Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bundesliga

Featured Replies

Opublikowano

Noż kurna, gdyby powiedzieć przed meczem fanom Borussii, że oni zdobędą punkty z Bayernem dzięki szalonej odróbce i ich zbawcą w kompletnie doliczonym czasie będzie MODESTE, to nie uznaliby nic za bardziej niemożliwe. Nie spodziewałem się, ale ten Klassieker znowu dostarcza coś niesamowitego.

• Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Wyświetleń 244,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jakbyście nie zauważyli, przed chwilą wrzuciłem parę cytatów, które ujawniają chronologię waszego toku myślenia.     Początek sezonu: "Bayern to nie jest drużyna jednego sezonu jak Borussia, już mo

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Yousoufa Moukoko ma nadal 17 lat, kłóci się z rodzicami o kontrakt, a dość szybko przeszedł z "na razie nic specjalnego" do "kurde jeden z lepszych graczy w Bundeslidze".

No ale to pewnie dlatego że kłamał w sprawie wieku i tak naprawdę jest tylko czołowym graczem Bundesligi w wieku 20 lat, beka z typa xD

Dortmund nie ma idealnych wyników od czasu zmiany Modeste'a na Moukoko - przegrali z Union. Ale ekipa jakby odżyła po tej zmianie. 

A propos najlepszych graczy. Najwyższą średnią ocen w "Kickerze" ma nadal... Rafał Gikiewicz. Co prawda w tym piśmie bramkarze zawsze mają bardzo wysokie oceny, ale trzeba oddać - Giki zdecydowanie jest na razie uważany za najlepszego bramkarza tego sezonu. 

Opublikowano

Niespodziewanie, Bayern liderem. Union przegrała 5-0 z Leverkusen.

Bayern ma obecnie bilans goli 41-12, po 13 meczach... Mimo pewnych podejrzanych momentów, wyglądają ogólnie o głowę lepiej niż ktokolwiek jest drugi w Bundeslidze... czy to będzie Freiburg, Union, Dortmund, Hoffenheim, Eintracht czy Werder.

Sezon trwa za długo, żeby którykolwiek z tych klubów wygrywał przez cały czas. Takie mam wrażenie i tak jest co roku od tak dawna.

Opublikowano
On 11/5/2022 at 6:02 PM, ogqozo said:

Yousoufa Moukoko ma nadal 17 lat, kłóci się z rodzicami o kontrakt, a dość szybko przeszedł z "na razie nic specjalnego" do "kurde jeden z lepszych graczy w Bundeslidze".

No ale to pewnie dlatego że kłamał w sprawie wieku i tak naprawdę jest tylko czołowym graczem Bundesligi w wieku 20 lat, beka z typa xD

Dortmund nie ma idealnych wyników od czasu zmiany Modeste'a na Moukoko - przegrali z Union. Ale ekipa jakby odżyła po tej zmianie. 

A propos najlepszych graczy. Najwyższą średnią ocen w "Kickerze" ma nadal... Rafał Gikiewicz. Co prawda w tym piśmie bramkarze zawsze mają bardzo wysokie oceny, ale trzeba oddać - Giki zdecydowanie jest na razie uważany za najlepszego bramkarza tego sezonu. 

Jak typ urodzony w Niemczech może okłamać metrykę?

Dortmund typowo dla siebie dzisiaj przejebał, wstyd mi być kibicem od tyłu lat i oglądać porażki. Trzeba trzymać kciuki za Union i Freiburg aczkolwiek jedenaste mistrzostwo z rzędu dla Bayernu już przesądzone.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Yousoufa Moukoko szybko po przekroczeniu 18-tki miał opisywaną w mediach dramę o kontrakt. Wbrew pogłoskom, szybko jednak się zgodził na kilkuletnie przedłużenie (nie za długie) i jak na razie sprawa jest załatwiona. Zresztą po powrocie z przerwy Moukoko na razie nie zachwyca.

Dobrze że wrócił, po walce z rakiem, Sebastien Haller. Dostał oszałamiającą owację na Signal Iduna, dziś nieźle wyglądał z ławki i miał udział w jakże ważnej bramce w doliczonym czasie. Wzięty znikąd 25-letni Norweg Julian Ryerson wyglądał doskonale na prawej obronie, i tak oto BVB wygrało i utrzymało się w peletonie.

W kryzys Bayernu na razie nie wierzę, ale walka o 2. miejsce zapowiada się na bardzo zaciętą. To dopiero półmetek i każda z tych ekip jeszcze będzie miała wzloty i upadki. Taki Wolfsurg na przykład wygrał z jakiegoś powodu 6 meczów z rzędu, a ostatnie dwa łącznie 11-0... Tak naprawę ekipy z miejsc 2-10 są na bardzo podobnym poziomie.

Opublikowano
On 1/26/2023 at 1:07 AM, ogqozo said:

Yousoufa Moukoko szybko po przekroczeniu 18-tki miał opisywaną w mediach dramę o kontrakt. Wbrew pogłoskom, szybko jednak się zgodził na kilkuletnie przedłużenie (nie za długie) i jak na razie sprawa jest załatwiona. Zresztą po powrocie z przerwy Moukoko na razie nie zachwyca.

