Opublikowano 1 marca1 mar Godzinę temu, Kangus napisał(a):Ekhem ;) kolega serio sądzi że przeciętny wiek gracza w Arc Raiders to 15 lat? ;)Podobno CoD też jest pełne dorosłych, a pokemony dzieciaków, a statystyki były zawsze odwrotne
Opublikowano 1 marca1 mar Bungie chyba do zamknięcia do końca roku przez sony jak tematy po sprzedaży w pchlim targu. Pograłem chwilę i ta gra wydaję mi się, że jest nikomu absolutnie nie potrzebna, bo nie ma tam nic powodującego wow dla nowych czy zachęcającego do przerzucenia się z innych extractionów.
Opublikowano 1 marca1 mar W czwartek Marathon był na 3 miejscu Topsellerów globalnie(ze względu na ilość hajsu wygenerowaną w ostatnim okresie) na steam, w piątek tyle ludzi anulowało preordery że spadł w najgorszym momencie nawet jak patrzyłem na 24 miejsce, ale na szczęście sobota i niedziela sprawiły ze się doczłapał do 10 pozycji na tę chwilę, więc jacyś klienci którym się spodobała gra w trakcie slama się znaleźli, tak czy owak bilans na minus w stosunku do ludzi nakręconych wcześniej...Olbrzymi sukces to nie będzie, ale jak komuś siadło to powinien przynajmniej te pół roku mieć z kim grać. Przynajmniej concorda 2 z tego raczej nie będzie, a były obawy. Może przez te pół roku zrobią na tyle zmian + dodatkowe darmowe weekendy że to się jeszcze jakoś odbije(chociaż sam nie jestem przekonany).Notowania SteamBestsellery i najczęściej grane tytuły na Steam Edytowane 1 marca1 mar przez Kangus
Opublikowano 2 marca2 mar Ilość modyfikacji budzi nadzieję, że faktycznie gra będzie nastawiona na budowanie buildów. Te wszystkie mody są żywcem wyciągnięte perki broni z Destiny 1:1. Martwi jednak ten niski TTK - po co mi buildy na broń z benefitami po crit killu skoro, TTK i sama gra jest na tyle krótka, że skorzystam z tego może kilka razy na run. To nie mecz PvP gdzie zalicza się 20+ killi. Mocno mieszanie uczucia. Wbiłem 10 rangę sezonową, pograłem kilka godzin i jeszcze nie wiem czy chcę w to wchodzić.Design, art style i udźwiękowienie jest KA-PI-TAL-NE. Możliwości shelli i potencjalnych buildów też zapowiada się dobrze, ale to w końcu gra bungie, najebią tego pewnie tyle co w destiny. Gunplay to sam miód.Na minus za to niski TTK, aczkolwiek to też może sprawić, że pomimo top tier sprzętu, i tak musisz się wykazać skillem, żeby nie ściągnął Cie byle low lvl Rook. Odnoszę wrażenie, że pierwszy oddany strzał w większości przesądzi o wyniku wymiany ognia.Menusy też w stylu Bungie. Po latach z D2, odnalazłem, się w nich w miarę szybko i już ogarniam całą ikonografię, wiem co do czego służy, nawet bardziej jest to dla mnie czytelne niż w ARC - konkretne symbole na itemach pomagają w szybkiej identyfikacji. Do tego śmieci same się sprzedają do banku na koniec runu, więc nie trzeba się zastanawiać co na sprzedaż a co do vaulta.No i to jest gra oparta na granie w skoordynowanym teamie. Ostatnie kilka meczy to już z kumplami na mikrofonach i zupełnie inne doświadczenie. Callouty, zostawianie kogoś "na czatach", team shooting.Przyszłość tej gry jest pod wielkim znakiem zapytania - na pewno mają pod górkę. Pierwsze materiały były niekorzystne, w sieci powstał hate bombing, a do tego cała społeczność Destiny hejtuje Bungie i Marathon za to, że zabił D2.
