Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

"Pewnego dnia, obudziłem się psem"

Ekskluzyw na Plejstejszyn, jest tryb VR, znani twórcy, gra w abonamencie, ktoś coś?

Pozornie gra jest prosta. Tytułowa ludzkość to lemingi, które lecą przed siebie dopóki nasz pies-pasterz nie wskaże im kierunku. Masa mniej więcej taka, jak różne płyny albo kulki lecące w innych grach logicznych. Ustawiamy sobie "od tyłu" w głowie gdzie trzeba skręcić, wyznaczamy akcje, i w pewnym sensie taka prosta giereczka zagadkowa typu Chuchu Rocket jakich wiele. Oczywiście w wyjątkowej techno estetyce znanej z gier Enhance. Nawet jeśli pomysłodawcą gry nie był sam Tetsuya Mizuguchi, ale kolektyw Tha, który robi różne eksperymenty we wszelakich dziedzinach życia - ich pomysł "ile ludzi można umieścić na ekranie naraz?" studio rozwinęło w bardzo ostry koncept.

No ale skąd te dziewiątki? Otóż gra z czasem rozwija się w COŚ WIĘCEJ. 

Pomysł ma sporo intrygujących niedopowiedzeń, ogólnie grę jako całość można odbierać na różne sposoby. Na pewnym poziomie, można po prostu się relaksować, chociaż tak jak w Tetrisach, jest to relaks wymagający działania, bo gra najlepiej działa (a potem po prostu wymaga) gdy kieruejmy w czasie rzeczywistym, potrzeba więc nie tylko podejmowania decyzji ale też pewnego zręcznego ich wykonywania w czasie. Jest pewne transowe uczucie podczas grania. Uczucie jak uratuejmy złotego ludka przed spadnięciem w ostatniej sekundzie jest niezłe.

Jednocześnie to nie tylko Tetris, ale też pewna opowieść, jak się okazuje. Nie zawsze bezpośrednia. Ogólnie gierka ma wiele ciekawych pomysłów.

Warte 0 zł? Gierka na sesyjki 15 minut czy godzinne? Ja zapłaciłem specjalnie miesiąc abonamentu mimo że w czasie Zeldy jest to trochę bezsens hehe. Niestety gra zmusza mnie do myślenia niczym te świątynie w Zeldzie że się wali kulką w tarczę, a ogór nie lubi myśleć.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 5,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Też właśnie ogrywam i jest to wspaniała pozycja. Poziom trudności jest dla mnie idealny, trzeba myśleć i jest wymagająco ale nie na tyle, żebym musiał zaglądać do poradników. No, raz mi się zdarzyło.

• Dla mnie to jest klasyk i jedna z nielicznych gier, którymi może się poszczycić ekskluzywnie Plejstejszyn. Gra jest dla mnie nieco trudna, trzeba myśleć czasami. Ludzie mówią o "trudnych" grach, ale t

• Pure Bladestone
    Pure Bladestone

Gra przeleżała pół roku na dysku aż do niej przysiadłem i skończyłem w kilka dni. Mimo że nie lubię gier logicznych to kiedyś sam zwiastun mnie zaintrygował. Na początku było prosto, ale 3 świat Faith

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ale to jest smaczna gierka. Połączenie platformówki z wyzwaniami logicznymi wyszło wspaniałe, a prostota i przejrzystość interfejsu sprawiają, że człowiek ma przestrzeń do myślenia (plumkająca muzyka tylko w tym pomaga). Właśnie skończyłem The Wall (w spoilerze) i mózg mi się miło spocił:

Spoiler

maxresdefault.jpg

Podoba mi się z jaką bezdusznością zarządza się tymi ludkami. Chcesz wyizolować grupkę do pewnego zamysłu? Zamykasz ich w pętli, a resztę spychasz z krawędzi, żeby nie plątali się pod nogami, kiedy Ty masz ważniejsze sprawy na głowie. :kratoswoke:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dla mnie to jest klasyk i jedna z nielicznych gier, którymi może się poszczycić ekskluzywnie Plejstejszyn. Gra jest dla mnie nieco trudna, trzeba myśleć czasami. Ludzie mówią o "trudnych" grach, ale tutaj faktycznie nic się nie wydarzy bez użycia mózgu, wiadomo.

Ale cały pomysł, nastrój, rozgrywka - wyjątkowe. Zawsze fajnie sobie włączyć i spróbować przejść trochę etapów. 

Opublikowano

Też właśnie ogrywam i jest to wspaniała pozycja. Poziom trudności jest dla mnie idealny, trzeba myśleć i jest wymagająco ale nie na tyle, żebym musiał zaglądać do poradników. No, raz mi się zdarzyło.

A im dalej w las, tym gra robi większe wrażenie. Nowe mechaniki nie dość, że wprowadzane są regularnie i ciągle zmieniają sposób w jaki rozwiązuje się zagadki, to i nawet zaczynają mieć znaczenie fabularne.

Zagadki same w sobie są fajnie skonstruowane i nie nudzą, a ciągła regularna zmiana mechanik sprawia, że jesteśmy ciekawi jakimi pomysłami nas twórcy zaskoczą dalej.

Ogólnie wstępnie 9/10 dla mnie i jak ktoś szuka ciekawej gry logicznej, która da wyzwanie głowie, ale nie zmiażdży jej przesadnym skomplikowaniem, to polecam mocno.

Opublikowano

Gierka niestety pod koniec obniża loty i robi się lekko frustrująca, ostatnie mechaniki są dosyć upierdliwe, bo za bardzo odchodzą od logicznej części gry i nie wychodzi im to najlepiej. Także za całość takie 9=, bo jednak jakieś 80% gry jest spaniałe.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Gra przeleżała pół roku na dysku aż do niej przysiadłem i skończyłem w kilka dni. Mimo że nie lubię gier logicznych to kiedyś sam zwiastun mnie zaintrygował. Na początku było prosto, ale 3 świat Faith dał mi w kość, nie miałem siły przesuwać czarnych klocków i z 5 razy skorzystałem z solucji, która jest w menu gry żeby było potrzeby wchodzić na YT - dobre rozwiązanie. Potem były co raz nowsze mechaniki i grało mi się lepiej z każdą godziną. Gra ciągle zaskakuje nowymi możliwościami, jednocześnie nie przytłacza nimi. Poziom trudności nie rośnie mocno, jest raczej  skokowy na szczęście, bo bałem się, że pod koniec może twórcom odbić i zrobią bardzo skomplikowane etapy.

Mnie dalsza cześć gry podobała się bardziej. Dowodzenie armią ludków jak w strategii dawało mi sporo emocji. Kilka razy trzeba było szybko nimi zarządać co dawało satysfakcję. Rozwaliły mnie walki z bossami, aż przypomniał mi się Resogun gdzie trzeba było być ciągle w ruchu i strzelać. Skończyłem wszystkie poziomy i byłem zachwycony. To były przyjemne godziny w tym intrygującym świecie. Gra jest porządnie wykonana z minimalistyczną grafiką i przyjemną muzyką.

Od czasu miodnego Portala 2 nie grałem w gry tego typu i tutaj trafiłem w 10. Polecam zapoznać się z gadającym psem.

Edytowane przez Pure Bladestone

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

gra trafia na Xboxa i ląduje od razu w Game Pasie 30 maja