Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hollow Knight Silksong

Featured Replies

• Odpowiedzi 610
  • Wyświetleń 32,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ja czytałem, że już brakuje powoli cyfrowych kopii, przejebane...

• W końcu dotarł do mnie ten piękny numer "Edge'a" z czerwoną okładką z Hornet. Materiał długi, ale podstawowe info nie szokuje - ta gra to nadal głównie "więcej Hollow Knighta", zawierając różne elemen

Opublikowano

Po 40h "skończyłem" grę i zacząłem od razu akt 3 (zrobiłem wszystko co się dało w 2gim więc miałem od razu możliwość startu 3go), i o jezu ta gra dalej trwa. Niesamowity tytuł.

Edytowane przez WisnieR

Opublikowano

Im dłużej gram w tego Silksonga tym bardziej mam wrażenie, że poprzedniczka to dosłownie alpha tej gry - sztywniejsze poruszanie, prosta jak cep walka, a jeśli chodzi o różnorodność krain, o mamusiu. Jestem teraz w Atli i łapie się za głowę jak niepokojący klimat można uzyskać w tak „komiksowej” grze. Ciary, dosłownie ciary.

Opublikowano

Pytanie mam odnośnie gameplayu. Jak sobie zbieram te rodzynki/jarzębinę ze "skrzynek" lub niektórych stworków to w przypadku gdy zginę i stracę te kulki - to one respawnują się potem do zebrania w tym samym miejscu czy przepadły?

Opublikowano
Godzinę temu, WisnieR napisał(a):

Po 40h "skończyłem" grę i zacząłem od razu akt 3 (zrobiłem wszystko co się dało w 2gim więc miałem od razu możliwość startu 3go), i o jezu ta gra dalej trwa. Niesamowity tytuł.

Skończone 41h 50m 25s.

Dawno się tak przy grze nie spociłem, właściwie to tylko przy Sekiro osiągnąłem taki poziom zmęczenia rąk.

Dla mnie jest to Metroidvania niemal doskonała, niemal, bo według mnie developerzy nie nauczyli się kilku trików od From Software. Głównie chodzi mi o te niepotrzebne "drogi do bossa" według mnie w tych czasach ławeczka powinna być na bossie, po co mi skakanie w te same miejsca co chwilę, gdzie wiadomo, że gra oferuje monstrualny poziom trudności, nie ma sensu utrudniać dodatkowo problemu mozolnymi powtarzalnymi tułaczkami. Podobnie z farmieniem rosary. Nie jestem fanem tego podejścia do waluty w grze. Było to miejscami monotonne.

Wszystko inne natomiast: buildy (sprawdziłem kilka, jak Reaper, początkowy, Witch i Architect (przegięty)), fenomenalny level design i variety bossów, ciekawe lore, niezliczone ilość znajdziek.

Akt 3 tzw. Postgame? Może kiedyś podejdę, na razie tyle mi wystarczy.

Dla mnie 9.5/10 mimo, że przez całą niemalże grę miałem tzw. "Silk issue :)". Nie ma lepszej Metroidvanii i lepszej gry indie, pod warunkiem, że się potrafi cierpieć.

Bossowie?

Najfajniejszy przedostatni, najtrudniejszy moment to nie był dla mnie boss, tylko arena w Forum i Double Jump w górach xD.

3 minuty temu, SebaSan1981 napisał(a):

Pytanie mam odnośnie gameplayu. Jak sobie zbieram te rodzynki/jarzębinę ze "skrzynek" lub niektórych stworków to w przypadku gdy zginę i stracę te kulki - to one respawnują się potem do zebrania w tym samym miejscu czy przepadły?

Respawnują się w kokonie

Update, forumowe "GOTY" dałbym Claire mimo wszystko.

Naliczyło mi 50h, pewnie dużo afk, albo w grze nie liczy umierania xD :)

image.png

Opublikowano
21 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Akt 3 tzw. Postgame? Może kiedyś podejdę, na razie tyle mi wystarczy.

To nie tyle postgame co true ending i dalszą część historii. Jest nawet dodatkowy obszar. Polecam. Poziom trudności jest jeszcze bardziej wyśrubowany.

Opublikowano
7 minut temu, WisnieR napisał(a):

To nie tyle postgame co true ending i dalszą część historii. Jest nawet dodatkowy obszar. Polecam. Poziom trudności jest jeszcze bardziej wyśrubowany.

Nie kuś :)

Opublikowano

Ja zacząłem dziś. I powiem tak: GRA JEST BARDZO DOBRA!

Co prawda pobiegałem niecałą godzinkę bo musiałem jechać do pracy ale podoba mi się świat, mechaniki, nawet poziom trudności aż mi się przypomniały wieczory spędzane przy pierwszych (i drugich) Battletoads na Pegasusie oraz Abe's Odysee na PSX.

Wiem że goovno widziałem w Silku przez tą godzinę ale napewno trochę w nią pogram liżąc ściany szukając sekretów. Zapewne platyny nie wbiję bo nie mam na to presji ale wiem że będę bawił się świetnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Nie kuś :)

W 3 akcie są jeszcze lepsi bossowie, póki co, bo jeszcze nie skończyłem blush

Opublikowano

Ten 3 akt normalnie do zaczecia czy jak to sie robi? (napiszcie w spoilerze pliz)

Opublikowano
4 minuty temu, pawelgr5 napisał(a):

Ten 3 akt normalnie do zaczecia czy jak to sie robi? (napiszcie w spoilerze pliz)

Nie trzeba nawet spoilera.

Musisz zrobić wszystkie questy w zasadzie.

Nie da się tego zepsuć, aczkolwiek możesz musieć pokonać final bossa 2x, jeżeli nie ukończysz wszystkich questów.

Jeżeli ukończysz to od razu wpadasz w "postgame".