Opublikowano 2 marca2 mar 8 godzin temu, Rozi napisał(a):Ten crossplay jest tylko między konsolami, możesz zostawić włączony.Tak jest w Destiny, ale tutaj chyba nie. Grałem z włączonym crew fill i crossplayem na Xboksie - miałem w teamie ludzi z logo Steama.Edit: Ok, w opcjach jest wybór pomiędzy pełnym i konsolowym crossplayem. Edytowane 2 marca2 mar przez wrog
Opublikowano 2 marca2 mar no to ogólne wrażenia.udzwiękowienie jest TOP, jezeli chodzi o lokalizację przeciwników to nawet arc moze się schować, dawno tak dokladnie i latwo nie miałem, żeby zlokalizować kogoś niezależnie czy jest z lewa, prawa, dołu czy góry, cudowne uczucie grając na słuchawkach. gunplay jest jak u bungie czyli najlepsze sterowanie w fpp na padzie.grafika jest ladna i ma to coś, chocież jest bardzo specyficznadelikatny syndrom "jeszcze jeden mecz"Co do minusównijaki moment ekstrakcjisłaby kill cam, chciałbym mieć info z tego co robił przeciwnik na chwilę przed tym jak mnie ukatrupił, przynajmniej w trybie solomiejsca ekstrakcji powinny byc widoczne od początku by ustawić sobie runbrak klawisza ktory porownuje staty danego itemu z plecaka z tym co mamy na ręce.ciekawi mnie, ile bedzie osob na premierę i wtedy pomyślę czy chcę kupic zeby trochę sobie postrzelać czy oleję temat
Opublikowano 2 marca2 mar 27 minut temu, szurubur napisał(a):ciekawi mnie, ile bedzie osob na premierę i wtedy pomyślę czy chcę kupic zeby trochę sobie postrzelać czy oleję tematNa miejscu Sonki ostro posmarowałbym streamerom żeby w kluczowym okienku premierowym narobili sporo ruchu i hałasu, bo widać że ludzie (w tym ja) nauczeni Concordem i innymi Highguardami decyzję o wejsciu uzależniają od liczby grajacych. I się robi takie błędne koło, jak gaas się szybko nie przyjmie to szybko zdechnie
Opublikowano 2 marca2 mar Na pewno nie będzie jak z Highguardem czy Concordem. Poza tym jak mega spadła pozycja marathona na starcie slama, to potem się wspinał spowrotem na liście sprzedaży Steam. Widać że albo ludzie się przekonywali im dłużej grali, albo Ci co w weekend wpadali byli pozytywniej nastawieni niż Ci z czwartku/piątku. Myślę że będzie te ~30-60k graczy w piku 24h steamDB na przestrzeni tych 2 miesięcy od premiery, taka liczba, która tyłka nie urywa, ale na której się da coś budować. Edytowane 2 marca2 mar przez Kangus
Opublikowano 2 marca2 mar 2 godziny temu, szurubur napisał(a):miejsca ekstrakcji powinny byc widoczne od początku by ustawić sobie runAle po co? Mapy są na tyle małe, że przebiegnięcie z jednego końca na drugi nie zajmuje długo, jeśli coś Cię gdzieś przytrzyma. Do tego punkty wędrują po mapie, a przy 00:00 nawet jeszcze się ostatni pojawia.
