Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

własnie ukonczyłem...

Featured Replies

Opublikowano
W dniu 4.08.2026 o 13:23, ProstyHeker napisał(a):

Yakuza: Like a Dragon (XO/XSX)

Co mogę powiedzieć? Fabuła momentami tak grubymi nićmi szyta, że uciągnęłaby ciężarówkę, ale dostarczona w taki sposób, że połknąłem ze smakiem. Liczba plot twistów, wątków, intryg jest typowa dla serii, ale jakaś bardziej... przystępna? To zdecydowanie jedna z moich ulubionych Yakuz ogranych dotychczas, zagrało wszytko - miasto, sidequesty, bohaterowie i ich historie, system walki, angielski dubbing, lokacje, art direction, no i posrany klimat.

Uwielbiam Yakuzę za to, że nigdy nie zapomina, że jest grą - to jest kilkadziesiąt godzin totalnego odjazdu i właściwie kilka gier w jednej. Do legendarnego 12 chapteru przygotowałem się bez jakiegoś szaleńczego grindu, w naturalny sposób miałem dopakowane postacie i job level, bo po drodze dużo się tłukłem. System walki cholernie mi się podoba. W ogóle to, co oni tu odwalili z miksem "realności" z fantasy, to pieprzony majstersztyk. Nie spodziewałem się, że AŻ TAK mnie pochłonie ten tytuł.

9,5/10 - odejmuję ząbek czosnku za imo zbędny, wtórny 3 dungeon.

BTW, poprzednio, około 2 lata temu, na L4 łyknąłem 3, 4 i 5 (ostatnią odpuściłem jakoś pod koniec - za dużo tego, okropnie przeciągnięte). Teraz leżę ze złamaną nogą na L4, skończyłem jaksmoka, a w kolejce już czeka Judgment, którego zaraz instaluję. Kolejne turówki na pewno łyknę, ale muszę na chwilę odsapnąć.

cd935673-17d5-41c7-957b-87132bc4668f.png

Pewnie będę w mniejszości, ale Judgment mi nie siadł.

Fabularna sinusoida - początek fajny, potem kasztan, w 3/4 gry znowu fajnie i ostatni rozdział to okropnie wręcz przeciągnięta kluska. Motyw detektywistyczny raczej pełni funkcję dekoracyjną, bo ani to wyzwanie, ani wnikliwe. Trochę mnie rozwalał system prezentowania dowodów, w którym mogłem 10x podać zły dowód i w związku z tym działo się... nic. Do upadłego można wybierać źle, a nie straci na na tym nic, oprócz kilku punktów doświadczenia (a to też nie zawsze).

Wątpliwej jakości mechaniki gemplejowe. Włamywanie drutem czy lockpick w sumie nieistotny dodatek, wybieranie odpowiedniego klucza to strata czasu, a samo śledzenie podejrzanych fajne na raz, może dwa. Tu przeciągnięte do granic przyzwoitości, zbyt częste i wręcz komiczne - chłop stoi 5 metrów ode mnie i przestaje mieć podejrzenia, gdy na jego oczach biegnę ukryć się za znak xD Ja wiem, że seria Yakuza ma dużo umowności, ale tu już przecgięli. To samo pościgi - za dużo. Były też głupie pochłaniacze czasu, w których trzeba było np. przejść kawałek korytarza za typiarą. Po co? Czemu tego nie dali jako kontynuację cutscenki, która była zarówno przed tym, jak i zaraz po tym? I tak kilka razy.

Sidequesty mi się nie podobały, misje detektywistyczne nudne i szybko odpuściłem, pozostałe aktywności jakieś, nie wiem, nieciekawe. Trochę nie rozumiem tak wysokich ocen, bo jest to jedna z tych gier RGG, do których nie mam ochoty nigdy więcej wracać. To taka Yakuza dla ludzi, którzy może by pograli w Yakuzę, ale w sumie to nie lubią tej serii. Dałbym takie 6,5/10 - no nie polubiłem się.

Dla kontrastu, wyciągnąłem PS4 i odpaliłem Ishin - mam 10h i czuję się jak w domu, a przejście tej odsłony odkładałem w czasie, bo ludzie dużo narzekali i się jakoś zraziłem. Ba, sam kiedyś porzuciłem, gdy wpadło do Game Passa, bo jakoś te samuraje mi tak średnio wówczas podchodziły. Dziś? Biorę po same kule.

4f113593-f122-4cb9-9d41-bf0ff7baa04f.png

637065e3-22ea-4c82-8410-fefef74b75a8.png

Edytowane przez ProstyHeker

• Odpowiedzi 15,3 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• SPOILERY Death Stranding - gra duza, dluga i absolutnie o niczym. Pewnie bym sie rozpisal na milion stron, ale mi sie nie chce. Zatem od myslnikow. Plusy: - decima kozak silnik - wiec i grafika ladn

• Kmiot
    Kmiot

Resident Evil Requiem [PS5] Ok, postaram się być wyrozumiały, aby nie robić krzywdy fanom marki. Ale ta gra jest tak nierówna, że aż mnie ręka swędzi, by jej zajebać. To oczywiście pokłosie decyzj

• Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune & Dunan Unification Wars [PS5] Przychodzę z sercem na dłoni. Otwarcie piszę, że dwa pierwsze Suikodeny kocham miłością szczenięcą. Drugą część kiedyś

Opublikowano

Super Metroid X-Fusion (SNES)

Bardzo ambitny romhack Super Metroida stworzony przez jedną osobę, który jest konwersją SM na Fusion, a jednocześnie połączeniem obu gier z różnymi dodatkowymi ficzerami. Przebudowani bossowie z nowymi sprite-ami, nowe powerupy, kilka poziomów trudności i zakończeń, a to nie wszystko co gra ma do zaoferowania. Jak to zwykle bywa z romhackami Super Metroida jest tu trudno (zaawansowane techniki poruszania się takie jak na przykład bomb jump to tutaj mus), przez co nie mogę polecić tej gry każdemu. Sam musiałem kilka razy zajrzeć do poradnika, bo nie miałem zielonego pojęcia gdzie mam iść, a przy pierwszym podejściu backtracking potrafi być okrutny. Z ukończeniem zeszło mi według licznika w grze trochę ponad 6 godzin, ale w rzeczywistości było więcej, bo grałem na SNES (flashcart), a więc bez quicksave i przewijania czasu.

scyc6e.png