Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieczka do Japonii

Featured Replies

Opublikowano
Godzinę temu, Bud napisał(a):

Pogoda: wiem, że mogę sobie sprawdzić i zamierzam to zrobić oczywiście, ale może jeszcze są jakieś tematy wilgotności, wiatru itd., itp.. - mówiąc krótko: przełom października/listopada może być przyjemnie w Tokyo, czy raczej nie pospaceruję i nie ma się co nastawiać na przyjemy czas na słoneczku?

Ja byłem końcówka listopada i było ponad 15 stopni, październik to pewnie ponad 20.

Teraz już tipy odnośnie wyjazdu i generalnie czy jest jakieś tax-free na Japonię, tudzież jakieś triki, żeby płacić mniej?

Jak zrobisz zakupy za ponad 5000 Yenów i sklep ogarnia tax free to będziesz miał taniej. Jak zrobiłem zakupy w Don Quijote to wszystko co miałem wywieźć z Japonii zapakowali w zamykane worki i kazali zgłosić na lotnisku do 'customs', byłem jedyną osobą co to zrobiła więc raczej się nie czepiają, babka nawet nie sprawdziła co mam tylko luknęła na paragon.

ten słynny JP Pass

Zamiast tego kup sobie albo 3 dniowy bilet turystyczny na metro albo The Tokyo Pass (tylko tu musisz poczytać bo ja korzystałem z czegoś podobnego ale w Osace)

-chciałbym nacieszyć oczy miastem, rozmachem, popatrzeć sobie na zabieganych ludzi w ich codziennym życiu

Shibuya Scramble (możesz z góry spojrzeć w shibuya hikarie), wieczorem przejść się przez Kabukicho uważając na ludzi namawiających na tanie drinki.

-chciałbym pogrzebać w gierkach, znaleźć jakieś piękne okazy retro w.w. konsol, poczuć tę magię gierek w jej ojczyźnie i zobaczyć w pełnym rozmachu te mityczne piętrowe sklepy, salony gier (wiem, że to już ponoć nie to, co kiedyś, ale nadal...)

Musisz wyszukać typowo gierkowy salon bo te wielkie salony to po brzegi wypełnione są Ufo Catcherami, Purikurami i innymi dziwadłami a zwykłe gry to margines. Tak samo sklepy z grami, poszukaj na necie czy nie ma czegoś na uboczu bo wszelkie Book-Offy są mocno przebrane i ceny też mocno średnie.

-lubię europejskie wersje ramenów, chicken teriyaki, coś na ostro, jakiś wok, ale generalnie kurczaczek, albo może wege - chciałbym jakieś fajne miejsca, gdzie się to lub coś, co będzie też smakowało, zjeść

Chłopie nawet nie wiesz jak tanie i dobre żarcie jest w Japonii, będziesz płakał jak w Polsce zawołają 20 zeta za zapiekankę a w Japonii za tą kwotę pełne danie dostaniesz. Ja jak zgłodniałem to wchodziłem na google i wyszukiwałem najbliższą dobrze ocenianą knajpę, nawet jak wyglądała słabo to właziłem. Ważne abyś miał gotówkę bo kartą często nie zapłacisz.

• Odpowiedzi 501
  • Wyświetleń 183 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Konnichiwa こんにちは. Pozdrowienia z Japonii. Niedawno wróciliśmy z urlopu, który spędziliśmy w Japonii. Ubiegłoroczną wycieczkę do USA nazwałem wakacjami życia, ale czas spędzony w Kraju Kwitnącej

• No i pyk, największe marzenie ever spełnione. Pamiętam dokładnie kiedy poczułem miłość do tego kraju, było to w momencie odpalenia Shenmue na DC  Nie wiem od ilu lat ta podróż chodziła mi po głowie, k

• Siema siema! Po pobycie w magicznym Tokio, wyruszyłem wraz z @Killabien do Hiroshimy. Pojechaliśmy oczywiście Shinkansenem, 805 km w 4godz i parenaście minut? I to z przesiadką? Jak najbardziej. Kom

Opublikowano
8 godzin temu, Bud napisał(a):

bez walizy

Będzie bolało, właśnie wczoraj wróciliśmy z Japonii. Jadąc tam z żoną zrobiliśmy z walizek matrioszkę D wracając ubrania poszły do mniejszej, a duża walizka była pełna zakupów: ubrania, słodycze, kosmetyki, giereczki.

Jak wszedłem do Don quijote to realnie dostałem zajoba (ale polecam robić zakupy w ichniejszych Rossmannach mają tam to samo a czasem jest taniej).

8 godzin temu, Bud napisał(a):

chciałbym może jakieś must-see świątynie, park coś w tym stylu, albo jakąś aktywność też ogarnąć, którą warto przeżyć

Jeśli chcesz możesz wziąć pociąg do kamakury. Są tam mniejsze lasy bambusowe i bardzo ładny duży Budda.

Żona mi mówiła że są organizowane wycieczki jednodniowe do Fuji z Tokyo (od biedy można samemu wsiąść w pociąg (1.5godz) i wrócić). Polecam bardzo zobaczyć górę.