Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

True Detective - 2014 - HBO

Featured Replies

Opublikowano

Jestem dopiero po dwóch odcinkach, przeszło mi przez glówę, że serial prosi się, żeby wpleść w historię motywy mitologii Cthullu.

• Odpowiedzi 564
  • Wyświetleń 64,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Filler, ale po ostatnim odcinku spodziewałem się takiego uspokojenia atmosfery.

Filler? Powiedziałbym, że trochę naciągasz znaczenie tego określenia, ale ja w ogóle nie uświadczyłem w tym serialu scen, które nie miałyby znaczenia czy sensu. "Filler" występował nagminnie w takim Breaking Bad, 95% odcinków The Walking Dead to filler, w Boardwalk Empire, czy nawet GoT też się zdarzają zapchajdziury, ale tutaj każdą scenę wciągam jak Tony Montana kokainę. Trudno mi tu nawet wyróżnić lepsze odcinki i to pomimo tego, że jeden z nich zawierał kilkuminutową scenę roz(pipi)u na murzyńskim osiedlu nakręconą w jednym ujęciu.

Jeśli te dwa ostatnie odcinki będą równie dobre i zapewnią satysfakcjonujące zakończenie, to śmiało uznam TD za serial doskonały w swoim gatunku.

Opublikowano

Filler, ale po ostatnim odcinku spodziewałem się takiego uspokojenia atmosfery.

Filler? Powiedziałbym, że trochę naciągasz znaczenie tego określenia, ale ja w ogóle nie uświadczyłem w tym serialu scen, które nie miałyby znaczenia czy sensu. "Filler" występował nagminnie w takim Breaking Bad, 95% odcinków The Walking Dead to filler, w Boardwalk Empire, czy nawet GoT też się zdarzają zapchajdziury, ale tutaj każdą scenę wciągam jak Tony Montana kokainę. Trudno mi tu nawet wyróżnić lepsze odcinki i to pomimo tego, że jeden z nich zawierał kilkuminutową scenę roz(pipi)u na murzyńskim osiedlu nakręconą w jednym ujęciu.

Jeśli te dwa ostatnie odcinki będą równie dobre i zapewnią satysfakcjonujące zakończenie, to śmiało uznam TD za serial doskonały w swoim gatunku.

zgadzam się, naciągnąłem bo odcinek był w dalszym ciągu ważny fabularnie dla całości i co najważniejsze był dobry. jednak przyznasz, że poprzednie odcinki mocniej pchały fabułę do przodu, poza tym ten był bardziej 'stonowany', nie wywołał też u mnie takich emocji jak wszystkie poprzednie. jak jednak napisałem spodziewałem się tego bo to zapewne chwilowe uspokojenie przed dwoma ostatnimi odcinkami na pełnej (pipi)ie. serial genialny i filler w tym serialu > najlepszy odcinek walking dead, z którego zrobiło się drugie lost. btw w boardwalku fillery też były dobrymi odcinkami ;)

Opublikowano

MY DICK HAS BEEN SATISFIED. Kolejny świetny odcinek  ( I kolejna świetna dupka ) choć nieco bardziej stonowany od dwóch poprzednich. I dobrze, bo następne dwa zgwałcą banie równo, czekam.

Edytowane przez XM.

Opublikowano

@up "Gdzieś w 2014".

Znalazlem tylko info, że "zbiór Cham­bersa wycze­ki­wany jest przez czy­tel­ni­ków już od dawna i można się tylko zasta­na­wiać, czy będzie to prze­kład autor­skiego zbioru o tym tytule, czy wybór opo­wie­ści nie­sa­mo­wi­tych także z innych tomów (The King in Yel­low zawiera prócz opo­wie­ści nie­sa­mo­wi­tych także opo­wia­da­nia pozba­wione ele­men­tów grozy)".

A poza tym książka dostępna jest w calości po angielsku np. tu - http://www.gutenberg.org/ebooks/8492

A tutaj jeszcze odniesienia do "Króla w Żólci" - http://pokazywarka.pl/d7jipi/ (ten sam artykul wklejalem już w j. angielskim powyżej)

Edytowane przez Mathiu

Opublikowano

Nikt nie zauważył, że w ostatnim epie padł najbardziej romantyczny tekst jaki kobieta może powiedzieć mężczyźnie.

Opublikowano

mówisz o propozycji złożonej Marty'emu?

Opublikowano

Nikt nie zauważył, że w ostatnim epie padł najbardziej romantyczny tekst jaki kobieta może powiedzieć mężczyźnie.

mi troszke stanal wtedy

Opublikowano

No i teraz sobie wyobrażamy jak nam to mówi. Kochacie ją już tak jak ja? A przecież prawie w ogóle jej nie znam...

Opublikowano

W drugim odcinku będą jedne z moich ulubionych cycków z hollywood.

Czy jeszcze w jakims odcinku Daddario pokazywala cycki? Bo nie wiem czy sciagac.

Edytowane przez Guernica

Opublikowano

Jest przewidziane wiecej sezonów czy tylko ten?

True Detective dostał już drugi a planach jest więcej sezonów i każdy będzie osobną sprawą.

Czyli antologia, podobnie jak np American Horror Story.

Czytałem ostatnio wypowiedź Nica Pizzolato, który chce, żeby w drugim sezonie główne role dwóch detektywów grały kobiety.

Guernica - już nie pokazała nic.

Edytowane przez Masorz

Opublikowano

Szkoda. To poczekam az bedzie caly sezon i wtedy sobie zrobie maraton.

Opublikowano

W zajawce 7 odc, Cohle mówi coś w stylu 

Nie zamknęliśmy sprawy

w kontekście złapania Króla w Żółci.

natomiast w trzecim odcinku,

Cohle z 2012 roku, podczas przesłuchania mówi 

Wszyscy wpadamy w coś, co nazywam "życiową pułapką". Głęboko zakorzenioną pewność, że sprawy przyjmą inny obrót. Przeprowadzisz się do innego miasta, poznasz nowych przyjaciół, zakochasz się, będziesz czuł spełnienie. Je.bane spełnienie i dopełnienie, czymkolwiek te (pipi)iszcze .... (pipi)ane puste słoiki czekające, aż wypełni je (pipi). Spełnienie to mit, a dopełnienie ... Nie, nie, nie. Nic się nigdy nie kończy

Nie chcę za bardzo wchodzić w głębszą interpretację, symbolikę i odniesienia do innych teorii, natomiast jestem pewien, że po 8 odcinkach nie dostaniemy odpowiedzi na wszystkie pytania, scenarzyści nie rozwieją naszych wątpliwości, nie doczekamy się spełnienia i dopełnienia, a historia dwójki bohaterów będzie dalej żywa na forach i w dyskusjach. Jak w Sopranos.

tak sobie z nudów umilam oczekiwanie na kolejny odcinek, czytając teorię i oglądając stare odcinki. Trochę żałuję, że nie odkryłem serialu dwa tygodnie później.

Opublikowano

Po odcinku nr 7 obawiam się,że trochę za dużo rzeczy trzeba będzie upchnąć w finale.Sądząc po VHS,który zdobył Cole sprawcami jest sekciarska rodzinka Tutlle,której członkiem najprawdopodobniej jest powracający grubasek na kosiarce i kto wie jeszcze skoro staruszek był wedle czarnej babci niezłym (pipi)akom i nie każdy dzieciak był oficjalnie uznany jako Tutlle.Pozostaje jeszcze typek z bliznami i informację,które detektywom przekaże zapewne Steve po spotkaniu z akumulatorem.

Trochę za dużo tego żeby ładnie poskładać wszystko w okrągłą godzinę,ale szczerze wierzę,że twórcy nie spartolą tego jakże genialnego serialu

Edytowane przez Soban

Opublikowano

nie moge sie doczekac az wyjdzie na bluryju i sobie zrobie 8 godzinny maratonik

Opublikowano

Jest przewidziane wiecej sezonów czy tylko ten?

Tak ale podobno juz w gorszej obsadzie m.in brak McConaughey'a

Opublikowano

Chcialem przeprosic za wszystko co o tym serialu powiedzialem zlego. W nowym odcinku atmosfera jest juz tak gesta i sprawa nabiera takiego tempa, ze modlilem sie zeby epizod sie nie konczyl. Faktycznie troche duzo zostawili sobie na finalowy ep ale mysla ze dadza rade. Z reszta ostatni odcinek moze trwac kolo 1:10h takze ~15min dluzej niz pozostale. Szkoda tylko ze przez tyle czasu trwaly te przesluchania Mefiu i Woodego. Gdyby wyszli z nich odcinek wczesniej wszystko ladnie by sie zgralo, byloby wiecej czasu na dokonczenie sprawy na wlasna reke, a i tak wyszlo by na pelnej (pipi)ie. Czekam za malym w rece na final i jestem pewny ze bedzie gruby rozpjerdol. JARANKO MEGA