Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Erytrytol mniej ingeruje w układ pokarmowy, więc mniejsze ryzyko, że przeczyści. Zależy też, ile tego stosujesz i do czego i w jakim celu.

  • Odpowiedzi 69
  • Wyświetleń 27,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • 1 kg idzie wyrwać za 30 zeta z wysyłką,ważne by był z  zielonym liściem(Danisco) co znaczy że jest z kory brzozy a nie podróbka z kukurydzy

  • Forumowicze dopiero przechodzą z białego cukru na brązowy przy słodzeniu herbaty, gdzie tu pytasz o ksylitol. Syrop glukozowo-fruktozowy to jest to, zajrzyj do tematu coca cola vs pepsi.

Opublikowano

a Agawa? ja używam. Co  z nią?

Opublikowano

To syrop glukozowo-fruktozowy generalnie. Dla cukrzyków raczej nie wskazany. Wolę ksylitol.

Opublikowano

Agawa twór z dupy, kalorii od cukru ma mniej o jakąś 1/4, a właściwości prozdrowotne znikome. Niby ma prebiotyczne, ale w takich ilościach raczej nie zdziała nic. 

Opublikowano

Ja lecę na stevii

Opublikowano

Stevia spoko, właściwości bakterio- i grzybobójcze, może mieć wpływ na wzmocnienie organizmu i oddalenie zmęczenia. Byłaby dobrym słodzikiem do energoli, ale chyba jeszcze nikt na to nie wpadł.

Opublikowano
43 minuty temu, krupek napisał:

Erytrytol mniej ingeruje w układ pokarmowy, więc mniejsze ryzyko, że przeczyści. Zależy też, ile tego stosujesz i do czego i w jakim celu.

Do slodzenia herbaty od czasu do czasu lub do koktajli, a dziewczyna do ciast bo choruje na insulinoopornosc. No wlasnie mialem kiedys srake po ksylitolu i moim zdaniem ma dziwny smak.

Opublikowano

Dziewczyna niech dodaje ALA do posiłków z węglowodanami,lepiej sobie organizm z cukrem w krwi radzi.Ksylitol czyści na początku,jak każdy poliol.Natomiast zabija drożdże w jelitach i to jest jego plus.

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Ja już od dłuższego czasu jeżeli mam coś słodzić używam tylko Ksylitol, oczywiście to że jest on dużo mniej kaloryczny nie oznacza, że można go używać w dużych ilościach wszystko z umiarem. Najpierw najlepiej ograniczyć cukier biały, a potem stpniowo wprowadzać Ksylitol. W każdym bądz razie polecam, wolę go od Stevii, ma lepszy smak.

Edytowane przez Milo

Opublikowano

Jak ograniczysz biały cukier to może lepiej całkiem się od slodzenia odzwyczaic a nie wprowadzać ksylitol? 

 

Ja tam nic nie slodze, herbata i kawa bez cukru. 

Opublikowano
18 godzin temu, bartiz napisał:

Jak ograniczysz biały cukier to może lepiej całkiem się od slodzenia odzwyczaic a nie wprowadzać ksylitol? 

 

Ja tam nic nie slodze, herbata i kawa bez cukru. 

Oczywiście jeżeli ktoś ma zamiar trzymać taką restrykcyjną dietę to jak najbardziej. Ja w sumie Ksylitolu używam tylko do kawy, którą piję co drugi dzień. Do herbaty np dodaje miodu lub soku malinowego bądz z czernic domowej roboty. Nie prowadzę jakiejś restrykcyjnej diety chociaż mam swoje nawyki żywieniowe oraz nie jem jakiegoś badziewia często. Chodzi mi o to że jeżeli już ktoś używa cukru i nie chce całkiem z niego zrezygnować moim zdaniem Ksylitol jest bardzo dobrym jego zamiennikiem.

Edytowane przez Milo

Opublikowano
4 minuty temu, II KoBik II napisał:

Cukier to najmniejszy problem. Tluszcz jest o wiele wiekszym.

Zależy kto co preferuje jeść oraz jaką ma przemianę materii. Teraz np. staram się znaleść jakiś sensowny zamiennik dla masła, którego używam w dośc dużych ilościach do kanapek;)

Edytowane przez Milo

Opublikowano

Cukier to najwiekszy syf wymyslony przez ludzkosc

11 minut temu, Milo napisał:

Zależy kto co preferuje jeść oraz jaką ma przemianę materii. Teraz np. staram się znaleść jakiś sensowny zamiennik dla masła, którego używam w dośc dużych ilościach do kanapek;)

Awokado?

