Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Brig her back w wypozyczalniach.

• Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Wyświetleń 455,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano
Godzinę temu, Mejm napisał(a):

Brig her back w wypozyczalniach.

nawet wysoka srednia jak na horror, sprawdze dzis

Opublikowano
9 godzin temu, Shen napisał(a):

nawet wysoka srednia jak na horror, sprawdze dzis

jednak sraka, horror z tego zaden

Opublikowano

https://www.filmweb.pl/film/Koszmar+minionego+lata-2025-10053610

Turbo zaiste... Już niedługo i kina będą pełne widzów spragnionych slasherowości spod znaku ,,Koszmaru Minionego Lata", ale w opcji vol.2025! Tak, turbo nieźle, bo osobiście wybieram się na ten film. Tak, będzie zdecydowanie dziwnie, bo z tym Uniwersum w slasherze miałem ostatnio styczność z hektar lat temu! Fakt, to jakaś seria jednak jest, ale kompletnie zapomniałem o co w tym wszystkim chodzi... I jestem teraz w tej kwestii zielooooony! Na PSCore odświeżę sobie ten film, ale w wersji sprzed 30 lat. Akurat zdążę przed premierą nowej wersji klasyku.

Opublikowano

Bring Her Back (2025)

Plusik za dość obrzydliwe sceny i za rolę matki zastępczej. Niestety sam tytuł jak i kilka początkowych fragmentów sprawia że łatwo domyśleć dokąd zmierza fabuła. Oglądało się dobrze, ale nie zaskakuje (oprócz scen gore), no i cały czas miałem wrażenie że gdzieś już widziałem podobną historię i to nie raz.

It Feeds (2025)

Mało to stricte horroru. Głównie bazuje na jump scenach. Sama historia za to ciekawa z kilkoma nieoczywistymi zwrotami akcji i śledzi się ją do końca z zaciekawieniem. Jeden motyw przywoływał skojarzenia z filmem "Cela" z Jennifer Lopez.

Opublikowano

https://www.filmweb.pl/film/Ukryty+wymiar-1997-559

Pogranicza horroru, gore, thrillera transcendentalnego w sci-fi.

Moja ocena filmu: 8/10, 3ci seans z kolei. UHD, Dolby Systems, HDR10 etc. 85cali. A dlaczego jest to tak dla mnie cenny film?

Patrząc się na specyficzne wykonanie (efekty praktyczne, oświetlenie, obraz, montaż, fabuła etc.) ,,Ukrytego Wymiaru" tak się zastanawiam, czy w wielu przypadkach horrorów sci-fi współcześnie nie tworzy się celowo bądź nie ,,wtórnych i generycznych" dzieł, jakby bez polotu, z nastawieniem na zysk, żeby dzieło było ładne, zarabiało i szokowało, ale na krótką metę: do podliczenia zysków z Global Box Office; żeby dzieło wypadło jako ,,produkt doboostowany mega mocnymi SI i różnymi odpowiednikami Chatu GPT, zgarniało tylko filmodolary sprzed nosa tym, którzy naprawdę na sukces w kinie pracują w pocie czoła, i to do potęgi entej! Dlatego doceniam takie klasyki gatunku, jak Ukryty Wymiar sprzed prawie 30 lat, gdzie inspiracje Lovecraftem, meta horrorem i m.in. ,,Obcym" Scotta są wręcz namacalne. O opatrzności, dziękować za ten ,,Ukryty Wymiar", oj dziękować!

Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 23:16, JaskinieTerrigenoweMarvela napisał(a):

https://www.filmweb.pl/film/Ukryty+wymiar-1997-559

Pogranicza horroru, gore, thrillera transcendentalnego w sci-fi.

Moja ocena filmu: 8/10, 3ci seans z kolei. UHD, Dolby Systems, HDR10 etc. 85cali. A dlaczego jest to tak dla mnie cenny film?

Patrząc się na specyficzne wykonanie (efekty praktyczne, oświetlenie, obraz, montaż, fabuła etc.) ,,Ukrytego Wymiaru" tak się zastanawiam, czy w wielu przypadkach horrorów sci-fi współcześnie nie tworzy się celowo bądź nie ,,wtórnych i generycznych" dzieł, jakby bez polotu, z nastawieniem na zysk, żeby dzieło było ładne, zarabiało i szokowało, ale na krótką metę: do podliczenia zysków z Global Box Office; żeby dzieło wypadło jako ,,produkt doboostowany mega mocnymi SI i różnymi odpowiednikami Chatu GPT, zgarniało tylko filmodolary sprzed nosa tym, którzy naprawdę na sukces w kinie pracują w pocie czoła, i to do potęgi entej! Dlatego doceniam takie klasyki gatunku, jak Ukryty Wymiar sprzed prawie 30 lat, gdzie inspiracje Lovecraftem, meta horrorem i m.in. ,,Obcym" Scotta są wręcz namacalne. O opatrzności, dziękować za ten ,,Ukryty Wymiar", oj dziękować!

