Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Featured Replies

Opublikowano
5 minut temu, Marcin_wawa napisał(a):

C9 ma 2.1. Mam ten tv od stycznia 2020 i będę się czaił jesienią na 77" G6. Niestety C9 nie chce paść, nie pojawiają się żadne wypalenia ale już chyba nie chcę czekać. Poza oczywiście jakością obrazu w G6, to ciekaw jestem tej powłoki antyrefleksyjnej.

Ta powłoka to może być strzał w 10.

• Odpowiedzi 20,1 tys.
  • Wyświetleń 2,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wyobraźcie sobie że pracujecie w takim Media Markecie i przychodzi taki typ nazwijmy go dla przykładu BiBOlino (postać fikcyjna, zbieżność nazw kompletnie przypadkowa) po telewizor, wyciąga z torby pł

• Bartolinsky
    Bartolinsky

@gtfan jak te kropki po edycji postów są wołaniem o pomoc w alfabecie morsa, bo żonka zobaczyła co wypisujesz to tu masz ściągę byczku.       

• 5 złych decyzji w pakiecie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Donatello1991 napisał(a):

Ta powłoka to może być strzał w 10.

Imo już mój G4 radzi sobie świetnie z promieniami słońca, aczkolwiek w moim biurze ich za dużo nie ma jak gram xD.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jak zobaczyłem ceny nowych Oledów, to w koncu zdecydowałem się na wymianę. Wziąłem wczoraj Samsung S90F 77 za 6666 zł, bo takie ceny za Oleda 2025 może się już nie powtórzyć.

Opublikowano

Minęło kilka lat i znowu pojawiam się tutaj z pytaniem - jako byście polecili telewizor ze średniej półki do weekendowego mieszkania, by się dobrze grało (niski input lag) i oglądało filmy? 48 cali. Budżet powiedzmy do 5 tysięcy złotych.

Z przyzwyczajenia zawsze kupowałem TV Sony (i takie też prosiłem, by w pierwszej kolejności polecać), ale niekoniecznie musi być Sony :) Dzięki za pomoc thumbsup

Opublikowano

Sony to są drogie rzeczy. LG B5 48" to jest 3000 zł bez promocji. Zostanie kasa na soundbar.

Sony teraz jest podległe chińskiemu TCL.

Opublikowano

SAMSUNG QE55QN80F 55" - na Allegro do wyrwania obecnie za 2244 zł. Doradźcie czy w tej cenie jako budżetowy telewizor do grania i tylko AppleTV się sprawdzi czy szukać czegoś innego (dopłacić) i nie zawracać sobie głowy?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja już ponad miesiac mam Samsung 90F i jestem bardzo, bardzo zadowolony. Pobawiłem się trochę ustawieniami aby ciemność nie była aż tak ciemna i jest supcio.

Tutaj kolejny powód by olać LG popularne głównie z powodu marketingu ;)

Opublikowano

Monitory dodają malware do sterownika, który automatycznie pobiera windows a telewizory odpalają się same w środku nocy, żeby nas obudzić reklamą na cały regulator. Uuuuwielbiam technologię i AI ale to wszystko się ładnie rozwija)

?u=https%3A%2F%2Focdn.eu%2Fpulscms-trans

Opublikowano

Polecicie jakiś w miarę budżetowy uchwyt ścienny na telewizor 55 cali (14kg)? Mam na ten temat zerowe pojęcie, a widzę, że ceny wahają się od nawet kilkudziesięciu złotych do kilkuset, przy czym robiąc jakiś szybki minimalny research uznałem, że koło stówki można już kupić coś sensownego.

O np. takie coś:

https://allegro.pl/produkt/uchwyt-scienny-obrotowy-do-telewizora-40-kg-regulacja-kata-i-odleglosci-c729f17a-04b1-45ee-85a0-f0f7113e3bb6?offerId=15158305476&utm_source=google&utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Duchwyt%2520do%2520telewizora%252055%2520cali%2520lg%2520c5

Ujdzie w tłoku?

Opublikowano

Sprawdź ile waży twój tv i jakie ma mocowanie vesa. Ten co wrzuciłeś wygląda spoko, poczytaj czy są o nim jakieś opinie.