 

Edytowane przez kanabis

Opublikowano
21 minut temu, kanabis napisał:

Awokado?

 

Słyszałem, chodziło mi o coś podobnego do masła w sensie smaku oraz "opakowania"

Edytowane przez Milo

Opublikowano

Czemu szukasz zamiennika masła?Co z nim nie tak?Cukier syf,tworzy stany zapalne w mitochondriach,ale czasami i on jest potrzebny,tylko muszą za tym iść,szczególnie z wiekiem konkretne suple by zapewnić ich zdrowie-ala,pqq,q10

Opublikowano
3 minuty temu, Milo napisał:

Słyszałem, chodziło mi o coś podobnego do masła w sensie smaku oraz "opakowania"

No to chyba raczej nie znajdziesz bo niby co? Awokado fajnie posmarowac kanapke. Zreszta z maslem jest mit ze jest niezdrowe. 

Panowie mamy xxi wiek chyba minely czasy ze kazdy bal sie tluszczow bo babcia mowila ze niezdrowy i lekarz na wsi nie kazal. Trzeba tylko uwazac z kalorycznoscia i tluszczami zwierzecymi ale za cale zlo na swiecie , grubasow odpowiada tylko i wylacznie cukier. Uzaleznia, powoduje stany zapalne, karmi nowotwory , zaburza gospodarke insulinowa itd

 

Na potwierdzenie tego ide wlasnie zjesc twixa piernikowego. MUSZE

Opublikowano
32 minuty temu, Litwin81 napisał:

Czemu szukasz zamiennika masła?Co z nim nie tak?Cukier syf,tworzy stany zapalne w mitochondriach,ale czasami i on jest potrzebny,tylko muszą za tym iść,szczególnie z wiekiem konkretne suple by zapewnić ich zdrowie-ala,pqq,q10

Szukam zamiennika masła ponieważ tak jak pisałem wyżej dośc czesto go używam jak robie sobie kanapki do pracy ( co drugi dzień biorę gainera) chcę po prostu wprowadzić coś zdrowszego innego. Oczywiście wszystko od czasu do czasu jest potrzebne, ale np cukru i tak jest zapewne sporo w innych produktach, które jem więc przesiadka np. na Ksylitol uważam że jest bardzo wskazana. Tak samo z masłem w produktach jest dużo tłuszczu nasyconego, który ogołnie nie jest za drowy oraz właśnie występuje w maśle. Dlatego chciał bym coś wprowadzić ze zdrowszym tłuszczem nienasyconym.

Edytowane przez Milo

Opublikowano
20 minut temu, kanabis napisał:

No to chyba raczej nie znajdziesz bo niby co? Awokado fajnie posmarowac kanapke. Zreszta z maslem jest mit ze jest niezdrowe. 

Panowie mamy xxi wiek chyba minely czasy ze kazdy bal sie tluszczow bo babcia mowila ze niezdrowy i lekarz na wsi nie kazal. Trzeba tylko uwazac z kalorycznoscia i tluszczami zwierzecymi ale za cale zlo na swiecie , grubasow odpowiada tylko i wylacznie cukier. Uzaleznia, powoduje stany zapalne, karmi nowotwory , zaburza gospodarke insulinowa itd

Ostatnio zakupiłem takie coś 

 

http://szkatulka-ziuzia21.blogspot.com/2018/08/recenzja-smakowita-4-ziarna-tuszcz.html

 

W smaku całkiem dobre, ale skład oprócz ziaren, które są jak najbardziej ok nie pasuje mi za bardzo że jest w niej tłuszcz palmowy :/. Szukam czegoś dalej

Cukier nazywany jest "białą śmiercią" chociaż uważam tak jak Litwin81 wszystko jest potrzebne tylko z umiarem.

Edytowane przez Milo

Opublikowano

Ok sam używam ksylitolu ale skąd to info że tłuszcz nasycony jest szkodliwy?Poczytaj na necie skąd się wzięła nagonka na ten tłuszcz-hasło to mit cholesterolowy.Organizm szczególnie faceta potrzebuje tłuszczy nasyconych,jeżeli boisz się o cholesterol to znacznie bardziej podnosi go mieszanka tłuszczy trans i cukru,czyli czekolada niż masło.Zresztą sam wskaźnik cholesterolu o niczym nie świadczy,ważniejszy jest stosunek trójglicerydów do hdl. Jeżeli masz trój ok.90 a hdl 40-50 to ten wskaźnik informuje że wszystko ok,im wyższy niż 2 tym większe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Opublikowano

