Jump to content

DC

Recommended Posts

dobra, może mi kiedyś dadzą moderkę tutaj, a narazie: dc tutaj. marvel wiadomo gdzie, a w głównym temacie wszystko inne z bardziej niezależnych wydawnictw:

BATMAN-15-COVER-B.jpg

czytacie "death of the family"? dla leniwych:

w ogóle bardzo fajne crossovery teraz są. w superman-family też się dzieje za sprawka niejakiego he-l'a:

2748297-screen_shot_2012_12_11_at_3.19.43_pm_super.png

w ogóle od kiedy lobdell przejął główny tytuł o kencie i zabrał przy okazji swojego etatowego rysownika to tytuł z tego ponad rocznego shit-festu przeobraził się w naprawdę dobre czytadło. do tego mamy rotworld, który rozprzestrzenił się równiez na "frankensteina" również pisanego przez jeffa lemire.

ZAPRASZAM DO DYSKUSJI!

Edited by tk___tk

Nadrabiam wszystkie ważniejsze historie o esie.

Last Son->Birthright->Secret Identity

Superman naprawdę może być super jak da mu się odpowiedniego scenarzystę.

CO do Death of the Family, to poczekam aż wyjdzie całość i przeczyta. Chociaż początek zachęcający ( chyba, Batmana #13 czytałem). Szykuję się jakiś większy event w unwiersum ?

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Identity Crisis - po tonach eventów i one-shotów Marvelowych powracam do DC. I był t w (pipi) mroczny i ponury powrót. Może nie na poziomie "Dark Knight Returns" i reszty przedstawicieli komiksów z lat 80., ale czytało się to cholernie dobrze. Ciekawy pomysł na scenariusz i w sumie to co lubię w DC. Pokazanie Bohaterów jako postaci niemal boskich. Ludzi którzy nie zawahają się od wymazania pamięci własnemu przyjacielowi tylko dlatego że uważają to za słuszne. Postaci które w jednym kadrze opłakują zonę zmarłego przyjaciela, a w następnym kadrze nie widać ani cienia smutku sprzed chwili.

Rzadko mam tak, że gdy czytam komiks mam reakcje w stylu "o (pipi)a". Tutaj zdarzyło się to chyba z 3 razy.

Po Red Sonie, chyba mój drugi ulubiony zeszyt DC.

Ja za to wreszcie wymęczyłem "Crisis on Infinite Earths". I powiem, że nie jest to łatwy event. Wielkie sprzątanie w stajni DC Comics na pewno nie jest łatwe dla nowicjuszy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z komiksami od DC. Jedno za to nie ulega wątpliwości. To wydarzenie było potrzebne bo ilość światów i alternatywnych postaci przyprawia o zawrót głowy. Sama historia jest zjadliwa i dosyć przekonująca (jak na realia komiksu). Na początku omal się nie pogubiłem ale wraz z zmniejszaniem się ilości światów i postaci całość prezentuje się przejrzyście. Wielu też bohaterów przypłaciło ten event życiem (jedni permanentnie, a jedni nie do końca). To wydarzenie pozwoliło na nowo opowiedzieć historie niektórych bohaterów. 

Teraz czas na kolejne "kryzysy". "Infinite Crisis" no i może "Identity Crisis" skoro tak zachwalasz Kalel.

@up

Chyba jeszcze tylko trochę potrwa, bo event "Trinity" (pierwszy cross-over w U52) ma się rozpocząć już w maju o ile mnie pamięć nie myli.

A co do "Identity Crisis", to nie jest to taki crisis jak "Final" czy "Infinity Earth". To raczej kryzys zaufania bohaterów do samych siebie. Ja te zeszyty tak w sumie odbierałem.

Obecnie czytam Superman/Batman. Jak ktoś chce coś lajtowego to polecam. Przypomina mi swoim klimatem serie "Ultimate" od Marvela. Fajnie cementuje współpracę między krytpońskimi superbohaterami(Supergrl,Superboy) pod wodzą Supermana i Bat-family z Batmanem na czele.

kiedy skonczy sie death of the family? czekam, az bedzie calosc, zeby sie nie pogubic.

W najbliższym numerze Batmana się kończy.

Catwoman, Suicide Squad i Nightwinga z tego bym sobie odpuścił, bo to strata czasu.

Edited by Hela

A co do "Identity Crisis", to nie jest to taki crisis jak "Final" czy "Infinity Earth". To raczej kryzys zaufania bohaterów do samych siebie. Ja te zeszyty tak w sumie odbierałem.

Nie no ja wiem, że to nie ma za wiele wspólnego z serią "Crisis" ale gdzieś czytałem, że jest dosyć brutalny i mroczny no i Ty o nim wspomniałem więc dołączyłem do listy :) (tylko muszę wywalić monitor bo czytanie komiksów na nim to mordęga dla oczu).