Dobrze że wrócił, po walce z rakiem, Sebastien Haller. Dostał oszałamiającą owację na Signal Iduna, dziś nieźle wyglądał z ławki i miał udział w jakże ważnej bramce w doliczonym czasie. Wzięty znikąd 25-letni Norweg Julian Ryerson wyglądał doskonale na prawej obronie, i tak oto BVB wygrało i utrzymało się w peletonie.

W kryzys Bayernu na razie nie wierzę, ale walka o 2. miejsce zapowiada się na bardzo zaciętą. To dopiero półmetek i każda z tych ekip jeszcze będzie miała wzloty i upadki. Taki Wolfsurg na przykład wygrał z jakiegoś powodu 6 meczów z rzędu, a ostatnie dwa łącznie 11-0... Tak naprawę ekipy z miejsc 2-10 są na bardzo podobnym poziomie.

Kryzys w Bayernie stał się faktem. Tylko 3 punkty zdobyte w 3 ostatnich meczach. Świetnie się to wszystko układa i znów kilka drużyn walczy o mistrzostwo. Jako fan BVB obawiam się dzisiejszego meczu z Leverkusen, które jest na gazie. Ostatnie 2 mecze Dortmund wygrał fartem, rzutem na taśmę i chyba szczęście dziś się skończy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Union niestety nie wykorzystał porażki Bayernu by wskoczyć na fotel lidera, ale Borussia wygrywa ÓSMY mecz z rzędu w tym roku strzelając przy tym sporo bramek i zrównuje się punktami z drużynami z Berlina i Monachium. Najlepszy sezon BL od lat, na taką formę BVB i zażartą walkę o tytuł czekałem i szczerze wątpiłem, że sie tych czasów doczekam. Cieszy forma Adeyemiego, strzelił kolejną bramkę i zaliczył asystę, niestety podczas swojego firmowego sprintu coś sobie zrobił z mięśniem, mam nadzieję, że wróci na mecz z Chelsea.

image.png.8eac64bd33ed691a71f6b1617fcfddb6.png

Opublikowano

Pamiętam, jak Terzić przejmował stery i ogólnie fani BVB byli mocno sceptyczni po co to robić, mimo że jako tymczasowy pod koniec wygrał bodaj 7 meczów pod rząd. Może ceniono jego więź z klubem i że nie jest Rosem, ale ogólnie zachwytów tą decyzją było niewiele, ani wiary w jakieś rekordy.

Teraz jednak patrzę i koleś wygrał 65% meczów, to jest bardzo wysoki wynik, pewnie jeden z najwyższych w historii. Nie wiem, ile z tych meczów uratował Kobel, ale te wyniki trzeba przyznać są naprawdę dobre. Zresztą BVB i tak gra ładniejszy, płynniejszy futbol niż ktokolwiek w tej lidze poza Bayernem, a w postaci Bellinghama ma przynajmniej jedną prawdziwą gwiazdę. 

Jutro w meczu Bayern-Union Berlin będzie się działo, cały świat za skromnym klubem z Berlina.

Zaczęło się, Lothar Matheus w wywiadzie powiedział, że 57-letni Urs Fischer mógłby trenować w przyszłości Bayern. Oczywiście, Bayern stawia na długofalowy projekt, ale jeśli Nagelsmann będzie tak zarządzał meczem jak w Gladbach tydzień temu, to pewnie im ten pomysł zacznie się pojawiać w głowach. Wzrost, jaki on zrobił w Unionie przez te 5 lat pracy, mówi za siebie, toż to cud. Teraz będą walczyć o fotel lidera, kiedy największym wirtuozem w ekipie jest dalece Sheraldo Becker, i ogólnie mało kto w jedenastce jest nawet przeciętnym graczem jak na Bundesligę. 

Opublikowano

Nie wiem, jak Dortmund to robi. Końcówka wczoraj to jakiś cud że Lipsk nie strzelił gola, w sumie jak cały mecz. Co tam się działo. Bayern pod ciśnieniem, ale dalej nie wierzę, że BVB będzie tak po prostu wygrywać każdy mecz.

Bayern przedłużył kontrakt z Choupo-Motingiem do 2024 roku. 34-letni weteran zagrał na razie 966 minut w lidze, strzelił 9 goli, i po prostu wygląda na "dziewiątce" lepiej niż Gnabry, Mane czy Mueller. Jednak Stanowski miał rację 10 lat temu, byle kto może zastąpić Lewandowskiego i też wypadnie tak samo.

Cancelo tymczasem już wylądował na ławce mdr, a ustawienie 3-2-4-1 ze Stanisiciem na jego miejscu wyglądało tak dobrze, że kto wie czy Cancelo zaraz nie zacznie znowu mieć emo że nie gra.

