Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano
9 minut temu, Kaczi napisał(a):

jak łapać tych banitów co walczą z tobą nie zabijając ich?

Musisz do nich podejść i chyba X na ps5

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 79,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano
9 minut temu, Kaczi napisał(a):

jak łapać tych banitów co walczą z tobą nie zabijając ich?

Podczas kucania (L3) kółko + trójkąt.

Opublikowano

Macie jakąś taktykę na latajacych przeciwników? Póki co strzelam do nich z łuku ale może jest coś bardziej efektywnego?

Brakuje tej grze narracji, która ciągnęła by tę historię do przodu

Opublikowano
22 minuty temu, Rooofie napisał(a):

Macie jakąś taktykę na latajacych przeciwników? Póki co strzelam do nich z łuku ale może jest coś bardziej efektywnego?

Brakuje tej grze narracji, która ciągnęła by tę historię do przodu

Strzelam z czaru do zdobycia w story, łuku z wybuchowymi albo Blinding Flash jak kruki.

Gdzie jest żeń-szeń w tej grze? Mam tylko dziką wersję, a tej drugiej nigdzie nie ma xD.

Opublikowano
24 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Strzelam z czaru do zdobycia w story, łuku z wybuchowymi albo Blinding Flash jak kruki.

Gdzie jest żeń-szeń w tej grze? Mam tylko dziką wersję, a tej drugiej nigdzie nie ma xD.

Jakiś jest jako nagroda za wykonanie jednej z misji przez obozowiczów.

Opublikowano
21 minut temu, melkorr napisał(a):

Jakiś jest jako nagroda za wykonanie jednej z misji przez obozowiczów.

Wygooglałem, bo w sumie nie wiem, który quest, nie miałem go nigdzie, leży kilka na polu w tych drewnianych domkach obok Akademii. Potrzebne to jest do ulepszonych bolasów. Narobiłem 20 sztuk, chyba wystarczy :).

Opublikowano

Ja tych bolasów mam 11, wszystkie mi wydropiły. Póki co jeszcze się po katanę do Lion Crest wybiorę, bo podobno dobra na ten etap. Chyba że coś lepszego polecacie.

Opublikowano
4 minuty temu, PiotrekP napisał(a):

Ja tych bolasów mam 11, wszystkie mi wydropiły. Póki co jeszcze się po katanę do Lion Crest wybiorę, bo podobno dobra na ten etap. Chyba że coś lepszego polecacie.

Duzo fajnych broni jest jak ci sie chce z poradnikami latać. Katana mi dość długo służyła i można z nią w sumie biegać do końca gry, bo w 5 chapterze odblokujesz przekładanie skilli.

Biegam teraz z innym dwurecznym mieczem, zapomniałem nazwy, wlozylem sobie w niego skill z krukami z bossa z 5 chaptera i fajnie kosi.

Opublikowano

w 3 chapterze, w zasadzie prawie przy początku gry.

Ostatnio też widziałem fajny build na Legolasa z Łukiem z nieskończonymi strzałami, zwolnieniem czasu, zaznaczeniem paru przeciwników na raz i teraz latam teraz za tym...

w ogóle moje 30h póki co to ciągłe szukanie jakiegoś ekwipunku, bo nadal jestem w 3 albo 4 chapterze ^^

Opublikowano

Też mi te strzały w necie wyskoczyły, ale chyba trzeba to ulepszać, żeby mieć te 100% szansy na darmowy strzał. Nie tak, że znajdziesz to na początku i od razu możesz szyć z łuku jak na kodzie.

Chyba, że się mylę.

Opublikowano

pewnie od 5 można ulepszać, może będzie w koncu motywacja by ruszyć fabułę xD

Opublikowano
4 godziny temu, easye napisał(a):

w 3 chapterze, w zasadzie prawie przy początku gry.

Ostatnio też widziałem fajny build na Legolasa z Łukiem z nieskończonymi strzałami, zwolnieniem czasu, zaznaczeniem paru przeciwników na raz i teraz latam teraz za tym...

w ogóle moje 30h póki co to ciągłe szukanie jakiegoś ekwipunku, bo nadal jestem w 3 albo 4 chapterze ^^

Podeślij linka, bo ja lubię grać ranged, a jestem ciekawy tego buildu, skoro tak faktycznie kosi.

Opublikowano

Trzeba mieć trochę samozaparcia żeby te 30 kotków zrobić zaufanie na 100%.

Poczytałem też trochę komentarzy i są te opinie, że bossowie potrafią być irytujący i to nie są Soulsy czy Elder i jak ktoś tu pisał "eat to win". Przez zwykłych przeciwników idzie się jak przez masło w większości, a szefowie to nagły skok trudności i najczęściej sprowadza się do spamowania ataków oraz leczenia się jedzeniem, aż do ubicia ich i nie ma w tym nic odkrywczego. Póki co walczyłem tylko z Rogiem (tym typkiem od kupców) i tam poszło szybko.

Opublikowano
W dniu 1.04.2026 o 12:28, Donatello1991 napisał(a):

Nie pierwszy raz się redaktorzyny kompromitują. Wieksząść też jedzie na kontrowersji przy głośnych tytułach. Już daje 100 procent, że przy GTA 6 ktoś da 5/10 dla rozgłosu.

