Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Autor Kolejny raz okazuje się że największym wrogiem Microsoftu, nie jest Valve czy Sony ale sam Microsoft.Jak byłem młodszy to marzyłem o pracy w gamedevie, ale teraz branża jest w takim miejscu że nigdy bym nie chciał w niej pracować. Mogę sobie w tylko wyobrazić jak to jest pracować nad czymś 5-6 lat by na końcu wszystko to zostało skasowane, a ludzie zwolnieni. Bo szef, wielomilardowej firmy, postanowił z dnia na dzień zwolnić 9000 ludzi w całym Microsofcie, bo zapragnął mieć więcej zysków. Fatalne zarządzanie to mało powiedziane i oczywiscie zwolnieniami objęci są pracownicy niskiego i średniego szczebla, więc jestem przekonany że nic się nie zmieni.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 5 minutes ago, KrYcHu_89 said:Microsoft zobaczył, że na dobrych grach się dużo nie zarabia, nie tyle co na robieniu agentów AI i jakiegoś innego korpo bullshitu, więc nie będzie dobrych gier, ale za to słabych też będzie mniej xD.Mogliby już te gry dokończyć w Copilocie.No trudno, XSX to była super konsola i fajne zakończenie marki, która kiedyś coś znaczyła.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 6 minut temu, ASX napisał(a):Kolejny raz okazuje się że największym wrogiem Microsoftu, nie jest Valve czy Sony ale sam Microsoft.Jak byłem młodszy to marzyłem o pracy w gamedevie, ale teraz branża jest w takim miejscu że nigdy bym nie chciał w niej pracować. Mogę sobie w tylko wyobrazić jak to jest pracować nad czymś 5-6 lat by na końcu wszystko to zostało skasowane, a ludzie zwolnieni. Bo szef, wielomilardowej firmy, postanowił z dnia na dzień zwolnić 9000 ludzi w całym Microsofcie, bo zapragnął mieć więcej zysków.Fatalne zarządzanie to mało powiedziane i oczywiscie zwolnieniami objęci są pracownicy niskiego i średniego szczebla, więc jestem przekonany że nic się nie zmieni.Branża jest w bardzo dobrym miejscu, wystarczy nie trzymać się z cwelami z Microsoftu.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Autor 3 minuty temu, tlas napisał(a):Branża jest w bardzo dobrym miejscu, wystarczy nie trzymać się z cwelami z Microsoftu.No faktycznie jest superhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/2022%E2%80%932025_video_game_industry_layoffs
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 1 minutę temu, ASX napisał(a):No faktycznie jest superhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/2022%E2%80%932025_video_game_industry_layoffsMyślę, że poza problemem na płaszczyźnie zarządzania projektami istnieje również istotny problem, że w okresie pandemii i krótko po w branży zatrudniono ocean ludzi bez kwalifikacji i nieefektywnych - ściągano z rynku wszystkich którzy coś tam liznęli, ale niekoniecznie potrafili.UE5 + AI zaraz będą robić 90% roboty za developerów, a gry i tak będą powstawać przez 10 lat robione przez 500 osób.A później schodzi się 30 luda z ubisoftu i robi rzeczy, które wcześniej klepało 1000 osób za setki mln $. Edytowane 15 godzin temu15 godz. przez SnoD
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Może będę w mniejszości ale szczerze to czego się spodziewaliście? Patrząc na to ile było gier widmo i studiów które wyglądały że nic nie robią to ja się wcale nie dziwię co się odwala a gry MS w ostatnich latach nie były sukcesami. Szkoda ludzi wiadomo ale widać że MS chce się skupić na pewniakach a nie eksperymentach bo niestety to jest biznes. Jak mają przepalać 100mln na Everwilda czy Perfect Darka którego nikt nie kupi to wolą przepalić te kasę na nowego CoD-a który im zarobi kilka miliardów. Te studia od CoD-ów to też wyglądały jak pralnia pieniędzy, tysiące ludzi robią jedną serię która często z części na część wygląda niemal identycznie, no kurwa xD W studiach MS będzie powrót do Forza, Gearsy, Halo i tyle. Reszta jak Bethesda będzie robić swoje, Activision Call of Duty co roku + okazjonalnie jakieś odgrzewanie kotletów jak Tony Hawk i tyle.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 31 minut temu, SnoD napisał(a):Mi tam nie jest żal developerów przy tych falach cięć w całej branży. Skończyło się Eldorado, ci co się ostaną niech lepiej zaczną zapierdalać.Co za krótkowzroczne myślenie. Winny jest tutaj management każdej tej firmy, a nie Boga winnych koderów i designerów.