Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
W dniu 8.08.2025 o 18:48, iluck85 napisał(a):

Kodak też był numerem jeden i LOL był pierwszy który zrobił aparat cyfrowy, a nie ogarnęli tego i prawie upadli.

To pasuje do Nokii która przespała erę smartphone’a. BlackBerry też przespało erę dotykowych ekranów i konkurencję.

Ja tam się cieszę, że ktoś jeszcze robi telefony z klawiaturą, tak samo widziałem że kodak nadal sprzedaje te swoje jednorazówki. Mam w pracy terminal płatniczy, który nie działa na dotyk tylko klawiatura. Ludzie mają już tak zaprogramowane mózgi przez smartfony, że nigdy nie mogą sobie poradzić z wyborem waluty i macają ekran, trzeba im za każdym razem pomagać.

• Odpowiedzi 25,3 tys.
  • Wyświetleń 1,9 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Casuali grających Fortnite'a i podobne jeszcze trudniej będzie przekonać do zmiany.

Kupili oni PS4 czy PS5 i przez wiele wiele lat nie mają powodów do zmiany sprzętu póki Fortnite na nich działa.

Więc są jeszcze bardziej zamknięci na zmiany , a argumenty o bibliotece gier mają dla nich jeszcze mniejsze znaczenie.

Moze tylko argument ceny byłby w stanie ich przekonac.

Opublikowano

Pewnie przesiadka z ps na xboxa szla by ludziom latwiej gdyby nie te cholerne profile, nazbierane trofea i abonamentowa smycz. Wszystkie skopiowane od przodownika inwencji, strategicznego futurysty microsoftu leo

Opublikowano
26 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Mimo, że Xbox miał gry, większą dostępność, mimo wszystko lepszą cenę to i tak przejebał. Nie doceniacie przyzwyczajeń konsumentów.

Poczatek Seriesa nie byl zbyt kolorowy. W pierwszym roku nie bylo gier. Halo Infinite zostalo przesuniete o caly rok i byla ogromna beka z oprawy gry, ktora zalala internet. Sony wypuściło PS5 z dobra paczką startową (Spider-Man: Miles Morales, Astro's Playroom, Demon’s Souls, Sackboy: A Big Adventure), a do tego dostalismy zupelnie nowego pada, ktory dawal poczucie nextgenowosci. Na Xboksie przez pierwszy rok dominował Game Pass z grami z poprzedniej generacji. Pozniej bylo lepiej, ale bylo juz za pozno by zatrzymac efekt kuli sniegowej.

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano
5 minut temu, ASX napisał(a):

Casuali grających Fortnite'a i podobne jeszcze trudniej będzie przekonać do zmiany.

Kupili oni PS4 czy PS5 i przez wiele wiele lat nie mają powodów do zmiany sprzętu póki Fortnite na nich działa.

Więc są jeszcze bardziej zamknięci na zmiany , a argumenty o bibliotece gier mają dla nich jeszcze mniejsze znaczenie.

Tylko kogo to obchodzi? Jak zarabia MS, czy Sony na grających w Fortnite? Przecież chodzi o ludzi, którzy kupują gry i usługi na konkretnej platformie.

bountyhunter zwrócił trafną uwagę na niespójne argumenty. Analogicznie raz ktoś pisze, że dramy w internecie to fanboje marki i oni nic nie znaczą, a później wskazuje się na przywiązanie do marki mimo wszystko, czytaj robi się z ludzi fanbojów.

Opublikowano
2 minutes ago, ASX said:

Jakoś Series S za 299$ ich nie przekonał, ciekawe czemu. Ciekawe czemu jedyny sukces MS był wtedy jak konsola walczyła z Playstation znakomitą biblioteką gier. A zaczęła przegrywać jak zmieniła strategię i zaczęła promować jakieś idiotyzmy i głupie rozwiązania

4 minutes ago, Mejm said:

Pewnie przesiadka z ps na xboxa szla by ludziom latwiej gdyby nie te cholerne profile, nazbierane trofea i abonamentowa smycz. Wszystkie skopiowane od przodownika inwencji, strategicznego futurysty microsoftu leo

Fakty nie zgadzają się z teoriami ASXa? Tym gorzej dla faktów

Opublikowano
3 minutes ago, Lukas_AT said:

Poczatek Seriesa nie byl zbyt kolorowy. W pierwszym roku nie bylo gier. Halo Infinite zostalo przesuniete o caly rok i byla ogromna beka z oprawy gry, ktora zalala internet. Sony wypuściło PS5 z dobra paczką startową (Spider-Man: Miles Morales, Astro's Playroom, Demon’s Souls, Sackboy: A Big Adventure), a do tego dostalismy zupelnie nowego pada, ktory dawal poczucie nextgenowosci. Na Xboksie przez pierwszy rok dominował Game Pass z grami z poprzedniej generacji. Pozniej bylo lepiej, ale bylo juz za pozni by zatrzymac efekt kuli.

