wybuchowych i środków leczniczych ze znalezionych materiałów jest ok, ale z tym zaspokojeniem pragnienia i głodu co chwilę to jakiś absurd. Przecież to nie jest Stalker, że spędzamy w świecie gry jakieś tygodnie/miesiące i jest to jeden z parametrów, o który musimy dbać, żeby przetrwać przez dłuższy czas w nieprzyjaznym środowisku. To tak jakby w Silent Hill trzeba by było łazić po miasteczku i szukać resztek jedzenia, bo James jest głodny przez co nie ma siły machać gazrurką. Niby pierdoła, ale do tego typu gry kompletnie mi nie pasuje taki pomysł.

Edytowane przez Czokosz