Opublikowano 5 lutego5 lut 55 minut temu, Zwyrodnialec napisał(a):Te bezkaucyjne też można było oddawać. Np Kaufland płacił za to 10gr.A to nie jest tak ze kazda puszka ponizej 1l to jest 50gr?
Opublikowano 5 lutego5 lut Musi mieć oznaczenie 0,50zł kaucja, inaczej jej nie podlega, ale niektórzy zbierali też towar niekaucyjny, żeby przyzwyczaić konsumentów. Kaufland płaci za to po 10 gr, żabka w teorii daje za to żappsy, chociaż w żadnej z 4 żabek które mam blisko nie chcieli w ogóle tego zbierać.
Opublikowano 5 lutego5 lut Zabka faktycznie zbierala i puszki i butelki pare dobrych miechow przed wprowadzeniem systemu kaucyjnego i dobrze placili bo az 50 zabsow. Potem przez moment dawali 10 zabsow a chwile pozniej calkiem sie z tego wycofali.
Opublikowano wczoraj o 20:53 1 dzień U mnie od dwóch dni butelkomat w biedrze pełny, ludzie przychodzą z trzema torbami z Ikei pełnymi butelek. Pani od kas samoobsługowych skanuje kartę biedronki, później butelki i niby voucher ma wejść na apke, ale ja dziś dwie puchy oddałem a mojej złotówki nadal nie ma na koncie. Edytowane wczoraj o 20:54 1 dzień przez mitra
Opublikowano wczoraj o 21:57 1 dzień Przypominam tylko, że ustawa mówi jasno, zwrot ma być w gotówce, można iść z bonem do kasy i kasjerka ma obowiązek wymienić go wam na pieniądze. https://www.infor.pl/twoje-pieniadze/7503261,system-kaucyjny-promocje-sklepy-roznice-2026-50-gr-1-zl-kaucja-za-butelke-puszke-zwrot-nowe-zasady-nizsze-kwoty-automaty-ministerstwo-klimatu-nie-dostalem-zwrotu-kaucji.html
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Było wiadomo, że to będzie niewypał. Podobno około 40% butelek/puszek nie jest zwracana.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. Przecież ten system się skończył zanim się zaczął Zresztą ja od wielu lat sortuję śmieci na 6 rodzajów, nie będę się jeszcze z butelkami pierdolił. I puszkami.
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. 2 godziny temu, Zwyrodnialec napisał(a):Było wiadomo, że to będzie niewypał. Podobno około 40% butelek/puszek nie jest zwracana.No jak ludzie nie chca odzyskac tych 50gr czy zlotowki to nikt ich nie zmusi.Dla mnie spoko ze moge i trwa to doslownie pare sekund. No chyba ze aktualnie przed toba jest typ z dwoma torbami.