Opublikowano 14 kwietnia 20233 l Niedawno wróciliśmy z Alp. W ubiegłym roku szusowaliśmy sobie w Les Deux Alpes, natomiast w tym roku padło na Serre Chevalier. Piękna pogoda, znakomite warunki. Z całą pewnością w przyszłym roku wybierzemy się tam ponownie. Apres-ski.
Opublikowano 26 września 20232 l W niedzielę wróciłem z tygodniowego wyjazdu z Korsyki. To był mój powrót na tę cudowną wyspę po 7 latach i nic tam się nie zmieniło - jest niesamowicie pięknie. Spanko było w Muratello, małej wiosce (?) położonej na zachód od Porto Vecchio. Nocowaliśmy w zajebiście położonym domku z basenem, spójrzcie no tylko na ten widok, jaki miałem po przebudzeniu i wyjściu z pokoju: To była nasza baza wypadowa, a co zwiedzaliśmy? W sumie nie wiele, bo i czasu mało, ale to co zwiedzaliśmy, zapierało dech w piersiach - miasto Bonifacio, oraz górki, no i stare miasto w Porto Vecchio, a także plaże, przepiękne plaże. Zapraszam do oglądania: Spoiler Tu jest wodospad jakby co, he. Jezioro w górach, całe góry mają RDR2 vibe. Knajpa Mama Gina w Bonifacio, top pizzka. Lecieliśmy z Krakowa do Monachium i potem do Bastii, a z Bastii dojeżdżaliśmy samochodami do Porto Vecchio. Skąd taki kierunek podróży? Mój tate pracuje i mieszka od ponad 10 lat na Korsyce. A co nas tam sprowadziło? Jedno z ważniejszych wydarzeń w moim życiu, do którego wskazówki można znaleźć na jednym ze zdjęć, obłędny moment w obłędnych okolicznościach. Uwielbiam Korsykę, mógłbym tam mieszkać. Tylko drogo w chuj, ale gdzie teraz jest tanio? PS Dla uważnych, na jednym ze zdjęć są gołe cyce. PS 2 Nie jest to zdjęcie poniżej. ESSA WARIATY!
Opublikowano 7 maja 20242 l Jak co roku - Alpy. Tym razem padło na Val Thorens. Natomiast za kilka miesięcy... Arktyka.
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Kolejny trip z kolegami. Zaczęliśmy nie chronologicznie, bo od Francji i d-day się zaczęła droga do Berlina. Zaczynamy od Paryża, bo mamy córkę kumpla i z nią idą do Disneylandu. Paryż zaliczymy rykoszetem, bo tu jakoś nikt ciśnienia nie miał. Główny cel to Normandia- plaże gdzie lądowali, Caen, Lorient- baza ubootow. No i jakieś pomniejsze atrakcje. Czas start:
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Część Normandii w okolicach tych plaż nadal żyje d-day, jest masa rzeczy do zobaczenia, nie zawiedziesz się. Do tego same plaże są dzisiaj bardzo ładne i dobre do plażowania. Zauważ też, że przejazdem jesteś przy linii Maginota, wiele bunkrów jest udostępnionych do zwiedzania, czasem z atrakcjami jak podzielimy pociąg itp.
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Linie Maginota nie wiem czy liźniemy, bo bardziej nam będzie pasowało z Ardenami. A Ardeny na grudzień mamy zaklepany i to będzie finał.
Opublikowano 7 sierpnia7 sie W Paryżu polecam wejście na wieżę Eiffla. O ile okolica wieży jest zatłoczona i pełna upierdliwych sprzedawców pamiątek, o tyle wspinaczka na wieżę, przyjrzenie się z bliska jej szkieletowi, oraz patrzenie z góry na Paryż jest ciekawym przeżyciem.
Opublikowano 7 sierpnia7 sie 38 minut temu, Mustang napisał(a):pełna upierdliwych sprzedawców pamiątek
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Godzinę temu, Mustang napisał(a):W Paryżu polecam wejście na wieżę Eiffla. O ile okolica wieży jest zatłoczona i pełna upierdliwych sprzedawców pamiątek, o tyle wspinaczka na wieżę, przyjrzenie się z bliska jej szkieletowi, oraz patrzenie z góry na Paryż jest ciekawym przeżyciem.Mamy bilet wykupiony ale nie było na sam szczyt. Do połowy chyba jak pamiętam.
Opublikowano 7 sierpnia7 sie BonjourCiepło jak w Afryce, mieszkańcy również jak w Afryce xDJutro od rana Paryż, niedziela ja odpoczywam w hotelu Ci idą z młodą do disneylandu i od poniedziałku lecimy dalej.