Opublikowano
W dniu 18.07.2026 o 17:15, kotlet_schabowy napisał(a):

(14kg)

W sumie wysięgnik, czy jak to tam nazwać, nie będzie mi potrzebny, więc postawię chyba na coś prostszego.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dwa dni temu dołączyłem do gangu okedziaków, a mój wybór padł na Philips Evnia 32M2N8900/00. Obecnie trzeba kupować elektronikę szybciej niż później (dzięki ai brosy), więc uznałem, że nie ma co się cackać. QD OLED, 32 cale, 4K, HDR, 240Hz, wbudowany KVM i Ambiglow. Co to jest za cudo banderas Upgrade lepszy niż wymiana na next gena czy dorzucenie 5090 do budy smoka. Pobawiłem się kalibracją i ustawieniami, odpaliłem parę gierek z HDR i jestem zniszczony. Z tego miejsca składam najszczersze przeprosiny wszystkim oledziakom z których toczyłem bekę - mieliście rację, ta sekta to nie jest ściema. Sprzęt polecam oczywiście, cenowo też nie wychodzi źle na tle konkurencji i za te pieniądze dostałem produkt, który spełnił moje oczekiwania w 110%. A przy okazji zniszczenia mi głowy zniszczył mi też przedramiona, targanie tego do domu w kartonie bez rączki sprawiło, że nie mogłem utrzymać czajnika żeby wodę na kawę zalać kekyayaya

Opublikowano

Ja się napawam swoim nabytkiem już ponad tydzień, więc też mogę oficjalnie się dopisać do gangu i napisać parę zdań z wrażeniami. U mnie nie było dylematów, postawiłem na dosyć klasyczny panel, czyli LG 55 C5. Ceny w ostatnich tygodniach były wręcz śmieszne (szczególnie jak porównać je do cen nowych modeli albo nawet promocyjnych cen na starsze modele w poprzednich latach), więc grzechem byłoby nie brać, skoro i tak ten zakup wisiał w powietrzu. Jeśli chodzi o sam rozmiar, to przeskok z 40 cali wywołuje pierwsze wow. Wiadomo, że teraz pepperki i inne Mariusze walą te swoje kocopoły, że mniej niż 75 to już miniaturka (a potem siedzą 4 metry od ekranu xD), no ale na moje warunki robi wrażenie. Zresztą może i nawet brałbym mniejszy, gdyby nie to, że ceny były...wyższe.

A sama jakość obrazu? Cudo, a jak mogłoby byćbanderas

Kolory, czerń, biel, kontrasty, no miazga. Oczywiście powyłączałem jakieś upłynniacze i inne gówna, no i nie zrobiłem typowo nerdowskiej kalibracji, ot pogmerałem w ustawieniach pod swoje potrzeby i jest git.

Wiadomo, że taki sprzęcior trzeba karmić odpowiednimi treściami, ale nawet naziemna TV czy filmy w FHD jako tako wyglądają przy odpowiednim trybie obrazu. Jeśli chodzi o mięsko, to na razie obejrzałem jeden film w 4K HDR, padło na raczej średniacki Dzień Objawienia, ale wrażenia czysto wizualne i tak były mocne. Natomiast gwóźdź programu to PS5 PRO. Powiem tak: może nie był to szok i zbieranie szczęki z podłogi, bo też nie nagrałem się jeszcze w jakąś wizualną topkę (dziś sprawdzę Horizon: FW), ale i tak jest moc i dla człowieka tkwiącego dotąd w świecie FHD bardzo odczuwalny i zadowalający przeskok generacyjny. Piękne i płynne to wszystko. Wyróżniam na razie Astro Bota, Stellar Blade (demko nie ma trybów pod Pro, więc tu jest jeszcze potencjał) i MGS Delta. Ze wszystkimi zarzutami technicznymi, jakie można mieć do tego ostatniego, to ja i tak się cały czas jaram patrząc na tę roślinność, detale ubrań i sprzętu czy oświetlenie.

System operacyjny z grubsza mnie nie interesuje, bo i tak nie korzystam z funkcji smart i nie podpinam TV do neta, ale sam interfejs...no nie jest zbyt intuicyjny i wygodny. Część opcji to kwestia przyzwyczajenia, ale część jest zwyczajnie niewygodna i przesadnie uproszczony pilot nie pomaga.

Także no wspaniały sprzęt, oczywiście nie bez wad, mimo wszystko nie jest to top topów w swojej kategorii, więc to naturalne. Odbicia na panelu mogą drażnić, ale konsumuję treści raczej późnymi wieczorami, więc no big deal, zresztą wcale nie jest aż tak źle, szczególnie jak podkręci się jasność. Głośniki dają całkiem fajny dźwięk, ale i tak gram głównie na słuchawkach (inna sprawa, że nie ma tu wyjścia jack, może i archaiczne, ale ja akurat bym skorzystał). Mnie tam do OLEDów nikt nie musiał przekonywać, już dawno nosiłem się z zakupem, czego ślady są nawet w tym temacie, więc mogę tylko powiedzieć: w końcu.

