Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Featured Replies

Opublikowano
W dniu 4.04.2026 o 20:08, Wooyek napisał(a):

Ktoś tutaj ma Samsunga S95F? Bo właśnie zamówiłem i się zastanawiam czy ktoś użytkuje taki i czy zadowolony jest, ja przesiadam się z C9, więc już 7 letniego oleda, ale chyba będę zadowolony, mam przynajmniej nadzieję, w końcu to podobno najlepszy OLED 2025r.

Zobacz post wyżej ;)

• Odpowiedzi 20 tys.
  • Wyświetleń 2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wyobraźcie sobie że pracujecie w takim Media Markecie i przychodzi taki typ nazwijmy go dla przykładu BiBOlino (postać fikcyjna, zbieżność nazw kompletnie przypadkowa) po telewizor, wyciąga z torby pł

• Bartolinsky
    Bartolinsky

@gtfan jak te kropki po edycji postów są wołaniem o pomoc w alfabecie morsa, bo żonka zobaczyła co wypisujesz to tu masz ściągę byczku.       

• 5 złych decyzji w pakiecie. 

Opublikowano
W dniu 4.04.2026 o 20:08, Wooyek napisał(a):

Ktoś tutaj ma Samsunga S95F? Bo właśnie zamówiłem i się zastanawiam czy ktoś użytkuje taki i czy zadowolony jest, ja przesiadam się z C9, więc już 7 letniego oleda, ale chyba będę zadowolony, mam przynajmniej nadzieję, w końcu to podobno najlepszy OLED 2025r.

Mój brat go wziął 2 miesiące temu

Jak odpaliliśmy kilka gierek to był opad szczęki. Piękny tv...

Opublikowano

Tak na logikę to jak masz hdmi 2.1 o vrr to chyba nie ma sensu zmieniać na nowszy?

Prawda?

Sam wlasnie sie zastanawiam czy jest sens zamienić c1 na c5.

Z tym ze ja gram w pokoiku 10m2 ciemnym wiec ani bym większego nie brał (48 z niecałe 1.5m ) ani mi większą jasność nie zrobi bo gram zazwyczaj wieczorami i skręcam jasność bo oczy bolą.

Ale chętnie posłucham ekspertów.

Opublikowano
13 minutes ago, Schranz1985 said:

Tak na logikę to jak masz hdmi 2.1 o vrr to chyba nie ma sensu zmieniać na nowszy?

No posiadam ale jestem ciekaw opinii jakiego wariata co zmienia tv co parę lat.

Bravia mi odpowiada tylko jestem ciekawy tak samo jak ty.

Opublikowano
49 minut temu, Schranz1985 napisał(a):

Prawda?

Sam wlasnie sie zastanawiam czy jest sens zamienić c1 na c5.

Z tym ze ja gram w pokoiku 10m2 ciemnym wiec ani bym większego nie brał (48 z niecałe 1.5m ) ani mi większą jasność nie zrobi bo gram zazwyczaj wieczorami i skręcam jasność bo oczy bolą.

Ale chętnie posłucham ekspertów.

W takim wypadku tj rozmiarze nie warto myśleć póki co o przesiadce.Poczekaj aż w wersji 48 cali dostaniesz coś na qd-oledzie lub powiedzmy seria G od LG w tym rozmiarze będzie pełnoprawną wersją z jasnością większych modeli.

Opublikowano

A samsung s90f dużo gorszy od 95f?

Ten 90f 65’ 7200zl

Opublikowano
13 godzin temu, iluck85 napisał(a):

A samsung s90f dużo gorszy od 95f?

Ten 90f 65’ 7200zl

Tu już kwestia preferencji powłoki matrycy, w S95F masz matową a w S90F błyszcząca. S95F jest też jaśniejszy

Opublikowano
52 minuty temu, Redmitsu napisał(a):

Tu już kwestia preferencji powłoki matrycy, w S95F masz matową a w S90F błyszcząca. S95F jest też jaśniejszy

W 55 calach różnica wynosi kafla, można dokładać. Przy 65 do 95 już 3k trzeba dorzucić.

