Jump to content

Przepisy


molly

Recommended Posts

Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruchą



74684258yc5.th.jpg 33438207kf9.th.jpg 93174344fz8.th.jpg

Wykonanie tego dania jest dziecinnie proste, w dodatku zajmuje zaledwie ~15 minut, a efekty sa powalające - tak przygotowane krewetki sa po prostu świetne

:D

 

Składniki



 

* Krewetki black tiger (tyle ile zdołamy zeżreć
:D )

* Czosnek

* Natka pietruszki

 

Przygotowanie


 



Z maselniczki wygrzebujemy trochę masła, które następnie zgrabnie przenosimy na patelnię i rozgrzewamy. Kiedy już cała powierzchnia patelni będzie wypełniona złocistym płynem, zmniejszamy nieco gaz i zabieramy się do wyciskania czosnku. Bierzemy w ręce wyciskarę, wkładamy do niej ze 3 ząbki i sru na patelnie, do masełka. Teraz wyjmujemy krewetki i wsypujemy wszystkie do tłuszczyku z czosnkiem, który nam się na patelni przygotowuje. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki (oczywiście mrożona także może być) i wszystko razem ogrzewamy na niewielkim ogniu przez jakieś 5-6 minut, co jakiś czas mieszając; ewentualnie można dodać jeszcze odrobine wody. Wszystko razem zlewamy do miseczki i gotowe. Na zdjęciach to wszystko tak pływa w tym maśle, bo po prostu uwielbiam jak krewetki są całe zamoczone w tym czosnkowo-pietruszkowym tłuszczu, który w dodatku tak fajnie przesiąka tym aromatem krewetek.


Edited by LegionPolski
Link to comment
Ja bym zrobil z koprem ;].

 

Myślisz, że lepsiejsze byłoby? :)

W sumie pomysł ciekawy :>

Ta, duzo kopru. Potem mozesz zrobic taki trick - po pierwsze nie uzywaj za duzo masla, a po drugie krewetki jak sie usmaza, to je wyjmij, a do maselka z koprem i aromatem krewetkowo-czosnkowym wlewasz albo tlusta smietane do sosow, albo smietanke dietetyczna do sosow. Do tego ryz i salata z czewonym octem winnym i powinno byc zayebiste danie ;].

Link to comment

Wiem, że smażone owoce morza śmierdzą niemiłosiernie. Głównie krewetki.

 

Kiedyś w robocie kucharze rzeźbili krem z owoców morza. Szły do tego ze trzy rodzaje krewetek, jakieś ryby (ale nie za dużo), kilka homarów, kraby, warzywa i ch.uj wie co jeszcze. Całość smażona na patelni z jakimiś dodatkami. No nie pamiętam. Smród okrutny.

Później i tak zlali z tego sam płyn, z czymś tam zmielili, a padlina poszła dla świń.

Link to comment

koktajlowe może i śmierdzą i mogą komuś nie smakować (chociaz ja bardzo lubię, szczególnie w sałatkach), ale te większe raczej nie iebią.

 

@STRETCH, a jak jadłeś? bo te, na które podałem przepis różnią się trochę w smaku od "surowych" :)

Link to comment
Legion, ja czegoś nie rozumiem... robisz zupę z masła? tak to wygląda, naprawdę niesmacznie ;)

 

 

Nie Mateusz, skądże - musiałbym być srogo popierdzielony, żeby ten tłuszcz jeść.

Po prostu nawaliłem tam sporo masełka, bo jedząc krewetki moczę je w tym przesiąkniętym czosnkiem maśle. Nie żeby spijać to coś. Aż taki frik ze mnie nie jest <evil> <djabeł>

Link to comment
  • 2 months later...
  • 1 month later...

Ciasto na zajebiście szybko

 

 

Składniki:

 

- Jajko (a moim zdaniem najlepiej "pół" jajka, bo za bardzo się lepi, ew. zwiększcie liczbę pozostałych składników)

 

- 3 łyżki mąki

 

- 3 łyżki cukru

 

- 3 łyzki kakao (gorzkiego, takiego do gotowania)

 

- 2 łyżki oleju

 

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przepis:

 

Najpierw smarujemy kubek (najlepiej taki długi, ale mogą być normalne, ważne, żeby proste) margaryną (delma może być, czy coś w tym stylu). Znaczy się boki kubka. Oczywiście od strony wewnętrznej, żeby nikt nie smarował kubka tłuszczem naokoło ;] Dalej wrzucamy wszystkie składniki do niego i mieszamy. A jak mamy mikser to miksujemy. Do uzyskania takiej masy (smacznej trzeba dodać) fajnej. Możem se pierdyknąć miodu trochę, albo czegoś innego do smaku, ale to już jest sprawa Waszych upodobań i kreatywności. No i to wszystko do mikrofalówki na około 3,5 minuty. Wyjmujemy to i wykałaczką do szaszłyków, albo cienkim nożem naokoło objeżdżamy ciasto. O, widać teraz jak fajnie odstaje od krawędzi kubka (thx to Margaryna). No i tera obracamy ten kubek o 180 stopni. Pod kubkiem musi znajdować się jakiś talerzyk/miseczka, bo inaczej ciasto wypier'doli się na podłogę, a tego nie chcemy. No więc jak już ciasto znajdzie się na talerzyku/miseczce (trza czasem szarpnąć, dlatego najlepiej mieć kubeczek z uchem) to w zasadzie jest gotowe do spożycia. Można sobie czymś polać/posypać jeszcze. Niby się ciepłych ciast nie powinno wpiep'rzać, ale mnie jeszcze nigdy brzuch nie bolał jak tak zjadłem ciepłe. Ale jak zjecie i coś Wam się stanie, to nie miejcie pretensji do mnie. Więc weźcie poczekajcie aż się ochłodzi lepiej, o.