Edytowane przez kotlet_schabowy

Opublikowano

Czy LG C5 48" bardzo odstaje technicznie od LG C5 55""? Ktoś ma jakiś porównanie na żywo?

Internet podaje że 48" ma niższą jasność w trybie HDR,

Czy jest cos co dyskfalifikuje ten TV?

Opublikowano

Kilka dni temu kupiłem swój pierwszy tv oled. Jako, że to była zachcianka a ja jestem skąpy to padło na podstawowy Samsung s85f, który był na niezłej promocji. I szczerze mówiąc jestem trochę rozczarowany. Telewizor ma wszystkie zalety oledów czyli czerń, kontrast, kolory czy kąty widzenia. Obraz nawet w sdr z dekodera potrafi zrobić wrażenie a w hdr to już wogóle bajka. Ma też niestety jedną, dla mnie poważną, wadę czyli jasność. Przez 99% czasu jest w porządku, natomiast przy jasnych scenach na pełnym ekranie spada tak bardzo, że biel robi się szara, kolory tracą nasycenie a cały ekran wygląda jakby spowiła go mgła. Wiem, że to cecha oledów, które przyciemniają pełnoekranowe jasne sceny aby chronić matrycę, ale tutaj jest to bardzo wyraźne i strasznie mnie to drażni. Zastanawiam się nad zwrotem i kupnem tv z wyższej półki, który, mam nadzieję, ze względu na wyższą jasność maksymalną nie będzie aż tak przyciemniał ekranu. Albo zainwestuję w mini leda z miliardem stref wygaszania, który mnie zabije jasnością.

Opublikowano

@Michu_M Sprawdź czy nie masz włączonego oszczędzania energii, ochrony logo czy auto kontrastu. Takiej dramatycznej różnicy nie powinno być.

This is due to a feature called "Ambient Light Detection" or" Brightness Optimization". To change the settings on this feature, try these troubleshooting steps.

Navigate to Settings: Go to, Home > Menu > Settings > All Settings.

Go to Picture Settings: Select Picture > Expert Settings.

Disable Contrast Enhancer: Select Contrast Enhancer and turn it off.

Go to General & Privacy: Navigate to General & Privacy > Power and Energy Saving.

Disable Brightness Optimization: Select Brightness Optimization and turn it off.

Disable Brightness Reduction: Select Brightness Reduction and turn it off.

Disable Motion Lighting: Select Motion Lighting and turn it off.

Opublikowano
45 minut temu, Shankor napisał(a):

@Michu_M Sprawdź czy nie masz włączonego oszczędzania energii, ochrony logo czy auto kontrastu. Takiej dramatycznej różnicy nie powinno być.

Mam wszystko powyłączane. Różnica może nie jest dramatyczna, ale dla mnie wyraźnie widoczna.

Opublikowano

To najpewniej abl czyli auto brightness limiter.Tak jak wspominasz,duża jasna scena i takowa jasność leci na łeb.Jak Ci to rzeczywiście tak mocno przeszkadza to wymień lepiej na coś jaśniejszego.

Opublikowano

No nie jest to demon jasnosci, jeszcze w kinowych warunkach jako tako ale w naslonecznionym pomieszczeniu qd oled o niskiej jasnosci nie sprawdzi sie najlepiej.

Opublikowano

Polecicie coś do ok 5k? Muszę w pokoju zrobić remont i wrzucić coś na ścianę większego - 75cali. W domu mam Samsunga i Hisense z obu jestem zadowolony. Na pewno zależy mi na dobrym podświetleniu i responsywnosci.

Opublikowano

LG C5 czy Samsung S90F? Celuję raczej w 65. Budżetu starczy akurat na taką klasę i rozmiar.

Opublikowano

QDOLED lepszy niż WOLED? W monitorach te tandemy już są spoko podobno nie wiem czy też już są w TV ale chyba tak tylko pewnie drogie.

Do LG nie jestem przekonany po aferze z monitorami instalującymi spyware a podobno w telewizorach też coś jest i słyszałem, że potrafią odpalić w środku nocy jakieś reklamy na pełen regulator. Teraz mam TV od panasonic na VA i ma bardzo ładny kontrast. Jak wyglądają oledy od nich jest coś godnego uwagi?