Jump to content

Kupno monitora LCD

Featured Replies

• Replies 963
  • Views 280.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Orzeł wylądował jeszcze tylko muszę kompa złożyć, bo ostatnio nie mam za chuj czasu żeby przysiąść do tego na spokojnie. 

• Mój tip to nie pchaj sie w matryce TN. Ten DELL w PL kosztuje 2,500zł czyli nie znacznie taniej od topowego monitora do grania od Acera albo Asusa, nie wiem jak tam ceny w hamburgu.   Moze s

Co do samsunga sam osobiście mam inny model ale również z tym dotykowym panelem podświetlanym na biało mój model to xl2270 hd i ma ten panel mały minus. Ponieważ jest wrażliwy na ciepło i jak wracam do domu w zimę z odmarzniętymi paluchami to nawigowanie sprawia spore problemy i ogolnie trochę uciążliwe jest pykanie w te guziczki.

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Możecie polecić jakis monitor do 350zł? Nie musi się idealnie mieścić w tej cenie ale coś ok. tego.

No, nie napisałem bo nie znam się na monitorach i nie mam pojęcia na co zwracać uwagę przy wyborze. Wolałbym raczej żeby to był LCD. Będzie służyć standardowo do przeglądania netu, w przyszłości może do gierek. Znalazłem w tym przedziale cenowym model Samsung 18,5 S19A300N LED (350zł). Będzie ok, czy jest coś lepszego w podobnej cenie?

• 1 month later...

Moj obecny monitor (Samsung SyncMaster 710v) niestety psuje sie. Doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu bawic sie w naprawianie, wiec chcialbym kupic tani, a dobry monitor LCD. Nie chcialbym, zeby byl ogromny i musi miec przynajmniej jedno wejscie HDMI i wyswietlac obraz w rozdzielczosci Full HD. Nie musi miec wbudowanych glosnikow. Wazne, zeby mial dobry stosunek jakosci do ceny.

Jaka kwota bo do 800zl średnio wybiera sie tylko kolor i wyglad ramki.

Obojętnie jaki. Nic mądrego w tej cenie nie kupisz, wybierasz tylko kolor obudowy.

• 4 weeks later...

Dobra po tym co Yacek napisal, to nie ma sensu sie pytac zbytnio, ale szukam uzywki (moze byc nowka jak cena dobra) monitora do konsoli i niczego wiecej. Mialem dlugo, dlugo Asusa 22", ale go opchnalem w wakacje, bo wyjezdzalem. Teraz jak wroce musze miec na czym grac i pytanie czy jest roznica miedzy LCD, a LED tak w okolicach 600zl? Pierwszy lepszy jakis z Allegro nawet nie czytalem opisu:

http://allegro.pl/samsung-s22a300h-fullhd-5mln-1-hdmi-led-kabel-hd-i2024268318.html

To ma cos wspolnego z LED czy tylko nazwe? No i jakiej firmy szukac, zeby mi sie monitor nie rozkrzaczyl po paru miesiacach.

Ja mam tani LED Benq 24' i z tego co porównuję ze zwykłymi monitorami to jest zdecydowanie lepsze podświetlenie, bardziej równomierne, nie ma tych charakterystycznych jaśniejszych obszarów na górze i dole ekranu.

Inna zaleta to mniejsze zużycie prądu. Ja z mojego jestem bardzo zadowolony jak coś.

Aha, 22 cale na HD to wg mnie zdecydowanie za mało :/

Ja ci polecę monitor który sam używam acer G245H 24" kupiłem go w tamtym roku za 599 nówke na allegro koleś miał chyba ze 20 sztuk :P

Na Full HD to ja nawet nie licze, ale dostan teraz monitor albo TV bez 'Full HD' ;) Tego Acera niestety nie ma, a szkoda bo 24" za 600zl to niezly deal. Dobra to teraz zaczne szukac jakichs konkretnych modeli, dzieki.

E: Jezus maria albo cos ze mna nie tak albo na Allegro nie ma (pipi)ch 22" z HDMI :pinch:

Edited by Owiec

Chcesz monitor bez fullhd do kĄsoli? To raczej słaby wybór, bo będziesz miał (pipi)owe skalowanie i padaczkową jakość.

Brzydki.

• 3 months later...

