Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Steam Deck

Featured Replies

Opublikowano

Dobra, muszę widzę parę rzeczy naprostować, napisać żeby była jasność w temacie:

- Nie mam obecnie SD, mam ROG ALLY. Nie miałem styczności jeszcze z SD OLED, dopiero będę miał. Mam na myśli OSOBISTY kontakt. Miałem SD LCD niemal od premiery, niedawno wymieniłem na ROG ALLY.

- Podaję informacje które znalazłem w sieci, bo aktywnie śledzę tematy wszystkich urządzeń HH na rynku i zajmuję się też rynkiem PC zawodowo. Miałem inne maszynki HH wcześniej, mam Switcha OLED, Rog Ally, New 3DS XL i będę miał jakieś następne też. Nie mam już konsol stacjonarnych poza WiiU w szafie, nie gram praktycznie na TV.

- Co do proporcji - nie wiem czy się je da rozciągnąć. Tutaj piszę przez pryzmat siebie - ja wole grać z pasami lub zrobić crop. Nienawidzę rozciągania bo to zmienia geometrię obiektów i psuje mi feng shui. Nie mam SD więc nie mogę tego sprawdzić. Do dziś nie rozumiem po co w SD jest 16:10 skoro to sprzęt dedykowany do grania. Nie znalazłem sensownego powodu tłumaczącego tą decyzję.

- Ogrywanie gier z Game Pass... masz na myśli stream z konsoli albo z serwerów MS? Jeśli tak to ok. Jeśli masz na myśli natywne granie to na OLEDa nie ma jeszcze sprawnego Windowsa, nie ma wielu sterowników jeszcze. Więc na ten moment wchodzi w grę streaming.

- Jeśli szukasz czegoś, na czym ograsz gry z Game Pass natywnie, to szukaj czegoś w Windowsem natywnie. Masz do wyboru poza chińczykami których nie kupisz albo Rog Ally w 2 wersjach albo Lenovo Legion Go. Wszystkie one pozwolą ci też na streaming.

- Przekątna ekranu... no tutaj też masz trochę do wyboru - Ally ma 7" 16.9 , SD LCD 7" 16:10, SD OLED 7.3" 16:10, PORTAL 8" 16:9, Legion Go 8.8" 16:10 - do wybory do koloru.

- Imo TYLKO do streamingu to ja bym autentycznie szukał pada + telefon OLEDowy jakiś, przecież stream nie wymaga nie wiadomo czego, spokojnie jakiś Poco/Xiaomi pewnie za 600 zł wystarczy. Nie musisz z niego korzystać jako telefon, może służyć do streamu i będzie to najtańsza opcja + pad teleskopowy. Możesz też użyć tabletu - też do streamu się nada i będzie miał największy ekran i pewnie te opcje będą tańsze niż nowe HH PC.

- Uprzedzając pytania - czemu nie mam SD? Bo chciałem ograć kilka nowszych gier które są na absolutnej granicy wydajności SD. Raturnal nie jest w stanie chodzić cały czas w 30 klatkach nawet, na Ally działa dobrze.

- Jedynie SD OLED jest w stanie streamować treści w HDR. Przede wszystkim SD LCD, LEGION GO i ALLY nie mają ekranu z HDR, więc wiadomo że nie umieją. PS PORTAL również. Telefony niektóre mają ale nie zgłębiałem tematu, czy tam jest taka opcja.

- Jeszcze dodam, że do Streamingu możesz tez użyć Nintendo Switch z przeróbką. Jest też wersja OLED tej konsoli i można ją przerobić chipem.

Pisząc NATYWNIE mam na myśli instalację czegoś na urządzeniu (gry, systemu itd)

P.S. Dobry filmik na którym koleś porównuje różne urządzenia w czasie streamingu z PS5 poniżej.

Spoiler

Edytowane przez NemoKOF

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Wyświetleń 379 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• i ja się skusiłem i niedługo zostanę Steamdekarzem 

• Jezd i moja zabaweczka. Pierwsze wrażenie pozytywne. Duże ale wygodne. Analogi strasznie wysokie i chwile zajmuje żeby do nich przywyknąć. Jak bym miał mniejsze dłonie to byłoby ciężko. Na ten moment

• Jest I on. Ekran kosmos.    

Opublikowano
On 12/2/2023 at 1:44 PM, tlas said:

Najlepsze gta? Najlepsze gta.

IMG_7239.jpeg

A jezu chyba sobie z okazji trailerka szóstki odświeżę i pójdę na kręgle z Romanem w rytmach Vladivostok FM :banderas:

Opublikowano
1 minutę temu, Bartg napisał:

A jezu chyba sobie z okazji trailerka szóstki odświeżę i pójdę na kręgle z Romanem w rytmach Vladivostok FM :banderas:

IV podoba mi się bardziej dzisiaj, niż na premierę (a na Decku to w ogóle wrażenia miazga). Wtedy byłem zawiedziony krokiem wstecz pod względem złożoności gry, a dzisiaj nieprawdopodobne dla mnie jest to, że po 15 latach nikt nie zrobił lepszego systemu jazdy samochodem, fizyki i ten ruski klimat jakoś mi bardziej podchodzi po latach, niż infantylne do bólu GTA V. 

Opublikowano
Just now, KrYcHu_89 said:

IV podoba mi się bardziej dzisiaj, niż na premierę (a na Decku to w ogóle wrażenia miazga). Wtedy byłem zawiedziony krokiem wstecz pod względem złożoności gry, a dzisiaj nieprawdopodobne dla mnie jest to, że po 15 latach nikt nie zrobił lepszego systemu jazdy samochodem, fizyki i ten ruski klimat jakoś mi bardziej podchodzi po latach, niż infantylne do bólu GTA V. 

No piątka to już w ogóle był krok wstecz spory pod kątem fizyki i wielu różnych drobiazgów, filmy porównujące takie rzeczy między IV a V to trwają po kilkadziesiąt minut.

Opublikowano

Ja IV źle wspominam bo wg mnie była krokiem wstecz, do tego chodziła dramatycznie na PS3, na pewno jak będzie okazja i kolejna przecena to sobie odświeżę 

Opublikowano
Godzinę temu, Daffy napisał:

Ja IV źle wspominam bo wg mnie była krokiem wstecz, do tego chodziła dramatycznie na PS3, na pewno jak będzie okazja i kolejna przecena to sobie odświeżę 

Dla mnie chodziła dobrze na PS3 ale ja grałem w edycję Complete z oboma dodatkami, która wygląda lepiej od podstawki bo zlikwidowano blurriness to jeszcze ponoć chodzi lepiej.

https://gtaforums.com/topic/477017-graphics-greatly-improved-on-the-complete-edition/

Też bym sobie pyknął, ta misja z napadem na bank zrywała beret.

Opublikowano

Dopiero około 2020 pojawił się HW, który potrafi pocisnąć GTA IV w 60 FPS na PC, Steam Deck to oczywiście nie jest smooth sailing w 60 klateczkach, ale te 45/50 można sobie ustawić, albo 60 ze spadkami, wiele lat musiało minąć, by to jakoś chodziło i lata zaniedbań Rockstara, który nie zportował tego nigdy prawilnie na nowe sprzęty.  Ale jak ktoś nie grał obecnie wersja PC/ czy na te megakozackie nowe przenośniaki to jest ten czas :). 

Edytowane przez KrYcHu_89

Opublikowano

Wcale nie pojawił się HW, tylko SW jak już. GTA jest 32-bitową aplikacją i choćbyś rzucił w niego RTX 6090 i Intelem 21000H ze 128GB RAM to i tak będzie działać jak gówno. Dopiero dorzucenie Vulkana naprawia rzecz i pozwala jej na w miarę ludzkie komunikowanie się z podzespołami w kompie.

