Opublikowano 11 października 20186 l Erytrytol mniej ingeruje w układ pokarmowy, więc mniejsze ryzyko, że przeczyści. Zależy też, ile tego stosujesz i do czego i w jakim celu.
Opublikowano 11 października 20186 l To syrop glukozowo-fruktozowy generalnie. Dla cukrzyków raczej nie wskazany. Wolę ksylitol.
Opublikowano 11 października 20186 l Agawa twór z dupy, kalorii od cukru ma mniej o jakąś 1/4, a właściwości prozdrowotne znikome. Niby ma prebiotyczne, ale w takich ilościach raczej nie zdziała nic.
Opublikowano 11 października 20186 l Stevia spoko, właściwości bakterio- i grzybobójcze, może mieć wpływ na wzmocnienie organizmu i oddalenie zmęczenia. Byłaby dobrym słodzikiem do energoli, ale chyba jeszcze nikt na to nie wpadł.
Opublikowano 11 października 20186 l 43 minuty temu, krupek napisał: Erytrytol mniej ingeruje w układ pokarmowy, więc mniejsze ryzyko, że przeczyści. Zależy też, ile tego stosujesz i do czego i w jakim celu. Do slodzenia herbaty od czasu do czasu lub do koktajli, a dziewczyna do ciast bo choruje na insulinoopornosc. No wlasnie mialem kiedys srake po ksylitolu i moim zdaniem ma dziwny smak.
Opublikowano 11 października 20186 l Dziewczyna niech dodaje ALA do posiłków z węglowodanami,lepiej sobie organizm z cukrem w krwi radzi.Ksylitol czyści na początku,jak każdy poliol.Natomiast zabija drożdże w jelitach i to jest jego plus.
Opublikowano 11 listopada 20186 l Ja już od dłuższego czasu jeżeli mam coś słodzić używam tylko Ksylitol, oczywiście to że jest on dużo mniej kaloryczny nie oznacza, że można go używać w dużych ilościach wszystko z umiarem. Najpierw najlepiej ograniczyć cukier biały, a potem stpniowo wprowadzać Ksylitol. W każdym bądz razie polecam, wolę go od Stevii, ma lepszy smak. Edytowane 11 listopada 20186 l przez Milo
Opublikowano 11 listopada 20186 l Jak ograniczysz biały cukier to może lepiej całkiem się od slodzenia odzwyczaic a nie wprowadzać ksylitol? Ja tam nic nie slodze, herbata i kawa bez cukru.
Opublikowano 12 listopada 20186 l 18 godzin temu, bartiz napisał: Jak ograniczysz biały cukier to może lepiej całkiem się od slodzenia odzwyczaic a nie wprowadzać ksylitol? Ja tam nic nie slodze, herbata i kawa bez cukru. Oczywiście jeżeli ktoś ma zamiar trzymać taką restrykcyjną dietę to jak najbardziej. Ja w sumie Ksylitolu używam tylko do kawy, którą piję co drugi dzień. Do herbaty np dodaje miodu lub soku malinowego bądz z czernic domowej roboty. Nie prowadzę jakiejś restrykcyjnej diety chociaż mam swoje nawyki żywieniowe oraz nie jem jakiegoś badziewia często. Chodzi mi o to że jeżeli już ktoś używa cukru i nie chce całkiem z niego zrezygnować moim zdaniem Ksylitol jest bardzo dobrym jego zamiennikiem. Edytowane 12 listopada 20186 l przez Milo
Opublikowano 12 listopada 20186 l 4 minuty temu, II KoBik II napisał: Cukier to najmniejszy problem. Tluszcz jest o wiele wiekszym. Zależy kto co preferuje jeść oraz jaką ma przemianę materii. Teraz np. staram się znaleść jakiś sensowny zamiennik dla masła, którego używam w dośc dużych ilościach do kanapek Edytowane 12 listopada 20186 l przez Milo
Opublikowano 12 listopada 20186 l Cukier to najwiekszy syf wymyslony przez ludzkosc 11 minut temu, Milo napisał: Zależy kto co preferuje jeść oraz jaką ma przemianę materii. Teraz np. staram się znaleść jakiś sensowny zamiennik dla masła, którego używam w dośc dużych ilościach do kanapek Awokado? Edytowane 12 listopada 20186 l przez kanabis
Opublikowano 12 listopada 20186 l 21 minut temu, kanabis napisał: Awokado? Słyszałem, chodziło mi o coś podobnego do masła w sensie smaku oraz "opakowania" Edytowane 12 listopada 20186 l przez Milo
