Opublikowano 10 godzin temu10 godz. ech, w 99% tego typu awarie to zasilacz, ale pewnie nie ma co się pieścić wymieniajcie cały komputer od razu.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Echh ten jeden procent niepewności gdzie to jednak mobo szwankuje to dla mnie za dużo, i wtedy to już w ogóle zostaje wymiana całego PC jak pociągnie za sobą procek czy GPU xD Te dwie czy trzy stówki za płytę na AM4 w zamian za spokój i 100% pewności, że to sprawny PC? Cena jaką byłem w stanie zapłacić raz na dekadę czy co ile tam wymieniam mobo.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 4 godziny temu, easye napisał(a):ech, w 99% tego typu awarie to zasilacz, ale pewnie nie ma co się pieścić wymieniajcie cały komputer od razu.Zasilacz padł na 100%, tego jestem pewien, ale nie wiem, czy nie płyta jednocześnie (i czy nie od jej uszkodzenia się zaczęło, a na zasilaczu skończyło). W poprzednio składanym pc padła płyta, a nie zasilacz (btw. gorszy i tańszy zasilacz), więc miałem okazję załapać się na ten 1% ;) Płyta MSI - poprzednio, jak i obecnie.Po co ta hiperbola? Zasilacz + płyta to nie cały komputer, dobrze, że karta graficzna działa. Ale OK, zamówię tylko zasilacz, a jak podepnę i płyta główna go nie polubi i uszkodzi, to bierzesz to na siebie, deal? Bo ja chyba jednak wolę tak jak Bzduras, tak czy inaczej płytę miałem wymieniać, tylko nie mogłem się zebrać do tego.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Poprosiliśmy o poskładanie pc za ok 5k i taką propozycję dostaliśmy.1. Obudowa KRUX Vako2. ENDORFY Fera 5 120mm3. Deepcool PF700 700W 80 Plus4. ASRock A620M PRO RS5. AMD Ryzen 5 8400F6. Patriot 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Venom7. WD 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Green SN30008. KFA2 GeForce RTX 5060 Ti 1-Click OC 16GB GDDR7 DLSS4Bedzie działać?
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 godzinę temu, krzysiek923 napisał(a):Zasilacz padł na 100%, tego jestem pewien, ale nie wiem, czy nie płyta jednocześnie (i czy nie od jej uszkodzenia się zaczęło, a na zasilaczu skończyło). W poprzednio składanym pc padła płyta, a nie zasilacz (btw. gorszy i tańszy zasilacz), więc miałem okazję załapać się na ten 1% ;) Płyta MSI - poprzednio, jak i obecnie.Po co ta hiperbola? Zasilacz + płyta to nie cały komputer, dobrze, że karta graficzna działa. Ale OK, zamówię tylko zasilacz, a jak podepnę i płyta główna go nie polubi i uszkodzi, to bierzesz to na siebie, deal? Bo ja chyba jednak wolę tak jak Bzduras, tak czy inaczej płytę miałem wymieniać, tylko nie mogłem się zebrać do tego.no idąc twoim tokiem rozumowania to jeżeli zasilacz był zepsuty i podawał niestabilne, złe napięcie to mógł równie dobrze zepsuć procesor, RAM, dysk…Może dla bezpieczeństwa, zanim podepniesz nowy zasilacz warto też to wymienić? XDPrzecież jakbyś miał uszkodzoną płytę od zasilacza to znowu w większości przypadków z nowym zasilaczem Ci komputer nadal nie wystartuje. Te zasilacze mają szereg zabezpieczen właśnie po to, no ale róbcie sobie co tam chcecie, to wasze pieniądze, po prostu śmieszy mnie takie tworzenie mitów przez osoby, które chyba złożyły pierwszy komputer w swoim życiu…
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Żadne tworzenie mitów, powiedziałem co zrobiłem w tej samej sytuacji w której jest Krzychu a Ty odpaliłeś się jakbym co najmniej z twojego konta opłacał te zakupy xD
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 29 minut temu, easye napisał(a):Przecież jakbyś miał uszkodzoną płytę od zasilacza to znowu w większości przypadków z nowym zasilaczem Ci komputer nadal nie wystartuje. Tak, dlatego, zamierzam kupić też płytę, a dodatkowo jeśli płyta spowodowała uszkodzenie zasilacza, to nie chcę uszkadzać nowego. Jasne? A zasilacz jest padnięty i tutaj nie ma wątpliwości, bo odpiąłem od niego wszystko i po podłączeniu do prądu samego zasilacza i użyciu pstryczka on/off na jego tyle, automatycznie wywala mi bezpieczniki w domu.29 minut temu, easye napisał(a):no idąc twoim tokiem rozumowania to jeżeli zasilacz był zepsuty i podawał niestabilne, złe napięcie to mógł równie dobrze zepsuć procesor, RAM, dysk…Może dla bezpieczeństwa, zanim podepniesz nowy zasilacz warto też to wymienić? XDCzy to nie jest twój tok rozumowania, gdzie dodatkowo radzisz ryzykować uszkodzenie nowego zasilacza zepsutą płytą? Wadliwy RAM nie zepsuje zasilacza, zepsuta płyta może. Jak kupię zasilacz i płytę to będę mógł sprawdzić na tej platformie działanie reszty podzespołów.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Godzinę temu, Dud.ek napisał(a):Poprosiliśmy o poskładanie pc za ok 5k i taką propozycję dostaliśmy.1. Obudowa KRUX Vako2. ENDORFY Fera 5 120mm3. Deepcool PF700 700W 80 Plus4. ASRock A620M PRO RS5. AMD Ryzen 5 8400F6. Patriot 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Venom7. WD 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Green SN30008. KFA2 GeForce RTX 5060 Ti 1-Click OC 16GB GDDR7 DLSS4Bedzie działać?Działać pewnie będzie ale to okropny zestaw, ten z purepc o niebo lepszy https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-lipiec-2025?page=0,10
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 33 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):Tak, dlatego, zamierzam kupić też płytę, a dodatkowo jeśli płyta spowodowała uszkodzenie zasilacza, to nie chcę uszkadzać nowego. Jasne? A zasilacz jest padnięty i tutaj nie ma wątpliwości, bo odpiąłem od niego wszystko i po podłączeniu do prądu samego zasilacza i użyciu pstryczka on/off na jego tyle, automatycznie wywala mi bezpieczniki w domu.Czy to nie jest twój tok rozumowania, gdzie dodatkowo radzisz ryzykować uszkodzenie nowego zasilacza zepsutą płytą? Wadliwy RAM nie zepsuje zasilacza, zepsuta płyta może. Jak kupię zasilacz i płytę to będę mógł sprawdzić na tej platformie działanie reszty podzespołów.Poczytaj może najpierw jakie zabezpieczenia masz na tych zasilaczach, bo ciągle piszesz bzdury. Jeżeli płyta główna jest uszkodzona zasilacz albo się nie włączy, albo po chwili z automatu wyłączy.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 2 minuty temu, easye napisał(a):Poczytaj może najpierw jakie zabezpieczenia masz na tych zasilaczach, bo ciągle piszesz bzdury. Jeżeli płyta główna jest uszkodzona zasilacz albo się nie włączy, albo po chwili z automatu wyłączy.Jeżeli zasilacz został uszkodzony jakimś zwarciem/przepięciami i wiązało się to z uszkodzeniem zabezpieczeń tego zasilacza, to płyta nawet mając własne zabezpieczenia przed uszkodzeniem ze strony zasilacza mogła nie dźwignąć i paść, bo była podłączona pod uszkodzony szmelc podający prąd jak mu się podoba. Prawdopodobieństwo jest niskie, ale nie zerowe. Ja podobnie jak Bzduras nie mam ochoty na dodatkowe atrakcje, zwłaszcza, że jak zmieniam to na lata.Napisz po prostu, żebym kupił zasilacz i nie pierdolił, a jak padnie od strzała, to na twój koszt i kupisz mi nowy, mając 100% pewność i wierząc w swoją nieomylność nie powinieneś mieć z tym problemu. Po co te złośliwości i przepychanki. Edytowane 1 godzinę temu1 godz. przez krzysiek923
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Jak padnie od strzała tzn że jest fabrycznie uszkodzony, ma walnięte zabezpieczenia jak ten Twój obecny i zwracasz zasilacz normalnie bądź wymieniasz w sklepie na nowy, ale kończę tą jałową dyskusję.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Skwitować mógłby to klaunem, którego zostawiłeś pod moim postem, ale poprzestanę na postach z argumentami.
Opublikowano 37 minut temu37 min No widzę że rozmawiam z chłopem który nie dość że złożył 1 komputer w życiu to jeszcze nigdy nie robił żadnych zwrotów w sklepach. Szczęśliwy człowiek, pozdro.
Opublikowano 14 minut temu14 min 18 minut temu, easye napisał(a):No widzę że rozmawiam z chłopem który nie dość że złożył 1 komputer w życiu to jeszcze nigdy nie robił żadnych zwrotów w sklepach.Nawet nie wiem jak się odnieść to takiego fikoła. xd Nigdzie tego nie stwierdziłem, ani też z żadnego z postów to nie wynika, ale twoje musi być na wierzchu. Jest taka możliwość, że zepsuta płyta uszkadza sprawny zasilacz. Niewielka, ale jest. Ja nie chcę ryzykować i jasno o tym piszę. Twoim argumentem jest to, że jeszcze ci się nie zdarzyło, a jak wiadomo, jeśli coś się komuś nie zdarzyło, to tego nie ma.