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Mi się wydaje ze dobrych pracowników się nie zwalnia. Widocznie były to słabe gry. Nie ma co żałować. Jest w co grać.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Nikt nie patrzy na to, że tym jak Wy to mówicie zwykłym ludziom opłaca się odejść, bo dostaną odprawy i w 30 dni zaczną robić swoje inne projekty, dodatkowo uwalniając się od korpo, w którym i tak nie chcieli pracować.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Teraz, Figaro napisał(a):Co za krótkowzroczne myślenie. Winny jest tutaj management każdej tej firmy, a nie Boga winnych koderów i designerów.No wiadomo, 400 ludzi nie mogących zrobić jednej gry przez 7 lat to wcale nie jest problem, zarząd w nich krzesłami rzucał jak wprowadzali kolejne linijki kodu ;)
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. A new rumour has said that Microsoft Gaming CEO, Phil Spencer will be retiring from Xbox following the company’s next-generation launch.Phil Spencer Will Allegedly Retire as CEO After Next-Gen Console Launch - Insider GamingJeszcze pasibrzuch spierdala z tonącego statku xD
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 7 minut temu, suteq napisał(a):Może będę w mniejszości ale szczerze to czego się spodziewaliście? Patrząc na to ile było gier widmo i studiów które wyglądały że nic nie robią to ja się wcale nie dziwię co się odwala a gry MS w ostatnich latach nie były sukcesami. Szkoda ludzi wiadomo ale widać że MS chce się skupić na pewniakach a nie eksperymentach bo niestety to jest biznes. Jak mają przepalać 100mln na Everwilda czy Perfect Darka którego nikt nie kupi to wolą przepalić te kasę na nowego CoD-a który im zarobi kilka miliardów. Te studia od CoD-ów to też wyglądały jak pralnia pieniędzy, tysiące ludzi robią jedną serię która często z części na część wygląda niemal identycznie, no kurwa xDW studiach MS będzie powrót do Forza, Gearsy, Halo i tyle. Reszta jak Bethesda będzie robić swoje, Activision Call of Duty co roku + okazjonalnie jakieś odgrzewanie kotletów jak Tony Hawk i tyle.A Blizzard będzie dalej rozwijał WoWa, Overwatcha 2, Diablo 4 i Herathstona
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Pewnie podjęli razem z Satya taką decyzję. Xbox pod respiratorem, puls zanika, a oni niespiesznie usuwają winowajcę. Edytowane 15 godzin temu15 godz. przez Beelzeboss
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 2 minuty temu, Dragon13 napisał(a):A Blizzard będzie dalej rozwijał WoWa, Overwatcha 2, Diablo 4 i HerathstonaAczkolwiek w mniejszym gronie.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Trzeba czekać na dalsze info bo wątpię by Everwild i PD to były jedyne skasowane produkcje.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 10 minut temu, SnoD napisał(a):No wiadomo, 400 ludzi nie mogących zrobić jednej gry przez 7 lat to wcale nie jest problem, zarząd w nich krzesłami rzucał jak wprowadzali kolejne linijki kodu ;)Slabe myslenie. Starczy spojrzeć na przykład Dragon Age ostatniego. Głowy Bioware kasują trzy wersje projektów, wartych nawet po 2 lata pracy maluczkich koderów i każą od nowa, bo EA chce teraz inną grę. Serio, skupmy się na chciwych, niezdecydowanych garniturach i muszących ich słuchać głowach studiów, niż na "leniwych koderach".
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Ojjj początek pogrzebu dziś się zaczyna na poważnie, za chwilę drugi kroczek w stronę dołu czyli pewnie decyzja o zaprzestaniu produkcji nowych konsol i zostaną po prostu producentem gier z kilkoma pewniakami sprzedażowymi z gamepassem
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Ciekawe, że Ninja Theory zostaje, może dalej będą klepać prototypy gier na UE5.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Teraz, KrYcHu_89 napisał(a):Ciekawe, że Ninja Theory zostaje, może dalej będą klepać prototypy gier na UE5.Spokojnie, w USA dzień sie dopiero rozkręca xD
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Mógłby ktoś zaktualizować grafikę ze studiami MS robiącymi gry, która była wklejana co targi od 4 lat XD