Guts 7 Opublikowano 17 stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 stycznia 2008 Od jakiegoś już czasu noszę się z zamiarem kupienia monitora Lcd. Niestety, jestem zielony w tych sprawach, więc liczę na waszą pomoc. Mam do dyspozycji ok. 1000-12000 zł i chciałbym kopić coś dobrego i trwałego ( a nie jakiś szit firmy "krzak") do oglądania filmów, grania (emu, w przyszłości podłączenie konsoli), pisania bez bólów głowy i szybkiego przemęczania się oczu. Jeśli chodzi o producenta to zastanawiam się między Philipsem, a iiyamą. Co moglibyście polecić z repertuaru, np tego sklepu: http://www.balta.pl/szukaj.php3 Cytuj Odnośnik do komentarza
mord00k 0 Opublikowano 18 stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 stycznia 2008 imo LCD 22" SAMSUNG SM 226BW WIDE do grania filmów netu pisania grafki będzie świetny;] przede wszystkim wide oraz 22'' to 22'' cale c'nie? Rozdzielczość maksymalna daje w praktyce możliwość podciągnięcia do Full HD. czy ja wiem czy niższe (nie "bardziej pro") modele iiyamy są takie dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza
Ryo-San 1 756 Opublikowano 6 lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 lutego 2008 moglby mi ktos polecic dobry monitor 24 calowy do 2k.. głownie chodzi o filmy, a dokladniej o montaz filmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza
kotlet_schabowy 2 677 Opublikowano 18 maja 2008 Udostępnij Opublikowano 18 maja 2008 Jaki monitor LCD najlepiej wybrać, mieszcząc się w przedziale 600 zł - 800 zł ? W Media Markt reklamują teraz jakiegoś Samsunga (chyba) 19 cali za 599 zł albo 699 zł, ale nie jestem w stanie podać teraz konkretnego modelu. Więcej niż 19 cali mi nie potrzebne. Na co zwracać uwagę, jeżeli chciałbym w przyszłości podłączyć do monitora Playstation 3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 maja 2008 ...odpowiem tylko na ostatnie pytanko. Zwróć uwagę czy monitek ma wyjście HDMI.. Jeśli nie ma [a pewnie nie ma] to fajnie jak będzie miał 2 wyjścia DVi , bo wtedy kupisz tylko przejściówkę i nie będziesz musiał się bawić kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza
kotlet_schabowy 2 677 Opublikowano 20 maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 maja 2008 Okej, sprawa wygląda tak. Zadziałałem nieco pochopnie (kierowany zresztą błędnymi informacjami) i zamówiłem monitor NEC 93V 19'' (650 zł, przecenione na 615 zł w zestawie). Dane : -czas reakcji : 8ms - kontrast : 700:1 - jasność : 300 - kąty widzenia : 160/160 - format : 4:3. Koleś mi powiedział, że ma wejście DVI, jednak zacząłem szperać i według innych źródeł ma tylko D-SUB. Jak już pisałem, prawdopodobne jest, że w przyszłości chciałbym do monitora podłączyć PS3, zresztą w ogóle wydaje mi się, że pasowałoby mieć wejście cyfrowe w dzisiejszych czasach (do tego mając dobrą kartę graficzną). Co ciekawe, zwróciłem uwagę na tańszy BenQ FP93G 19'' (630 zł), który posiada zarówno D-SUB, jak i DVI. Dane : -czas reakcji : 5ms - kontrast : 800:1 - jasność : 300 - kąty widzenia : 160/160 - format : 4:3. Radzicie zmienić decyzję, póki mogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza
zwierzakX360 1 Opublikowano 21 maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 maja 2008 Ja polecam ci Gateway FPD2275W jest o niebo lepszy od tamtych i ma 22 cale za 660zł Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 maja 2008 Nie bierz monitora tylko z wyjściem analogowym.. to jakiś stary model jest. Cytuj Odnośnik do komentarza
kotlet_schabowy 2 677 Opublikowano 21 maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 maja 2008 Dzięki za opinie. Tego Benq już nie mają, z 19sto calowych Gateway'ów jest tylko FPD 1960 za 570 zł (większego szczerze mówiąc nie chcę), w sumie pierwsze słyszę o tej firmie, warto ? ------------------- Jest BenQ E900, ma DVI, ale koleś odradził mi zmianę z NECa, twierdząc, że wejście DVI w tym monitorze ma takie zastosowanie jak "spojler w maluchu" i ogólnie raczej nic dobrego o firmie nie powiedział. Nie wiem co robić. Anulowałem tego NECa, najwyżej wybiorę coś w ciągu najbliższch dni. Co proponujecie z 19'' do 750 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza
rinzen 966 Opublikowano 21 maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 maja 2008 (edytowane) Gateway to loteria - albo trafisz na naprawdę dobry egzemplarz albo na taki, który nie będzie się nadawał do pracy (tj. martwe pasy, matryca usiana dp) Edytowane 21 maja 2008 przez greah Cytuj Odnośnik do komentarza
kotlet_schabowy 2 677 Opublikowano 21 maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 maja 2008 Dobra, ostatecznie wziąłem Gateway 22'', FPD2275W, czyli ten o którym wspominał zwierzak. Cena zaskakująca, bo 650 zł. Propozycja kupienia go pojawiła się w sumie nagle i w decyzji pomógł mi właśnie post zwierzaka . Ma to zakichane DVI. W pełni sprawny, ale za dużo się jeszcze wszystkim nie nacieszyłem, w tym momencie piszę ze starego zestawu. W każdym razie dzięki wszystkm za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza
CoATI 1 050 Opublikowano 2 czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 czerwca 2008 napisz potem cos wiecej o tym monitorze. kupiles na allegro powystawowy model tak? Cytuj Odnośnik do komentarza
kotlet_schabowy 2 677 Opublikowano 8 czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 czerwca 2008 Kupiłem w "normalnym" sklepie komputerowym, możliwe, że powystawowy. W każdym bądź razie mam teraz ważniejszą kwestię : -w menu ustawień monitora (przyciski z obudowy) pewne opcje nie są dostępne (nie da się ich podświetlić, chociaż widać, że "są"), podobnie w programie EZTune do obsługi tego ekranu, opcje Adjust, Color, Extras są nie do włączenia. Czy tak powinno być ? -kolejna sprawa : mam kilka portów USB w monitorze, ale po włożeniu do nich jakiegoś urządzenia PC nie reaguje. Potrzeba konfiguracji czy reklamacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Metal 4 Opublikowano 8 czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 czerwca 2008 Jeśli masz zamiar podłączyć PS3 z czasem, to dobrze wziąłeś ten monitorek. Nie ma sensu brać monitora 4:3. Ma HDCP na DVI, więc podłączenie PS3 to nie bedzie problem. Nie wiem jak się spisuje. Dodatkowe plusy to wejscie component, s-video, composite, do których mozesz podłączyć inne konsole (przez component też HD), nie wiem jednak, jak to się spisuje na tym monitorku. Co do Twoich pytań, to jeśli chodzi o portyy USB, to jest to najprawdopodobniej HUB i powinien działać bez sterowników, przynajmniej u mnie w monitorze (CRT) tak działa. Podłączam do jednego wejścia kabel USB idacy od kompa i do reszty portów w monitorze mogę podłączyć akcesoria. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wiolku 1 592 Opublikowano 8 czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 czerwca 2008 HP W2207H , a ten monitorek będzie dobry do ps3? Ma chyba wejście HDMI więc brać prawda(wiele dobrych opinii również). Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 14 czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 czerwca 2008 Do konsoli mimo wszystko wolałbym TV. Bo monitory mają taką rozdziałkę że obraz będzie na pewno gorszej jakości niż na tv. Tak przynajmniej mi się to widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
w07t3k 0 Opublikowano 14 czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 czerwca 2008 Jaka rozdzialke? Kupujac niewielki HDTV(ktory i tak jest drozszy od monitora) mamy rozdzielczosc 1366x768, na tym monitorze mozna osiagnac wyzsza rodzielczosc, wiec widze problemu. Chyba, ze chodzi o proporcje. W sumie nie kazdy zwraca na to uwage, ale sporo ludzi potrafi draznic to rozciagniecie obrazu na monitorach. Cytuj Odnośnik do komentarza
Silver 167 Opublikowano 25 czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 czerwca 2008 Mam 800-850zł. Chciałbym jakiś monitorek 20"-22", nie jestem grafikiem, lcd tylko do gier/filmów/internet i w przyszłości może będzie jakiś next-gen,więc aby dało się podłączyć. Znajdzie się coś czy takie rzeczy tylko w erze? Cytuj Odnośnik do komentarza
CoATI 1 050 Opublikowano 26 czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 czerwca 2008 hmmm mozesz atakowac Gateway 22'' FPD2275W... ale jak ktos juz napisal... te monitory to loteria [zobacz na poprzednia strone] ja osobiscie posiadam monitor 22' Chimei CMV 222H... jedni ta marke chwala inni nie wiedza co to jest, opinie sa rozne, a mnie do internetu filmow i grania w zupelnosci wystarcza. plusem jest duza ilosc wejsc: HDMI/Component/Composite/VGA. cena: miesci sie w podanym przez ciebie przedziale Aktualnie mam do tego podlaczony pc i ps2 [component] - jakosciowo jest ok, o ile gra obsluguje progressive'a xD Cytuj Odnośnik do komentarza
w07t3k 0 Opublikowano 26 czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 czerwca 2008 Sprawdz Samsunga 206BW i Samsunga 226BW. Roznia sie jedynie przekatna. Nextgena podlaczysz jakiego chcesz, bo X360 da rade bez problemu(przez VGA albo przez kabel HDMI z przejsciowka na DVI), a i PS3 nie bedzie stanowic problemu, bo monitory maja HDCP. Od siebie polecam, bo mam 22" model od grudnia i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 26 czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 czerwca 2008 Mam ten sam i też sobie chwalę =D Cytuj Odnośnik do komentarza
Yacek 852 Opublikowano 15 lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 lipca 2008 Sprawdz Samsunga 206BW i Samsunga 226BW. Roznia sie jedynie przekatna. Nextgena podlaczysz jakiego chcesz, bo X360 da rade bez problemu(przez VGA albo przez kabel HDMI z przejsciowka na DVI), a i PS3 nie bedzie stanowic problemu, bo monitory maja HDCP. Od siebie polecam, bo mam 22" model od grudnia i jestem zadowolony. Podaj jaka masz matryce (S,A lub C) i gdzie kupowales. Tu masz opis jak wejsc do menu serwisowego: http://www.behardware.com/articles/667-1/s...he-verdict.html Czaje sie na ten monitor a nie chce dostac szmiry. Cytuj Odnośnik do komentarza
Silver 167 Opublikowano 20 lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 lipca 2008 (edytowane) Sprawdz Samsunga 206BW i Samsunga 226BW. Roznia sie jedynie przekatna. Nextgena podlaczysz jakiego chcesz, bo X360 da rade bez problemu(przez VGA albo przez kabel HDMI z przejsciowka na DVI), a i PS3 nie bedzie stanowic problemu, bo monitory maja HDCP. Od siebie polecam, bo mam 22" model od grudnia i jestem zadowolony. Myślałem o 206/226BW ale gdzie nie poszedłem to miał martwego piksela (tzn model na wystawie..), więc pomyślałem sobie, żeby może jednak poszukać coś u LG (oni dają 30 dni gwarancji na martwy piksel). Co sądzicie o tym lcd http://www.allegro.pl/item396272740_rewela...l207wt_2ms.html ? Parametry ma niby niezłe, ale słyszałem że lg/samsungi podobno sporo zawyżają dane... Edytowane 20 lipca 2008 przez Silver Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 20 lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 lipca 2008 Yacek, nie chce mi się . Mi się tam podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza
kraczek 0 Opublikowano 20 lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 lipca 2008 (edytowane) Silver : stoi u mnie w sklepie taki, przecietny jest ;/ ja sobie strzelilem ostatnio Samsunga T240 i akurat bad pixela nie mialem zadnego i jestem z niego za(pipi)iscie zadowolony. Ma 1080p pixel w pixel i HDMI (Mysle o Xklocku 2 albo PS3) ;d a normalnie 1920x1200. Zadowolony jesetm z niego bardzo tylko gniazdo DVI padlo mi drugiego dnia xDD ale nie chce m isie go odsylac na gwarancje jeszcze bo go lubie. Jesli nie przeszkadza Ci kat widzenia 170H i 160V to jest to dobry wybor. Do tego jest sliczny. T220 to wersja 22" a co do danych nie zawyzaja tylko podaja najkrotszy czas reakcji i kontrast dynamiczny Edytowane 20 lipca 2008 przez kraczek Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi