Jump to content

Mity żywieniowe.


C1REX

Recommended Posts

W sumie w kilku tematach starałem się nawiązać do tego, ale powstawał tylko niepotrzebny offtop.

Tym razem robię to porządnie. Temat jest bardzo głęboki i mam nadzieję, że się rozwinie.

 

Na początek mit cholesterolu.

Mit znany. Cholesterol to szatan i zawał serca.

Jednak niewiele osób wie, że człowiek produkuje 4x więcej, niż zjada.

Im zjada go więcej, tym mniej produkuje. Im mniej zjada, tym produkuje więcej.

Coraz częściej się również mówi, że cholesterol sam w sobie wcale nie musi być szkodliwy. Nawet na bardzo wysokim poziomie.

 

http://www.articlesbase.com/alternative-medicine-articles/high-cholesterol-foods-healthy-not-harmful-408625.html

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090310/ZDROWIE/787015605

Link to comment

Jak czytam o żywieniu, to nie wiem, co myśleć. Na przykładzie innych dziedzin wiem, że media potrafią napisać totalną bzdurę. Na żywieniu się nie znam, nie mam pojęcia, które źródła są rzetelne. Dlatego zakładam, że to o cholesterolu może być prawdą, ale... artykuł napisał koleś, który promuje ziołowe placeba jako "naturalne produkty zdrowotne" (i ma . W dziale, w którym jest ten artykuł, obok można znaleźć napisany podobnym tonem tekst o tym, jak leki ziołowe uleczą ci raka gardła. Tak że, sorry, ale raczej nie wierzę i cholesterol nadal potępiam. Znajdź może jakiś tekst o tym w piśmie naukowym.

Link to comment

Tu więcej o cholesterolu.

 

http://www.msnbc.msn.com/id/35058896/ns/health-heart_health/

http://www.cholesterol-and-health.com/

http://www.healthcentral.com/diabetes/c/17/101174/broken-saturated

http://www.menshealth.com/men/health/heart-disease/saturated-fat/article/a03ddd2eaab85110VgnVCM10000013281eac

 

 

Tak naprawdę jest pełno artykułów na temat tłuszczy nasyconych i cholesterolu.

Francuzi jedzą bardzo dużo cholesterolu, a jednocześnie są statystycznie zdrowsi od reszty. "Eksperci" nazywają to francuskim paradoksem.

Jako odpowiedź podaje się większe spożycie czerwonego wina. Teoria ta jednak nie ma solidnej podstawy w dowodach.

Najdłużej żyjący Japończycy i Chińczycy jedzą statystycznie więcej smalcu i wieprzowiny. Jednak wiele źródeł w ogóle pomija wieprzowinę w opisie ich diety.

 

Głównym składnikiem kremu Nivea (30%), to cholesterol.

Link to comment

Francuzi jedzą bardzo dużo cholesterolu, a jednocześnie są statystycznie zdrowsi od reszty. "Eksperci" nazywają to francuskim paradoksem.

W rankingu Forbesa są za Niemcami, Holandią i Hiszpanią, więc jak widać jest to względne.

 

No generalnie nie wypowiem się, bo nie mam pojęcia, skąd wziąć wiarygodne informacje nt. odżywiania się. "Men's Health" raczej nie jest dla mnie źródłem naukowym, choć ten artykuł wydaje się całkiem dobrze udokumentowany. Na pewno są jakieś rzetelne pisma naukowe, gdzie wszystko przechodzi peer review i można być w miarę pewnym tego, co tam napiszą, ale nie znam ich. Jak ktoś się interesuje, to powinien poszukać takich. Badania "na siedmiu krajach" raczej wiele nie powiedzą, za duża ilość zmiennych do wzięcia pod uwagę. Póki co zakładam, że być może cholesterol jest spoczko, a być może lepiej go unikać. Ja się odżywiam raczej tradycyjnie - jem wszystko, co się nawinie.

Link to comment

Powiem szczerze, że ten temat zawładnął mną ponad miesiąc temu.

Po przeczytaniu "Życie bez pieczywa" (ebook dostępny na chomiku) zacząłem na własną rękę szukać więcej informacji na ten temat i mój żywieniowy świat stanął do góry nogami.

Zwłaszcza, że jesteśmy zalewani fałszywymi informacjami na najbardziej podstawowe sprawy.

 

 

Idealnym przykładem jest dieta najdłużej żyjących Japończyków.

To co serwują nam popularne media każdy zna i wielu w to wierzy. Sam w to wierzyłem, bo nie miałem najmniejszego powodu do wątpliwości.

 

Poszukałem jednak na własną rękę i szczęka mi opadła.

Najstarsi mieszkańcy Okinawy nie jedzą ryb, a wieprzowinę. Ryżu prawie nie ma, za to jest masa słodkich ziemniaków.

 

Nie twierdzę, że salceson z ziemniakami to recepta na długie życie. Twierdzę jedynie, że media i cytowani przez nie eksperci często kłamią.

Link to comment

Białe pieczywo nadaje się do czegoś innego jak karmienie gołębi

No właśnie to chyba jest mit, że ono się nadaje do karmienia gołębi. Chleb podobno im tylko szkodzi. Nie pamiętam do końca, o co chodzi. Chyba po prostu go nie trawią.

Link to comment

Z tym tłustym żarciem to jest nawet zabawne.

 

Każdy, kto nawet amatorsko interesuje się sportem siłowym wie, jak wygląda dieta na zrzucenie tłuszczu.