Opublikowano 2 marca2 mar 4 minuty temu, wrog napisał(a):Ale po co? Mapy są na tyle małe, że przebiegnięcie z jednego końca na drugi nie zajmuje długo, jeśli coś Cię gdzieś przytrzyma. Do tego punkty wędrują po mapie, a przy 00:00 nawet jeszcze się ostatni pojawia.niby masz rację, ale jakos nauczony z ARC lepiej mi gdy od startu wiem gdzie ide i co robię :)
Opublikowano 2 marca2 mar 15 minut temu, wrog napisał(a):Ale po co? Mapy są na tyle małe, że przebiegnięcie z jednego końca na drugi nie zajmuje długo, jeśli coś Cię gdzieś przytrzyma. Do tego punkty wędrują po mapie, a przy 00:00 nawet jeszcze się ostatni pojawia.Tia, w 2 minuty właśnie przebiegłem z jednego końca na drugi. Swoją drogą też nie widzicie żadnej ikonki sygnalizującej Waszą postać na mapie? Czy to tylko ja tak mam? Też mi raz w ogóle nie chciało działać oznaczanie punktu na mapie, przestało i co mi Pan zrobisz? Grzebałem w ustawieniach ale jak się zepsuło w sobotę, tak do dzisiaj mikrofon nie działa(gram też w Arc Raiders i tam bez problemów). Mam z tą grą taki problem jak miałem z kilkoma innymi grami(tyle że zwykle one były bardzo pozytywnie przyjęte) , wracam "bo moze w końcu zażre" no i ani razu nie zażarło :). Nawet nie rozumiem jak się tu może strzelanie podobać(w Destiny 2 mi się podobało), przeciwnicy mi nie leżą, świat jest dla mnie brzydki - szczególnie natura, design jest nietuzinkowy doceniam - dałbym się radę przyzwyczaić jakby mi się gra w innych aspektach podobała. Do tego gra jest mocno CPU heavy. RTX 5080 się nudzi na max ustawieniach - lata między 40 a 50% obciążenia, a CPU(5700x3d) nie potrafi utrzymać 90 fps (bez FG).Chyba po prostu po AR, który mi się przejadł mam głoda na coś kolejnego i na siłę chcę tą grę polubić i dawać jej szanse mimo, że ewidentnie nie jest pode mnie. Edytowane 2 marca2 mar przez Kangus
Opublikowano 2 marca2 mar 3 godziny temu, WisnieR napisał(a):Design, art style i udźwiękowienie jest KA-PI-TAL-NE.Fajnie czytać, że komuś też to podchodzi jak mi. Też jestem niezmiennie zachwycony art stylem, od pierwszego traillera gdzie w tle leciał kawałek Justice "Haevy Metal". Weszło to dla mnei w całości, zanim wiedziałem co to będzie za gatunek. Potem sie dowiedziałem od fachowców jakie to będzie gówno, concorde 2,3 itd itp i jesteśmy tu gdzie życzy się twórcom i Bunge gdzieniegdzie jak najgorzej. Ciekawe, że tak bardzo można nienawidzić obcych ludzi za stworzenie rzeczy, która w gruncie rzeczy tego kogoś nie interesuje. Anyway, zrobiłem w tej becie prawie 10 godzin, zostawiam preordera i mam zamiar dalej się samobiczować tyle ile mi starczy cierpliwości. Niech dodadzą kiedyś tryb z odradzaniem, na innych zasadach niż core gry. Wiem, trochę bez sensu, ale coś jakby Tryb w Splitgate "bez portali" - też było bez sensu ale grało się:) No i tryb PvE mogli by dać, byłby na pewno bardziej na luzie. To napięcie w PvP jednak wykańcza nerwowo. Nie grałem dotychczas w ES ale jak w punkcie ewakuacji z lootem byłem ubity z całą drużyna to ręka drżała już przy "unistal". Natomiast wyjście z gry z pełną torbą to absurdalne wręcz poczucie zwycięstwa (dla mnie, nowicjusza w gatunku). Obstawiam, że kupa ludzi w becie odpadła po tym jak się dowiedziała, że po zgonie jest game over i od początku, bankowo. Po prostu nie wierze, że każdy kto odpalił betę wiedział, że to taki gatunek jaki jest. Sony zrobiło w ostatnim miesiącu dość sprawny, nachalny marketing stąd była dobra przedsprzedaż. Chciałbym żeby to pożyło trochę ale obstawiam zgon... ;/ Widziałem już też filmy cheaterów jak im celowniczek przysysał się do głów biegaczy za ścianami...
