Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Legacy of Kain: Soul Reaver 1&2 Remastered

Featured Replies

Opublikowano
1 minutę temu, DarkStar napisał(a):

Bardzo się cieszę, oby ten zremasterowany staroć chodził dobrze na handheldach :)

Na Switchu śmiga, na Decku (OLED) to już w ogóle 90FPS i 8 godzin żywotności baterii :)

• Odpowiedzi 89
  • Wyświetleń 8,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• karmaster
    karmaster

Skończyłem dzisiaj jedynkę i mam mieszane uczucia. 25 lat temu, jak grałem na PSX, to chyba nigdy nawet nie dotarłem do 1 bossa (nie miałem opisu, a gra za specjalnie nie tłumaczy co dalej robić,

• W sensie nie znasz jedynej oficjalnej wersji na Polskę dystrybuowanej przez branch ZSRR?     Przecież w tę grę nie wolno inaczej pykać jak masz PL w dowodzie, to jest bardziej

• Ponoć Soul Reavery zostały zremasterowane, bo tak chciała społeczność, była ankieta czy chcą remaster, remake, reboot czy sequel i większość zagłosowała nad remasterem. Później się okazało, że głosują

Opublikowano

Jedynke znam bardzo dobrze, z pomoca poradnika wbilem dzisiaj 100%.

wciaz kapitalna gra, oczywiscie mechanicznie sie zestarzala, walka jest slaba itd ale cala reszta top.

szkoda, ze dostalismy tylko remaster. Ten swiat zasluguje na pokazanie go w dzisiejszych standardach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Skończyłem dzisiaj jedynkę i mam mieszane uczucia.

25 lat temu, jak grałem na PSX, to chyba nigdy nawet nie dotarłem do 1 bossa (nie miałem opisu, a gra za specjalnie nie tłumaczy co dalej robić, to jedyne co zapamiętałem to 'straszny' klimat i polsko-ruski dubbing w wersji verbatim), tak że nie mam jakiejś sentymentalno-nostalgicznej więzi z tym tytułem (ale zawsze był na liście "pasuje kiedyś ograć") i irytowało mnie sporo rzeczy:

- Gówniany system zapisu i zaczynanie zawsze od warp gate'ów (fajnie jak już wiemy jak to działa, gorzej jak zrobimy sejwa przed walką z bossem, a później po wczytaniu okazuje się, że znowu musimy do niego dojść. Nie bardzo rozumiem, jaki był problem z dodaniem 'save statów' do remastera).
Sterowanie Razielem w sekcjach platformowych (drewniana walka mi specjalnie nie przeszkadza, szczególnie że zwykle pionki można na luzie omijać). Widać, że gra była robiona pod sterowanie 'krzyżakiem' i żeby co chwile nie spadać, to pasuje się przestawić na używanie strzałek (przynajmniej przy sekcjach platformowych), bo inaczej to jeden mały odchył w którąś stronę i lecimy w dół.
- Glitche, bugi (mi się przytrafił bug, przez który nie wbiję trofeum za zebranie wszystkich upgradów do zdrowia, bo przy jednym nie mogę przestawić kamiennego bloku. Poszukałem w necie i ten sam bug był w oryginale z PSX. Miłoby było, jakby to kiedyś zafixowali (a chyba jest na to szansa, patrząc na to, że ich TR: 1-3 Remastered już dostał chyba 4 patche od premiery)).

- Tempo i zagadki są przestarzałe. Czasami godzinami chodzisz w kółko, nie wiedząc, co robić dalej, tylko po to, by odkryć, że musisz przełączyć się na świat duchowy przy konkretnym filarze.

Z plusów, to co mi się najbardziej podobało:
-  Klimat Nosgoth (ktoś pisał wcześniej, że remake jest cukierkowy, czy kreskówkowy, ale imho to nieprawda, na PS5 momentami to jest nawet za ciemno).
- 1 kliknięciem można zmienić grafikę na oryginalną wersje (co testowałem przy każdym bossie, bo ciekawiło mnie, jak wyglądali kiedyś :D).
- Walki z bossami nadal są bardzo spoko, nie są specjalnie trudne i prawie zawsze możemy się wyleczyć, ale w zasadzie każda potyczka jest inna i musimy znaleźć sposób na pokonanie przeciwnika zamiast walić w niego bez przerwy.
- Masa sekretów i znajdziek, a nawet całe 'poziomy' poukrywane w różnych miejscach (tutaj trochę przydaje się mapka dodana w remasterze, bo wiemy, co nam zostało do zebrania i w jakiej lokacji).

Przejście gry + zebranie wszystkiego (poza wspomnianym wcześniej fragmentem zdrowia) zajęło mi jakieś 11-12h (wg zapisu z gry lekko ponad 10h, ale parę razy wczytywałem sejwa, jak coś zjebałem, albo jak chciałem wrócić do teleportu). Z opisów nie korzystałem, do momentu zbugowanego bloku kamiennego, gdzie po godzinie prób się dość mocno sfrustrowałem (później jeszcze użyłem opisu do ustawiania bloków w ostatniej lokacji, bo wyczytałem w sieci, że znowu mi się coś może zglitchować, to chciałem tego uniknąć).

Ogólnie to nie jest tak źle, jeśli ktoś gra w gry od ~20-30 lat i jest przyzwyczajony do pewnych niedociągnięć, ale w takim wypadku po co remaster, skoro można odpalić oryginał i mieć w zasadzie to samo? Ja bym oczekiwał od remastera chociażby tych save statów ułatwiających życie.

'Dwójki' na razie nie odpalałem i chyba sobie chwilę poczeka.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

60 ojro, dystrybucja Amazon.

legacy-of-kain-soul-reaver-12-remastered-deluxe-edition-ps5-1024x576.thumb.jpg.1ef9c1127f02e9d8f443370a78f0dc81.jpg

legacy-of-kain-soul-reaver-12-remastered-deluxe-edition-switch-1024x576.thumb.jpg.f750f6b8272a8a0e62584630d9fddf21.jpg

Dobrze że człowiek nie brał golasa z tego nieszczęsnego LRG :leo:

Opublikowano
3 godziny temu, Pierre Deck napisał(a):

Kupuje w ciemno jak tylko sie pojawi

Już jest jak coś na Amazon UK, DE i FR. Wziąłem na FR bo najtaniej, ale zastanawiam się jak z językiem na okładce.

W sumie wszystkie SW od Aspyr mają okładkę multilanguage więc gitara :boomer:

Opublikowano
2 godziny temu, jimmy napisał(a):

Już jest jak coś na Amazon UK, DE i FR. Wziąłem na FR bo najtaniej, ale zastanawiam się jak z językiem na okładce.

Daj link

Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 15:18, BRY@N napisał(a):

Szkoda, że nie zrobili wersji fizycznej na PS4 :reggie:

Tu pewnie musieliby zrobić jedynkę i dwójkę osobno, bo na PS4 to dwa zestawy trofeów, a na PS5 jeden - SR2 traktowany jest jako DLC do jedynki.

Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 10:45, jimmy napisał(a):

hej, w polskim amazonie tez jest dostepny i nawet taniej wychodzi

https://www.amazon.pl/dp/B0DW9M9SVZ?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

podstawka i edycja rozszerzona (133zł i 231zł). majac Prime odchodzi koszt wysylki