kold 8 Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Ulubione i znienawidzone. Co do czego, z czym laczyc, z czym nie. Dobre mieszanki i marki... Przyprawa przyprawie nierowna, remember. Ja osobiscie miluje sobie aromatyczne rzeczy od cynamonu po curry. Ziolka tez, ale np. nie rozkminiam kminku i tymianku... do czego to to? :> Quote
ogqozo 6609 Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Kmniek to chyba do fasoli - nie dość, że podobno ułatwia trawienie jej, to naprawdę doskonale poprawia smak. Bez kminku fasola jest dla mnie przeciętna, z nim - fantastyczna. Quote
STRETCH 30 Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 w sensie jak? gotujesz fasole z kminkiem? a ziola dodaje prawie do wszystkiego. prowansalskie, oregano, bazylia. do tego pieprz, sol, jakas papryka to chyba absolutne minimum w kazdej kuchni Quote
ghost. 60 Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Kminek jest zaje.bistą przyprawą do ziemniaków (gotowanych i pieczonych) i smażonej cebulki, a tymianek z kolei jest doskonały do pieczonych mięs. Używam mase przypraw, bo je po prostu uwielbiam - sól, czosnek, papryka we wszelkich odmianach, pieprz we wszelakich odmianach (cayenne!), bazylia, oregano, prowansalskie, rzeczony kminek, curry itd... z takich przypraw, które przychodzą mi do głowy, a których jakos nie miałem okazji używać, to mogłbym wymienic np kurkume i kolendre Quote
Guest Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Nie gotuje, wiec nie mam za wiele do powiedzenia, ale w potrawie zawsze musi byc sporo pieprzu, jak dla mnie numer jeden wsrod sypanych dodatkow. Quote
bajej 28 Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 peper cayenne! No ;]. Poza tym w zasadzie kazda.. obowiązkowo bo pieprz i sol wiele nie pomagaja. Quote
Lain 107 Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 pieprz.. uwielbiam pieprzne przyprawy. no i tabasco < 3 do pizzy, do zapiekanek. pycha! Quote
kold 8 Posted July 5, 2008 Author Posted July 5, 2008 Czekam az JJ zrobi wyklad o czili . Dzis kminilem bazylie z papryka... oliwki? Nie wiem co z nia wykminic, najlepiej cos lekkiego na obiad. Feta, papryka, bazylia, oliwki, bagietka na kolacje? Quote
ogqozo 6609 Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 w sensie jak? gotujesz fasole z kminkiem? Tak. Sam kminek do jedzenia niezbyt się nadaje, ale nadaje fasoli kapitalny aromat. Quote
ogicool 43 Posted November 28, 2008 Posted November 28, 2008 moja ulubioną przyprawą jest pieprz biały, jest ostrzejszy od czarnego i ma dziwny zapach, do tego curry, mielony kardamon - wiele osób kojarzy, że nadaje sie do potraw słodkich, ja uwielbiam kardamon, w niewielkich ilościach do wszelkich pikantnych spaghetti, rissotto i duszonych warzyw tyle że nie można przesadzić z ta przyprawą, niekoniecznie lubie suszone oregano i bazylie(świeże tak) Quote
Siara_iwj 4138 Posted November 28, 2008 Posted November 28, 2008 ...pieprz biały jedzie końską sraką, co nie przeszkadza tej przyprawie być doskonałą ;> Poza tym lubie sypać wszelkie przyprawy do grilla, bigosu, ziemniaków, czy szaszłyków na kanapki, czy jarzyny , które jem do tych kanapek...niam... Quote
molly 311 Posted November 30, 2008 Posted November 30, 2008 uwielbiam curry i oregano. pieprz do wszystkiego dodaję, sól lubię, ale praktycznie nie solę (nadciśnienie). oprócz tego mam nas'rane na punkcie ogólnie ostrych przypraw - tabasco zwykłe zajeżdża mi octem i nie jest odpowiednio ostre, lepsze jest to z habanero. a jeśli już jesteśmy przy papryczkach, to ostatnio właśnie kupiłem sobie po słoiczku habanero i jalapeno, a do tego sosik habanero+teqila = wyborne połączenie. Quote
M4c 23 Posted December 1, 2008 Posted December 1, 2008 www.ostrakuchnia.pl moje podstawowe źródło przypraw Quote
ojejcu 86 Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 Chciałem, a nawet chyba kiedyś założyłem temat o tych używkach. W każdym razie zadałem wtedy pytanie - czym najsmerfniej przyprawiać jajecznicę, poza solą, pieprzem i papryką? Quote
ojejcu 86 Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 Niedobre ;/. No może takie średnio niedobre, ale na pewno nie pasuje. Quote
M4c 23 Posted December 24, 2008 Posted December 24, 2008 Ja lubię z chrzanem ale takim domowej roboty bo te kupne (przynajmniej te które jadłem) to strasznie kwaśne i mało "chrzanowe" są Quote
Lain 107 Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 Ostatnio mam manię na punkcie pieprzu kajeńskiego O.O Doprawiam nim zupy, kanapki, zapiekanki. Pycha : ) Quote
tewus 19 Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 najbardziej garam masal, kumin, bazylię (świeżą pochłaniam jak sałatę), pasty curry, kardamon i anyż gwiazdkowy, kurkumę, chili i świeży imbir. a w ogole to świeże zioła sa zaj.ebiste nienawidzę zielonej pietruszki (aczkolwiek walczę z tym i co jakiś czas próbuję, czy czasem już mi nie smakuje) Quote
Lain 107 Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 O, z tą pietruszką to wpis. Nienawidzę jak starsza nawpier/dala tego do rosołu : / Quote
Plugawy 3715 Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 (edited) O, z tą pietruszką to wpis. Nienawidzę jak starsza nawpier/dala tego do rosołu : / a tam pietruchy nigdy za wiele U mnei najszybciej konczy sie chili, które dodaje do prawie wszystkiego, potem oregano (tosty z nim są wyborne) i curry Nie ma to jak pizza miafiozo na Piaskach, pali język tak jak powinna Edited April 8, 2009 by Plugawy Quote
Kania 66 Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 (edited) Każda potrawa która gotuje musi być odpowiednio przyprawiona. Nie lubię jak coś jest niedosolone, lub przesolone, jak jest za mało pieprzu etc. Czerwona papryka to podstawa w mojej kuchni. Używam też często: bazylii, curry, kurkumę. Nie lubię ziół prowansalskich i oregano. No i oczywiście wszystko co świeże jest najlepsze. Kiedyś nie lubiłam zieleninki w zupach, ale teraz pietruszka to podstawowy dodatek do rosołu lub pomidorówki. Edited April 8, 2009 by Kania Quote
Spyker 59 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 (edited) Ja uwielbiam oregano, chilli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i takie tam przyprawy do pizz i ziemniaków ;p nie cierpię kminku ohyda Edited October 8, 2009 by Spyker Quote
bountyhunter 102 Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Z 'dziwnych' rzeczy, to ja herbatę przyprawiam cynamonem Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.