Natomiast pisma kobiecie piszą coś zupełnie przeciwnego.

Sugeruję się na diecie to, co kulturyści jedzą na nabranie masy.

Biedne dziewczyny katują się dietą 1000 kalorii low-fat, a waga schodzi, albo i nie.

Do tego spowalniają sobie metabolizm i coraz trudniej im schudnąć mimo, że non-stop chodzą głodne i w.k.u.r.wione.

Jak nie wytrzymają, i zaczną jeść normalnie, to waga skacze im wyżej, niż przed dietą.

Link to comment

Dokladnie, nalezy obciac przede wszystkim pieczywo, makarony, bialy ryz, itp (albo najlepiej jesc zgodnie z grupa krwi) i schodzic 10% z kalorii co 4 tygodnie. Niestety, czlowiek ze slaba psycha chce efektow od razu, a kiedy te nie przychodza - odpuszcza sobie. Tak samo jest z cwiczeniami na silowni. Jaki odsetek swiezakow cwiczy dluzej niz 2-3 tygodnie? 1 na 10?

Link to comment

Najbardziej znane mity:

 

Jajka powodują bezpłodność:)

 

Mleko jest zdrowe

 

Białe pieczywo nadaje się do czegoś innego jak karmienie gołębi

 

Tłuste żarcie jest powodem otyłości.

 

Mleko nie jest zdrowe? Dlaczego? Moze zdrowe są już tylko produkty przetworzone przez koncerny mleczarskie?

Co jest nie tak z bialym pieczywem? Ludzie od wieków tutaj taki chleb jedzą i żyją. Wiadomo, że najzdrowsze jest to ciemne, ale czasem jak spotykam się z ulotką co w tym czarnym siedzi to wątpię.

Jeżeli nadmiar tłustego żarcia nie powoduje otyłości to dlaczego w ameryce panuje plaga otyłości?

Link to comment

mleko jest zdrowe jak je kupujesz od rolnika. w garach uczą, że te utrwalane metodą UHT jest do dupy.

 

a otyłośc powodują zarówno tłuszcze jak i węglowodany.

 

edit: a co do białego pieczywa to nie wiem, może gekonowi nie smakuje dlatego tak napisał

Edited by Yakubu
Link to comment

Jak by tak na to patrzeć to nic nie jest zdrowe co nie jest od znajomego rolnika. Wszędzie jest pełno syfu, który poprawdzie w małych ilościach jest dopuszczony do dodawania do produktów spożywczych, ale nie jest to na pewno zdrowy. Mała ilość tu, mała tam i robi się tego dużo. Wg mnie to stąd rak itp.

Link to comment

Co do mleka.

Podstawowe powody przeciw.

 

Jest to napój słodki, co może prowadzić do otyłości i cukrzycy.

Białko w mleku jest stworzone do budowy rogów i kopyt - człowiek słabo z nim sobie radzi.

Mimo dużej zawartości wapnia, jest to wapń trudno przyswajalny. Paradoksalnie mleko powoduje osteoporozę i problemy z zębami.

Mleko jest pełne krowich hormonów, które pobudzają rozwój bydlęcia. Dla człowieka są mocno niewskazane.

 

Na google można znaleźć więcej informacji. Całe książki na ten temat powstały.

Link to comment

Co do mleka.

Podstawowe powody przeciw.

 

Białko w mleku jest stworzone do budowy rogów i kopyt - człowiek słabo z nim sobie radzi.

Mimo dużej zawartości wapnia, jest to wapń trudno przyswajalny.

Mleko jest pełne krowich hormonów, które pobudzają rozwój bydlęcia. Dla człowieka są mocno niewskazane.

Mleko z kobiecej piersi najzdrowsze. Problem ze zdobyciem. Kobiety to istoty nielogiczne i argument "to niewyobrażalnie zdrowe!" na nie nie działa.

Link to comment

Co do mleka.Podstawowe powody przeciw.Jest to napój słodki, co może prowadzić do otyłości i cukrzycy.

Białko w mleku jest stworzone do budowy rogów i kopyt - człowiek słabo z nim sobie radzi.

Mimo dużej zawartości wapnia, jest to wapń trudno przyswajalny.

Paradoksalnie mleko powoduje osteoporozę i problemy z zębami.

Mleko jest pełne krowich hormonów, które pobudzają rozwój bydlęcia. Dla człowieka są mocno niewskazane.

 

o ja (pipi)ie, o ja (pipi)e. nie wiem gdzie to znalazłeś, lub kto ci to powiedział, ale w gastronomiku zarówno na podstawach żywienia jak i technologii żywieniowej z towaroznawstwem uczą zupełnie czego innego.

Mleko jest zdrowe, ponieważ:

- posiada łatwoprzyswajalny wapń i fosfor,

- wartośc biologiczna białka mleka dorównuje białku mięsa,

- zawiera witaminy: A oraz wit. z grupy B,

- białko mleka ze względu na nadmiar lizyny może uzupełniac białko zbożowe,

- jest stosowane w żywieniu dietetycznym,

- odkwasza organizm.

 

Minusy mleka surowego prosto z wymion:

- ubogie w żelazo i witaminę C,

- nietrwałe.

 

co do rogów i kopyt: widziałem człowieka drzewo, człowieka słonia, ale człowieka krowy sobie nie przypominam.

 

a co do cukru, to w mleku jego ilośc wynosi 4,5-5%, o kuurwa nie pijcie mleka bo umrzecie na duży brzuch.

Edited by Yakubu
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.