Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Metal Gear Solid 4

Featured Replies

Opublikowano

Owszem, "Snake Eater" to piękna gra ale w MGS4 fabuła skupia się głównie na najważniejszych wątkach dwójki, bo one wymagały konkretnego rozwinięcia. Guns of the Patriots właściwie tylko porusza kwestię MGS3 w kilku momentach. Mimo tego MGS3 jest fascynującym tytułem, obok którego nie powinno się przechodzić obojętnie.

Edytowane przez NEMESIS U.S.

• Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Wyświetleń 245,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zwyrodnialec
    Zwyrodnialec

Coati chyba się zdenerwował i zamknął temat o MGS5.       Może ten wątek zostanie poruszony w MGS5, tak jak w trójce kryzys kubański. Snake będzie dociekał prawdy, czy to Putin z Tuskiem zestr

• A wczoraj w sumie stwierdziłem, że nie chce mi się na nich czekać, pobawiłem się z emulgatorem i zgadnij, kto dzisiaj skończył pierwszy akt Cudownie wrócić do tej gierki

• OMFG! Ja z gory przepraszam wszystkich fanow MGS, ktorzy znaja kazy detal i podniecaja sie nawiazaniami. Dla mnie cala seria nigdy nie byla niczym szczegolnym i nie bylem zadnym fanem MGS1 i 2. Dopier

Opublikowano

Czwarty bierze o wiele więcej z trójki, niż z dwójki. :kiss:

Opublikowano

Czwarty bierze o wiele więcej z trójki, niż z dwójki. :kiss:

Tez tak mysle. W ogole dziwi mnie to co Kojima zrobil w 4 czesci. 2 byla mega poplatana i naprawde mozna bylo sie pogubic w pewnych watkach natomiast 4 sprawia na mnie wrazenie jak by ubogiej fabularnie. Powiem wiecej obdziera poprzednie czesci z pewnej tajemniczosci przez to ze praktycznie wsyztsko wyjasnia.. Jak po pierwszym przejsciu gry bylem zachwycony tak po drugim stwierdzam ze 4 to zdecydowanie najslabsza czesc serii( po za koncowka 3 i 5 rozdzialu i jedynym klimatycznym 4). Mam wrazenie jak by ta czesc byla w pewnym sensie oderwana od serii. Nie ma ani charakterystycznej muzy ani wybitnych bossow, grafika nie robi wrazenia ( filtry w Snake Eaterze powoduja ze gra wziac wyglada dla mnie slicznie) a gameplay wybitnie ssie.. Nie zmienia to faktu ze gram w to wciaz jak gupi :)

Opublikowano

witam mam pytanie- dzisiaj prawdopodobnie sprawie sobie ps3 i mgsa, ale mgs bedzie uzywany, dlatego mam pytanie:

czy kazda uzywana wersja mgsa jest niezdatna do odpalenia mp na innym profilu? slyszalem ze jest z tym chora opcja, poniewaz jak ktos wczesniej sie zalogowal to juz sie nie da tego usunac i nie mozna jej odpalic na innym profilu.

prawdopodobnie cos gmatwam ale nie wiem dokladnie o co chodzi. jak to szybko sprawdzic czy mgo jest "zablokowany"?

Opublikowano

Tez tak mysle. W ogole dziwi mnie to co Kojima zrobil w 4 czesci. 2 byla mega poplatana i naprawde mozna bylo sie pogubic w pewnych watkach natomiast 4 sprawia na mnie wrazenie jak by ubogiej fabularnie. Powiem wiecej obdziera poprzednie czesci z pewnej tajemniczosci przez to ze praktycznie wsyztsko wyjasnia.. Jak po pierwszym przejsciu gry bylem zachwycony tak po drugim stwierdzam ze 4 to zdecydowanie najslabsza czesc serii( po za koncowka 3 i 5 rozdzialu i jedynym klimatycznym 4). Mam wrazenie jak by ta czesc byla w pewnym sensie oderwana od serii. Nie ma ani charakterystycznej muzy ani wybitnych bossow, grafika nie robi wrazenia ( filtry w Snake Eaterze powoduja ze gra wziac wyglada dla mnie slicznie) a gameplay wybitnie ssie.. Nie zmienia to faktu ze gram w to wciaz jak gupi :)

Jedna z lepszych opinii o Mgs4 no oprócz pogrubionych zdań :). Plus wystawiony dla autora hehe.

Edytowane przez SłupekPL

Opublikowano

Mam pytanie odnosnie gry, UWAGA, NIEWIELKIE SPOILERY

w 5 akcie gdy walczymy z bossem, mantisem, podczas walki, znienacka, pojawiły mi sie 2 dziwne obrazy na ekranie, jeden to czarny obraz i u rogu ekranu napis "hideo2", drugi to logo kojima na białym tle, czy to był celowy zabieg ? bo zupełnie mi tam nie pasował.

Edytowane przez rogalmr

Opublikowano

Oj bieda - nie grało się w jedynkę to się nie wie jak bardzo kultowy to motyw jest. ;]

Opublikowano

Wie ktos moze czy jest jakis news odnosnie patch'a z trofeami do MGS4?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem jak można grać odrazu w 4-tą część gry jak się poprzednich nie poprzechodziło .... 0 orientacji w Fabule , czarna masa i nawalanie w przyciski ;( (odnoszę się parę postów wyżej wypowiedzi) To tak jakby jeść tort ,ale jednak bez bitej śmietany hah :PP

Opublikowano

Wie ktos moze czy jest jakis news odnosnie patch'a z trofeami do MGS4?

Tak, a właściwie takie były wcześniej. Dla Konami najzwyczajniej w świecie ten zabieg już się zupełnie nie opłaca, zresztą gra ma te dwa lata.

W skrócie- nawet bym się nie łudził, że MGS4 kiedykolwiek dostanie trofea.

Opublikowano

co widzę nowy post w temacie to zawsze liczę że ktoś poda info,że wyszły trofea.....ehhh głupie Konami,tylko po co się chwalili kiedyś,że to będzie pierwsza gra z trofeami :/

Opublikowano

A tak jest pierwsza gra, która instaluje się pięć razy. Też fajnie.

nie zapomnij,że ta gra z dość marnymi teksturami otoczenia,często niestabilnym framerate,doczytywaniem lokacji co chwilę i animacją rodem z ps2 jest też pierwszą wykorzystującą w 100% moc ps3,a wąsy Snake'a mają więcej polygonów niż cały żołnierzyk w mgs3 :P

Nie no....fail konami....nawet flow,który wyszedł sto lat temu i kupiło go pewnie z garstka ludzi dostał ostatnio trofea.

Opublikowano

Flow garstka ludzi?

Z mojej friendlisty widzialem flowa u kazdego. Mysle ze to absolutny leader jesli chodzi o sprzedaz na PS3 :P (moj pierwszy zakup na PSN zreszta)

A MGS 4 znowu nie taki zly - w koncu bedzie mial 2 lata. Moc PS3 tez troche urosla przez ten czas ;)

Panta Rei...

Opublikowano

co widzę nowy post w temacie to zawsze liczę że ktoś poda info,że wyszły trofea.....ehhh głupie Konami,tylko po co się chwalili kiedyś,że to będzie pierwsza gra z trofeami :/

Mam to samo... Myślicie, że nie mamy co liczyć na MGS4: Subtrophystance?

Opublikowano

kto rysowal do tego nowego 'oficjalnego' art book'a z mgs4? bo widze, ze obrazkow Shinkawy troszke malo [chyba]

tu kilka fot: http://junkerhq.net/MGS4/mgs4bookimages.html

wyglada jakby rysowali to na "szybkensa", bo trzeba dac cos "unikatowego" fanom, zeby sie pozabijali na ebaju...

Opublikowano

Zamiast bawić się w wydawanie jakiś art book'ów mogliby dodać wreszcie te trofea. Ludzie może zaczęliby kupować MGS4. Spodziewają się aż takiego zysku z tego artbook'a?

Opublikowano

raczej podtrzymania zainteresowania seria.

btw.

po przejsciu mgs4 [dawno to juz bylo] wiedzialem jedno... gra jest dobra ale ma kiepska fabule; plytka, bez polotu/magii poprzednich odslon serii. ok jakos to przebolalem bo fakt, faktem gra mi sie spodobala - ogolnie ;]

ale dopiero wczoraj dotarlo do mnie jak bardzo kojima s(pipi)il dzielo swojego zycia. przeczytalem log rozmow z mgs2, jakies 2-3 analizy, poczytalem tez o memach [na stronach fanowskich o gits tez jest kilka dobrych artykulów]. mgs2 byl tak idealnym gruntem pod kolejna gre, z kolejna porywajaca i dajaca do myslenia fabula, ze szok.

nigdy nie zrozumiem jak mozna bylo rozwinac fabule w najprostrzy mozliwy sposob, opierajac ja o nanomaszyny.

Opublikowano

Jest mi przykro. Bardzo przykro. Bardziej nawet niż jemu:

facepalm.jpg

Jest mi przykro i jest mi wstyd. Czego? Mojego pożal się boże, ubóstwienia nad tą grą. Zeszły mi klapki z oczu, założone niechybnie przez mego hype i nastoletnie odurzenie.

Przestał mi się podobać Raiden, który umiera z 3 razy.

Przestało mi się podobać wesele.

Przestał mi się podobać mega banalny motyw puszczania smutnej muzy w pewnych momentach.

Przestał mi się podobać przedobrzony japoński humor w tak "poważnej" produkcji.

Przestała mi się podobać rozpierniczona strona techniczna.

Przestały mi się podobać bosski. (Beznadziejne, beznadziejne, beznadziejne, beznadziejne)

Przestał mi się podobać sposób prowadzenia fabuły w filmikach.

Gra przestała mi się podobać. :confused:

Choć nadal uważam, że kilka rzeczy jest dobrych.

Edytowane przez Mr. Blue

Opublikowano

looknij jeszcze to co wrzuciłem do tematu o MSG2 ostatnio. Bom głodny dyskusji z kimś na poziomie.

a propos piekielnie spóźnionych gadżetów -

500x_a40_mgs4_abstract_1.jpg

Konami już na prawdę nie ma na czym zarabiać.

Jestem zawiedziony - mogli dać grafikę facjaty Hideo Kojim'y :potter:

Opublikowano

@Blue

A skąd ta nagła zmiana? Przecież ukochanej gry nie przestaje się kochać z dnia na dzień.

Choć zawsze lepiej późno niż później.

Opublikowano

Przestałem ją kochać już dawno, ale dopiero teraz miałem odwagę się do tego przyznać. (Czyli przyznać do błędu.)

Opublikowano

@Blue

A skąd ta nagła zmiana? Przecież ukochanej gry nie przestaje się kochać z dnia na dzień.

zmiany raczej brak ;] on tylko szydzi z tego co napisalem wczesniej ;]

Opublikowano

Przypominasz Nore z nowego House. Tymczasem na poważnie, MGS4 mi się po prostu znudził. Czuje się strasznie upokorzony, gdy myślę o tym wielgachnym poście pochwalnym napisanym przeze mnie dla tej gry - powypisywałem tam takie bzdury, że będę się wstydził do końca życia.

Jest taka scena w grze Meryl rozmawia z Snakem w Pradze; David mówi do niej: "I'm no hero, never was, never will be." I w połowę zdania wkracza ten przeklęty smutny theme, podczas którego Snake patrzy gdzieś w meta-fizyczną przestrzeń.

Ostatnio przeszedłem Uncharted (część pierwszą). Pamiętam jak kiedyś wyśmiewałem się z kogoś, kto twierdził że scenariusz Uncharted jest lepszy od MGSowego. Tera pluje sobie w brodę.

Opublikowano

Blue, po wielu latach zachwalania i ekscytowania sie nad seria MGS, rowniez dochodze do takiego wnosku, co ty. Sorry, Kojima, but you are a big kid.

Opublikowano

W końcu, synowie marnotrawni wrócili