Skocz do zawartości

Retro handheldy do emulacji

Featured Replies

Opublikowano

No a z ergonomia cos sensownego zeby chociaz PSX, DC, PSP odpalic? Glownie te 2 pierwsze. Zeby byla dobra ergonomia, sensowne podlaczenie do TV z tymi wlasnie bajerami zeby ladnie wygladalo na TV?

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Wyświetleń 165,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dotarło do mnie dzisiaj Miyoo Mini+, pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, fajnie to leży w dłoni, ekran bardzo spoko jak na takie pieniądze, w weekend będę się bawić więcej i pewnie zainstaluje onionOS

• Wspaniale jest ogrywać zaległości z gba na słoneczku

• Po co wam te polskie wersje? Przecież językowo to są proste gierki, a wy nie macie już po 8 lat.

Opublikowano

51 minut temu, Bud napisał(a):

jaka bedzie jakosc obrazu na duzym TV LCD?

... Ehhhh brak czerni, wyblakłe kolory, długi czas reakcji, kijowe kąty widzenia, brak RIGCZu.

Opublikowano
11 hours ago, grzybiarz said:

A ja testuję redroida pocket mini v2. I dla mnie ekran chyba za maly. Kazdy emu ma jeszcze swoje proporcje i nie korzysta ze 100% ekranu - i tak juz malego.

No ale ten mały oledzik wyglada super. Na razie wgrywam gierki i jestem już przy końcu - era gamecube/ps2 i o dziwo gry z ps2 chodzą 100% prędkość przy rozdzialce 2.5x. testuje nakładkę ES-DE. Bardzo prosta w obsłudze i sama pobiera okładki, screeny, instrukcje czy filmiki. A ja kiedyś płaciłem kasę za bycie członkiem emumovies… dałem się zrobić w członka.

IMG_3694.jpeg

Dziś przyszła karta 1TB to i zgram pewnie wszystko, a ponadto chyba i muzę i będę miał w małym urządzeniu całą bazę plików.

Muza po bt, a i ekran mogę podłączyć pod tv po kablu, także przy najbliższej okazji włączę rodzinie tekkena czy crasha albo jakieś Mario :)

Pograj w Silent Hill 2 albo MGS 3 i daj znać czy chodzi z pełną prędkością bo u mnie momentami się krztusi na Steam Deck OLED a gram w 720p.

Opublikowano
Godzinę temu, Bud napisał(a):

Czy ktos posiada lub mial w reku Retroida 5 i moze sie wypowiedziec jak to faktycznie z ta jego ergonomicznoscia wyglada? Kusi mnie od jakiegos czasu (interesuje mnie PSX, DC, PS2, PSP) ale zastanawiam sie czy nie beda rece dretwiec, bo takie opinie widze w necie. Akurat uklad analog-krzyzak mi odpowiada (wydaje mi sie naturalny pod gierki z tamtej ery) i mysle jedynie czy bedzie to sie sprawdzac.

Druga kwestia: chcialbym sobie pograc na TV w gierki z w.w. platform, ale wiadomo trzeba miec CRT lub kombinowac z adapterami. Zastanawia mnie kwestia czy puszczajac obraz z RP5 na TV z tymi wszystkimi podbiciami rozdzialki i innymi filrami i grajac sobie np za pomoca DS3, jaka bedzie jakosc obrazu na duzym TV LCD? Ktos moze ma doswiadczenia? Tak sobie kombinuje, czy nie bylaby to czasem sensowna alternatywa do zagracania chalupy telewizorem z dupy i kupowaniem zzolknietego PSX, czy tam DC.

Trzecie pytanie zakladajac, ze odpowiedz na drugie wypada pozytywnie: czy mozna sobie na RP5 porobic profile kontrolerow, tzn. mam jeden pod pada DC, jeden na PSX i jeden na PS2 i w zaleznosci od tego na czym gram, odpalam sobie danego pada i odpowiedni tryb i tyle?

Dzieki i pozdro

Miałem wiec się wypowiem.

1. Kupujesz drukowanego gripa na drukarce 3D i po problemie.

2. CRT całkowicie zbędny. Odpalasz w emulatorze 1080p + widepatch + geometrię korekcji i stare gry wyglądają super, oczywiście te 3D, bo sprite`y wiadomo, że sraka.

3. Za dużo kombinowania. Zresztą po co chcesz używać różnych kontrolerów do różnych konsol, bierzesz duala4, który działa praktycznie na każdym emulatorze i sprzęcie i jedziesz.

Opublikowano

@Bud Ja mam RP5. Gram tylko przenosnie i dla mnie to wygodniejsze niz Switch 1 - do SD brakuje duzo, ale to jest dla mnie idealne urzadzenie i nic mniejszego juz takiej wygody mi nie da. Jak Vita nie meczyla Ci dloni to RP5 tez powinno byc ok. Nie jest taki plaski jak S1 wiec jak dla mnie jest lepiej. Calosciowo jeszcze duzo zabawy z konfiguracja u mnie bedzie. Natomiast ekranik OLED robi mega robote dla przenosnego grania.

Gram tylko przenosnie i nie planuje na ten moment podlaczac pod TV albo monitor (od tego mam Emu decka na SD i Lapku). Natomiast dla mnie po max 2h sesjach jest ok. Nie jest to szczyt wygody ale nadal oczko wyzej niz Nintendo.

Opublikowano
30 minutes ago, Meanthord said:

Miałem wiec się wypowiem.

1. Kupujesz drukowanego gripa na drukarce 3D i po problemie.

2. CRT całkowicie zbędny. Odpalasz w emulatorze 1080p + widepatch + geometrię korekcji i stare gry wyglądają super, oczywiście te 3D, bo sprite`y wiadomo, że sraka.

3. Za dużo kombinowania. Zresztą po co chcesz używać różnych kontrolerów do różnych konsol, bierzesz duala4, który działa praktycznie na każdym emulatorze i sprzęcie i jedziesz.

A bez gripow faktycznie taka lipa z porecznoscia? Odnosnie 3. wieksza immersja, lubie fabryczne rozwiazania ze tak powiem - widzialem ze sa bezprzewodowe pady nowe do DC i guziki sie zgadzaja z tymi w grze itd... immersja ;)

1 minute ago, pawelgr5 said:

@Bud Ja mam RP5. Gram tylko przenosnie i dla mnie to wygodniejsze niz Switch 1 - do SD brakuje duzo, ale to jest dla mnie idealne urzadzenie i nic mniejszego juz takiej wygody mi nie da. Jak Vita nie meczyla Ci dloni to RP5 tez powinno byc ok. Nie jest taki plaski jak S1 wiec jak dla mnie jest lepiej. Calosciowo jeszcze duzo zabawy z konfiguracja u mnie bedzie. Natomiast ekranik OLED robi mega robote dla przenosnego grania.

Gram tylko przenosnie i nie planuje na ten moment podlaczac pod TV albo monitor (od tego mam Emu decka na SD i Lapku). Natomiast dla mnie po max 2h sesjach jest ok. Nie jest to szczyt wygody ale nadal oczko wyzej niz Nintendo.

A jak z a odlegloscia analogow na ktora narzekaja, miales problem z mrowieniem rak przy S1?

Opublikowano
5 minut temu, Bud napisał(a):

A bez gripow faktycznie taka lipa z porecznoscia?

Lipa albo i nie lipa, ale co za problem kupić te gripy? :) Kupujesz raz i masz spokój.

Co do reszty, to co kto lubi :). Ja używam duala4 do emulacji wszystkiego (włącznie z Wii) i jest git. Nie zawalam domu dziesiątkami padów, telewizorami z dupą, kablami itd. Immersja została mi wyłącznie we wspomnieniach i wystarczy :).

Opublikowano

Nie, akurat ja sie w miare szybko przyzywczajam i nigdy zadnego mrowienia przy zadnym padzie/hh nie mialem. Analogi w sumie spoko tylko na ten moment 99% gier ktorymi sie bawilem nie uzywala tego prawego wiec moze to bylby problem. Dla mnie ergonomia na tyle spoko ze musialbym chyba naprawde pol dnia napierdalac zeby mocno narzekac. Calosciowo dla mnie sprzet do ktorego juz w pelni przywyklem. Tylko ja obecnie jak gram na Switchu przenosnie to tez nie marudze - jest mniej wygodny od reszty i taka mam opinie jak ktos pyta. W zadnym wypadku jednak nie planuje dokupic gripa itp.

Jak by co to wlasnie znalazlem cos takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/1005009097596436.html?src=google&pdp_npi=4%40dis!PLN!53.72!52.59!!!!!%40!12000047901989780!ppc!!!&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005009097596436&ds_e_product_merchant_id=5416009324&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=19735245762&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gad_campaignid=19735247190&gbraid=0AAAAAD6I-hFEiAME3PoSKTnJ_mfgMD7DJ&gclid=CjwKCAjw7fzDBhA7EiwAOqJkhymea4exNFKiYTbD42LOHxXZ3Tqdn_BnfWRARup-nCpsgbZ0DQRvUhoCMzkQAvD_BwE

Ja na pewno nie wezme, ale moze Tobie pomoze. Tylko jak dla Ciebie to realnie moze byc problem to pomysl o wiekszych urzadzeniach typu Pocket PC bo one wszystkie w cholere wygodniejsze niz te plaskie chinskie zabawki - mocy czesto tez maja duzo wiecej.

Opublikowano

Dzieki, dobre, do tego jeszcze guziki psxowe i konsole w szarym kolorze ) Przymierzam sie od dluzszego czasu, a wczoraj przysnalem na Bananzie a ostatnio gram tylko w Patapony na S2 i stwierdzilem ze chyba juz tylko nostalgia tu zostala i trzeba przyspieszyc zakup czegos. Ciagle blokuje mnie jednak dylemat RP5 na wypasie elegancko czy jednak CRT, oryginalne pudelka do PSX, plytki itd /

Opublikowano
47 minut temu, Bud napisał(a):

Ciagle blokuje mnie jednak dylemat RP5 na wypasie elegancko czy jednak CRT, oryginalne pudelka do PSX, plytki itd /

Gry kupuj i zbieraj oryginały. Ale sprzęt to szkoda miejsca, podłączania itp.

Ja np zostawiłem sobie ps3, a ps4 sprzedałem…

Miałem te pady do emu na PC, typu nawet kontrolery do emulacji wii, ale chyba to wywalę. Pada do emu n64 wywaliłem bo na win11 nie działał. Ciągle jakieś pierdolenie z tymi ustawieniami itp.

Myślę że ustawię takiego anbernica i będę miał spokój. Sprzedałem nawet new 2Ds XL bo wolałem mieć więcej systemów niż tylko gry z GB gbc gba nds 3ds…

Opublikowano

A nie macie w zwiazku z tym jakiegos dyskomfortu ze to jednak nie oryginalny sprzet, pod oryginalnym tv na oryginalnym padzie z czarna plytka w srodku, ze to jakis Android, ze guziki nie te itd. czy to cos ze mna nie tak? Nie wierze, ze nikt z idacych w takie konsolki, ktore chyba same w sobie sa dla takich nostalgicznych dziadow w wiekszosci, nie ma takich rozkmin?

Opublikowano

A to juz zalezy od tego po co kupujesz takie zabawki. Dla mnie emulacja to w zasadzie tylko pod gierki ktore nie maja szans na remaster czy inna reedycje a ceny na OLX od Janusza to jakis kosmos + wlasnie nie chce z mieszkania robic muzem gier video. Nostalgia to glowny powod odpalenia wielu takich gier, ale nie jestem zbieraczem wiec nie ma dla mnie znaczenia ze to cyfrowy plik a nie pudlo na polce. Mam tez zbior ksiazek i gazet retro i czasem czytajac o jakiejs gierce odpalam sprawdzic o czym to autor pisal :)

Dodatkowo lubie sie bawic emulacja jako taka - gierki z PSXa w rozdzielczosci 5x z wygladzaniem itd na ekranie OLED to jebaniutkie male dzielo sztuki. Wyglada i chodzi to swietnie. Nie potrzebuje i nigdy nie celowalem w "autentyczne" doswiadczenie bo pomimo swoich zalet to jednak baaaaardzo duzo z tych starych gier sie slabo postarzalo i czasem po prostu lepiej miec emulacyjne wspomagacze. Tak dla wygody. Purysty nie przekonasz, ale mam nadzieje ze ja nigdy nie skoncze jako taki czlowiek.

Opublikowano
2 minutes ago, pawelgr5 said:

A to juz zalezy od tego po co kupujesz takie zabawki. Dla mnie emulacja to w zasadzie tylko pod gierki ktore nie maja szans na remaster czy inna reedycje a ceny na OLX od Janusza to jakis kosmos + wlasnie nie chce z mieszkania robic muzem gier video. Nostalgia to glowny powod odpalenia wielu takich gier, ale nie jestem zbieraczem wiec nie ma dla mnie znaczenia ze to cyfrowy plik a nie pudlo na polce. Mam tez zbior ksiazek i gazet retro i czasem czytajac o jakiejs gierce odpalam sprawdzic o czym to autor pisal :)

Dodatkowo lubie sie bawic emulacja jako taka - gierki z PSXa w rozdzielczosci 5x z wygladzaniem itd na ekranie OLED to jebaniutkie male dzielo sztuki. Wyglada i chodzi to swietnie. Nie potrzebuje i nigdy nie celowalem w "autentyczne" doswiadczenie bo pomimo swoich zalet to jednak baaaaardzo duzo z tych starych gier sie slabo postarzalo i czasem po prostu lepiej miec emulacyjne wspomagacze. Tak dla wygody. Purysty nie przekonasz, ale mam nadzieje ze ja nigdy nie skoncze jako taki czlowiek.

Masz moze pod reka, albo moglbys miec takich pare screenshotow gierek z PSX/DC z emu z tymi wszystkimi bajerami jak to wyglada? Jakiegos T3, RE2 czy inne klasyki.

Opublikowano

Nie robilem zadnych no i gram tylko w to czego nie mozna normalnie dzis kupic np w PS Store, wiec np RE2 mam na Vicie. Tekkena 3 gralem niedawno. Jak bedzie chwila to moze wrzuce fotke z dusza (czyt: fote telefonem :P).

Opublikowano

A ktoś testował na jakimś chińskim gameboyu serie Shadow Hearts? W sumie największe ciśnienie mam na te gry z ps2 i się zastanawiam jak to działa.

Opublikowano
27 minut temu, Bud napisał(a):

Masz moze pod reka, albo moglbys miec takich pare screenshotow gierek z PSX

Na yt jest pełno poradników jakie dać ustawiania w duckstation a ten emu działa pod andkiem jak i PC:

Opublikowano
35 minut temu, Bud napisał(a):

Masz moze pod reka, albo moglbys miec takich pare screenshotow gierek z PSX/DC z emu z tymi wszystkimi bajerami jak to wyglada? Jakiegos T3, RE2 czy inne klasyki.

Na youtubie masz tego pełno

Opublikowano
44 minuty temu, Bud napisał(a):

Moim zdaniem gry z PS1, szczególnie te z tłami 2d najlepiej wyglądają z opcją downsample, czyli emulator najpierw podbija rozdzielczość a później wyświetla w w niższej i wtedy wszystkie elementy pasują do siebie (modele 3d nie gryzą się z grafiką 2d) ale nadal masz o wiele lepszą jakość.

Opublikowano
53 minuty temu, Shen napisał(a):

A ktoś testował na jakimś chińskim gameboyu serie Shadow Hearts? W sumie największe ciśnienie mam na te gry z ps2 i się zastanawiam jak to działa.

Na moim Anbernic 406 H działa dobrze w podbitej rozdziałce 2x (aczkolwiek przy włączonym trybie performance w opcjach) ale trzeba pobawić się w ustawieniach emulatora Aether bo inaczej będziemy mieć czarne tło podczas Judgement Ring. Grzybiarz w sumie ma mocniejszy sprzęt może będzie wiedział więcej.

Edytowane przez Enepsignos

Opublikowano

Nie ma zdjęcia które zrobi lepszą robotę niż filmik Grzybiarza apropo Duck Station. @Bud zobacz i będziesz wiedział jak się robi darmowe remastery gierek z PSXa na RP5.

Opublikowano

Szkoda ze mechanik jeszcze nie remasteruja, z drugiej strony nie wszystkie gierki z PSX tego potrzebuja. Z perspektywy czasu problemy mam tez z festyniarskim UI w wielu gierkach z tamtych czasow, no ale to taki tez ich urok i tamtych czasow wlasnie.

Przede mna 2 tyg urlop pierwszy od dawna w domu tylko na odpoczynek i pogralby w takiej jakosci czlowiek w TK3, Residenty klasyczne czy takiego Duke. Jak odpalacie te gierkit to nie odbijacie sie jednak po godzinie czy dwoch bo w obecnych czasach juz niegrywalne?

Jakis czas temu sobie odpalilem na emu Tomb Raider III z PSX i ciezko bylo, mimo nostalgii. I taka to ciagla rozkmina dac sie wessac w nostalgie czy nie odgrzebywac trupow i pieknie wygladajace we wspomnieniach gierki z tamtych czasow zostawic we wspomnieniach takie jakie byly.

Opublikowano

Ja wlasnie dlatego jak cos ma remaster to kupuje. Juz jebac grafike bo to jakos przetrawie, ale wszystkie QoL sa dla mnie bezcenne. Przywolany TR3 w wersji zremasterowanej robi mi robote. Sterowanie do wyboru + kamera oraz poprawiona graficzka i juz jakos tak mniej boli. Uwielbiam tez remastery typu ShadowMan Remastered - delikatny lifting graficzny (gra wyglada tak jak pamieta moja glowa z ogrywanej wersji na DC), pelna kontrola nad kamera i dodatkowe poziomy w 100% zrobione tak ze jak bym nie gral w orginal to bym nie wiedzial nawet ze ich tam nigdy wczesniej nie bylo. Wiele starych jRPG dzis by mi sie nie chcialo grac jakby nie delikatne zmiany takie jak mnoznik XP czy wylaczanie losowych walk - nie mam juz czasu na godziny grindu w pixelowych grach z ery 8/16 bit.

Odpalilem ostatnio apke N64 Mature z NSO na Swichu. Absolutnie wszystkie gry jakie tam sa (chyba 4) sa dla mnie wrecz calkowicie niegrywalne tylko i wylacznie ze wzgledu na sterowanie. To na szczescie od niedawna mozna ustawiac samemu, ale w sobote jak sprawdzalem te gry to juz mi sie nie chcialo bo wszystko trzeba by ustawic od nowa. Naprawde te nowe remastery, nawet te leniwe i nedzne, jak tylko zawieraja QoL zwiazane ze sterowaniem czy kamera to dla mnie juz jest oczko wyzej niz emulacja + no po prostu nie kradne czegos co moge normalnie kupic. Wyjatek jak chce sie pobawic samym emulatorem ale wtedy takiej gry nie gram tylko sie bawie chwile i jak zobacze co chce to gry juz nie wlaczam.

Bardzo duzo gier sie bardzo slabo starzeje. Ja powoli wrecz unikam shooterow z PSXa bo taki Mefal of Honor naprawde lepiej sie pamieta niz gra. Quake 2 to chyba tylko w ramach ciekawostki mozna dzis wlaczyc na chwile itd.

Opublikowano

Wszystko zależy tylko i wyłącznie od gry - sam nie tak dawno temu odpaliłem sobie TR: Legend, nie taką znowu starą grę, i po początku w Kolumbii uznałem, że nie chce mi się w to obecnie ani trochę grać. Z drugiej strony natomiast gram sobie obecnie w Thiefa z 1998 r. i bawię się doskonale - jedynie wgrałem sobie paczkę HD tekstur. Link to the Past też w tym roku przeszedłem i było fajnie.

Opublikowano
18 minutes ago, pawelgr5 said:

Bardzo duzo gier sie bardzo slabo starzeje. Ja powoli wrecz unikam shooterow z PSXa bo taki Mefal of Honor naprawde lepiej sie pamieta niz gra. Quake 2 to chyba tylko w ramach ciekawostki mozna dzis wlaczyc na chwile itd.

O to to, odpalilem tez w okresie TRIII rowniez wlasnie Medala Underground i wytrzymalem godzine (moze gdyby dac wiecej czasu udaloby sie wkrecic?) sterowanie, generalnie archaizmy, uczynily dla mnie te cudowna we wspomnieniach gierke srednio grywalna. Jedynie na telefonie regularnie odpalam sobie Tekkena 3 i to trzyma sie bez zarzutu, ale gram na przyciskach na ekrane ot tak godzinke w samolocie czy cos i w zwiazku z tym wiekszosc postaci jest slabo do gry, jedynie Paulem proszte rzeczy mi wchodza.