Skocz do zawartości

Lektury szkolne

Featured Replies

Opublikowano

O ile pamiętam był to Robinson Kruzoe ... jak do każdej wtedy książki podchodziłem z niechęcią...ale po kilku stronach zanurzyłem się w ten świat i na bok poszli kumple i piłka nożna smile.gif

63408.jpg

• Odpowiedzi 45
  • Wyświetleń 17,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Malowany Ptak

nie wiem czy nadal jest to lektura, wiem ze ksiazka mnie zmiazdzyla.

Opublikowano

Zbrodnia i Kara. Postaci stworzone w tej książce są za(pipi)iście "psychologicznie" żywe. Te bitwy psychologiczne Raskolnikova i tego policjanta kuzyna (?) Razmuchina. Mniam :)

Lalka też jest fajna :)

Opublikowano

Mistrz i Małgorzata, Hobbit, Potop, Pan Tadeusz, Nie boska Komedia, Transatlantyk, Ferdydurke, Przedwiośnie, Mitologia- kolejność nie ma znaczenia :P

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Zbrodnia i Kara, Lalka, Wesele, cierpienia Młodego Wertera, Kordian, w ogóle, romantyzm boski.

Edytowane przez Xylia

Opublikowano

"upupa epops" Ferdydurke & "jeśli nie chcesz mojej zguby, krokodyla daj mi, luby" Zemsta w LO,

przedtem tylko wszelkie książki z Panem Kleksem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

1.Mistrz i Małogrzata

2.Ludzie Bezdomni

3.Lalka

4.Chłopi

5.Mitologia

6.Zbrodnia i kara

No i z podstawowki Robinson i Mały Książę :)

Edytowane przez Hide999

Opublikowano

Faust, Mistrz i Małgorzata, Potop, Lalka, Giaur, Jądro ciemności, Zbrodnia i Kara i na koniec jeszcze Tango Mrożka i Ferdydurke Gombrowicza :)

Edytowane przez Ak0nia

Opublikowano

Zbrodnia i kara, Proces, Akademia pana Kleksa, Dżuma, Chłopcy z placu bronii, Doktor Dolittle,Robinson Kruzoe i kilka innych

Opublikowano

Pani Bovary,Dzuma, Opis Obyczajów za Panowania Augusta III (jesli macie okazje,zerknijcie),Lord Jim. Wiecej nie pamietam,dawno to bylo:) Ale "zboczenie zawodowe" pozostanie na cale zycie,ukonczylem fil. polska :)))

Edytowane przez Ken Marinaris

Opublikowano

Ja polecam "Kordian i cham", kiedys to było lekturą szkolną. Teraz niestety nie jest a książkla jest jako tako ciekawa.

Opublikowano

Cham, to najlepsza powieść Orzeszkowej. Zastanawiające jest to, że od lat tłucze się syfiaste Nad Niemnem w szkole (nawet nauczyciele tym g... rzygają), zamiast "wrzucić" historię Pawła i żony- latawicy, Franki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to nie będę oryginalny - "Mistrz i Małgorzata" oraz "Prestuplienije i nakazanije".* Z przyjemnością się to czytało.

No i jeszcze "Chłopcy z placu broni" - ale to już zamierzchłe czasy. Pewnie coś by się jeszcze znalazło, ale te trzy książki mi się zawsze najpierw przypominają ;)

* "Zbrodnia i Kara" :P

Opublikowano

Do Trylogii Sienkiewicza wracam równie często jak do ulubionych gier czy filmów. Ot jeden losowy rozdzialik na poprawienie humoru.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Hobbit w gimnazjum bo od niego zaczęła się moja fascynacja fantastyką (a potem był Martin, Webb, Piekara, Sapkowski etc. ) a na studiach "Książę" Machiavelli'ego - po tej książce odkryłem zamiłowanie do filozofii :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mistrz i Małgorzata oraz Zbrodnia i Kara - klasyka rosyjskiej literatury.

Reszta to chała w wiekszości

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

"Ferdydurke" Witolda Gombrowicza. Za ukazanie wartości bycia niekonwencjonalnym("przyprawianie gęby") i stwierdzenie, że Polski kanon literacki jest do du py :P ("Mickiewicz wielkim poetą był").

Opublikowano

No, ten tekst o Mickiewiczu był niezły w "Ferdydurke".

Opublikowano

Z tych, które przeczytałem to: Makbet, Mitologia, Chłopcy z Placu Broni, Robinson Kruzoe, Konrad Wallenrod. Prócz tego chciałbym jeszcze przeczytać "Zbodnię i karę" ( swego czasu czytałem tylko opracowanie :P ).

Edytowane przez ciwa22