W styczniu pisalem, ze bede zmienial monitor. Doszedlem jednak do wniosku, ze nie ma sensu kupowac byle czego za te 500zl. Teraz do wydania mam ~1000zl, wiec moge sobie pozwolic na cos znacznie lepszego. Podobno matryce TN sa juz przezytkiem i o wiele lepsza jakosc obrazu maja monitory z matryca VA, albo IPS, jednak maja delikatnie wiekszy czas reakcji: 2ms dla TN, 8ms dla VA, 5 ms dla IPS. Od obecnego monitora, ktory deklaruje sie czasem reakcji az 25ms wszystko bedzie lepsze, poza tym watpie, aby roznica na poziomie 6ms byla bardzo widoczna. Myslalem o LEDzie w rozmiarze od 22 do 24". Wymagam od monitora, aby wyswietlal obraz w rozdzielczosci Full HD, oraz aby posiadal co najmniej jedno wejscie HDMI. Uzywany bedzie do internetu, filmow i gier.

Matryca VA: http://www.morele.net/monitor-led-iiyama-prolite-x2472hd-b1-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-382177/, lub http://www.morele.net/monitor-led-iiyama-prolite-xb2472hd-b1-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-419086/

Matryca TN: http://www.agito.pl/monitor-iiyama-24-lcd-prolite-b2475hds-b1-67-483147.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=483147

Matryca IPS: http://www.morele.net/monitor-led-asus-ml239h-378180/

BTW. Jakiego kabla uzyc do podlaczenia PC do monitora? HDMI, czy jakiegos innego?

Co do kabla, to cyfrowego czyli albo DVI albo HDMI [to samo w sumie] albo display port. Łotsołewa jeśli nie będziesz używał głośników wbudowanych w monitor [jeśli takowe są ;F]

• 4 weeks later...

Porzebuje kupic sobie moniotek 22" lub wiecej. Do dyspozycji 700zl. Potrzebuje cos co ma wbudowane glosniki i bardzo dobre katy widzenia. Polecacie cos ?

Edited by Ins

iiyama ProLite X2377HDS - 23" Full HD, matryca IPS zapewniajaca naprawde duze katy widzenia i swietna jakosc obrazu (nieporownywalnie lepsza od matryc TN, ktorych obecnie nie ma sensu kupowac), czas reakcji 5ms i glosniki, ktore sa naprawde slabe, wiec jesli jestes audiofilem to bedziesz musial dokupic jakies osobne. Sam niedawno kupowalem i jestem bardzo zadowolony. Co prawda przekracza Twoj budzet o 50zl, ale mysle, ze warto doplacic. :)

• 2 months later...

Szukam Monitora cos ok 21 cali.

z hdmi/fullhd.

przeznaczenie ?

-gierki

-programowanie

- amatorsko 3ds max

budzet ok 400-500zl.

Macie cos do polecenia?

• 2 months later...

Rowniez szukam jakiegos monitora FullHD od 21,5" do 24" i zalezy mi na jak najlepszych katach widzenia i zywych barwach. Jak widze te podswietlenia gdzie lekko glowe do gory daje albo w dol i widze jakies ciemnosci to szlak mnie trafia. Tymbardziej ze caly czas przyzwyczajony bylem to matrycy z Sony Vaio X-Black FullHD.

Widze ze polecacie matryce IPS? Ostatnio widzialem Iiyame 24" z matryca IPS to powiem szczerze ze duze ms miala, chociaz katy wszystko ladne. Budzet max do 700zl :)

Edit: Widze monitor 23'' iiyama ProLite X2377HDS LED IPS czarny i wydaje sie spoko tylko, ze podobno podstawka jest tragiczna, Trzeba to sprawdzic ;)

Edited by Redmitsu

Musisz pamiętać, że budżetowa matryca IPS to nie jest nic całkie mdobrego. Dobre i fajne monitory to kwoty 1200-1700 zł za dobrą matryce IPS.

Kupisz taki tani IPS, i wieczorem się wkur wisz bo kolor czarny będzie srebrzył a to jest dość mocno zauwazalne przy droższych monitorach więc w budżetówce raczej będzie gorzej.

Dzisiaj ogladalem ten monitorek co dalem linka i w sumie wiem ze matrycy TN juz nie tkne. Naprawde katy sa rewelacyjne. Nie wiem jak bedzie wieczorem, ale nie wydaje mi sie ze bedzie tak tragicznie. Sprawdze sobie ta matryce w ciemnym pomieszczeniu i dam znac czy zauwazylem efekt srebrzenia ; )