Opublikowano 2 marca2 mar 14 minut temu, mausenberg napisał(a):Ciekawe, że tak bardzo można nienawidzić obcych ludzi za stworzenie rzeczy, która w gruncie rzeczy tego kogoś nie interesuje.Taki mamy klimat, to się klika. Hejt ma mocniejszy przekaz niż pozytywne rzeczy(ew po prostu polaryzacja, powiedz coś złego na RE9 to cie w wielu miejscach zjedzą :D). Inna sprawa, że może właśnie jest inaczej i część ludzi ma tak jak ja - chcieliby zeby ta gra im się podobała, a za czorta nie idzie. Część jeszcze jest wkurzona że porzucono D2 i prace nad D3 nie ruszyły bo zrobili Marathona. No a inni podsycają hejt i tym żyja. Edytowane 2 marca2 mar przez Kangus
Opublikowano 2 marca2 mar 19 minut temu, Kangus napisał(a):Tia, w 2 minuty właśnie przebiegłem z jednego końca na drugi. Swoją drogą też nie widzicie żadnej ikonki sygnalizującej Waszą postać na mapie? Czy to tylko ja tak mam? Też mi raz w ogóle nie chciało działać oznaczanie punktu na mapie, przestało i co mi Pan zrobisz? Z brakiem ikony postaci znajomy miał problem. U mnie pingowanie też chwilami nie chciało załapać, więc trochę bugów się trafia. Poza tym miałem sytuację, że nie chciał się czat tekstowy odpalić - ogólnie jest głupio zrobione, że enter na klawiaturze podpiętej do konsoli nie włącza od razu pisania na czacie, jak w Destiny, tylko trzeba wejść do niego ręcznie. Mi się całkiem dobrze grało od początku Slama, ale zażarło dopiero po paru godzinach i sprawdzeniu kilku postaci. Nie powiem, trochę jestem zaskoczony, bo po dwóch poprzednich testach miałem bardzo negatywne podejście do tej gry i nie mogłem się z nią polubić. Możliwe, że kilka miesięcy grania w Arc Raiders trochę oswoiło mnie z gatunkiem i zmieniło podejście, mimo że tam PVP co do zasady unikam. Przyjemnie się strzela, atmosfera sci-fi bardzo mi leży, jest szansa na ciekawy endgame, więc biorę na premierę.
Opublikowano 2 marca2 mar Pograłem chwilę i bardzo czuć tu klimat Destiny. Dosłownie jak nowa skórka i nieco inne zasady gry. Strzela się przyjemnie, Supery i skille na pewno też fajne, no ale... Gra zdecydowanie nie dla mnie, bo czuć na kilometr grajndem i wymuszaniem spędzania setek godzin w grze powtarzając co rusz te same misje z drobnymi wyzwaniami typu - wykonaj 5 headshotów aby zrealizować kontrakt.Design bardzo fajny, aczkolwiek inspirowany trendami Woke w połączeniu z Die Antwoord, co pewnie też nie każdemu podejdzie i co pewnie ograniczy grono odbiorców to młodszych osób czujących te klimaty.
Opublikowano 2 marca2 mar Jeszcze się dowiedziałem że do questów powinno oznaczać miejsca na mapie :) ja też tego nie miałem. A ikonki postaci nie było nigdy, jeszcze sobie sprawdziłem teraz wchodząc na mecz kolejny raz. Dało się i tak odnaleźć bo mapki małe i jak sobie punkt orientacyjny oznaczyłem to szło wyczaić. Znalazłem ustawienie mikrofonu które musiałem przez przypadek kliknąć :D przy okrągłej ikonce w prawym dolnym rogu. W AR ikonka mikrofonu jest ogromna jak jest aktywny i się animuje tak że ciężko to przegapić, a tu musiałem missclicka jakiegoś zrobić i nie mogłem dojść do tego bo w samych wewnętrznych opcjach wszystko wyglądało ok :).W sprawie optymalizacji jeszcze. Znalazłem miejscówkę (patrząc z góry na takie rośliny pod zółtymi płachtami na 3 mapie), gdzie mi FPS leci w okolice 70. A karta graficzna ma 30% obciążenia :D. Nie pamiętam, żadnej gry która by mi nie trzymała powyżej 90 fps, a tu mamy grę multi, która dobrze by była żeby szła na kartfolu.
Opublikowano 2 marca2 mar Kontrakty co do zasady nie pokazują niczego na mapie. Są wyjątki, ale w większości przypadków masz tylko podaną miejscówkę i dopiero jak będziesz z 10m od panelu/komputera, to coś zobaczysz.
Opublikowano 2 marca2 mar Ale w szczegółach kontraktu są wskazówki w stylu 'terminal znajdziesz na drugim piętrze w Laboratorium' więc stąd już łatwo
Opublikowano 2 marca2 mar Osiągnięcia/trofea za samo granie, bez udziwnień - https://www.exophase.com/game/marathon-xbox/achievements/
Opublikowano 2 marca2 mar No ta :) od mega spadku(z 3 na ponad 20) w czwartek do odrobienia pozycji dzisiaj :). Edytowane 2 marca2 mar przez Kangus