Opublikowano 8 sierpnia8 sie 53 minuty temu, OldMuffin napisał(a):Nie boisz się tak jeździć po Francji?Zależy jak spojrzeć. My tu lecimy klimatami stricte 2 wojny. To nasz główny cel. Belgia i Holandia to top jak chodzi o ogólne wrażenia, odczucia. Niemcy już też syf, za dużo tych Turków i innych. Na ulicach syf, tutaj jest to samo. Syf, kiła i mogiła. Dzisiaj lecimy na centrum- wieża, notre dam itp Zobaczymy, bo na teraz szału nie robi ta Francja.Przerażające jest te multikulti. Byliśmy w markecie i na 5 kas jedna biała. Czarni przeważają, nie mogę napisać że się czuję komfortowo ale tez nie czuję się zagrożony. Nijako. U mnie w bloku obok też mieszkają teraz czarni, widuję na ulicy coraz częściej. Ale to jest kropla do tego tutaj.Zdjęcie reprezentacji w piłce nożnej oddaje dokładnie stan faktyczny xDChcieliśmy podjechać autem, ale koleś w hotelu mówił że problem z parkingiem, a jak już staniemy to 10 euro godzina. Metro to kieszonkowcy…. Lecimy uberem.Język ładny, bo mi się akurat Francuski podobał i miło się słucha jak gadają. Ale na chwilę obecną szału nie ma. Zobaczymy dzisiaj te wszystkim znane miejsca i samo centrum.Jak wspomniałem, gdyby nie córka kumpla byśmy to ominęli, bo główny cel to plaże Normandii, baza ubootow w Lorient czy Caen.
Opublikowano 8 sierpnia8 sie No ja sobie właśnie planowałem eurotripa samochodem na wczesną jesień, ale chyba sobie odpuszczę... Nie wiem czy jest sens się pchać w tak niebezpieczne rejony Europy. Szkoda auta i nerwów, nie byłby to zbyt relaksujący odpoczynek, jeśli miałbym wszędzie się oglądać za siebie i mieć obawy czy mnie jakiś murzyn nie okradnie albo coś gorszego...
Opublikowano 8 sierpnia8 sie Tutaj w przeciągu roku byliśmy w 3 krajach i ogólnie spoko. Nikt nie zaczepił itp itd. Ale jak żyjesz w kraju gdzie widzisz ciemną karnację rzadko albo mijasz 4 na krzyż na ulicy, to wpadając tu widzisz 4 na krzyż białych xD i takie lekkie wtf masz. Podróż po Francji kończymy za tydzień, bo w sobotę wracamy. Napiszę coś więcej, na teraz napisałem 1 wrażenie i jesteśmy na granicy Paryża.No i sam nie podróżuje, bo jest nas teraz 3 i córka jednego kumpla. Wcześniej nas było 4 i córka. A wafle 50kg nie jesteśmy, a autem wygodniej bo się przemieszczamy. Jakbym miał przyjechać na wakacje w jedno miejsce to samolot, bo 13h autem średnio. Ale my zaliczamy atrakcje i miejscówki z wojny.
Opublikowano 8 sierpnia8 sie W dniu 7.08.2026 o 09:57, Mustang napisał(a):W Paryżu polecam wejście na wieżę Eiffla. O ile okolica wieży jest zatłoczona i pełna upierdliwych sprzedawców pamiątek, o tyle wspinaczka na wieżę, przyjrzenie się z bliska jej szkieletowi, oraz patrzenie z góry na Paryż jest ciekawym przeżyciem.xD
Opublikowano 8 sierpnia8 sie Kurwa nie moge z tego prania mozgow polaczkom, ze teraz przyglup mysli ze we Francji morduja na srodku ulicy xD jednak Pan Korwin mial racje jak mowil ze wiekszosc polaczkow to idioci ktorzy nie potrafia czytac rozkladu jazdy autobusow.
Opublikowano 8 sierpnia8 sie 9 minut temu, Il Brutto napisał(a):Kurwa nie moge z tego prania mozgow polaczkom, ze teraz przyglup mysli ze we Francji morduja na srodku ulicy xD jednak Pan Korwin mial racje jak mowil ze wiekszosc polaczkow to idioci ktorzy nie potrafia czytac rozkladu jazdy autobusow.NIE WIEM, NIE WIEM, JA SIĘ JEDNAK NIE BĘDĘ ZAPUSZCZAŁ W TE NIEBEZPIECZNE REJONYna 5 kasjerów 4 to były murzyny, we francji, czaisz
Opublikowano 8 sierpnia8 sie No assassin's creed jak nic 9 minut temu, Figaro napisał(a):NIE WIEM, NIE WIEM, JA SIĘ JEDNAK NIE BĘDĘ ZAPUSZCZAŁ W TE NIEBEZPIECZNE REJONYna 5 kasjerów 4 to były murzyny, we francji, czaiszJak mejm-totalnie z dupy wyjęty fragment wypowiedzi który ma się nijak do całości. D R A M A T
Opublikowano 8 sierpnia8 sie 5 hours ago, OldMuffin said:No ja sobie właśnie planowałem eurotripa samochodem na wczesną jesień, ale chyba sobie odpuszczę... Nie wiem czy jest sens się pchać w tak niebezpieczne rejony Europy. Szkoda auta i nerwów, nie byłby to zbyt relaksujący odpoczynek, jeśli miałbym wszędzie się oglądać za siebie i mieć obawy czy mnie jakiś murzyn nie okradnie albo coś gorszego...Za dużo polskich newsów wjechało. Strach z hotelu wyjść
Opublikowano 8 sierpnia8 sie Samo centrum Paryża ładne, spokojnie, tłumy wszędzie. Pogoda nie jest najgorsza, coś koło 30, ale do ujechania. . .
Opublikowano 8 sierpnia8 sie No Paryż fajny, okolice 30C- przeszliśmy od Notre przez Luwr do Wieży, gdzie zginęła Diana i tu okolice bo wejście mieliśmy na 17.Ponad 10km z buta, nawet nie wiem czy nie okolice 15. Te schody na wieżę nas zabiły. Powrót na hotel. Nóg nie czuję.Wieża spoko, dwie kontrole, lepiej niż na lotnisku. . . .