Już nie wspominając o tym, że większość robi recki gier po 2h i kopiuje i sprawdza w necie co inni piszą żeby potem podobnie napisać.

Co wy sie tak spinacie na te recki tak? Recka to recka nie kazdemu musi podejść, a to jest opinia danej osoby. Mnie to bardziej dziwią te jednogłośne piania z zachwytu. Dla mnie GTA V to gra 6/10(tia klauny od fanów pewnie polecą). No ewidentnie nie jest gra robiona pod mój gust, mimo ze dwa razy próbowałem i 2 razy przeszedłem ponad 50% watku głównego licząc ze mi się odmieni. Na forum nie ma jednej osoby co jej sie np Ekspedycja 33 nie podoba? Dla mnie akurat E33 top, ale właśnie w tym rzecz że z jedna opinią agretatów się zgodzę z inną nie. Ew. nie ma tu ludzi którym inna głośna gra przy której cała branża się spuszcza nie leży i odwrotnie, którzy na 8/10 w górę oceniliby grę, która jest na meta w przedziale 60-70? Oceniamy dzieło kultury, które z nami rezonuje albo nie. Nie da się tego zrobić czysto obiektywnie.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
8 minut temu, Kangus napisał(a):

Dla mnie GTA V to gra 6/10. No nie jest dla mnie mimo ze dwa razy próbowałem i 2 razy przeszedłem ponad 50% watku głównego.

Off topic ale teraz kończyłem wersję enhanced i dałbym taką samą notę, zmuszałem się żeby skończyć, zadania takie se, dialogi krindżowe, czuć w nich silenie się na kontrowersje - zwłaszcza wątki Trevora, totalnie nie czekam na GTA VI. Czwórka przynajmniej była spójna i chciało się pchać wydarzenia do przodu

Opublikowano
W dniu 1.04.2026 o 12:55, KrYcHu_89 napisał(a):

Gracze często wszystko ponizej 7 oceniają jako gówno, tak jest od zarania dziejów.

Imho to może w dużej mierze wynikać z tego, że USA ma tu dużo do gadania, a tam w szkole to się przedstawia tak:

image.png

I pewnie do takiego systemu są przyzwyczajeni. Czyli klasycznie, powalony system jak każdy w USA, ani temperatury nie potrafią normalnie podać ani odległości, daty piszą z tyłka strony, a jeszcze skalę w giereczkowie skopali ;).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
56 minut temu, PiotrekP napisał(a):

Poczytałem też trochę komentarzy i są te opinie, że bossowie potrafią być irytujący i to nie są Soulsy czy Elder i jak ktoś tu pisał "eat to win". Przez zwykłych przeciwników idzie się jak przez masło w większości, a szefowie to nagły skok trudności i najczęściej sprowadza się do spamowania ataków oraz leczenia się jedzeniem, aż do ubicia ich i nie ma w tym nic odkrywczego. Póki co walczyłem tylko z Rogiem (tym typkiem od kupców) i tam poszło szybko.

Jeszcze takiego nie spotkałem, albo trzeba uzyc jakiejs mechaniki, albo po prostu nauczyc sie atakow jak w soulsach. Te wszystkie opinie internetowych speców to radze traktowac z z przymrużeniem oka, jak nawet tutaj na forum graczy niektorzy narzekali, że boss w kamieniołomach jest trudny i tani, a poszli na niego nawet nie mając wykupionej roli z drzewka skilli.

Z tym żarciem to może nawet i jest plus, to nie będą dalej nerfić bossów, a jak ktoś ma dwie lewe rece to sobie wezmie 500 sztuk mięsa i w końcu bossa ubije.

Opublikowano
Godzinę temu, Kangus napisał(a):

Co wy sie tak spinacie na te recki tak? Recka to recka nie kazdemu musi podejść, a to jest opinia danej osoby. Mnie to bardziej dziwią te jednogłośne piania z zachwytu. Dla mnie GTA V to gra 6/10(tia klauny od fanów pewnie polecą). No ewidentnie nie jest gra robiona pod mój gust, mimo ze dwa razy próbowałem i 2 razy przeszedłem ponad 50% watku głównego licząc ze mi się odmieni. Na forum nie ma jednej osoby co jej sie np Ekspedycja 33 nie podoba? Dla mnie akurat E33 top, ale właśnie w tym rzecz że z jedna opinią agretatów się zgodzę z inną nie. Ew. nie ma tu ludzi którym inna głośna gra przy której cała branża się spuszcza nie leży i odwrotnie, którzy na 8/10 w górę oceniliby grę, która jest na meta w przedziale 60-70? Oceniamy dzieło kultury, które z nami rezonuje albo nie. Nie da się tego zrobić czysto obiektywnie.

Jak cos Ci sie nie podoba to nie oznacza, ze to jest od razu zle. Mi sie Ekspedycja nie podoba. Klimat i setting mi nie leza, a do tego nie lubie turowych walk. Nie oznacza to jednak, ze swiat w grze i system walki sa slabe. Gdybym byl fanem takiego gatunku, to w recenzji bym szukal solidnych argumentow odnosnie tego jak sprawuje sie system walki opartych na przykladach. “Bo mi sie nie podoba” to zadna recenzja. Nie czytalem tej recenzji w PSX Extreme, wiec sie nie wypowiem - tylko ogolnie pisze.