Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano

Ah co za giereczka <3 , rdr2 vibe tylko w formacie fantasy. Dopiero 2 h za mną ale już mostu widziałem przynajmniej kilka miejscówek które musze odwiedzić. Zero kagańca, żyjesz jak chcesz a nie pan developer kazał. Na pro wygląda i działa bardzo dobrze (balanced bez v-sync)

. Narąbałem drzewka, zarobiłem pare groszy, narazie mocny feel menela który nic nie ma i zbiera co mu wpadnie w ręce, coś takiego miałem ostatnio w fallout 3/4.

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Wyświetleń 94,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano

Dwa miecze nawet widowiskowe na bandytów. Jak się wpada między nich i ogląda taniec śmierci.

Ogarnąłem obóz i wysłałem ludków na misje ochrony żeby kasę do obozu zarabiały. Fajnie, że robią to w kółko i nie trzeba za każdym razem od nowa ich wysyłać. Teraz mam rozbudować, żeby więcej ludków przyjąć (misja po zaniesieniu kwiatków do domu).

19d8b32acee33-screenshotUrl.jpg

Opublikowano
40 minut temu, Alpha Trion napisał(a):

Zero kagańca, żyjesz jak chcesz a nie pan developer kazał.

Tyle że to nieprawda. Aby pchnąć dalej eksplorację czy progres, musisz rozwijać fabułę, a co za tym idzie, wykonywać sporo przymusowych bzdurnych zapychaczy rodem z MMO, na które nie masz ochoty.

Opublikowano

A, czyli standardowo, no nic, narazie mi sie gra fajnie, na coś takiego czekałem

Opublikowano

Nie no możesz iść gdzie chcesz od samego początku. Nic cię nie ogranicza. Dotarłem do najdalszych zakątków mapy będąc chyba w chapterze 5

Opublikowano

Ogranicza cie tylko to, że prawie każdy z jakiegoś niewiadomego powodu chce ci tam wpierdolić

Opublikowano

Teoretycznie świat można zwiedzać od startu, ale dostęp do wielu miejsc ograniczają blokady środowiskowe. Potrzebujesz konkretnych zdolności, jak na przykład niszczenie tych magicznych ścian, a wiele mechanik czy miejsc aktywuje się dopiero wraz z postępem w historii.

Mnie ta gra ostatecznie znudziła i odpuściłem ją w szóstym rozdziale. Jest tu tyle irytujących rzeczy, że przestałem czerpać z rozgrywki jakąkolwiek przyjemność. A rzadko mi się zdarza, żebym nie kończył rozpoczętego tytułu.

Opublikowano
10 minut temu, Rooofie napisał(a):

Ogranicza cie tylko to, że prawie każdy z jakiegoś niewiadomego powodu chce ci tam wpierdolić

tylko w Demeniss

Opublikowano
24 minuty temu, Rooofie napisał(a):

Niby można uciec, ale czy o to chodzi? Zawsze jest szansa że trafisz na teleport, który później się przyda.

Opublikowano
1 hour ago, Rooofie said:

No ja myslalem ze jak juz do zamku w Hernand mnie wpuscili jak zmienilem łachy, to sie przebiore gdzies w krzakach w stare ciuchy i bedzie git.

Nie bylo :)

Opublikowano

Tak, można uciec od tych przeciwników, generalnie ich pole widzenia jest tak słabe, że trzeba w nich wpaść żeby zaczęli cię ścigać. Niemniej, gra w której głównym atutem jest eksploracja nie powinna tego utrudniać w tak bezsensowny sposób. Na początku jesteśmy jakiś totalnym randomem a ściga na straż całego państwa i nie jest to w żadnym stopniu wyjaśnione dlaczego.

Opublikowano

Kekłem trochę jak ukradłem stojący wóz, odjechałem z 5m i czerwony okrąg zniknął. Obok z 4 typów i mieli na to wywalone.

Opublikowano

Jak kogoś interesuje szybkie zakończenie misji "Za lepsze jutro" u Carla w obozowisku, to jest świetny sposób. Można zaoszczędzić mnóstwo czasu. Chodzi o dostarczanie surowców, pożywienia itp. do obozowiska. Sposób wymaga posiadania w każdej kategorii już paczek w obozowisku, wystarczy podczas oddawania wybrać opcję "pakowanie zasobów obozowiska" (L3) wybrać kategorie która jeszcze jest niezakończona (zadanie) i spakować jak najwięcej się da. Następnie po lewej stronie mamy ten spakowany towar na handel, wybieramy opcję wycofaj, zasoby wracają do obozu i od razu po tym oddajemy jeden przedmiot pożywienia. Przydzieli nam do obozowiska tyle paczek ile przygotowaliśmy chwilę wcześniej na handel. Np. pożywienie do zakończenia zadania potrzebuje aż 50 000 paczek.

Opublikowano
4 godziny temu, Alpha Trion napisał(a):

No ja myslalem ze jak juz do zamku w Hernand mnie wpuscili jak zmienilem łachy, to sie przebiore gdzies w krzakach w stare ciuchy i bedzie git.

Nie bylo :)

Oj też się zdziwiłem.

Opublikowano

Crimson Desert and Clair Obscur: Expedition 33 don't copy other AAA games

No chyba nie do końca. Crimson Desert jest wręcz naszpikowany pomysłami z innych tytułów. Czerpie garściami z Zeldy, sporo z RDR2, gier Musou, a nawet z Dragon’s Dogma. Dorzucili nawet podobną mechanikę przełączania postaci rodem z GTA V.

Opublikowano
7 godzin temu, Shen napisał(a):

Nie no możesz iść gdzie chcesz od samego początku. Nic cię nie ogranicza. Dotarłem do najdalszych zakątków mapy będąc chyba w chapterze 5

Można iść faktycznie wszędzie ale po przekroczeniu granicy "państw" (zanim się popchnęło fabułę do przodu) to trzeba uważać bo po drogach łażą silnie obsadzone patrole. Miałem dziś potyczkę i usłyszałem nawet od wrogiego strażnika ochrony granic "Wynoś się do swego kraju!". Lol. Potraktowano mnie jak inżyniera z Afryki a chciałem zgarnąć tylko kostkę otchłani z pobliskiej kapliczki D

Ogólnie szalenie podoba mi się eksploracja oraz to że gra wynagradza za tzw "lizanie ścian". Odkryłem ostatnio skrzynkę +10 do inventory pod jednym z uszkodzonych wozów.

19d8d03093b75-screenshotUrl.jpg

19d8d03442868-screenshotUrl.jpg

Ciekawe czy to jednorazowy item consumable czy się respi po jakimś czasie? I czy jest tego więcej?

Pewnie to już znacie ale dla mnie to znak że warto sprawdzać każdy zakamarek w grze. Mam dopiero 33h natłuczone i pomalutku sobie zwiedzam. W takim tempie to czuję że spokojnie 700-800h wleci jak nie więcej.

Opublikowano

Z tym "wszędzie" to tak nie do końca, bo są miejscówki, w których nagle wita nas komunikat o konieczności zawrócenia, bo jeszcze nie możemy tam przebywać.

Opublikowano
22 minuty temu, Wredny napisał(a):

Z tym "wszędzie" to tak nie do końca, bo są miejscówki, w których nagle wita nas komunikat o konieczności zawrócenia, bo jeszcze nie możemy tam przebywać.

Nie spotkało mnie to nigdy notbad Może za mało zwiedzałem przez te 80h zanim ruszyłem z fabuła do 8 chaptera

Opublikowano

U mnie 40h i dalej tkwię na pierwszej prowincji. Może w końcu ruszę gdzieś dalej po kolejnej porcji ulepszeń.

Póki co wziąłem się za obóz.