Opublikowano

Trzeba być świadomym przy wyborze matryc. Matowe matryce dużo mniej odbijają w dzień ale ich szaro matowa powłoka powoduje, że w dzień wszystko jest wypłowiałe i czerń jest bardziej szara. Natomiast matryca błyszcząca odbija więcej w dzień ale za to, nie traci na kontraście czerni. Ogólnie w moim odczuciu lepsza jest błyszcząca matryca i dobre rolety. Najlepiej kupować te nowsze matryce co odbijają światło na fioletowo a nie szaro bo bardziej rozpraszają światło i odbicia są mniej dokuczliwe.
Trzeba jeszcze pamiętać, że powłoka antyrefleksyjna w Samsungach lubi schodzić od jej wycierania i to nawet na sucho.

Druga sprawa to jasność matrycy - wiadomo, że lepiej mieć zapas w tym zakresie ale dopóki standard branżowy to głównie 1000 nitów w masteringu, to tak naprawdę nie jest to tak istotne. I tak do odwzorowania założeń twórców wyłącza się wszelakie dynamiczne mapowania tonów a to one głównie są przydatne by uzyskać więcej jasności niż na źródle (90-95% to mastering 1000 nitów).

Opublikowano

24 minuty temu, Kolos28 napisał(a):

Druga sprawa to jasność matrycy - wiadomo, że lepiej mieć zapas w tym zakresie ale dopóki standard branżowy to głównie 1000 nitów w masteringu, to tak naprawdę nie jest to tak istotne. I tak do odwzorowania założeń twórców wyłącza się wszelakie dynamiczne mapowania tonów a to one głównie są przydatne by uzyskać więcej jasności niż na źródle (90-95% to mastering 1000 nitów).

Już kiedyś pisałem, ze nie jest to prawda. Na palcach jednej ręki zliczę gry masterowane do 1000nitow, przynajmniej z tych co posiadam bądź posiadałem. Większość jest od 1500 wzwyż przy użyciu hgig. Nie wiem skąd te rewelacje o standardzie 1000.

Opublikowano

Już kiedyś pisałem, ze nie jest to prawda. Na palcach jednej ręki zliczę gry masterowane do 1000nitow, przynajmniej z tych co posiadam bądź posiadałem. Większość jest od 1500 wzwyż przy użyciu hgig. Nie wiem skąd te rewelacje o standardzie 1000.
prawda prawda, 90% filmów na BR to 1000 nitów. Streaming jeszcze bardziej jest na to nastawiony. Gry tak samo, taki RE9 na premierę miał jasność HDR na poziomie 900 nitów - nie wiem jak to jest obecnie po patchach. Nie ma czegoś takiego jak mastering 1500 nitów. Standard póki co to 1000 (90% produkcji), istnieje też mastering 4000 i 10000 nitów (cała reszta).
Opublikowano

Wrzucam moje porównanie LG G2 (2022 r.) z Samsungiem S95D (2024 r.).

Samsung, z racji że jest o 2 lata świeższy, pokazuje różnice w jasności, która jest wyższa, a efekt HDR jest mocniejszy (szczególnie w małym oknie), ale przy 100% oknie nie ma większej różnicy. Pomimo to myślałem, że jasność będzie jeszcze wyższa, ale efekt i tak uważam za zadowalający.

Matryca matowa dobrze radzi sobie w mocno oświetlonych warunkach, ale trzeba wziąć pod uwagę, że wtedy ekran mocno wpada w szarość. Natomiast mogę teraz grać w RE czy inne mroczne tytuły w dzień — co prawda mogłem też na G2, ale jednak z małymi trudnościami (odbicia, zasuwanie rolet).

Więc ekranowo jest progres. Regres natomiast jest w pilocie — pilot Samsunga wygląda i w dotyku sprawia wrażenie, jakbym kupił jakiś pilot z Temu. Dodatkowo, po kilku dniach pękł mi z tyłu panel słoneczny, tak po prostu xd.

System Tizen jest zbliżony do WebOS — bardzo są do siebie podobne, natomiast WebOS jest jednak bardziej intuicyjny. Samsung, pomimo że nowszy, ma aplikacje, które włączają się o sekundę dłużej, a czasami przy próbie powrotu już kilkukrotnie zdarzyło mi się, że appka na chwilę się zfreezowała.

Brak Dolby Vision na chwilę obecną jest nieodczuwalny. Brak HGiG w przypadku Samsunga — w menu jest mapowanie tonów HDR i mam do wyboru tryby „podstawowy” i „aktywny” — to jakiś substytut HGiG. W jakiejś aktualizacji podobno ta funkcja zniknęła i jest ogólny płacz na Reddicie z tego powodu; ludzie oczekują jej powrotu — ciekawe, czy się doczekam.

O One Connect Box się nie wypowiem — jeśli TV stoi na podstawie, to równie dobrze mogłoby to być wbudowane w telewizor, a tak zajmuje dodatkowe miejsce na stoliku. Natomiast docelowo chcę go powiesić, więc wtedy dostęp bez przesuwania TV na uchwycie to dobra opcja. Jedynie niepokojący jest ten kabel „all-in-one” — niby solidny, ale myśl, że jakby się uszkodził z jakiegoś dziwnego powodu (tak jak panel słoneczny w pilocie), to trochę pociągnie po kieszeni.

Ogólnie jestem zadowolony i traktuję wymianę jako upgrade (przede wszystkim w obrazie), ale gdyby rzeczy poboczne były wykonane albo zaprojektowane jak w LG, to miałbym telewizor idealny.

Zdjęcia wykonane na maksymalnej jasności, w trybie Filmmaker, z temperaturą barwową Warm 2.

att.C4mNzNUQqxaULCRdWr2KuwBwGZVR_TwRXaL9lEf0jNQ.jpegatt.ldwTCpYCaMwh2iqo70flgCT6fsMt3FEkE6v2iVgnxVc.jpegatt.KM7VWnOmxEK8DHM1bTYyPQ8Q5BKE-n7ozQggxeR9B_c.jpegatt.KMdt4qJyZMxOFUXjmXnQwH5Kwtzt_tci6rbezCapOt4.jpegatt.tvRoH5UPLy0B1kYN4fIbP0FOWtBFrMHvbQZ6qepC19g.jpegatt.IK80TQZx4o9lQUryVzICKzslGg02xsSBcO0SIYGfeRM.jpeg

Edytowane przez Redmitsu

Opublikowano
49 minut temu, Kolos28 napisał(a):

Godzinę temu, Legrad napisał(a):

prawda prawda, 90% filmów na BR to 1000 nitów. Streaming jeszcze bardziej jest na to nastawiony. Gry tak samo, taki RE9 na premierę miał jasność HDR na poziomie 900 nitów - nie wiem jak to jest obecnie po patchach. Nie ma czegoś takiego jak mastering 1500 nitów. Standard póki co to 1000 (90% produkcji), istnieje też mastering 4000 i 10000 nitów (cała reszta).

Pisze o grach. Na przykładach, wiedzmin 3 1500, stellar blade 2000, cp2077 nie wiem ile wyciąga, ale u mnie max 2200 czyli tyle ile mój tv jest w stanie wyswietlic. Wszystkie exy sony do 4k lub 10k itd. Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo ktos faktycznie stwierdzi, ze kupi jednak tv z niższej półki bo gry i tak nie wykorzystają maksymalnej jasnosci sprzetu co nie jest prawda.

