Skocz do zawartości

Console Wars 15: Każdy coś tam dla siebie znalazł

Featured Replies

Opublikowano

Akurat to że taki Minecraft tak dobrze sprzedaje się na Switchu i Playstation to akurat zaleta, bo sprawia to że Xbox ma zdywersyfikowane źródła dochodu i nie jest tak uzależniony od kondycji własnej konsoli. 

Sytuacja ta jeszcze pogłębi się po przejęciu Activison i może dojść do sytuacji że Microsoft będzie mógł dzięki CoDowi, Minecraftowi i gierkom Blizzarda zarabiać więcej na Playstation niż samo na swoich grach. Tym samym najpopularniejsze gry na Playstation będą finansować kolejne Forzy, Starfieldy i inne gry first party Microsoftu. 

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Wyświetleń 624,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zresztą nie ma co się teraz wykręcać że  granie w lepszej jakości nagle was smieszy bo jeszcze ponad rok temu sami pisaliście że "strata" tych gier "by was zabolała". A przynajmniej schabek tak pisał

• Kurwa juz sam microsoft przyznaje ze sony robi lepsze gry i legendarne serie XD jak te biedne boty z growego domu dziecka musza sie czuc broniac xkurwy   To jakby waszym ojcem byl Suchodolsk

Opublikowano
37 minutes ago, KrYcHu_89 said:

Trochę info z tego artykuły z Francji:

-Minecraft Dungeons was supposed to be Xbox/PC only but Microsoft ultimately ruled against it because Minecraft sells twice as much on PlayStation compared to Xbox and it sells twice as much on Switch compared to PlayStation
-In 2021, Microsoft sold almost as many games on Switch and PlayStation as they did on Xbox.
-Less than 1% of Xbox users use Xcloud.
-Prey (2017) sold 10 times more copies than Redfall in 2023 alone (at least in Europe).

Wniosek nasuwa się sam, nie wiem czy ekskluzywność gier w ogóle się opłaca Microsoftowi, jeżeli tak to jak szybko zobaczą te zyski. 

Dobrze ze nie jestes analitykiem 

Opublikowano

Najważniejsze to, że Microsoft nie położył łapska na Remedy dzięki czemu otrzymaliśmy właśnie grę generacji! Mamy święto graczy, nie ma się do kłócić :wub:

Edytowane przez izon

Opublikowano
47 minut temu, KrYcHu_89 napisał:

Wniosek nasuwa się sam, nie wiem czy ekskluzywność gier w ogóle się opłaca Microsoftowi, jeżeli tak to jak szybko zobaczą te zyski. 

może muszą zrobić jakąś dobra grę w końcu to się zacznie opłacać 

Opublikowano
17 minutes ago, izon said:

Najważniejsze to, że Microsoft nie położył łapska na Remedy dzięki czemu otrzymaliśmy właśnie grę generacji! Mamy święto graczy, nie ma się do kłócić :wub:

tak mowisz jak by Alan Wake nie byl exem na x360 :beka:

Opublikowano
18 minut temu, Ryuk napisał:

Haha, czyli Anal 2 to zasługa Microsoftu :D. 

Spoiler

to raczej zasługa, że zakończyli z nimi współpracę na Quantum Break :D 

Opublikowano
29 minut temu, Ryuk napisał:

Ale co to ma do rzeczy? Alan 1 akurat się niczym nie wyróżniał, ot ciekawe tpp z fajnym klimatem ale marną fabulą i gunplayem, natomiast 2 to sztos nad sztosami.

Opublikowano
Godzinę temu, izon napisał:

Ale co to ma do rzeczy? Alan 1 akurat się niczym nie wyróżniał, ot ciekawe tpp z fajnym klimatem ale marną fabulą i gunplayem, natomiast 2 to sztos nad sztosami.

Sam Sam Lake się wypowiadał, że jedynka była przeciętna i nie wspomina miło współpracy, zabrakło im narzędzi i swobody, ale boty wiedzą lepiej xD, jedyna nagle sztos nad sztosami, kisnę:yao:.

Opublikowano
4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał:

Sam Sam Lake się wypowiadał, że jedynka była przeciętna i nie wspomina miło współpracy, zabrakło im narzędzi i swobody, ale boty wiedzą lepiej xD, jedyna nagle sztos nad sztosami, kisnę:yao:.

Nie było na Szmaciurę niebieskà to już szkalowanko, ale czego spodziewać się po jebanych sekciarzach którzy crapami nazywają gry na 8.5/10, a Mesjasza czynią z martwych gier 7/10.

Opublikowano
1 godzinę temu, Paolo de Vesir napisał:

Gra której oberwało się za bycie exem, a spokojnie top 3 gier Remedy: na Plejaku w identycznej formie dostałaby same 9 i 10 :)

Nie powiem ile razy oglądałem ostatnią scenę. Mamy drugiego Alana, to może i dla Quantum Break 2 jest nadzieja.

Opublikowano

No szkoda że QB2 nigdy nie powstanie, pomimo otwartego zakończenia jedynki. 

IMO Quantum Break to chyba ich najbardziej niedoceniona gierka i jak najbardziej zasługuje na sequel. Daleki jest od wiary w teorie że gry na Xboxa są zawsze gorzej oceniane tylko dlatego że wychodzą na tę platformę, ale w przypadku QB sporo w tym prawdy, bo grze oberwało się za całą atmosferę towarzyszącą Xboxowi One, 720p i za pomysły Remesdy które do gry wplątło serial co dobrze wówczas korespondowało  narracją z Xboxem skupionym na TV. 

A tak ogólnie to kawał dobrej strzelanki, która miała odwagę spróbować czegoś nowego w czasach kiedy dominowało w tego typu grach chowanie się za osłonami i strzelanie zza winkla. QB było też pączątkiem stylu rozgrywki którego szczytową formą okazało się potem Control, którym wszyscy się zachwycali. No i pochwalić należy też fabułę, która jak na wykorzystany motyw manipulacji czasem jest wyjątkowo spójna i pozbawiona dziur logicznych, co jest rzadkością w tego typu produkcjach. 

Opublikowano

Też nie kumam średniej QB, spokojnie powinno być w okolicach 80mc, fajna gra, podobnie oceniany Order u konkurencji to govvno rozmazane przy tym

Opublikowano
1 minutę temu, Daffy napisał:

Też nie kumam średniej QB, spokojnie powinno być w okolicach 80mc, fajna gra, podobnie oceniany Order u konkurencji to govvno rozmazane przy tym

Przecież jest 77, port PC był zepsuty, stąd 66. 

Opublikowano

Ostatnio odświeżyłem sobie Quantum Break na Steam Decku i nadal jest to świetna produkcja. Dla mnie druga ich najlepsza gierka po nowym Alanie.

Opublikowano
10 minut temu, Ryuk napisał:

Sony takie dobre:

No i fajnie, że przejrzeli na oczy - bye bye live service. 

Opublikowano

Ms zwalnia: co za firma, smiecie itd

Sony zwalnia: no i fajnie 

:dynia:

Opublikowano
52 minuty temu, Ryuk napisał:

Ms zwalnia: co za firma, smiecie itd

Sony zwalnia: no i fajnie 

:dynia:

Kurde, są nawet lepsi w zwalnianiu:kekw:

Opublikowano

QB to gra, która skłoniła mnie do zakupu XO zamiast PS4 i się nie zawiodłem. Stoi przede wszystki oryginalnym tematem i mocną fabułą, czyli czymś co byłoby fajnie oglądać w większych ilościach na konsoli MS, jest to trochę taki Playstation Cinematic Experience na Xboxie. Mi się nawet ten serial podobał, przeszedłem dwukronie, aby obejrzeć pozostałe wybory. No i przy okazji serialu to widać było budżet wydany na aktorów (nie mówię tu o rozmachu samego serialu), a same przerywniki stały na bardzo wysokim poziomie.

QB miało tak naprawdę problem z różnorodnością gameplay'u, bo to był prosty schemat, korytarz bez przeciwników, potem killrom, tak w kołko, a potem na koniec aktu wybory i serial. Ale patrząc na to co zrobili w Control i jak wygląda Alan Wake 2 w porównaniu do 1, to sequel QB myślę, że by wypadł porównywalnie do właśnie wspomnianej 2 Alana do 1.

Akurat wczoraj się zastanawiałem się co Remedy teraz będzie robiło i czy jest szansa na kontynuację (już niech będzie multiplatformą, ale niech kiedykolwiek wyjdzie), ale chyba tworzą inne rzeczy teraz, a i tak prawa do marki ma MS.

Opublikowano

Co ta kurwa szmata zielona chce zarabiać na Sony w CoD? Ni chuja. 

Chociaż może zarobią na nowe trasy w FM i 60fps w Starfieldzie na XSX.

Wy wiecie w jakiej pizdzie będzie MS jak Sony wyda wersję pro? Będą musieli sami coś wydać i deweloperzy ochujeją tworząc na 3 sprzęty. 

Opublikowano

Xbox ma tak mało gier, że w reklamach muszą powtarzać niektóre ikonki gierek

image.thumb.png.e7b4c6507a80318639e55a5e9a667eab.png

Opublikowano
23 godziny temu, Ryuk napisał:

Sony takie dobre:

w niebieskim szambie są masowe zwolnienia, z drugiej strony ucieczka pracowników która coś potrafiła bo nie chcą klepać gaasów na plejkurwe 4.5 bez gier  :)  zostały tam same sprzątaczki, geje i lewary, dobrze że ps studios zdechło   :kaz:

F9uf6-OWgAA9y09?format=jpg&name=large

Cytat

•Nearly all teams have a dispute with Sony

•A pair of studios even threatened to leave the publisher (yes, they CAN do that)

•Sony counter-threatened to close them

•95% of the problem is over not wanting to do GaaS

•Single player is where most teams want to remain

F9tR3S-WcAAMYSE?format=png&name=small

:banderas: