Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Steam Deck

Featured Replies

Opublikowano

Deck LCD jest spoko, gram wymiennie na obu i jest git. Bajki że LCD jest taki fatalny i nic na nim nie widać można włożyć między bajki.

• Odpowiedzi 5,2 tys.
  • Wyświetleń 393,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• i ja się skusiłem i niedługo zostanę Steamdekarzem 

• Jezd i moja zabaweczka. Pierwsze wrażenie pozytywne. Duże ale wygodne. Analogi strasznie wysokie i chwile zajmuje żeby do nich przywyknąć. Jak bym miał mniejsze dłonie to byłoby ciężko. Na ten moment

• Jest I on. Ekran kosmos.    

Opublikowano
19 minut temu, NemoKOF napisał(a):

A co cie w Switchu nie pasowało? Ekranik w słońcu czytelniejszy, kolorki ładniejsze

Za mały upgrade, piękny kawalerze. Niby wiedziałem, że kupuję drugi raz to samo ale ten ekran i trochę lepsze kolorki nie były warte prawie 2k które za niego dałem.

Opublikowano

Git, akurat nie mam planów na 2028 więc możemy się tak umówić czezky

Opublikowano

2028? Trochę późno. Liczyłem, że absolutnie najpóźniej będzie Q4 2027. A bardziej na Q4 2026. W 2028 sprzęt będzie miał 6 lat, co w świecie konsol jest już dużo, a w świecie pecetów to chyba wieczność. Topowa karta graficzna z 2022r czyli 3080 kosztuje teraz 150$ na ebayu...

Opublikowano

RTX3080 to mimo 5 lat na karku to wciąż świetna karta, znacznie powyżej zalecanych wymagać w najnowszych grach.

Moim zdaniem nie ma co się śpieszyć, nowy Steam Deck powinien pojawić się wtedy kiedy pojawiają się procesory odpowiednio wydajne i z odpowiednio małym poborem mocy, które zagwarantują odpowiednio duży skok w graniu przenośnym. A okazja ku temu może pojawiać się wraz RDNA5/UNDA i nową generacją konsol, czyli właśnie gdzieś w 2027/2028.

Do tego czasu nie ma sensu robić półśrodków

Opublikowano
2 minutes ago, ASX said:

RTX3080 to mimo 5 lat na karku to wciąż świetna karta, znacznie powyżej zalecanych wymagać w najnowszych grach.

Moim zdaniem nie ma co się śpieszyć, nowy Steam Deck powinien pojawić się wtedy kiedy pojawiają się procesory odpowiednio wydajne i z odpowiednio małym poborem mocy, które zagwarantują odpowiednio duży skok w graniu przenośnym. A okazja ku temu może pojawiać się wraz RDNA5/UNDA i nową generacją konsol, czyli właśnie gdzieś w 2027/2028.

Do tego czasu nie ma sensu robić półśrodków

Tu masz 100% racji. Po prostu liczyłem, że jednak ten skok pojawi się wcześniej. Z drugiej strony jeżeli taki technologiczny potworek jak MGS Delta śmiga, dzięki sztuczkom, na stareńkim Decku to może faktycznie damy radę wytrzymać do tego 2028

Opublikowano
5 godzin temu, Homelander napisał(a):

2028? Trochę późno. Liczyłem, że absolutnie najpóźniej będzie Q4 2027. A bardziej na Q4 2026. W 2028 sprzęt będzie miał 6 lat, co w świecie konsol jest już dużo, a w świecie pecetów to chyba wieczność. Topowa karta graficzna z 2022r czyli 3080 kosztuje teraz 150$ na ebayu...

Nie ma znaczenia ile kosztuje karta która wpierd@l@ 300-400W prądu xD. Musi sprzęt osiągnąć wydajność której chcą w niskim TDP i widać, że osiągnie za rok/dwa dopiero + czas na prototypy itd. Jasne, są nowsze ale wymagają z reguły więcej mocy + Valve mocno inwestuje w sam system. Poczekaj na Lenovo Go 2 (tam jest dobry touchpad, choć tylko jeden) i aż będzie na niego SteamOS bo stabilnego jak skała Bazzite się boisz jak ognia (polecam już Lenovo Go 1 xD ale musi być "znaczek valve" w opcjach gdzieś). Przypominam, że SD do całkiem niedawna poniżej 10W nie miał absolutnie konkurencji na rynku pod względem osiągów.

P.S. Piszę o "normalnym" Lenovo Go, takim dużym z touchpadem a nie tych wersjach S z miejscem na palca i "myszką optyczną"

P.S.2. Zapomniałem, że już przecież na Lenovo Go jest ten oficjalnym SteamOS więc nie wiem czego się ludzie boją :-)

Opublikowano

Pograłem kilka dni z tym lossless scalingiem i na dłuższą metę gdy podbiję ustawienia graficzne gry (Cyberpunka chociażby, czy Wiedźmina) i ograniczę do 40 klatek to coś jest nie tak. Ciężko wskazać palcem, ale nie do końca to działa idealnie. Lepiej faktycznie przyciąć grafikę i niech scaling zrobi te dodatkowe klatki. Oczywiście największą różnicę robi to w grach, które ledwo działały typu Baldur czy Space Marine. Te dzięki scalingowi mają drugie życie i gra się super. Tak więc tak czy siak niesamowite narzędzie

On 8/29/2025 at 5:57 AM, NemoKOF said:

Nie ma znaczenia ile kosztuje karta która wpierd@l@ 300-400W prądu xD. Musi sprzęt osiągnąć wydajność której chcą w niskim TDP i widać, że osiągnie za rok/dwa dopiero + czas na prototypy itd. Jasne, są nowsze ale wymagają z reguły więcej mocy + Valve mocno inwestuje w sam system. Poczekaj na Lenovo Go 2 (tam jest dobry touchpad, choć tylko jeden) i aż będzie na niego SteamOS bo stabilnego jak skała Bazzite się boisz jak ognia (polecam już Lenovo Go 1 xD ale musi być "znaczek valve" w opcjach gdzieś). Przypominam, że SD do całkiem niedawna poniżej 10W nie miał absolutnie konkurencji na rynku pod względem osiągów.

P.S. Piszę o "normalnym" Lenovo Go, takim dużym z touchpadem a nie tych wersjach S z miejscem na palca i "myszką optyczną"

P.S.2. Zapomniałem, że już przecież na Lenovo Go jest ten oficjalnym SteamOS więc nie wiem czego się ludzie boją :-)

Może mamy inne definicje ideału i tego jak do niego dojść. W każdym razie oglądałem sporo filmów o Bazzite no i nie do końca to taki ideał. Już SteamOS idealne nie jest, a ten Bazzite jest gorszy. Tak więc odpuszczam zupełnie tematy customowych OSów

Opublikowano
W dniu 29.08.2025 o 11:57, NemoKOF napisał(a):

Potwierdzam, używałem intensywnie przez kilka miesięcy bazzite na rogalu i żadnych problemów. Poza tym w defaulcie sporo fajnych dodatków, których nie ma na org steam os np. handheld deamon. Po przesiadce na legiona ze względu na xgp mam już tylko win11.

Opublikowano
Godzinę temu, Homelander napisał(a):

W każdym razie oglądałem sporo filmów o Bazzite no i nie do końca to taki ideał. Już SteamOS idealne nie jest, a ten Bazzite jest gorszy.

A chuj, niech stracę: dlaczego?

Opublikowano
1 hour ago, Bzduras said:

A chuj, niech stracę: dlaczego?

Zapomniałem dodać: DLA MNIE.

Bo jest prostszy. Jest oficjalnie wspierany. Nie muszę się niczym przejmować. No nie widzę

żadnego powodu dla którego miałbym się

zajmować Bazzite.

Opublikowano
17 minutes ago, Bzduras said:

aha

No ja wiem, że Bazzite ma więcej możliwości customizacji, wsparcie community i tak dalej. Z tym, że jest mi to niepotrzebne. W maszynce do grania system ma mi służyć do odpalania gier. Jak ktoś chce się bawić z Bazzite czy Windowsem to proszę bardzo, żaden problem. Dla mnie te wszystkie historiki, lossless scalingi i inne decky loadery to zło konieczne, a nie coś co chcę robić w maszynie do grania

Opublikowano

To jest cena grania na komputerze, stacjonarnym czy przenośnym w przypadku hh, bez grzebania się nie obędzie.

Opublikowano
Just now, Atherius said:

To jest cena grania na komputerze, stacjonarnym czy przenośnym w przypadku hh, bez grzebania się nie obędzie.

Zgadzam się. Dlatego chcę je ograniczyć do absolutnego minimum.

Opublikowano

No właśnie ja nie widzę tych wad xD i imo tworzysz je sam w głowie. Nie wiem gdzie jest gorszy. Używałem obu i ich nie widzę. Jest to inna dystrybucja i po prostu kilka rzeczy robi się inaczej jak instalowanie pakietów i kurde tyle xD Bazzite jest oparty na Fedorze, jednej z najpopularniejszyej dystrybycji (top 3 na rynku) a SteamOS na Archu który ma mniejsze wsparcie ogólnie ale to kompletnie bez znaczenia bo rzeczy są współne a ty po prostu nie chcesz spróbować i tworzysz do tego mit i legendy które nie istnieją. Nie chcesz iść przez most z lenistwa, nie musisz twierdzić, że po drugiej stronie są smoki czy kanibale. I proszę, nie mów, że coś tam działa gorzej bo to jest dalej kernel linuxa + proton żeby gadać z graficzką, gry działają praktycznie tak samo :-)

Gwarantuję ci, że po setupie nie musisz tego Bazzite dotykać i jak grasz w gierki ze Steama to byś absolutnie nie poczuł braku mitycznego wsparcia valve. No ale... to twoje podejście, nie chcesz to nie tylko nie pisz przy tym kocopołów bo wychodzisz tutaj na Girę SteamDeckla

P.S. Lossless zło konieczne xD Niech mnie hooy xD

Opublikowano
32 minutes ago, NemoKOF said:

No właśnie ja nie widzę tych wad xD i imo tworzysz je sam w głowie. Nie wiem gdzie jest gorszy. Używałem obu i ich nie widzę. Jest to inna dystrybucja i po prostu kilka rzeczy robi się inaczej jak instalowanie pakietów i kurde tyle xD Bazzite jest oparty na Fedorze, jednej z najpopularniejszyej dystrybycji (top 3 na rynku) a SteamOS na Archu który ma mniejsze wsparcie ogólnie ale to kompletnie bez znaczenia bo rzeczy są współne a ty po prostu nie chcesz spróbować i tworzysz do tego mit i legendy które nie istnieją. Nie chcesz iść przez most z lenistwa, nie musisz twierdzić, że po drugiej stronie są smoki czy kanibale. I proszę, nie mów, że coś tam działa gorzej bo to jest dalej kernel linuxa + proton żeby gadać z graficzką, gry działają praktycznie tak samo :-)

Gwarantuję ci, że po setupie nie musisz tego Bazzite dotykać i jak grasz w gierki ze Steama to byś absolutnie nie poczuł braku mitycznego wsparcia valve. No ale... to twoje podejście, nie chcesz to nie tylko nie pisz przy tym kocopołów bo wychodzisz tutaj na Girę SteamDeckla

P.S. Lossless zło konieczne xD Niech mnie hooy xD

Chłopie, ale ja przecież nikomu nie bronię bawić się w Bazzite, setupowanie i inne takie. Obejrzałem kilka filmów i stwierdziłem, że mam to gdzieś. No i masz 100% racji - nie chce mi się. Absolutnie, kompletnie i zupełnie nie chce mi się. Nie tworzę żadnych mitów i legend, wszystko to jest z mojej, totalnie ograniczonej, perspektywy lenia i laika. I mam prawo taki być w odniesieniu do mojego hobby. Zabawy w programianie i mechanikę

mam dość w robocie, w przypadku gierek totalnie mi się nie chce.

I tak, lossless to zło konieczne, bo wolałbym, żeby po prostu działało ot tak. I w tym sensie to napisałem. Ogólnie to fantastyczne narzędzie i wielki szacunek dla ludzi, którzy to zrobili.

Może teraz wyraziłem się jaśniej, bo mam wrażenie, że albo pochopnie oceniłeś to co piszę, albo wybiórczo czytasz.

Opublikowano

Nie no, odnoszę się do tego co napisałeś, że coś tam jest GORSZE. Pokaż te filmy, chętnie się dowiem co. Po prostu podajesz 2 powody - 1) jest gorzej, 2) nie chce mi się a imo jest tylko ten drugi powód tutaj i niepotrzebnie próbujesz ponad niego racjonalizować wybór. To twój wybór i to jest jasne i nikt nie zmusza cię do nieczego.

A teraz ślicznie proszę jakiś film żebym poszerzył więdzę :-)

Opublikowano
Just now, NemoKOF said:

Nie no, odnoszę się do tego co napisałeś, że coś tam jest GORSZE. Pokaż te filmy, chętnie się dowiem co. Po prostu podajesz 2 powody - 1) jest gorzej, 2) nie chce mi się a imo jest tylko ten drugi powód tutaj i niepotrzebnie próbujesz ponad niego racjonalizować wybór. To twój wybór i to jest jasne i nikt nie zmusza cię do nieczego.

A teraz ślicznie proszę jakiś film żebym poszerzył więdzę :-)

W następnym poście sprostowałem, że chodzi DLA MNIE.

2 hours ago, Homelander said:

Zapomniałem dodać: DLA MNIE.

Bo jest prostszy. Jest oficjalnie wspierany. Nie muszę się niczym przejmować. No nie widzę

żadnego powodu dla którego miałbym się

zajmować Bazzite.

O tutaj. A co do filmów to obejrzałem kilka jak to zainstalować. Wystarczyło, żeby mnie zniechęcić. Bo nie widzę żadnego powodu żeby to robić

Just now, kudlaty88 said:

Ciekawe czy doczekamy tematu Linux Wars na forum.master

Nie. Bo nie zamierzam się z nikim na ten temat kłócić. Opisałem moje subiektywne odczucia, a Nemo zachowuje się jakbym mu napluł w twarz. Dla mnie koniec tematu Bazzite

Opublikowano
1 minutę temu, kudlaty88 napisał(a):

Ciekawe czy doczekamy tematu Linux Wars na forum.master

Mam nadzieję, że nie. Debile, którzy się napierdalają który linux lepszy to nagorsi debile.

Opublikowano

No właśnie trochę o to chodzi, że realizują to samo w trochę innym opakowaniu, dlatego oczekiwałem przykładu co jest niby gorsze :-) Jeszcze jakby to były 2 różne systemy (jądra) jak Linux i jakieś np FreeBSD ale tak nie jest stąd ja podbiłem pytanie które zadał Bzduras też ale odpowiedzi się nie doczekam w sumie, chyba że gorsze jest to, że trzeba przeklikać jakiś instalator z 5 okienek na krzyż. To jest szkodliwe imo bo wejdzie tu ktoś, kto mógłby sobie sprawdzić inną dystrybucję niż SteamOS ale przeczyta Girę tego tematu, że inne są "gorsze" i może się zniechęcić tak jak Gira zniechęca do wszystkiego co ma logo Nintendo

Opublikowano

Człowieku, po pierwsze to Ty wywołałeś temat Bazzite, nie ja. Ja napisałem, że dla mnie to jest rozwiązanie gorsze, bo muszę coś robić. A tu nie muszę. Oglądałem filmy z instrukcją i tak dalej (i to głównie dlatego, że polecałeś to sprawdzić). O tym też napisałem. I o tym, że wiem, że Bazzite ma opcje personalizacji, wsparcie community itp. Jak ktoś chce się bawić to proszę bardzo. Ale Ty to wszystko zignorowałeś i przyjebałeś się do wyjętego z kontekstu słowa GORSZE zachowując się jakbym Ci splunął w twarz. Tak Cię strasznie boli, że mam wyjebane na tego Bazzite, bo zwyczajnie mi się nie chce z tym pierdolić? Wystarczająco dużo mam ustawiania maszyn i programowania w robocie żebym się jeszcze w domu z tym jebał chcąc w gierkę zagrać.

1 hour ago, NemoKOF said:

przeczyta

Jak Ty byś przeczytał to byś nie rzucał się niepotrzebnie.

Rozmowa jak z jakimś fanatycznym androidowcem któremu powiesz, że wolisz iOS.

Opublikowano

Bazzite jest dla tych co kupili sobie komputerek i chcą mieć console feeling na poziomie Nintendo i instalują to gówno próbując złapać dwie sroki z jeden ogon a wychodzi z tego upośledzona wersja StemOsa, nie dziwię się że taki memkof utożsamia się tym upośledzeniem