Mój ulubiony horror ever, schiza większa niż w jakimkolwiek Alienie, a migawki z piekła doszczętnie mi zmieliły mózg jak to oglądalem za gnoja po raz pierwszy. Szkoda że Anderson z takiego poziomu zszedł na samo dno :/ Coś kojarzę że chcieli zrobić na bazie tego filmu serial, ale nie wiem czy ten pomysł nie upadł. Zresztą, w tych tęczowych czasach i tak nic dobrego by z tego nie wyszło.

Opublikowano

Bring her back - tytul i poczatek mowia wlasciwie wszystko a tak w 1/4 juz wiemy dokad to bedzie zmierzalo. Niemniej, jak nie lubie horrorow artystycznych tak ten mi mocno podszedl. Do konca w sumie nie bylo wiadomo jak to sie wszystko zakonczy. Obstawialem nawet, ze to co jest na poczatku to jakis scam xD Fajnie zagral ten mlody typek. Bardzo dobre efekty gore, ale nie jest ich wiele i nie sa jakos przesadzone. Niezle mi sie to ogladalo. 7-/10.

Opublikowano

https://www.filmweb.pl/film/%5BRec%5D-2007-445353

https://www.filmweb.pl/film/Małpa-2025-10058676

No właśnie... "[Rec]" z 2007 roku (którego to w ogóle nie oglądałem... jeszcze! A sequel tego ponoć dość dobrego startu całej serii... już tak. I żeby było śmiesznie zaliczyłem seans amerykańskiego odpowiednika tego klasyka hiszpańskiego horroru: filmy "Kwarantanna" i "Kwarantanna 2", które to siadły mi na gusta na maksa!), czy "Małpa" O. Perkinsa... Oba tytuły kuszą, jednak bardziej klimatyczny i dynamiczny, żywszy i po prostu dający w miarę normalny strachogenny film bez nie wiadomo jakich rozkmin, okazuje się tytuł: "[Rec]". No ale... Pan Perkins i ta jego ,,małpeczka" po widzianym zwiastunie dwukrotnie... też zdaje się niczego sobie.

W dniu 17.07.2025 o 07:56, Josh napisał(a):

Mój ulubiony horror ever, schiza większa niż w jakimkolwiek Alienie, a migawki z piekła doszczętnie mi zmieliły mózg jak to oglądalem za gnoja po raz pierwszy. Szkoda że Anderson z takiego poziomu zszedł na samo dno :/ Coś kojarzę że chcieli zrobić na bazie tego filmu serial, ale nie wiem czy ten pomysł nie upadł. Zresztą, w tych tęczowych czasach i tak nic dobrego by z tego nie wyszło.

Podobny zdaje się być do "Ukrytego Wymiaru" film pt. "Kula" oraz drugi dość klimatyczny i cholernie gęstniejący ze swą atmosferą z każdą kolejną minutą tytuł: ,,Ciśnienie" z 2002 roku. Oba obrazy polecam, i to jak! ,,Kula" powstała na podstawie książki Crichtona o tym samym tytule - czytałem, również rzecz dobra, ale bardziej szczegółowa niż adaptacja.

Opublikowano

Takie coś wjechało na torrenty, średnia na imdb 6.6/10 przy 5000 głosów, więc chyba nie ma tragedii

Opublikowano

https://www.filmweb.pl/film/Wcielenie+zła-2024-10081271

,,Wcielenie Zła" - przypadek spowodował, że na RakutenTV zobaczyłem ten tytuł; w opcji wypożyczenia ten film figuruje w cenie około 18zł. Ciekawe jest to, że o tym ,,opętaniowym" horrorku mało się mówi, jakby nie było go w eterze horrorów filmowych. To taka ,,czarna owieczka" gatunku; prawdopodobnie obejrzę na RakutenTV, najwyżej stracę, albo będzie to takie guilty pleasure w tym nurcie filmów, do którego będę lubił wracać.

W dniu 23.07.2025 o 20:54, Shen napisał(a):

Takie coś wjechało na torrenty, średnia na imdb 6.6/10 przy 5000 głosów, więc chyba nie ma tragedii

... Czas na polowanie. xD - jedna z świeższych i nietypowych produkcji w horrorze i thrillerze. Hmmm, no taka agresywna odmiana ,,Piły" z dodatkiem czegoś w rodzaju jednoosobowej wersji ,,Wzgórza mają oczy". Obiecujące filmidło. xD