Opublikowano 7 grudnia 20241 r Cairn to nowa gra będąca symulatorem wspinaczki. Coś jak Jusant dla zaawansowanych, bardziej realistyczna. Bliżej temu do Death Stranding pod kątem gameplayu niż wspomnianego Jusant. W grze wcielamy się w postać Aavy, której celem/marzeniem jest wspiąć się na górę Kami, której szczyt do tej pory nie został zdobyty. Podczas wspinaczki musimy sterować każdą kończyną z osobna i znajdować dla nich odpowiedni punkt zaczepienia, wbijać (a właściwie to wkręcać) kołki, do których podczepiamy linę, planować swoją trasę i uważać na wypadki. Cały czas należy dbać o to, aby Aava była pojedzona i napita. Gra jest znacznie trudniejsza niż produkcja studia DON'T NOD (ja w demie spadłem dwa razy, ale też trochę przez nieogarnianie sterowania). Oprócz wspinaczki mamy zbieractwo (różne rośliny, woda, etc.), lekki crafting (np. gotowanie wywaru z pokrzywy), spanie w obozie, etc. Aavie cały czas towarzyszy robot zwany Climbotem, który chodzi za nami po skale i zbiera pistony (te kołki, nie znam fachowego nazewnictwa alpinistycznego). https://www.thegamebakers.com/cairn/ Na Steamie pojawiło się wczoraj niedługie demo, które warto ograć. Mi się podobało, już wcześniej miałem tę produkcję na liście życzeń. https://store.steampowered.com/app/1588550/Cairn/ Gra zmierza na PC i bliżej nieokreślone konsole w 2025.
Opublikowano 13 czerwca 202513 cze Świetnie się zapowiada ta gra. Nie wiem czy nie wleci nuda ale twórcy pewnie urozmaicą miejscówki.Polecam demo, aż dwa razy przeszedłem.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Autor Widziałem, że już niektórzy grają. Launch trailer mnie trochę zaskoczył, bo pokazał grę większą i bardziej różnorodną niż się spodziewałem na bazie dema.Tutaj są jacyś NPC, jakieś rozmowy, ciekawe lokacje nie będące tylko trawą i skałą. Gra kosztuje zaledwie 134 zł (a tylko 120 zł dla Plusowiczów) w PS Store. Trochę mnie kusi, żeby to kupić teraz i grać.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Na Steamie jest nawet troszkę taniej bo 99 zł. Ja (jak i chyba cały internet) bardzo polecam, niby tylko się wspinasz, pilnujesz pasków jedzenia/picia/głodu i poznajesz skrawki historii góry jak i Aavy, ale gra ma w sobie coś niesamowitego. Za każdym razem kiedy pokonasz kolejną ścianę, która wydawała się nie do zdobycia chcesz więcej i więcej. Tak zwany syndrom jeszcze jednej tury.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Dokładnie. Poza tym narracja jest również poprowadzona świetnie. Nie wiem jak to opisać, ale byłem już zmęczony grami z generycznymi dialogami bez emocji. Tutaj dialogi brzmią niesamowicie naturalnie. Nawet własne wypowiedziane myśli bohaterki brzmią tak naturalnie, że aż chce się to wszystko słuchać, poznawać.Na początku miałem wrażenie, że gra będzie za łatwa, że gdzie nie umieszczę mniej więcej kończyny, to i tak wejdę. Później wjeżdżają takie etapy, że z lupą oglądam chociaż centymetrową szparkę, aby się chwycić. Wyzwanie jest mega satysfakcjonujące. A, no i gra ma bardzo dużo sekretnych miejscówek. Warto się rozglądać, kombinować, bo można zdobyć wyjątkowe itemki, które łatwo przeoczyć ;) Dawno nie miałem takiej frajdy z GRY.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Otóż to, był taki moment, że czułem brak wyzwania, bo wchodzę gdzie chcę i jestem na górze. A teraz nie dość, że trzeba się wspinać na ściany pod kątem to jeszcze nie ma widocznych (na pierwszy rzut oka) uchwytów. A do tego dochodzi bardzo szybki spadek temperatury i pilnowanie żeby mieć coś ciepłego w plecaku. Ale jest to piękne uczucie, kiedy wejdziesz na kolejną półkę i patrzysz sobie kamerką, że wszedłeś na praktycznie płaską ścianę jak jakiś spiderman.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Grał ktoś na ps5 albo steam decku? Podobno są problemy z płynnością na układach od amd.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Autor Ja grałem na Steam Decku w demo. Trochę ciężko. Pamiętam, że wentylator wył jak w PS4. :) Dało się grać, ale nie było to bardzo komfortowe. Standardowo warto zajrzeć na SDHQ:Steam Deck HQCairn Review + Steam Deck Performance - Steam Deck HQCairn is a fantastic climbing simulator with detailed strategic and survival mechanics and a deep story, but its Steam Deck performance could be better.Widzę, że dev dostrzega Steam Decka i pracują aktywnie nad poprawkami:Steam Deck HQCairn Developers Address Steam Deck Performance Issues Wi...Cairn's performance issues on the Steam Deck have been noticed, and developer The Game Bakers has provided a temporary workaround while they work on a permanent fix.Ja raczej na Prosię wezmę.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 4 godziny temu, DarkStar napisał(a):Tutaj są jacyś NPC, jakieś rozmowy, ciekawe lokacje nie będące tylko trawą i skałą. Gra kosztuje zaledwie 134 zł (a tylko 120 zł dla Plusowiczów) w PS Store. Trochę mnie kusi, żeby to kupić teraz i grać.Jeśli Cię ciągnie do gierki to nawet nie masz co gdybać. Mnie demko odrzuciło w sumie, fulla wziąłem tak bardziej z ciekawości, a okazało się, że wsiąkłem na amen. W teorii wszystko tu jest banalnie proste, płaskie wręcz, jednak z jakiś - magicznych - przyczyn gra się w to fenomenalnie po prostu. Jak już koledzy wspominali - gra zapewnia ogrom satysfakcji z każdej pokonanej ściany czy trudniejszego odcinka. W dodatku widoczki są piękne, klimat dość zagadkowy i zwyczajnie chce się tego więcej. Serio, bierz i chłoń garściami.