Opublikowano
6 minut temu, Bzduras napisał:

Wcale nie pojawił się HW, tylko SW jak już. GTA jest 32-bitową aplikacją i choćbyś rzucił w niego RTX 6090 i Intelem 21000H ze 128GB RAM to i tak będzie działać jak gówno. Dopiero dorzucenie Vulkana naprawia rzecz i pozwala jej na w miarę ludzkie komunikowanie się z podzespołami w kompie.

Teraz można na wiele sposobów ulepszyć sobie GTA 4 różnymi sztuczkami, zarówno HW, jak i SW, tylko nie można jeszcze ponad 60 fps wyjść. Locked 60, potem gra się "psuje". 

Opublikowano

To mam taki challenge: wywal GTA IV z komputerka, który teraz masz, usuń wszystkie mody z katalogu z grą, zainstaluj na świeżo i sprawdź, jak działa.

Opublikowano
15 minut temu, Bzduras napisał:

To mam taki challenge: wywal GTA IV z komputerka, który teraz masz, usuń wszystkie mody z katalogu z grą, zainstaluj na świeżo i sprawdź, jak działa.

Na mocnym PC można już osiągnąć 60 FPS nawet bez modów (Vulkan itp.). 

Opublikowano

Dlatego rzucam czelendż, masz mocny komputer - zrób świeżą instalację, pograj i powiedz mi, jak działa u Ciebie GTA IV bez żadnych tweaków. Wtedy przekonasz się, że hardware ani trochę nie ratuje tego portu nawet po X patchy od Rockstara.

Opublikowano

Ja niestety pamiętam, bo do czasu pojawienia się DXVK dla Windowsa próbowałem grać w tę gierkę jakoś w miarę komfortowo na combo R7 2700, RTX2060 i 16GB RAM, no nie dało się. Stutterfest był srogi i do tych 60 dobijało, ale co z tego, skoro frametime to był jeden wielki pierdolnik i już wolałem odpalić grę na konsoli w 720p :rayos: Na szczęście wszystko, co było złe jak zawsze ogarnęło community i jesteśmy w tym punkcie, gdzie GTA IV na PC jest taką grą, jaką powinno być od zawsze.

Opublikowano
27 minut temu, Ukukuki napisał:

Grałem lata temu w te rozbudowane dodatki i nie pamiętam problemów z tym  portem na PC.

Kiedyś miało się inną tolerację :D

na PS3 było 18-25 FPS na premierę. Ja grałem na X360 to było 20-25 FPS :D. 

Na PC to pamiętam, że dodatki odpalałem w 12 FPS i było ok :D :gachigasm:

Opublikowano

Tak, odpaliłem jakiś czas temu Assassin's Creed na PS3 i jaki to był koszmar poklatkowy. Gra ogólnie bardzo słaba, ale jak grałem to nie pamiętam, żeby mi ilość klatek jakoś przeszkadzała.

Opublikowano

Shadow of rome dobrze amiga na sd?

Opublikowano
7 minut temu, XM. napisał:

Shadow of rome dobrze amiga na sd?

Wszystko z PS2 śmiga super

Opublikowano

No właśnie jak z emulacją PSX, PS2? Wszystko bangla należycie czy trzeba sprawdzać, jakie gry warto wrzucić na Decka?

Opublikowano

Wszystko śmiga super, w większości przypadków z marszu. Z pamięci w NBA street2 trzeba było coś tam w emu przestawić by śmigało, vp2 ma w jednym lesie problem z fioletowym ale to chyba powszechny problem tej gry z każdym emu i trzeba wrzucić moda do folderu.

Wii, GameCube, WiiU też emuluje ten sprzęt cudownie

Opublikowano

Steam Deck zachęca mnie do wracania do gier sprzed lat, które na Steam mam a grałem bardzo krótko, albo w ogóle. Teraz wleciał Strider z 2014, dobra gierka.

Opublikowano

Tak się zastanawiam, czy bez tych przeróbek, emulatorów itp da się też fajnie bawić na Steam Decku? Czyli używamy oryginalnego systemu, gramy w gry które są przystosowane i sprawdzone przez producenta i nic więcej. Ciekawe :notbad: