tk___tk 4795 Posted December 12, 2012 Posted December 12, 2012 (edited) dobra, może mi kiedyś dadzą moderkę tutaj, a narazie: dc tutaj. marvel wiadomo gdzie, a w głównym temacie wszystko inne z bardziej niezależnych wydawnictw: czytacie "death of the family"? dla leniwych: Batman #13-17 Batgirl #13-16 Batman and Robin #15-16 Catwoman #13-14 Detective Comics #15-16 Nightwing #15-16 Red Hood and the Outlaws #15-16 Suicide Squad #14-15 Teen Titans #15-16[3] w ogóle bardzo fajne crossovery teraz są. w superman-family też się dzieje za sprawka niejakiego he-l'a: w ogóle od kiedy lobdell przejął główny tytuł o kencie i zabrał przy okazji swojego etatowego rysownika to tytuł z tego ponad rocznego shit-festu przeobraził się w naprawdę dobre czytadło. do tego mamy rotworld, który rozprzestrzenił się równiez na "frankensteina" również pisanego przez jeffa lemire. ZAPRASZAM DO DYSKUSJI! Edited December 12, 2012 by tk___tk Quote
Kalel 3634 Posted December 12, 2012 Posted December 12, 2012 Nadrabiam wszystkie ważniejsze historie o esie. Last Son->Birthright->Secret Identity Superman naprawdę może być super jak da mu się odpowiedniego scenarzystę. CO do Death of the Family, to poczekam aż wyjdzie całość i przeczyta. Chociaż początek zachęcający ( chyba, Batmana #13 czytałem). Szykuję się jakiś większy event w unwiersum ? Quote
tk___tk 4795 Posted December 12, 2012 Author Posted December 12, 2012 w green lanternie jest cała rozpier.ducha z third army (niebiescy chcą wyczyścił cały green lantern corps), a w 2013 chyba będzie pierwszy wielki event - "trinity war". Quote
szejdj 2804 Posted December 12, 2012 Posted December 12, 2012 Last Son O tym mowa? http://allegro.pl/superman-last-son-superman-limited-gns-dc-comic-i2835475999.html 1 Quote
Ölschmitz 1567 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 srednio mnie kreci '52'. na biezaco czytam tylko snyderowego batmana, batman and robin, swampa i animal mana. detective comics to dla mnie lipa totalna. ogolnie multi-dc jest chu.jowe. Quote
darkknight 54 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 Jakie serie z Superem polecacie? Powiem tylko ze czytalem to co wychodzilo u nas , skonczylem jego przygody czytajac sage o Doomsday-u i smierci stalowego. Quote
Ölschmitz 1567 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 "all-star superman" granta morrisona Quote
Kalel 3634 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 Last Son i Birthright. No i nie zapominajmy o Superman Earth-One Quote
darkknight 54 Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 Bede mial czytania na wieki. Macie moze jakies linki do pelnych paczek tych serii? Quote
MichAelis 5631 Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 Powiem wam ze ciesze sie ze nie mieszkam w USA. Znam siebie, musial bym to wszystko kupawac Quote
GwynBleidd_79 115 Posted December 26, 2012 Posted December 26, 2012 Pytanko: Orientuje się ktoś czy jakaś grupa translacyjna lub osoba tłumaczy Batman the new 52 ? Kiedyś udało mi się znaleźć pierwszą część i myślałem że ktoś się tym zajmuje. Quote
Tomek P. 61 Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 http://polskascenatranslacyjna-spis.blogspot.com/ Tutaj masz spis tego co i kto aktualnie tłumaczy. Quote
Kalel 3634 Posted February 7, 2013 Posted February 7, 2013 Identity Crisis - po tonach eventów i one-shotów Marvelowych powracam do DC. I był t w (pipi) mroczny i ponury powrót. Może nie na poziomie "Dark Knight Returns" i reszty przedstawicieli komiksów z lat 80., ale czytało się to cholernie dobrze. Ciekawy pomysł na scenariusz i w sumie to co lubię w DC. Pokazanie Bohaterów jako postaci niemal boskich. Ludzi którzy nie zawahają się od wymazania pamięci własnemu przyjacielowi tylko dlatego że uważają to za słuszne. Postaci które w jednym kadrze opłakują zonę zmarłego przyjaciela, a w następnym kadrze nie widać ani cienia smutku sprzed chwili. Rzadko mam tak, że gdy czytam komiks mam reakcje w stylu "o (pipi)a". Tutaj zdarzyło się to chyba z 3 razy. Po Red Sonie, chyba mój drugi ulubiony zeszyt DC. Quote