U mnie Xboxy były podstawowymi maszynami do grania od czasów Xboxa 1. 360, One, One X i Series X w okienku premierowym. I z Series X było dokładnie jak piszesz. Zero gier, totalne zero. I to nie metafora. A taki Paolo czy ASX fanboja Playstation ze mnie robią lol Gdzie w czasie 5 gen Playstation nie miałem swojego wcale, PS2 tylko chwilę, PS3 kupiłem jak Xboxowi odjebało z Kinectem, a PS4 dopiero jak Pro wyszło

3 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Na razie to te przewidywania ASXa się sprawdzają w przeciwieństwie do Twojego myślenia życzeniowego. :)

To znaczy co się sprawdziło? Xbox rzucający ręcznik na ring rynku konsol się sprawdził. Na resztę czekamy nadal

Opublikowano
2 minuty temu, Homelander napisał(a):

U mnie Xboxy były podstawowymi maszynami do grania od czasów Xboxa 1. 360, One, One X i Series X w okienku premierowym. I z Series X było dokładnie jak piszesz. Zero gier, totalne zero. I to nie metafora. A taki Paolo czy ASX fanboja Playstation ze mnie robią lol Gdzie w czasie 5 gen Playstation nie miałem swojego wcale, PS2 tylko chwilę, PS3 kupiłem jak Xboxowi odjebało z Kinectem, a PS4 dopiero jak Pro wyszło

To znaczy co się sprawdziło? Xbox rzucający ręcznik na ring rynku konsol się sprawdził. Na resztę czekamy nadal

ASX przewiduje, że PS podąży śladami Xboxa co nie tylko realizuje się na naszych oczach, ale potwierdzają głowy w Sony.

Chociaż dalej w to nie wierzysz, to się chyba nazywa wyparcie czy jakoś tak.

Opublikowano
Just now, Paolo de Vesir said:

ASX przewiduje, że PS podąży śladami Xboxa co nie tylko realizuje się na naszych oczach, ale potwierdzają głowy w Sony.

Chociaż dalej w to nie wierzysz, to się chyba nazywa wyparcie czy jakoś tak.

Gadanie to gadanie. Od gadania do czynów droga daleka

Opublikowano
8 minut temu, Lukas_AT napisał(a):

Poczatek Seriesa nie byl zbyt kolorowy. W pierwszym roku nie bylo gier.

A mimo to przez prierwsze lata Series S/X były najszybciej sprzedającymi się Xboxami w historii. Z kolei PS5 najlepszą sprzedaż zaliczyło w latach, kiedy zaczęła się zadyszka z grami ekskluzywnymi. To są złożone kwestie, nie da się tego wytłumaczyć tylko grami lub ich braku.

11 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

bountyhunter zwrócił trafną uwagę na niespójne argumenty. Analogicznie raz ktoś pisze, że dramy w internecie to fanboje marki i oni nic nie znaczą, a później wskazuje się na przywiązanie do marki mimo wszystko, czytaj robi się z ludzi fanbojów

Przywiązanie do platformy nie oznacza robienia ludzi z fanboyow, to całkowicie normalne że większość ludzi mając do wyboru dwa bardzo podobne urządzenia niewiele się rozniace, większość wybierze tę popularniejszą i na której już wcześniej grali. A tracić będzie na tym podobieństwie ta mniej popularna konsola.

Opublikowano
4 minuty temu, ASX napisał(a):

Z kolei PS5 najlepszą sprzedaż zaliczyło w latach, kiedy zaczęła się zadyszka z grami ekskluzywnymi.

Przecież tutaj nie ma korelacji, sprzedaż wystrzeliła kiedy dostepność PS5 się poprawiła. Przecież przez pierwsze lata trzeba było trzymać rękę na pulsie i kupować PS5 w bundlach po 3000-3500 zł.

Opublikowano
4 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Nom, a gry na PC, Horizon na Switcha i Helldivers 2 na Xboxa to halucynacje.

xDDDDDD

Rejection is strong in this one.

Z tego co wiem to przewidywania ASXa mówią o grach singlowych day 1 na PC (brak), grach singlowych na Xboxa (brak). A na Switcha jest LEGO Horizon manipulatorze.

1 minute ago, Ukukuki said:

Przecież tutaj nie ma korelacji, sprzedaż wystrzeliła kiedy dostepność PS5 się poprawiła. Przecież przez pierwsze lata trzeba było trzymać rękę na pulsie i kupować PS5 w bundlach po 3000-3500 zł.

Możesz nie podawać koledze faktów? Narrację mu psujesz

Opublikowano
Teraz, Homelander napisał(a):

Z tego co wiem to przewidywania ASXa mówią o grach singlowych day 1 na PC (brak), grach singlowych na Xboxa (brak). A na Switcha jest LEGO Horizon manipulatorze.

Przewidywania mówią o ekspansji na inne platformy, a okres PS5 -> PC skraca się do 6 miesięcy.

1 minutę temu, Homelander napisał(a):

A na Switcha jest LEGO Horizon manipulatorze

Singlowa gra 1st party Sony, więc nie pierdol mi o manipulacji, bo po prostu ruchają Cię demony faktów i to bezlitośnie.

