Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alan Wake

Featured Replies

Opublikowano
A przy okazji szpece niech powiedzą co to jest ten ,,Psychologiczny Thrller akcji''. To znaczy jaka jest specyfika tego gatunku i co go odróżnia od innych?

Pierwszą grą która przedstawia ten gatunek jest właśnie Alan Wake ;)

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 201,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

I ja wczoraj skończyłem swoje wędrówki po Bright Falls. Mimo kiepskiego ostatniego levelu i braku (pipi)nięcia w finale, gra naprawdę jest mocna i wsysa jak odkurzacz. Dla mnie mocne 9/10

Opublikowano

Też polecam, może fabuła nie jest aż tak genialna jak by się chciało, ale gra zachwyca klimatem, grafiką w nocnych levelach (czyli niemal zawsze) i rewelacyjnie oddaną grą światła. Przejścia z totalnych ciemności do oślepiającego blasku flary są niesamowite, podobnie jak promień latarki w mroku, wydobywający czasem ukryte informacje.

Opublikowano

Dokładnie. Klimat, oświetlenie i miejscówki są tutaj mistrzowskie. Tak powinny wyglądać Resident Evil i Silent Hill. Na ostatnie odcinek wiele osób narzeka, a mnie się podobało. Zwłaszcza robiąc osiągnięcie żeby przejść bez strzelania.

Opublikowano

No co do Residenta sie zgodze, ale z Silent Hill'em bym sie tak nie rozpedzal ;]

Opublikowano

Jak Wam idzie odnajdywanie poutykanych w grze rupieci (termosy, znaki itp)? Osobiście ukonczyłem AW 3-krotnie, a statsy wyglądają tak:

maszynopisy dla poziomów normal/hard - wszystkie

tablice informacyjne - 29/30

termosy - 97/100

skrzynie - 29/30

I za cholerę nie jestem w stanie pocelować tych brakujących :/

Opublikowano

maszynopisy normal/hard -wszystkie

tablic jest chyba 25 a 30 jest skrzynek ;> w każdym razie mam ich 20

termosy 92

skrzynie 29

gra skończona dwa razy.

Opublikowano

Dziś kupiłem Alana, przed chwilą włożyłem płytę do czytnika i od razu rozczarowanie- co to za mikroskopijna czcionka?! Nie jestem w stanie jej odczytać, jak można powiększyć napisy?

Opublikowano

Gram i stwierdzam jedno , ucieczka przed tymi zjawami nie ma sensu. Kolo pol km w lesie , a po chwili widze zamach lopaty za moimi plecami.

+ super porada na ekranie podczas loadingu - jak jest ich zbyt wielu , uciekaj do swiatla....... zanim dobiegne , to dostane w garba z lopaty.........

Opublikowano

Na normalu uciekać musiałem tylko kilka razy, bo skończyła mi się amunicja, ale największe emocje są właśnie jak biegniemy ku świateł tlącemu się w oddali a została nam tylko jedna flara.

Edytowane przez Cethu

Opublikowano

maszynopisy normal/hard -wszystkie

tablic jest chyba 25 a 30 jest skrzynek ;> w każdym razie mam ich 20

termosy 92

skrzynie 29

gra skończona dwa razy.

Ok skrzynki mam wszystkie, grę pozostało przejść na koszmarze i będzie 970 G, termosów chyba nie dam rady :/ A nie muszę jeszcze te znaki ogarnąć wszystkie :/

Edytowane przez Soul

Opublikowano

U mnie zostało do znalezienie 8 tablic informacyjnych i 9 termosów. Skrzynie i maszynopis znalazłem sam, ale przy termosach wymiękłem. Póki co nie widzę żadnego poradnika (pewnie się robią dopiero). Przechodzę teraz na najwyższym poziomie i momentami jest hardcore, z tego co widzę ucieczka jest trudniejsza do zrobienia niż wycofanie się i powolna eliminacja przeciwnika. Opętani lubią pojawić się nagle i za plecami.

Udało wam się zaliczyć osiągnięcie "Child of the Elder God" (daj się porwać muzyce, nie tracąc przy tym zdrowia) ? Dla mnie to jest nie do przejścia, zawsze mnie ktoś dziabnie.

Opublikowano

Ja to nawet na hardzie zrobiłem :)

Rzucaj często granaty błyskowe i rób uniki gdy ktoś rzuca w Ciebie przedmiotami a kiedy podnosisz przedmioty lub wróg zbliży się zbyt blisko to rzucaj na ziemie flare i (pipi).aj ze strzelby. Pare prób i achiw wpadnie

Opublikowano

Tego jeszcze nie próbowałem, też sam wszystko znalazłem, bo nawet nie wiem czy jest gdzieś jakiś poradnik.... :turned:

Opublikowano

Child of the Elder God" (daj się porwać muzyce, nie tracąc przy tym zdrowia)

A tak dokladnie to o co chodzi w tym osiagnieciu ?

Opublikowano

Twoje życie nie może spaść do poziomu szaro białego obrazu w pewnej misji ;)

Mnie też denerwują te termosy, nie mogli zrobić tak jak z manuskryptami, aby się wiedziało w którym levelu brakuje. Zostało mi 9 do znalezienia, ale nie wiem gdzie, trzeba czekać na poradnik(na GOL'u ma być) ;)

Opublikowano

W ktorej misji ? Znajac zycie przelecialem to.

Termosy nie sa na szczescie pochowane gdzies w krzakach w lesie, najczesciej domki , szopy i okolice. Jadac autem jechales na pale przed siebie ? Pare bylo na obalonym drzewie i w jednej misji trzeba troche dookola pojechac i polazic po ruinach.

EDIT:

Juz wiem gdzie ........ najlepsza akcja z calej gry imo ;p No to padlem tam pare razy , a jestem juz w 5 odcinku. Coafnac sie nie mozna...... moze na koszmarnym wpadnie albo latwym...

Edytowane przez luck1985

Opublikowano

I tak jeszcze raz będę AW szedł na koszmarnym to połażę, samochodem za dnia podróżowałem powoli, ogólnie zazwyczaj zwiedzam każdy domek, sprawdzam czy mogę wejść do środka i tp . Pewnie pogubiłem te termosy gdzieś w lesie jak mnie przeciwnicy atakowali ;)

Opublikowano

Na golu już dawno jest poradnik ale tam opisują tylko jak znaleźć kartki i nic poza tym.

Opublikowano

Jak dzisiaj odpakowałem grę i zobaczyłem ten kartonik to pomyślałem, że warto było czekać :D

alanu.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

EDYTA: Jestem w drugim odcinku i świetnie się bawię. Większość z napotkanych osób ma sporo do powiedzenia. Night Springs rządzi. Historia jest dobrze prowadzona. Jakoś mi nie przeszkadza, że przeciwnicy różnią się "tylko" używaną bronią, skurczybyki są szybsze niż myślałem :). Mechanika gry bardzo solidna. Do stylu graficznego trzeba się przyzwyczaić trochę bo wygląda to zupełnie inaczej niż inne gry. Nie wiem jak mogli tak skopać mimikę twarzy i synchronizację. Hard jest akurat, nie ma co grać na normal. Generalnie to bardzo dobrze jest utrzymany balans między fabułą i akcją. Barry jest przegięty :thumbsup:

Edytowane przez donsterydo