Opublikowano 12 listopada 20186 l Czemu szukasz zamiennika masła?Co z nim nie tak?Cukier syf,tworzy stany zapalne w mitochondriach,ale czasami i on jest potrzebny,tylko muszą za tym iść,szczególnie z wiekiem konkretne suple by zapewnić ich zdrowie-ala,pqq,q10
Opublikowano 12 listopada 20186 l 3 minuty temu, Milo napisał: Słyszałem, chodziło mi o coś podobnego do masła w sensie smaku oraz "opakowania" No to chyba raczej nie znajdziesz bo niby co? Awokado fajnie posmarowac kanapke. Zreszta z maslem jest mit ze jest niezdrowe. Panowie mamy xxi wiek chyba minely czasy ze kazdy bal sie tluszczow bo babcia mowila ze niezdrowy i lekarz na wsi nie kazal. Trzeba tylko uwazac z kalorycznoscia i tluszczami zwierzecymi ale za cale zlo na swiecie , grubasow odpowiada tylko i wylacznie cukier. Uzaleznia, powoduje stany zapalne, karmi nowotwory , zaburza gospodarke insulinowa itd Na potwierdzenie tego ide wlasnie zjesc twixa piernikowego. MUSZE
Opublikowano 12 listopada 20186 l 32 minuty temu, Litwin81 napisał: Czemu szukasz zamiennika masła?Co z nim nie tak?Cukier syf,tworzy stany zapalne w mitochondriach,ale czasami i on jest potrzebny,tylko muszą za tym iść,szczególnie z wiekiem konkretne suple by zapewnić ich zdrowie-ala,pqq,q10 Szukam zamiennika masła ponieważ tak jak pisałem wyżej dośc czesto go używam jak robie sobie kanapki do pracy ( co drugi dzień biorę gainera) chcę po prostu wprowadzić coś zdrowszego innego. Oczywiście wszystko od czasu do czasu jest potrzebne, ale np cukru i tak jest zapewne sporo w innych produktach, które jem więc przesiadka np. na Ksylitol uważam że jest bardzo wskazana. Tak samo z masłem w produktach jest dużo tłuszczu nasyconego, który ogołnie nie jest za drowy oraz właśnie występuje w maśle. Dlatego chciał bym coś wprowadzić ze zdrowszym tłuszczem nienasyconym. Edytowane 12 listopada 20186 l przez Milo
Opublikowano 12 listopada 20186 l 20 minut temu, kanabis napisał: No to chyba raczej nie znajdziesz bo niby co? Awokado fajnie posmarowac kanapke. Zreszta z maslem jest mit ze jest niezdrowe. Panowie mamy xxi wiek chyba minely czasy ze kazdy bal sie tluszczow bo babcia mowila ze niezdrowy i lekarz na wsi nie kazal. Trzeba tylko uwazac z kalorycznoscia i tluszczami zwierzecymi ale za cale zlo na swiecie , grubasow odpowiada tylko i wylacznie cukier. Uzaleznia, powoduje stany zapalne, karmi nowotwory , zaburza gospodarke insulinowa itd Ostatnio zakupiłem takie coś http://szkatulka-ziuzia21.blogspot.com/2018/08/recenzja-smakowita-4-ziarna-tuszcz.html W smaku całkiem dobre, ale skład oprócz ziaren, które są jak najbardziej ok nie pasuje mi za bardzo że jest w niej tłuszcz palmowy . Szukam czegoś dalej Cukier nazywany jest "białą śmiercią" chociaż uważam tak jak Litwin81 wszystko jest potrzebne tylko z umiarem. Edytowane 12 listopada 20186 l przez Milo
Opublikowano 12 listopada 20186 l Ok sam używam ksylitolu ale skąd to info że tłuszcz nasycony jest szkodliwy?Poczytaj na necie skąd się wzięła nagonka na ten tłuszcz-hasło to mit cholesterolowy.Organizm szczególnie faceta potrzebuje tłuszczy nasyconych,jeżeli boisz się o cholesterol to znacznie bardziej podnosi go mieszanka tłuszczy trans i cukru,czyli czekolada niż masło.Zresztą sam wskaźnik cholesterolu o niczym nie świadczy,ważniejszy jest stosunek trójglicerydów do hdl. Jeżeli masz trój ok.90 a hdl 40-50 to ten wskaźnik informuje że wszystko ok,im wyższy niż 2 tym większe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Opublikowano 12 listopada 20186 l Litwin pisze jak jest. Ja bym zostal przy masle. W takich wynalazkach jak podales dodaja licznych