Jump to content

Przyprawy i ziola


Recommended Posts

Posted

Ulubione i znienawidzone. Co do czego, z czym laczyc, z czym nie. Dobre mieszanki i marki... Przyprawa przyprawie nierowna, remember.

 

Ja osobiscie miluje sobie aromatyczne rzeczy od cynamonu po curry. Ziolka tez, ale np. nie rozkminiam kminku i tymianku... do czego to to? :>

Posted

Kmniek to chyba do fasoli - nie dość, że podobno ułatwia trawienie jej, to naprawdę doskonale poprawia smak. Bez kminku fasola jest dla mnie przeciętna, z nim - fantastyczna.

Posted

w sensie jak? gotujesz fasole z kminkiem?

 

a ziola dodaje prawie do wszystkiego. prowansalskie, oregano, bazylia. do tego pieprz, sol, jakas papryka to chyba absolutne minimum w kazdej kuchni

Posted

Kminek jest zaje.bistą przyprawą do ziemniaków (gotowanych i pieczonych) i smażonej cebulki, a tymianek z kolei jest doskonały do pieczonych mięs.

 

Używam mase przypraw, bo je po prostu uwielbiam - sól, czosnek, papryka we wszelkich odmianach, pieprz we wszelakich odmianach (cayenne!), bazylia, oregano, prowansalskie, rzeczony kminek, curry itd... z takich przypraw, które przychodzą mi do głowy, a których jakos nie miałem okazji używać, to mogłbym wymienic np kurkume i kolendre

Posted

Nie gotuje, wiec nie mam za wiele do powiedzenia, ale w potrawie zawsze musi byc sporo pieprzu, jak dla mnie numer jeden wsrod sypanych dodatkow.

Posted

Czekam az JJ zrobi wyklad o czili :).

 

Dzis kminilem bazylie z papryka... oliwki? Nie wiem co z nia wykminic, najlepiej cos lekkiego na obiad. Feta, papryka, bazylia, oliwki, bagietka na kolacje?

Posted
w sensie jak? gotujesz fasole z kminkiem?

 

Tak. Sam kminek do jedzenia niezbyt się nadaje, ale nadaje fasoli kapitalny aromat.

  • 4 months later...
Posted

moja ulubioną przyprawą jest pieprz biały, jest ostrzejszy od czarnego

i ma dziwny zapach, do tego curry, mielony kardamon - wiele osób kojarzy, że nadaje sie do potraw słodkich,

ja uwielbiam kardamon, w niewielkich ilościach do wszelkich pikantnych spaghetti, rissotto i duszonych warzyw

tyle że nie można przesadzić z ta przyprawą, niekoniecznie lubie suszone oregano i bazylie(świeże tak)

Posted

...pieprz biały jedzie końską sraką, co nie przeszkadza tej przyprawie być doskonałą ;>

 

Poza tym lubie sypać wszelkie przyprawy do grilla, bigosu, ziemniaków, czy szaszłyków na kanapki, czy jarzyny , które jem do tych kanapek...niam...

Posted

uwielbiam curry i oregano.

pieprz do wszystkiego dodaję, sól lubię, ale praktycznie nie solę (nadciśnienie).

 

oprócz tego mam nas'rane na punkcie ogólnie ostrych przypraw - tabasco zwykłe zajeżdża mi octem i nie jest odpowiednio ostre, lepsze jest to z habanero. a jeśli już jesteśmy przy papryczkach, to ostatnio właśnie kupiłem sobie po słoiczku habanero i jalapeno, a do tego sosik habanero+teqila = wyborne połączenie.

  • 2 weeks later...
Posted

Chciałem, a nawet chyba kiedyś założyłem temat o tych używkach. W każdym razie zadałem wtedy pytanie - czym najsmerfniej przyprawiać jajecznicę, poza solą, pieprzem i papryką?

  • 2 weeks later...
Posted

Ja lubię z chrzanem ale takim domowej roboty bo te kupne (przynajmniej te które jadłem) to strasznie kwaśne i mało "chrzanowe" są :(

  • 3 months later...
Posted

najbardziej garam masal, kumin, bazylię (świeżą pochłaniam jak sałatę), pasty curry, kardamon i anyż gwiazdkowy, kurkumę, chili i świeży imbir.

a w ogole to świeże zioła sa zaj.ebiste

 

nienawidzę zielonej pietruszki (aczkolwiek walczę z tym i co jakiś czas próbuję, czy czasem już mi nie smakuje)

Posted (edited)
O, z tą pietruszką to wpis. Nienawidzę jak starsza nawpier/dala tego do rosołu : /

a tam :P pietruchy nigdy za wiele :P

 

U mnei najszybciej konczy sie chili, które dodaje do prawie wszystkiego, potem oregano (tosty z nim są wyborne) i curry :)

Nie ma to jak pizza miafiozo na Piaskach, pali język tak jak powinna :)

Edited by Plugawy
Posted (edited)

Każda potrawa która gotuje musi być odpowiednio przyprawiona. Nie lubię jak coś jest niedosolone, lub przesolone, jak jest za mało pieprzu etc.

Czerwona papryka to podstawa w mojej kuchni. Używam też często: bazylii, curry, kurkumę. Nie lubię ziół prowansalskich i oregano.

 

No i oczywiście wszystko co świeże jest najlepsze. Kiedyś nie lubiłam zieleninki w zupach, ale teraz pietruszka to podstawowy dodatek do rosołu lub pomidorówki.

Edited by Kania
  • 5 months later...
Posted (edited)

Ja uwielbiam oregano, chilli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i takie tam przyprawy do pizz i ziemniaków ;p nie cierpię kminku :wacko: ohyda

Edited by Spyker

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...