Farmer 3283 Posted February 11, 2013 Posted February 11, 2013 Ja za to wreszcie wymęczyłem "Crisis on Infinite Earths". I powiem, że nie jest to łatwy event. Wielkie sprzątanie w stajni DC Comics na pewno nie jest łatwe dla nowicjuszy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z komiksami od DC. Jedno za to nie ulega wątpliwości. To wydarzenie było potrzebne bo ilość światów i alternatywnych postaci przyprawia o zawrót głowy. Sama historia jest zjadliwa i dosyć przekonująca (jak na realia komiksu). Na początku omal się nie pogubiłem ale wraz z zmniejszaniem się ilości światów i postaci całość prezentuje się przejrzyście. Wielu też bohaterów przypłaciło ten event życiem (jedni permanentnie, a jedni nie do końca). To wydarzenie pozwoliło na nowo opowiedzieć historie niektórych bohaterów. Teraz czas na kolejne "kryzysy". "Infinite Crisis" no i może "Identity Crisis" skoro tak zachwalasz Kalel. Quote
Ölschmitz 1567 Posted February 11, 2013 Posted February 11, 2013 kiedy skonczy sie death of the family? czekam, az bedzie calosc, zeby sie nie pogubic. Quote
Kalel 3634 Posted February 11, 2013 Posted February 11, 2013 @up Chyba jeszcze tylko trochę potrwa, bo event "Trinity" (pierwszy cross-over w U52) ma się rozpocząć już w maju o ile mnie pamięć nie myli. A co do "Identity Crisis", to nie jest to taki crisis jak "Final" czy "Infinity Earth". To raczej kryzys zaufania bohaterów do samych siebie. Ja te zeszyty tak w sumie odbierałem. Obecnie czytam Superman/Batman. Jak ktoś chce coś lajtowego to polecam. Przypomina mi swoim klimatem serie "Ultimate" od Marvela. Fajnie cementuje współpracę między krytpońskimi superbohaterami(Supergrl,Superboy) pod wodzą Supermana i Bat-family z Batmanem na czele. Quote
Hela 1962 Posted February 11, 2013 Posted February 11, 2013 (edited) kiedy skonczy sie death of the family? czekam, az bedzie calosc, zeby sie nie pogubic. W najbliższym numerze Batmana się kończy. Catwoman, Suicide Squad i Nightwinga z tego bym sobie odpuścił, bo to strata czasu. Edited February 11, 2013 by Hela Quote
Farmer 3283 Posted February 11, 2013 Posted February 11, 2013 A co do "Identity Crisis", to nie jest to taki crisis jak "Final" czy "Infinity Earth". To raczej kryzys zaufania bohaterów do samych siebie. Ja te zeszyty tak w sumie odbierałem. Nie no ja wiem, że to nie ma za wiele wspólnego z serią "Crisis" ale gdzieś czytałem, że jest dosyć brutalny i mroczny no i Ty o nim wspomniałem więc dołączyłem do listy (tylko muszę wywalić monitor bo czytanie komiksów na nim to mordęga dla oczu). Quote
Hela 1962 Posted February 12, 2013 Posted February 12, 2013 Batman #17 świetnie buduje napięcie, ale końcówka bez specjalnego szału. Quote
Ölschmitz 1567 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Hela, to co juz mozna zassac calosc DOTF? Quote
Hela 1962 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Nie wiem czy jest paczka z całością gdzieś, ale wszystkie części już są. Quote
Ölschmitz 1567 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 ja i tak zasysam na biezaco. tie-iny warto czytac? czy wystarczy batman snydera? Quote
Hela 1962 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Tak naprawdę to poleciłbym Batman & Robin, bo jest po prostu świetne i Batgirl, bo jest całkiem ciekawe, a resztę można sobie odpuścić. Quote
Kalel 3634 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 No i Batman Incorporated (czy coś takiego) jest też całkiem dobre. Tak słyszałem. Quote
Hela 1962 Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 No i Batman Incorporated (czy coś takiego) jest też całkiem dobre. Tak słyszałem. Ale z tym eventem nie ma nic wspólnego. Quote
Recommended Posts