Opublikowano

Pisze o grach. Na przykładach, wiedzmin 3 1500, stellar blade 2000, cp2077 nie wiem ile wyciąga, ale u mnie max 2200 czyli tyle ile mój tv jest w stanie wyswietlic. Wszystkie exy sony do 4k lub 10k itd. Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo ktos faktycznie stwierdzi, ze kupi jednak tv z niższej półki bo gry i tak nie wykorzystają maksymalnej jasnosci sprzetu co nie jest prawda.
10k nitów tylko GT7 wyciąga ale nie ma takiego tv co by to wyświetlił, fakt Twój TV osiągnie w tej grze maksymalną swoją wartość.
Nie wprowadzam w błąd bo nie twierdzę, że nie ma gier z masteringiem powyżej 1000 nitów.
Opublikowano
5 minut temu, Kolos28 napisał(a):

8 minut temu, Legrad napisał(a):

10k nitów tylko GT7 wyciąga ale nie ma takiego tv co by to wyświetlił, fakt Twój TV osiągnie w tej grze maksymalną swoją wartość.
Nie wprowadzam w błąd bo nie twierdzę, że nie ma gier z masteringiem powyżej 1000 nitów.

Twierdzisz ,ze jest ich garstka a jest wręcz odwrotnie

Opublikowano
Twierdzisz ,ze jest ich garstka a jest wręcz odwrotnie
nadal standard to 1000 nitów.
Większość gier jest projektowana tak, aby najważniejsze detale (tzw. średnia jasność) mieściły się w granicach 100-300 nitów, a standardowe "mocne" efekty w 1000 nitach. Robi się to dlatego, że większość pracy wykonuje się na profesjonalnych ekranach (jak Sony BVM-HX310), które mają limit właśnie 1000 nitów.

Tak jak wspomniałem wyżej, w branży filmowej 90% filmów na Blue Ray jest masterowana w 1000 nitach a streaming jeszcze bardziej trzyma się tego standardu. Filmy SDR są tworzone w 100 nitach.
Według google, HDR w kinach wynosi około 108 nitów przy projektorach laserowych i do 500 nitów przy zastosowaniu ogromnych wyświetlaczy LED.
Opublikowano

Dobra, poddaje sie, kolega wie lepiej co widze u siebie. Tak na marginesie hx3110 szczytowa ma na poziomie 4000 10% window.

Opublikowano
Dobra, poddaje sie, kolega wie lepiej co widze u siebie. Tak na marginesie hx3110 szczytowa ma na poziomie 4000 10% window.

Pisałem o Sony BVM-HX310
Nie ma sensu prowadzić dalej tej dyskusji.
Możesz zapytać się wujka google jak to wygląda w praktyce. Na pewno lepiej mieć zapas jasności niż jej nie mieć [emoji846]

Myślę, że jak już większość telewizorów będzie miało minimum 4k nitów, to branża przerzuci się na Sony BVM-HX3110 by w końcu na stałe wskoczyć na nowy standard.
Opublikowano

To teraz pracuje sie na 3110. W praktyce wyglada to tak jak mówisz, w branży filmowej. Gry to oddzielna historia.

Opublikowano
To teraz pracuje sie na 3110. W praktyce wyglada to tak jak mówisz, w branży filmowej. Gry to oddzielna historia.
Proszę Cię, to że wychodzą gry z suwakami na więcej niż 1000 nitów, nie znaczy że to standard. Taki Resident Evil Requiem wyszedł w 900 nitach i wiele gier jest tworzonych pod 1000 nitów.
Opublikowano
7 godzin temu, Kolos28 napisał(a):

Trzeba jeszcze pamiętać, że powłoka antyrefleksyjna w Samsungach lubi schodzić od jej wycierania i to nawet na sucho.

Tylko Samsung? Miałem OLED LG i normalnie wycierałem na sucho mikrofibra i nie miałem zarysowań.

Jak to problem Samsunga, to olewam i będę brał klasycznie LG. Nawet taniej :D