Opublikowano
On 3/4/2023 at 10:04 AM, ogqozo said:

Nie wiem, jak Dortmund to robi. Końcówka wczoraj to jakiś cud że Lipsk nie strzelił gola, w sumie jak cały mecz. Co tam się działo. Bayern pod ciśnieniem, ale dalej nie wierzę, że BVB będzie tak po prostu wygrywać każdy mecz.

Bayern przedłużył kontrakt z Choupo-Motingiem do 2024 roku. 34-letni weteran zagrał na razie 966 minut w lidze, strzelił 9 goli, i po prostu wygląda na "dziewiątce" lepiej niż Gnabry, Mane czy Mueller. Jednak Stanowski miał rację 10 lat temu, byle kto może zastąpić Lewandowskiego i też wypadnie tak samo.

Cancelo tymczasem już wylądował na ławce mdr, a ustawienie 3-2-4-1 ze Stanisiciem na jego miejscu wyglądało tak dobrze, że kto wie czy Cancelo zaraz nie zacznie znowu mieć emo że nie gra.

Widząc, że Kobel jednak nie wystąpi i mając w pamięci mecz RB z poprzedniej rundy to o wynik drżałem, a znów się udało :potter:

Końcówka meczu nerwowa i jak zwykle BVB miało sporo szczęścia, ale czy to źle? Szczęście im sprzyja i oby tak dalej. O wynik na Stamford Bridge też jestem spokojny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Stało się, Dortmund liderem. A zgadnijcie jaki mecz zaraz po przerwach reprezentacyjnych w sobotę. 

Nigdy nie było tak blisko? Było w 2019 roku. Wtedy Bayern nawet nie liderował wcześniej niż po 25 kolejkach, dopiero wdrapywał się w górę tabeli. Na początku kwietnia rozwalił Dortmund 5-0 i już prowadzenia nie oddał. I to chyba tyle, to był jedyny sezon przez ostatnie 10 lat, gdy Bayern nie był niezmiennym liderem przez ostatnie 10 kolejek. Nie wiem no, jak BVB w tym sezonie tego nie wyczaruje to pora coś myśleć o zamknięciu tej ligi i zaczęciu jakiejś nowej od zera może.

Opublikowano

Naggelsman wyjebany w trybie natychmiastowym :sadkek: Nowym trenerem Bayernu - Thomas Tuchel. 

Opublikowano

Nie ma to jak napisać dla dużej gazety w czwartek o 23:00 "jutro Nagelsmann pojawi się na spotkaniu z zarządem, by zostać poinformowanym o zwolnieniu". No coś mi mówi że już ta informacja dotarła do niego mdr.

Opublikowano

Nie no jeden punkt za liderem to już powód do zwolnienia. A tak na poważnie, bardzo dużo problemów boiskowych, od miesięcy słuchało się o pogorszeniu relacji Nagelsmanna z niektórymi piłkarzami i zarządem Bayernu. Dla mnie to dobra wiadomość, zamieszanie w klubie i potencjalnie utrata mistrzostwa na rzecz BVB (po tylu latach czekania!). Nie zdziwię się natomiast jak Tuchel osiągnie to co w Chelsea, przyjdzie do klubu w trakcje sezonu i wygra z marszu LM.

Opublikowano

Tego się nie spodziewałem. Z jednej strony brak dominacji w Bundeslidze, z drugiej dosyć łatwa droga do 1/4 Champions League (że nie mieli poważnego przeciwnika to inna rzecz). No ale narobił smrodu, zamiast siedzieć cicho, podejrzewam że z zawodnikami nie ma najlepszych stosunków i przyszła kryska na matyska. 

Opublikowano
26 minutes ago, Shankor said:

Tego się nie spodziewałem. Z jednej strony brak dominacji w Bundeslidze, z drugiej dosyć łatwa droga do 1/4 Champions League (że nie mieli poważnego przeciwnika to inna rzecz). No ale narobił smrodu, zamiast siedzieć cicho, podejrzewam że z zawodnikami nie ma najlepszych stosunków i przyszła kryska na matyska. 

Nie no, PSG można chyba nazwać poważnym przeciwnikiem, a totalnie zostali zdominowani. W grupie mieli Barcelonę i Inter więc to też nie totalne ogryzki.

Opublikowano

PSG dobrzy są na papierze i ogórkowej piłce francuskiej, gdzie w tym sezonie już odpadli z pucharu bagietki.

Barca ma dobrą defensywę i... tyle. Już pożegnali się z ligą Europy. Mają dużo szczęścia w tym sezonie, zobaczymy na ile im to wystarczy. 

Inter, z 21 pkt staty do lidera Serie A, chyba najmocniejszy z tego zestawienia. 

Opublikowano

no spoko, tak to zawsze mozna o kazdym prawie napisac ;) w dwumeczu wjebali psg 3:0, to nie jest jakis tam pierwszy lepszy rywal.

decyzja zaskakujaca, ale bajern za nagelsmana mi sie nie podobal, wiec w sumie sie ciesze