Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Console Wars 15: Każdy coś tam dla siebie znalazł

Featured Replies

Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

Nie no przyjdź jutro. Coś tam dzwoni ale nie wiesz, w którym kościele. Wykres miejscami nie zgadza się z tym co piszesz, wykonany niechlujnie, masz tu narzędzia przeciez możesz użyć kolorów itd. Lipa, lipa w chuj.  

Co się w nim nie zgadza? Jakieś argumenty? Czy Sony jest najlepsze, bo to Sony?

Na PS3 od ND dostaliśmy trylogię Uncharted (z dwójką najlepszą z całej serii), TLOU (>>> TLOU2), trylogię Motorstorma, czy najlepszą grę, jaką kiedykolwiek Guerilla stworzyło - Killzone 2. Jeśli chodzi o GOWy to najlepsze 2 trafiły na PS2. Długo by wymieniać.

Edytowane przez zdrowywariat

• Odpowiedzi 34,2 tys.
  • Wyświetleń 739,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zresztą nie ma co się teraz wykręcać że  granie w lepszej jakości nagle was smieszy bo jeszcze ponad rok temu sami pisaliście że "strata" tych gier "by was zabolała". A przynajmniej schabek tak pisał

• Kurwa juz sam microsoft przyznaje ze sony robi lepsze gry i legendarne serie XD jak te biedne boty z growego domu dziecka musza sie czuc broniac xkurwy   To jakby waszym ojcem byl Suchodolsk

Opublikowano
4 minuty temu, zdrowywariat napisał(a):

Na PS3 choćby od ND dostaliśmy trylogię Uncharted (z dwójką najlepszą z całej serii), TLOU (>>> TLOU2), trylogię Motorstorma, czy najlepszą grę, jaką kiedykolwiek Guerilla stworzyło - Killzone 2. Jeśli chodzi o GOWy to najlepsze 2 trafiły na PS2. Długo by wymieniać.

No i na wykresie jest tak samo oznaczone jako upadek jak WiiU, PS4, Xbox One a tyle zajebistości w niej, konsola z duszą itd. a niby sprzedaż się też liczy ale PS4 też jest tak samo oznaczone no to pytanie mam kurwa jedno O CHUJ CI CHODZI TYPIE

Opublikowano

PS3 xD Jakbyście nie mieli wystarczająco dowodów na to, że Sony nadużyło swojej gościnności na rynku konsol i powinno było się dawno z rynku zwinąć to przypominam, że PS3 nie tylko zmusiło Sony do zaorania najlepszego handhelda w historii to omal nie położyło całej firmy. To, że mamy jeszcze PS4 i PS5 jest jedynie wynikiem potknięć konkurencji (początki One'a + WiiU), a nie zasług samego Sony.

Opublikowano
1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

wynikiem potknięć konkurencji (początki One'a + WiiU)

:kekw: delikatne określenie na wypierdolenie się mordą w świeże gówno 

Edytowane przez Krzysztof93

Opublikowano
1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

One zaś pomimo potknięć dostał kilka gier na które klapy dalej ślinią się po latach.

hehehe dobre 

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

No i na wykresie jest tak samo oznaczone jako upadek jak WiiU, PS4, Xbox One a tyle zajebistości w niej, konsola z duszą itd. a niby sprzedaż się też liczy ale PS4 też jest tak samo oznaczone no to pytanie mam kurwa jedno O CHUJ CI CHODZI TYPIE

Nie zrozumiałeś wykresu, PS3 sprzedało się gorzej od PS4, bo miało silniejszą konkurencję w postaci 360ki i Wii, to razem około 250mln konsol, a i początkowa cena zrobiła swoje, bo 600e to było o wiele za dużo na tamte czasy. PS4 nie miało konkurencji, bo WiIU okazało się porażką, a Microsoft zawalił z Xboxem One X/S w wielu aspektach. PS3 obiektywnie było lepszą konsolą od PS4, posiada bogatszą bibliotekę gier z lepszymi grami. Czego nie rozumiesz? Śmiem nawet twierdzić, tym bardziej po wtopie z GaaSami, że Xbox Series X > PS5, ale siła klapów robi swoje, więc Xbox przegrywa, choć obiektywnie jest lepiej zaprojektowaną konsolą, a GP >>> PS+.

Opublikowano
Teraz, Krzysztof93 napisał(a):

hehehe dobre 

Śmiej się śmiej - przypominam tylko - cyfrowe "jebane żółtko od niedobitków z RARE" cieszy się większą popularnością popularnością niż hołd na 30-lecie "tradycji" PlayStation. Jak tylko pojawiły się informacje nt. przenoszenia gier z Xa na PS5 to ludzie zaczęli robić wyliczanki co ograją xD Tak, wiem, ty pewnie napiszesz, że gówno i że cię te gry nie interesują, ale jesteś w mniejszości, bo widać, że ludzie się na to ślinią.

Wystarczyło jedynie poczekać 17 lat od premiery pierwszych Gearsów, ale się doczekali. :obama:

Opublikowano
17 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

Dobra Nosferatu, znudziłeś mnie.

Myślę, że to nie znudzenie, a typowa ewakuacja klapa po zaoraniu go argumentami, tylko że klap jak bumerang, coś wygoogluje i wróci.

Ja jako Nintendofag potrafię spojrzeć trzeźwo na sytuację, dlatego nawet nie byłem zainteresowany WiiU. PS5 kupiłem dla rimejków moich ulubionych serii i dla GaaSów eksów Sony Microsoftu.

Ty rzecz jasna FH5 nie sprawdzisz i innych eksów gier Microsoftu?

Opublikowano

Krzysiu nie odpisuj, gość już prawie wyssał całą twoją energie życiową

roufixtra.gif

Opublikowano
6 minut temu, zdrowywariat napisał(a):

Ty rzecz jasna FH5 nie kupisz i innych eksów gier Microsoftu?

FH4 i FH5 ograne i to sporo, przed usunięciem czwórki kupiłem cyfrę i wrócę prędzej jak do piątki :)

7 minut temu, zdrowywariat napisał(a):

Myślę, że to nie znudzenie, a typowa ewakuacja klapa po zaoraniu go argumentami, tylko że klap jak bumerang, coś wygoogluje i wróci.

jesteś po prostu słaby i tyle nie ma sensu dyskutować. To jest twój wykres z uczuć, bez danych, bez sensu, bez logiki. Wykres swoje a to co piszesz swoje, wyjebane w PS4 bo nie ma ,,duszy dupy'' ale sprzedało się super (ważne dane niby do wykresu), można było spróbować VR w przystępnej cenie we własnym domu, bez posiadania PC i gogli co kosztują drugie tyle co ten komputer. Porównanie do konkurencji też się niby liczy ale też tylko wtedy gdy tobie to pasuje i zgodne jest z twoim zepsutym czarnym toksycznym sercem więc nie ma sensu mówić o tym, że chociaż gierki w tym jebanym 1080p zaczęły działać, że exy wyglądały jak złoto patrząc na to jak chujowy był ten Jaguar, pad w końcu urósł i stał się wygodny. Nie ma sensu tego kontynuować. 

15 minut temu, zdrowywariat napisał(a):

Ja jako Nintendofag

400h w BOTW i ty się określasz mianem Nintendofaga? Proszę cię, strąciłeś chociaż wszystkie jabłka? No chyba kurwa nie. 

21 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Tak, wiem, ty pewnie napiszesz, że gówno i że cię te gry nie interesują

dokładnie tak jest :lapka:

14 minut temu, Pupcio napisał(a):

Krzysiu nie odpisuj, gość już prawie wyssał całą twoją energie życiową

kolejne -10 lat życia, dzięki @zdrowywariat

Opublikowano

Daj spokój z PS4, które nie miało konkurencji, gdy PS3 musiało mierzyć się z najlepszą konsolą Microsoftu i ogromnym sukcesem Nintendo, a do tego było za drogie i trudne w programowaniu przez Cella i osobną pamięć dla CPU i GPU. PS4 “mierzyło” się z największą porażką Nintendo (15mln konsol) i początkową wtopą Microsoftu. 280mln (90mln vs 190mln M+N) opchniętych konsol razem wziętych mówi samo za siebie vs 190mln (120mln vs 70mln M+N). Mój wykres opiera się na faktach, a nie na twoim zaklapionym widzimisię.

PS3 > PS4!

Opublikowano
2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Jebać PlayStation, ale PS3 to najbardziej.

PS3 to była sztos konsola, ostatnia z duszą i mega eksami. Nawet pomimo tego, że nakłamali z Motorstormem i Killzone 2, co do grafiki, to i tak w ogólnym rozrachunku dali radę, bo te gry zbliżyły się do pierwszych teaserów, były piękne i grywalne i do dziś są piękne i grywalne, więc spier… Pablo.

Opublikowano

Ale mnie wkurzają już te zielone CWELE. Marka xbox martwa od 10 lat a te gnoje jeszcze mają tupet coś szczekać do japońskich GIGANTÓW :) 

Opublikowano

skąd masz takie fajne filmiki w internecie? To są jakieś reklamy? Dobrze, że to wyklejasz. Dzięki dobra robota ale następnym razem wklej więcej @zdrowywariat

Opublikowano
1 minutę temu, Pupcio napisał(a):

Ale mnie wkurzają już te zielone CWELE

Laptopcio, ale co ty masz do Nvidii? Przecież ich nowe karty i tak nie pasują do laptopa.

Opublikowano
2 minuty temu, zdrowywariat napisał(a):

PS3 to była sztos konsola, ostatnia z duszą i mega eksami. Nawet pomimo tego, że nakłamali z Motorstormem i Killzone 2, co do grafiki, to i tak w ogólnym rozrachunku dali radę, bo te gry zbliżyły się do pierwszych teaserów, były piękne i grywalne i do dziś są piękne i grywalne, więc spier… Pablo.

Może jakbym nie miał Xboxa360 i godności to bym się tym nędznym PlayStation3 jeszcze jarał, ale jebac maczetami. Szkoda, że nie zdechli wtedy, dzisiaj nie musiałbym się użerać z yebanymi klapami. :/ 

Opublikowano

Laptopcio? Chyba ominął Cie mój rozwój Bzdur. Teraz jestem CHMURCIO 

Opublikowano

Przy początkach PS3 Sony odjechał pociąg, stacja i miasto przy tej stacji. Ale potem zrobili na prawdę mnóstwo dobrej roboty, żeby konsolę ratować. I gry były zajebiste i marketing z Kevinem Buttlerem na czele super. No i mieli w chuj szczęścia, bo Microsoft postanowił tak po prostu wyjebać sobie strzała w kolano, brzuch i potylicę olewając fanów i graczy stawiając wszystko na Kinecta

Opublikowano
12 minut temu, Pupcio napisał(a):

Laptopcio? Chyba ominął Cie mój rozwój Bzdur. Teraz jestem CHMURCIO 

matrix-neo.gif

Opublikowano
33 minuty temu, Krzysztof93 napisał(a):

skąd masz takie fajne filmiki w internecie? To są jakieś reklamy? Dobrze, że to wyklejasz. Dzięki dobra robota ale następnym razem wklej więcej @zdrowywariat

Było dużo więcej eksów wartych uwagi, w tym wielbione przeze mnie LittleBigPlanet, no ale po zobaczeniu powyższych trailerów x razy oczy wyszły mi z orbit, a język wylądował na podłodze, to były czasy! Teraz pozostało mi już tylko jarać się indorami i 2.4.2025.

Swoją drogą ukończyłem Laikę, zrobiłem wszystkie misje poboczne, zupgreadowałem wszystkie giwery i kupiłem wszystkie kasety z nutkami. 162h. Gra jest dosyć długa jak przystało na dobrą metroidvanię, ale nie patrzcie na mój czas, bo mam nierówno pod sufitem! Wam gra zająć powinna około 20h, a z wszystkimi acziwkami 25-30h.

Oczywiście gra ma swoje małe bolączki, potrafi chrupnąć w gorących momentach (głównie w walkach z bossami) i się wykrzaczyć, zdarzyło mi się może 10 razy na 162h. Progres mógłby być szybszy, ale zależy on trochę od skilla, bo po zgonie traci się walutę jak w HK, którą da się całą odzyskać nawet po drugim i trzecim zgonie, a jak się jest lamą to ubywa szybko. Gra jest trudna, więc albo się ją pokocha, albo odłoży przez frustrację (mamy jedno życie - nie ma energii), z tym że checkpointy są naprawdę gęsto rozłożone. Obecny jest też grind, jeśli się lami, jak i backtracking, ale przecież to metroidvania, co nie? Misje poboczne nie robi się dla „nagród”, a dla dodatkowych linii dialogowych.

Grafika: 9/10: gra ma swoje momenty i mnie akurat urzekł ten postapokaliptyczny świat i minimalizm, bo piękno leży w prostocie, poza tym przy tym co się czasem dzieje na ekranie devi podjęli słuszną decyzję, dlatego że w innym pixel art raczej nie byłoby nic widać.

Story: 10/10: wielowątkowe, brutalne i z bardzo naturalną relacją Laiki z Puppy i postaciami, które posiadają własną tożsamość.

Soundtrack: 11/10: najlepszy od czasu Celeste, piękny i współgrający z tym co się dzieje na ekranie. Z fajną opcją zbierania kaset i puszczania sobie tego co się chce z radyjka - teoretycznie, bo w praktyce nutki słuchałem po kolei, dlatego że wszystkie są wybitnie dobre.

Gameplay: 9/10: tak jak pisałem, albo się go pokocha, albo znienawidzi, mnie się nie znudził przez 162h. Na końcu czułem się już mocarzem, bo ogarniałem i zdobyłem wszystkie giwery.

Słowem podsumowania: 9+/10 (- pół oczka od oceny za zbyt łatwych dwóch pierwszych bossów i drobne błędy techniczne), ale ja się nie znam! Jak Laika wypada na tle najlepszych metroidvani w postaci HK, Ori 1 i 2, MD, POP:TLC, Guacamelee 1 i 2? Jest inna, oryginalna i równie dobra, sztos!

Opublikowano
1 minutę temu, zdrowywariat napisał(a):

Było dużo więcej eksów wartych uwagi

no to weź wrzuć linki bo wiesz... my spod kamienia wyszli przedwczoraj  :)