Skocz do zawartości

Kawa


Gość Grzehoo

Rekomendowane odpowiedzi

  • 8 miesięcy temu...
Gość _Be_
12 godzin temu, milan napisał:

Możecie wytłumaczyć, bo cały fulmik patzalem się na jego atencyjna brode

"parzysz" kawe na zimno tj zalewasz ziarna zimną wodą i zostawiasz potem na caly dzień w lodówce 

Odnośnik do komentarza
14 godzin temu, shinian napisał:

Może po roku uda się rozruszać temat, sezon na cold brew się zaczyna.

 

Sam Cold Brew robię w Chemexie

 

 

Ważne żeby kawa do tej metody parzenia była mocno cytrusowa, ziarno najlepiej po obróbce typu washed. Sam używam Bifdu Gudiny z palarni Five Elephant.

 

To nie jest cold brew, to jest normalnie zaparzona kawa, która została schłodzona.

 

Przy okazji V60 > Chemex

 

 

 

 

 

 

:Coolface:

Odnośnik do komentarza

Krupek, to ma nawet swoją nazwę - "bawarka". 

A ja właśnie piję kawkę rozpuszczalną z mlekiem i już mnie ciśnie na kibel. Ale piję rozpuszczalną bo lubię ten smak mleka i cukru. Mam ekspres ciśnieniowy, ale jak człowiek całe życie pije rozpuszczalną i parzochę, to teraz ciężko się odzwyczaić. No i piję więc i rozpuszczalną i parzoną i z ekspresu i czasem z maka.

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...