Opublikowano 16 kwietnia 20251 r 7 minut temu, Suavek napisał(a):Mówisz o jedynce, czy dwójce?System jedynki został zastąpiony tym z dwójki + rozbudowany o nowe systemy, zdolności itp. To akurat uważam za bardzo dobre rozwiązanie.Chodziło mi o to, że większość megatenów i person ostatnich lat w jakie grałem niestety nie stanowiła większego wyzwania, nawet grając za pierwszym podejściem na Hard. Jeśli tutaj już przed premierą promują jakieś nowe zdolności Raidou, plus w DLC wpychają kolejne ułatwienia, to mam lekkie obawy, czy aby znowu nie skończy się na klepaniu jednego przycisku. No ale mimo tego biorę w ciemno.Okej, to się nie zrozumieliśmy :) Miałem na myśli ponowne użycie systemu z jedynki, w dwójkę nie grałem i poczekam z nią pewnie aż też dostanie remake na modłę jedynki.
Opublikowano 16 kwietnia 20251 r Autor Nie ma porównania między jedynką, a dwójką. Oczywiście to nie tak, że system dwójki to był jakiś Devil May Cry, ale całość była o wiele bardziej absorbująca i przyjemna na przestrzeni całości gry, niż oryginał.Na tym etapie też bym poczekał już na remake dwójki. Tylko ciekawe, czy to będzie kwestia roku, czy więcej.
Opublikowano 21 kwietnia 20251 r Kurde strasznie klimatyczne to jest. Mocno kusi ale ja juz za cholere nie mam czasu ogryac tego wszystkiego co mam w bibliotece a wszystko mocno kusi.
Opublikowano 21 kwietnia 20251 r Autor Nie pamiętam dokładnie, ale gra nie była jakoś szczególnie długa, jak na atlusowego jrpg. Ok 30-40h. Nie wiem, jak to wyjdzie w Remasterze. Na pewno na plus brak losowych walk podczas eksploracji miasta (co samo w sobie było w oryginale mocno bez sensu).A na grę tak wyczekuję właśnie ze względu na klimat, atmosferę, ścieżkę dźwiękową i nieco inny styl zabawy. Mam wyjątkowy sentyment do tych gier ery PS2, dlatego Raidou sobie bardzo chętnie przypomnę na premierę.
Opublikowano 28 kwietnia 20251 r Edycja kolekcjonerska Raidou od LRG, która dotrze pewnie za rok jak to bywa z nimi. Niestety, nawet LRG nie pomoże z Game-Key Card'ami na Switcha 2, jeśli ktoś chciałby mieć pełną grę na kartridżu, to niestety się również tutaj rozczaruje.https://limitedrungames.com/products/raidou-remastered-the-mystery-of-the-soulless-army-collectors-edition-switch-switch-2-ps5-xbox-pc?variant=44461567967285
Opublikowano 3 maja 20251 r Mam pytanie dotyczące Nocturne, teraz dopiero zwróciłem uwagę, że należy przejść grę na hard (chodzi o pucharek). Teraz zastanawiam się czy zacząć od nowa, w sumie to 6h więc niewiele, z drugiej strony może lepiej na tym poziomie zrobić inne rzeczy?I związku z tym drugie pytanie, czy jest game+ gdzie przy następnym podejściu można przejść na hard? Z góry dzięki.
Opublikowano 4 maja 20251 r Autor Gra ma kilka zakończeń, więc jeśli celujesz w platynę, to i tak potrzebne będą minimum dwa przejścia. Jedno dla największego zakończenia, a drugie żeby dojść do momentu, w którym można zrobić save w kluczowym punkcie i w razie czego zdobyć pozostałe endingi. Ale to by trzeba było poczytać dokładnie, jak to działa i co należy zrobić.I nie wiem, czy Hard na pierwsze podejście to dobry pomysł, chyba, że masz doświadczenie z tym gatunkiem i serią i wiesz, czego się spodziewać. Niemniej jednak jest NG+. Przenosi się np. kompendium, więc można to wykorzystać, aby sobie ułatwić kolejne podejście.
Opublikowano 4 maja 20251 r 9 godzin temu, Suavek napisał(a):Gra ma kilka zakończeń, więc jeśli celujesz w platynę, to i tak potrzebne będą minimum dwa przejścia. Jedno dla największego zakończenia, a drugie żeby dojść do momentu, w którym można zrobić save w kluczowym punkcie i w razie czego zdobyć pozostałe endingi. Ale to by trzeba było poczytać dokładnie, jak to działa i co należy zrobić.I nie wiem, czy Hard na pierwsze podejście to dobry pomysł, chyba, że masz doświadczenie z tym gatunkiem i serią i wiesz, czego się spodziewać. Niemniej jednak jest NG+. Przenosi się np. kompendium, więc można to wykorzystać, aby sobie ułatwić kolejne podejście.Mało pamiętam z gry, gdyż chyba jej nie przeszedłem za czasów ps2, coś mnie tam wtedy wkurzyło, bodajże pewien Pan Dante. O ile szpital jeszcze kojarzyłem tak gram i mam jakieś przebłyski, jedno jest pewne sama siła tu nie wystarczy, trzeba balansować wszystko, gdyż gra nie wybacza pomyłek, nawet na tym normalu. Spojrzałem jak jeden gościu nie mając kontaktu z tą serią (bawił się w Personach) rzucił się od razu na hard i o ile miał dobry początek, później życie go zweryfikowało, jednakże ma tak świetny głos, gdy wszystko omawia, że bardzo dobrze się tego słucha, polecam. Edytowane 4 maja 20251 r przez czarek250885
Opublikowano 14 czerwca 202514 cze To jest ten typ co był w SMTV? Bo tak samo ubrany ale jakiś młodszy.
Opublikowano 14 czerwca 202514 cze Autor 3 godziny temu, michu86- napisał(a):To jest ten typ co był w SMTV? Bo tak samo ubrany ale jakiś młodszy.Nie.Ale dubbing kurcze poziom wczesnego PS2...
Opublikowano 14 czerwca 202514 cze 3 godziny temu, michu86- napisał(a):To jest ten typ co był w SMTV? Bo tak samo ubrany ale jakiś młodszy.Ten typ byl w smt3 jak nie miales Dantego z DMC.
Opublikowano 15 czerwca 202515 cze Autor Ja tam się jaram. Sam fakt, że nie jest to typowy remaster graficzny 1:1, tylko wzięli i rozwinęli całe mechaniki z drugiej części gry, daje nadzieję na naprawdę porządną gierkę. Pre-order już zakupiony na Steam. Na kąsole pudełka już w okolicach 180zł.
Opublikowano 15 czerwca 202515 cze 8 godzin temu, Suavek napisał(a):Ja tam się jaram. Sam fakt, że nie jest to typowy remaster graficzny 1:1, tylko wzięli i rozwinęli całe mechaniki z drugiej części gry, daje nadzieję na naprawdę porządną gierkę.Pre-order już zakupiony na Steam. Na kąsole pudełka już w okolicach 180zł.W takim razie czekam na wrażenia. Tytuł wygląda bardzo intrygująco. Mam jeszcze do ogrania SMT IV i Strange Journey wiec na razie z preorderami się wstrzymam, ale mam grę na radarze.
Opublikowano 15 czerwca 202515 cze Autor Generalnie to już teraz mogę napisać, że gra jest warta uwagi dla samej otoczki, czasu i miejsca akcji (Japonia lat 20tych XX wieku) oraz drobnych elementów przygodowych. Obie części na PS2 przeszedłem wieki temu. Wtedy część pierwsza była raczej średniakiem, którą ratował właśnie klimat, OST i historyjka, bo gameplay'owo szybko całość popadała w monotonię. Jednakże dwójka mocno cały koncept rozbudowała, usprawniła i ogólnie grało się w nią bardzo przyjemnie. Do dziś mam bardzo miłe wspomnienia z tą serią i także dlatego bardzo oczekiwałem portu na współczesne platformy. Sam pomysł wykorzystania demonów poza walką był świetnie rozwiązany. Wpływał na eksplorację, zadania poboczne, plus niekiedy zabawne scenki.Tymczasem Remaster to wspomniane zastosowanie i rozbudowanie mechaniki DS2 w części pierwszej. Głównie dlatego entuzjazm mam większy, niż gdyby zrobili po prostu remake 1:1 z PS2.Zarazem nie ma co oczekiwać rewelacji na miarę współczesnych produkcji. To wciąż atlusowa gra ery PS2 o średnim budżecie. W remasterze fajnie, że dodali postaciom głosy (w oryginale byli niemi, tylko usta się ruszały), aczkolwiek ja standardowo pierwsze co zrobię, to zmienię VA na japoński.Oby gra w czwartek odblokowała się jakoś wcześnie, żeby skorzystać z dnia wolnego.