Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

z tego co kojarzę, Czarek tylko po polsku rozumie. także Niko mówiący po angielsku - dla Czarka niemowa.

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Wyświetleń 238,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Kara za dojenie Online i brak nowego GTA przez prawie 10 lat 

• Nie no najlepiej od razu narzekać jak stara kurwa

• Pewnie będzie to napakowana córka jakiegoś NPCa, którego rozjechaliśmy przypadkiem w GTA5.

Opublikowano
13 godzin temu, Czezare napisał:

A ja dalej nie rozumiem fenomenu tej serii. Nie skończyłem ANI JEDNEJ części. Przedwczoraj zainstalowałem GTA5 i będę próbował bodaj po raz piąty ją skończyć. Dotychczasowe próby paliły na panewce. Nie docierałem nawet do pojawienia się Trevora. Pytanie retoryczne: czy po jego pojawieniu się w grze nareszcie zaczyna się coś dziać?

Fenomen tej serii jak dla mnie został zbudowany na tym jaka rewolucja techniczna i gameplayowa towarzyszyła premierze każdej kolejnej części. GTA1 pod koniec lat 90tych wyrywało z kapci ze względu na otwarte miasta, swobodę, mnóstwo samochodów do objezdzenia, strzelanie - to było coś niespotykanego i do dziś pamiętam jak po raz pierwszy zobaczyłem grę na kompie u kolegi i od tego momentu gierkowy świat już nie był taki sam.

Później GTA2, które do koncepcji z jedynki dodało ładniejsza grafikę, efektowne wybuchy, mechanikę respektu u różnych grup gansterskich. To już był ten moment ze czekało się na kolejną część z wypiekami na twarzy, myśląc o tym, co nowego wymyślili i wprowadzali do gry.

Następnie GTA3, które było jak lot w kosmos. Środowisko 3D powodowało opad szczęki, a to że bohater nie mówił nie miało żadnego znaczenia, bo samo przebywanie w LC było znakomitą zabawą. Dziesiątki, jeśli nie setki godzin eksploracji, zabawy fizyką, zabawy całym tym środowiskiem.

VC i SA to legendarne odsłony ze względu na klimat, fabuła tez stawała się coraz lepsza, a dodatkowo SA miażdżyło rozmiarem i różnorodnością mapy, do tego legendarne soundtracki. 

GTA4 to moim zdaniem głównie przeskos graficzny (fizyka była znakomita, lepsza niż w 5), do tego zmiana klimatu na nieco bardziej ponury i powazny, rozweselony późniejszymi dodatkami.

No i GTA5 - tutaj wskazałbym na rewolucje sieciową, bo piaskownica online jak wszyscy wiemy rozbiła bank. Sam aspekt fabularny robił wrażenie przez ukazanie historii z perspektywy 3 grywalnych bohaterów, ale zgadzam się i rozumiem, że tutaj już takiego wyrywania z kapci jak w przypadku wcześniejszych rewolucji już raczej nie było. Dla mnie GTA5 to przede wszystkim przepiękny świat, do którego nadal czasem wracam, żeby sobie po prostu pojeździć i pooglądać widoki, bo mapa jest po prostu wspaniala.

Mam nadzieję, że choć trochę przybliżyłem powody fenomenu GTA, przynajmniej z mojego punktu widzenia, choć oczywiście każdy może mieć inna historie. :)

Opublikowano
15 godzin temu, Czezare napisał:
15 godzin temu, Pupcio napisał:
Po co grać w serie która ewidentnie nie jest dla Ciebie?

Pytanie retoryczne. GTA4 wręcz znienawidziłem i nie z powodu, że nie było wersji PL. Brak polskiego tłumaczenia mi nie wadził, natomiast główny bohater -niemowa-popychadlo już a jakże - tak...

W trzeciej części był niemowa. W GTA IV nasza postać już swobodnie się komunikowała i prowadziła różne dialogi. Pamiętam mój opad szczeny kiedy przy nieco większej prędkości jazdy samochodem miałem wypadek z innym wozem. Bohater wypadł przez przednią szybę i głową skosił latarnie na ulicy. Nie pamiętam aby cokolwiek wcześniej ani później oferowało takie atrakcje. W GTA V już trudniej było o taki poziom realizmu i fizyki. w czasach kiedy wychodziła IV część nawet nie marzyłem o wersji PL. Mam jeszcze oryginał i chciałem go ograć we wstecznej albo na x360 ze względu na zachowany oryginalny soundtrack ale na STEAM jest fanowskie spolszczenie więc tam można ograć w PL.

Opublikowano

Dzisiaj trudno docenić fenomen serii, szczególnie jak się żadnej części nie ukończyło w okolicach premiery. Przypominam, że piątka ma już 10 lat na karku i jak teraz o tym myślę, to ciężko mi uwierzyć, że ogrywałem to na ps3 i jakim cudem zrobili tak dobrze wyglądającą i ogromną grę na tego szrota. Nigdy nie byłem jakimś uber fanem gta, ale trzeba być ignorantem żeby nie docenić skali napracowanka przy tych tytułach 

Opublikowano
1 godzinę temu, Elitesse napisał:

Pamiętam mój opad szczeny kiedy przy nieco większej prędkości jazdy samochodem miałem wypadek z innym wozem. Bohater wypadł przez przednią szybę i głową skosił latarnie na ulicy. Nie pamiętam aby cokolwiek wcześniej ani później oferowało takie atrakcje. 

Mnie tam wprawiały w zachwyt na przykład kolizje przy niewielkich prędkościach, jak nawet drobna obcierka o inne auto, słupek, murek, powdowala idealnie realistyczne rysy na karoserii, jakies drobne pęknięcia klosza lampy, wgniecenia itp, no niesamowite to wtedy było i w sumie nadal jest, bo nie kojarze zadnej innej gry z taką fizyką kolizji. No i oczywiście ragdoll. 

Opublikowano

Nie no bagateliziwanie serii GTA to już zwykła hipsterka.

A bagatelizowanie czwóreczki to chyba prowokacja :)

Opublikowano

GTA IV z dodatkami nadal topka. Skończyłem najwięcej razy z całej serii. Czekam co oni pokażą w tej szóstce.

Opublikowano

teraz to bedzie obgryzanie paznokci :D mam nadzieję, że te chujce rozumieją pojęcie "early"

Opublikowano
5 minut temu, jimmyyy8 napisał:

Nie znamy dnia ani godziny, ale CZUĆ TO :banderas:

Też czuje ten zapach gazu w powietrzu xD. 

5 minut temu, Pupcio napisał:

12.12 o 17.00

early to 12.12?

Opublikowano
8 minut temu, Pupcio napisał:

Tak

"The early part of a month typically refers to the first week of the month"

ale to Rockstar mogą nie mieć poczucia czasu

Opublikowano

W przyszłym tygodniu dopiero zmienią ikonki na social mediach i włączą odliczanie do trailera. Ja znam tych chłopaków:sonkassie:

Opublikowano

To się kurwa dzieje!!!

Opublikowano

ale bedzie odswiezanie jutuba za kilka dni. ciekawe czy wytrzyma.

te palmy rzeczywiscie sugeruja jakies klimaty plazowe, vice city lub ameryka pld.

Opublikowano
1 minutę temu, Zwyrodnialec napisał:

Oby dało się jak w VC ganiać ludzi z piłą. 

Mój sąsiad do tego gier nie potrzebował.

Opublikowano

PALMY SĄ, JEST DOBRZE, WE WTOREK JEDZIEMY COORWA Z BRANŻUNIĄ

Opublikowano
3 minuty temu, jimmyyy8 napisał:

PALMY SĄ, JEST DOBRZE, WE WTOREK JEDZIEMY COORWA Z BRANŻUNIĄ

Pytanie, czy to są palmy z lat 80`, czy może z 80` i 20`

Edytowane przez KrYcHu_89