Opublikowano
2 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Przewidywania mówią o ekspansji na inne platformy, a okres PS5 -> PC skraca się do 6 miesięcy.

Które gry z Playstation wyszły na PC do 6 miesięcy po premierze?

Opublikowano
14 minut temu, Homelander napisał(a):

Jakoś Series S za 299$ ich nie przekonał, ciekawe czemu. Ciekawe czemu jedyny sukces MS był wtedy jak konsola walczyła z Playstation znakomitą biblioteką gier. A zaczęła przegrywać jak zmieniła strategię i zaczęła promować jakieś idiotyzmy i głupie rozwiązania

Fakty nie zgadzają się z teoriami ASXa? Tym gorzej dla faktów

Już tylko nintendo się jakoś wyróżnia, ps5 ma jakieś 2-3 gry, które bym chciał ograć a nie ma ich na PC. Mając jakieś 1000 gier w backlogu nic mnie nie skłania do kupna PS5

Opublikowano
1 minute ago, Paolo de Vesir said:

jesteś jebnięty

serio wierzę, że dosłownie nie rozumiesz słów które sam piszesz

Twierdzisz, że przewidywania się sprawdziły. Ok. Dawaj fakty

Opublikowano
1 minutę temu, ASX napisał(a):

A mimo to przez prierwsze lata Series S/X były najszybciej sprzedającymi się Xboxami w historii.

Sam pomysł na Xbox Series, czyli powrót do korzeni, był bardzo dobry, tylko wykonanie słabe. Jak można było nie dopilnować produkcji Halo i pokazać je w takim stanie? Czego oni się spodziewali, pokazując tę grę na konsolę reklamowaną jako "most powerful"? Dlaczego w MS woleli dojść do wniosku, że to przez sukces Sony w poprzedniej generacji, niż po prostu przyznać, że to przez ich błędy w obecnej generacji i że trzeba zacząć robić to lepiej? Odbudowywanie pozycji wymaga konsekwencji i czasu, uczenia się na błędach i wyciągania wniosków, a oni woleli zabrać zabawki.

Opublikowano
8 minut temu, Homelander napisał(a):

Twierdzisz, że przewidywania się sprawdziły. Ok. Dawaj fakty

Dałbym Ci przykład, ale te skurwysyny postawiły sobie za punkt honoru NIEtworzenie gier. Prawie 2 lata od ostatniego AAA 1st party? Ostatnia gra prawie rok temu? Chore.

Opublikowano
16 minut temu, ASX napisał(a):

Przywiązanie do platformy nie oznacza robienia ludzi z fanboyow, to całkowicie normalne że większość ludzi mając do wyboru dwa bardzo podobne urządzenia niewiele się rozniace, większość wybierze tę popularniejszą i na której już wcześniej grali. A tracić będzie na tym podobieństwie ta mniej popularna konsola.

Przecież napisałem w poście poprzedzających twoją odpowiedź: "przywiązanie do marki mimo wszystko". Twierdzenie, że MS nie osiągnąłby sukcesu na rynku konsol, czegokolwiek by nie zrobił, bo ludzie są przywiązani do marki, to nie stawianie klientów Sony w roli fanbojów marki, którzy trzymają się jej dla loga?

Opublikowano
8 minutes ago, Chewie said:

Już tylko nintendo się jakoś wyróżnia, ps5 ma jakieś 2-3 gry, które bym chciał ograć a nie ma ich na PC. Mając jakieś 1000 gier w backlogu nic mnie nie skłania do kupna PS5

No luźno. Ja nie widzę powodu kupna Switcha 2 albo inwestowania w PC do grania. Każdy wybiera co mu pasuje. Oprócz fanów Playstation. Ci idą bezmyślnie za znaczkiem jak lemingi

2 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Dałbym Ci przykład, ale te skurwysyny postawiły sobie za punkt honoru NIEtworzenie gier. Prawie 2 lata od ostatniego AAA 1st party? Ostatnia gra prawie rok temu? Chore.

Czyli Ghost of Yotei PC najpóźniej połowa marca 2026?

Opublikowano
1 minutę temu, Homelander napisał(a):

Czyli Ghost of Yotei PC najpóźniej połowa marca 2026?

Na to wygląda. Gry 2nd party skrócili już do roku, 1st party poniżej dwóch, więc następne będzie 6 miesięcy.

Generalnie gotowanie żaby, bo nie jesteś w jacuzzi tak tylko przypomnę. Aż nie mogę doczekać się twoich następnych postów które będą w typie "ok. 6 miesięcy, ale już krócej nie, na 100% nie ma szans na day1 czy gry na Xboxa". :D

Opublikowano
1 minute ago, Paolo de Vesir said:

Na to wygląda. Gry 2nd party skrócili już do roku, 1st party poniżej dwóch, więc następne będzie 6 miesięcy.

Generalnie gotowanie żaby, bo nie jesteś w jacuzzi tak tylko przypomnę.

Ok screen zrobiony. Wrócimy do tematu w odpowiednim czasie