Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano
4 godziny temu, easye napisał(a):

Na to wszystko składa się wiele czynników od podatków (w Niemczech elektronika jest na 19%, w niektórych bogatszych krajach nawet 16-17%), a nie 23%.

Słaby złoty względem euro i dolara, co oznacza, że za te same produkty musimy płacić więcej, nawet jeśli cena w euro lub dolarze pozostaje stała.

W Polsce rynek dystrybucji elektroniki jest mocno skoncentrowany — kilka dużych firm kontroluje dostawy do sklepów (np. AB S.A., ALSO Polska, Action) no i Perfect Blue jak tylko ma zielone światło!

Łatwiej zatem o zmowy cenowe. W mniejszych krajach zachodnich (np. Holandii czy Niemczech) konkurencja hurtowa jest większa, więc marże są niższe.

Polska nie jest pierwszym wyborem dla producentów przy dostawach premierowych. Nowe modele konsol czy kart graficznych często najpierw trafiają do Niemiec, Francji czy Włoch, a do Polski docierają z opóźnieniem i w ograniczonej ilości. To powoduje, że sklepy windują ceny, “bo i tak się sprzeda”.

Jakies dejavy mam to jest skopiowane z jakiegos innego tematu ?

• Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Wyświetleń 153,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• Nowobogackim Polakom nie przeszkadzają gierki za $90, a na discordzie i reddicie ludzie z bogatszych krajów narzekają, że nie dadzą tyle za gierke dla dzieci. Po premierze Astro Bota mase wpisów widzi

• Nie wiem czy nintendo zaryzykuje prezentacje po wczorajszej analizie Krycha. Imo cały projekt poszedł do kosza i na nowy kombajn big n przyjdzie nam jeszcze sporo poczekać