utwardzaczy, wlasnie oleju palmowego a to juz jest fe Na podstawie metaanalizy (wtórnej analizy wyników pochodzących z niezależnych badań) wykonanej przez zespół doktora Ronalda Kraussa obejmującej 21 badań epidemiologicznych dotyczących łącznie 347 747 przypadków stwierdzono jednoznacznie, że spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie zwiększa ryzyka zawału serca i udaru, a ich zastąpienie tłuszczami nienasyconymi w diecie nie ma wpływu na zmniejszenie ryzyka chorób serca i śmiertelności w wyniku incydentów sercowo-naczyniowych. Wystarczy poczytac. Nagonka na tluszcze nasycone pochodzi z lat 50. Sam opieram swoja diete glownie na tluszczach od paru lat i ostatnio robilem rozne badania krwi, triglicerydy, cholesterol i jestem okazem zdrowia Edytowane 12 listopada 20186 l przez kanabis
Opublikowano 12 listopada 20186 l Typ który puścił z świat teorię o tłuszczu nasyconym to gościu który zrobił meta analizę ponad 20 badań innych naukowców,problem w tym że do jego wizji z tych badań pasowały tylko 4,więc co zrobił?Olał większość i na podstawie wątpliwych 4 badań stworzył teorię którą żyje od lat 70-tych.Od lat poważne badania mówią że bardziej szkodliwa jest dieta wysoko węglowodanowa niż nisko tłuszczowa.
Opublikowano 12 listopada 20186 l 27 minut temu, Litwin81 napisał: Ok sam używam ksylitolu ale skąd to info że tłuszcz nasycony jest szkodliwy?Poczytaj na necie skąd się wzięła nagonka na ten tłuszcz-hasło to mit cholesterolowy.Organizm szczególnie faceta potrzebuje tłuszczy nasyconych,jeżeli boisz się o cholesterol to znacznie bardziej podnosi go mieszanka tłuszczy trans i cukru,czyli czekolada niż masło.Zresztą sam wskaźnik cholesterolu o niczym nie świadczy,ważniejszy jest stosunek trójglicerydów do hdl. Jeżeli masz trój ok.90 a hdl 40-50 to ten wskaźnik informuje że wszystko ok,im wyższy niż 2 tym większe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ja nie twierdze że masło oraz tłuszcze nasycone są bardzo złe, napisałem wyżej, że bardziej mi chodzi o wprowadzenie różnorodnośći ponieważ w wiekszości produtków, które spożywam tak jak napisałem jest tłuszcz nasycony. Jeżeli wprowadzę coś z tłuszczem nienasyconym zamiast masła myślę że złym wyborem to nie będzie ;). Co do wyników medycznych już dawno nie robiłem, ale o ile pamiętam było wszystko w normie. Ostatnio nie sprawdzałem nawet szczegółowo swojej wagi z wskażnikami BF, BW, BM ale moje wskazniki z wagi w maju przy wzroście około 180 cm były następujące: Waga 80,2 kg BF 19,5% BW 55,2% BM 41,9% Myślę że teraz wyniki będą podobne ponieważ waga jest podoba, ale jakoś na dniach zważę się bardziej szczegółowo ponieważ już troche czasu minęło. Edytowane 12 listopada 20186 l przez Milo
Opublikowano 12 listopada 20186 l Tylko że akurat dla masła słabo,bo np.takie margaryny to w większości tłuszcze roślinne trans.Ja wbrew temu co tu piszą,mam bf ok.16%-ważę 86 kg przy 168 cm.
Opublikowano 12 listopada 20186 l 6 minut temu, Litwin81 napisał: Tylko że akurat dla masła słabo,bo np.takie margaryny to w większości tłuszcze roślinne trans.Ja wbrew temu co tu piszą,mam bf ok.16%-ważę 86 kg przy 168 cm. Wiem, że cieżko coś dobrego znaleść zamiast masła dlatego własnie napisałem że szukam cały czas ;). Magraryny to jest badziew na pewno gorszy niż masło. Nie wiem co tutaj piszą o Tobie i w sumie mało mnie to interesuje ponieważ tutaj dużo osób pisze różne rzeczy chociaż tak na prawdę o tym pojęcia nie ma... ale widziałem zdjęcia forma sztos. Ale w sumie mój wskaznik BF też nie jest aż taki zły Edytowane 12 listopada 20186 l przez Milo
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.