 

Smacznego.

Edited by LegionPolski
Link to comment

Cos tam z piekarnika...

 

- mielone - 450g

- pieczarki

- 2 cebule

- tarty parmezan

- ew. tez mozarella

- smietanka do sosow

- ziemniaki pokrojone w plastry

- czosnek

 

Podsmaz miecho, cebule i pieczarki, poddus troche, dolej smietanki, ofkoz przyprawiaj czyms - vegeta sie nada. Na sam koniec wdus czosnek. Potem wez jakas brytwanne, czy inne naczynie zaroodporne, wyloz warstwe ziemniakow na dno, naloz troche sosiastego farszu, posyp parmezanem i przeloz tak ile warstw trzeba i piecz z godzine czy iles, az ziemniaki zmiekna. Pod koniec mozesz jeszcze to obsypac tartym, miekkim serem - jakas mozarella np.

 

Dzis zrobilem i jest zayebiste.

A bonus jest taki, ze zapomnialem wrzucic do tego brokula ;p. Zreszta i tak zabrakloby miejsca w moim zaroodpornym naczyniu ;p.

Link to comment

Jeśli u was są pokazy zeptera lub tuperware polecam sie na nie udać.

Oto kilka przepisów:

 

Koktajl truskawkowy (może być np. wiśniowy)

 

-2 szklanki mleka (może być więcej)

-zamrożone truskawki

-kostki lodu

-cukier puder

 

Wrzucamy wszystkie składniki do miksera , pełen gaz i jazdaaaaa !!

Gdy sie wszystko zmieli ,przelewamy do szklanki.

 

Mrożona kawa

 

-mleko 0% - 1%

-kawa rozpuszczalna

-gorzka czekolada

-cukier jako opcja

 

Wsadzamy mleko do zamrażalnika aby sie zamroziło. Gdy zakończy się ten czasochłonny proces rozcinamy karton i wrzucamy pokruszone mleko do miksera (ok 1/3 kartonu ) (nie zdarzyło mi sie aby mleko zamarzło na kamień).Wsypujemy kawę (zależy od upodobań ale na taka postać rzeczy będą to 2 łyżeczki).Mieszamy wszystko w mikserze.Czekoladę mielimy w młynku na proszek i posypujemy nim sporządzony eliksir.Polecam miksować aby uzyskać piankę.

 

Powyższe rzeczy robiłem mikserem zepter mixSy <lans>. Można to robić w zwykłych stojących mikserach.

 

Link to comment
Jeśli u was są pokazy zeptera lub tuperware polecam sie na nie udać.

Oto kilka przepisów:

 

Koktajl truskawkowy (może być np. wiśniowy)

 

-2 szklanki mleka (może być więcej)

-zamrożone truskawki

-kostki lodu

-cukier puder

 

Wrzucamy wszystkie składniki do miksera , pełen gaz i jazdaaaaa !!

Gdy sie wszystko zmieli ,przelewamy do szklanki.

Muszę to zapisać

 

pytanie do szefa kuchni... mogę to przelać do kubka? nie zważy się?

 

Link to comment
Ciasto na zajebiście szybko

 

 

Składniki:

 

- Jajko (a moim zdaniem najlepiej "pół" jajka, bo za bardzo się lepi, ew. zwiększcie liczbę pozostałych składników)

 

- 3 łyżki mąki

 

- 3 łyżki cukru

 

- 3 łyzki kakao (gorzkiego, takiego do gotowania)

 

- 2 łyżki oleju

 

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przepis:

 

Najpierw smarujemy kubek (najlepiej taki długi, ale mogą być normalne, ważne, żeby proste) margaryną (delma może być, czy coś w tym stylu). Znaczy się boki kubka. Oczywiście od strony wewnętrznej, żeby nikt nie smarował kubka tłuszczem naokoło ;] Dalej wrzucamy wszystkie składniki do niego i mieszamy. A jak mamy mikser to miksujemy. Do uzyskania takiej masy (smacznej trzeba dodać) fajnej. Możem se pierdyknąć miodu trochę, albo czegoś innego do smaku, ale to już jest sprawa Waszych upodobań i kreatywności. No i to wszystko do mikrofalówki na około 3,5 minuty. Wyjmujemy to i wykałaczką do szaszłyków, albo cienkim nożem naokoło objeżdżamy ciasto. O, widać teraz jak fajnie odstaje od krawędzi kubka (thx to Margaryna). No i tera obracamy ten kubek o 180 stopni. Pod kubkiem musi znajdować się jakiś talerzyk/miseczka, bo inaczej ciasto wypier'doli się na podłogę, a tego nie chcemy. No więc jak już ciasto znajdzie się na talerzyku/miseczce (trza czasem szarpnąć, dlatego najlepiej mieć kubeczek z uchem) to w zasadzie jest gotowe do spożycia. Można sobie czymś polać/posypać jeszcze. Niby się ciepłych ciast nie powinno wpiep'rzać, ale mnie jeszcze nigdy brzuch nie bolał jak tak zjadłem ciepłe. Ale jak zjecie i coś Wam się stanie, to nie miejcie pretensji do mnie. Więc weźcie poczekajcie aż się ochłodzi lepiej, o.

 

Smacznego.

 

Łyżka stołowa?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.