Litwin pisze jak jest. Ja bym zostal przy masle. W takich wynalazkach jak podales dodaja licznych utwardzaczy, wlasnie oleju palmowego a to juz jest fe :/

 

Na podstawie metaanalizy (wtórnej analizy wyników pochodzących z niezależnych badań) wykonanej przez zespół doktora Ronalda Kraussa obejmującej 21 badań epidemiologicznych dotyczących łącznie 347 747 przypadków stwierdzono jednoznacznie, że spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie zwiększa ryzyka zawału serca i udaru, a ich zastąpienie tłuszczami nienasyconymi w diecie nie ma wpływu na zmniejszenie ryzyka chorób serca i śmiertelności w wyniku incydentów sercowo-naczyniowych. 

 

Wystarczy poczytac. Nagonka na tluszcze nasycone pochodzi z lat 50. Sam opieram swoja diete glownie na tluszczach od paru lat i ostatnio robilem rozne badania krwi, triglicerydy, cholesterol i jestem okazem zdrowia ;)

 

Edytowane przez kanabis

Opublikowano

Typ który puścił z świat teorię o tłuszczu nasyconym to gościu który zrobił meta analizę ponad 20 badań innych naukowców,problem w tym że do jego wizji z tych badań pasowały tylko 4,więc co zrobił?Olał większość i na podstawie wątpliwych 4 badań stworzył teorię którą żyje od lat 70-tych.Od lat poważne badania mówią że bardziej szkodliwa jest dieta wysoko węglowodanowa niż nisko tłuszczowa.

Opublikowano
27 minut temu, Litwin81 napisał:

Ok sam używam ksylitolu ale skąd to info że tłuszcz nasycony jest szkodliwy?Poczytaj na necie skąd się wzięła nagonka na ten tłuszcz-hasło to mit cholesterolowy.Organizm szczególnie faceta potrzebuje tłuszczy nasyconych,jeżeli boisz się o cholesterol to znacznie bardziej podnosi go mieszanka tłuszczy trans i cukru,czyli czekolada niż masło.Zresztą sam wskaźnik cholesterolu o niczym nie świadczy,ważniejszy jest stosunek trójglicerydów do hdl. Jeżeli masz trój ok.90 a hdl 40-50 to ten wskaźnik informuje że wszystko ok,im wyższy niż 2 tym większe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Ja nie twierdze że masło oraz tłuszcze nasycone są bardzo złe, napisałem wyżej, że bardziej mi chodzi o wprowadzenie różnorodnośći ponieważ w wiekszości produtków, które spożywam tak jak napisałem jest tłuszcz nasycony. Jeżeli wprowadzę coś z tłuszczem nienasyconym zamiast masła myślę że złym wyborem to nie będzie ;).

Co do wyników medycznych już dawno nie robiłem, ale o ile pamiętam było wszystko w normie. Ostatnio nie sprawdzałem nawet szczegółowo swojej wagi z wskażnikami BF, BW, BM ale moje wskazniki z wagi w maju przy wzroście około 180 cm były następujące: Waga 80,2 kg BF 19,5% BW 55,2% BM 41,9%
Myślę że teraz wyniki będą podobne ponieważ waga jest podoba, ale jakoś na dniach zważę się bardziej szczegółowo ponieważ już troche czasu minęło.

Edytowane przez Milo

Opublikowano

Tylko że akurat dla masła słabo,bo np.takie margaryny to w większości tłuszcze roślinne trans.Ja wbrew temu co tu piszą,mam bf ok.16%-ważę 86 kg przy 168 cm.

Opublikowano
6 minut temu, Litwin81 napisał:

Tylko że akurat dla masła słabo,bo np.takie margaryny to w większości tłuszcze roślinne trans.Ja wbrew temu co tu piszą,mam bf ok.16%-ważę 86 kg przy 168 cm.

Wiem, że cieżko coś dobrego znaleść zamiast masła dlatego własnie napisałem że szukam cały czas ;). Magraryny to jest badziew na pewno gorszy niż masło. Nie wiem co tutaj piszą o Tobie i w sumie mało mnie to interesuje ponieważ tutaj dużo osób pisze różne rzeczy chociaż tak na prawdę o tym pojęcia nie ma... ale widziałem zdjęcia forma sztos:thumbsup:. Ale w sumie mój wskaznik BF też nie jest aż taki zły :P

Edytowane przez Milo

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.