Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FATAL FRAME/Project Zero II: Crimson Butterfly REMAKE

Featured Replies

Opublikowano

Ograłem demko, ale kurde lipa XD Zeźliłem się, usunąłem z wishlisty. Po pierwsze, co oni zrobili z oprawą na PS5pro? Materiały to chyba z PC nagrywane z podpiętym dualsensem, po tych trailerach i gameplayach to nie ma nic. Na gre jest wjebana plansza z ziarnem kurwa takim jakbym przez zakurzone okulary patrzył na to, to ziarno nawet się nie rusza, jak coś a'la filmowe ziarno, jak w starych SH czy coś. Nie, to jest po prostu jakaś bitmapa z ziarna XD
Gra ma locka na 30 klatek i to szarpiących momentami lol XD Szarpiąca animacja podczas obracanie camerą Obscura, można się choroby lokomocyjnej nabawić.
Gra się w to jak w Mask of the Lunar Eclipse z lekko bardziej zwrotnymi i szybszymi postaciami co na plus, a sama konstrukcja z MotLE mi siedziała, a tu jest żwawiej.
Klimat jest kuźwa zajebisty i strach wrzuca na plegar. Demko to początek gry ze zbieraniem tej historii o tej kobiecie, cut-scenki z duchami i udźwiękowienie sztos jak zawsze. No ale co z tego jak to jak to się prezentuje to woła o pomstę do nieba, po prostu niewygodnie się w to gra, to ziarno to jest naprawdę jakiś żart CO TO MA BYĆ XDDDD
Poczekam na srogą obniżkę, albo jakieś fixy i patche o ile nie mają wyjebki na to, bo wygląda jakby mieli dużą wyjebke. Cud, że demko dali sprawdzić i dobrze.

EDIT: Odpaliłem jeszcze raz, bo nie mogłem uwierzyć z tym ziarnem xD I się okazało, że miałem chyba jakiegoś buga, bo za drugim razem już takie szarzyzny i śniegu nie miałem, ziarnko jest nadal, ale to za pierwszym razem to musiał być glitch. Może być tak, że to coś związane z HDR i SDR bo mieszałem z tym. Tak czy siak, nic to nie zmienia, prezentacja jest okropna.

• Odpowiedzi 36
  • Wyświetleń 2,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• 5 marca demko

• Ograłem demko, ale kurde lipa XD Zeźliłem się, usunąłem z wishlisty. Po pierwsze, co oni zrobili z oprawą na PS5pro? Materiały to chyba z PC nagrywane z podpiętym dualsensem, po tych trailerach i game

• Uwielbialem tą giereczke <3

Opublikowano
12 minut temu, Szermac napisał(a):

Ograłem demko, ale kurde lipa XD Zeźliłem się, usunąłem z wishlisty. Po pierwsze, co oni zrobili z oprawą na PS5pro? Materiały to chyba z PC nagrywane z podpiętym dualsensem, po tych trailerach i gameplayach to nie ma nic. Na gre jest wjebana plansza z ziarnem kurwa takim jakbym przez zakurzone okulary patrzył na to, to ziarno nawet się nie rusza, jak coś a'la filmowe ziarno, jak w starych SH czy coś. Nie, to jest po prostu jakaś bitmapa z ziarna XD
Gra ma lovka na 30 klatek i to szarpiących momentami lol XD Szarpiąca animacja podczas obracanie camerą Obscura, można się choroby lokomocyjnej nabawić.
Gra się w to jak w Mask of the Lunar Eclipse z lekko bardziej zwrotnymi i szybszymi postaciami co na plus, a sama konstrukcja z MotLE mi siedziała, a tu jest żwawiej.
Klimat jest kuźwa zajebisty i strach wrzuca na plegar. Demko to początek gry ze zbieraniem tej historii o tej kobiecie, cut-scenki z duchami i udźwiękowienie sztos jak zawsze. No ale co z tego jak to jak to się prezentuje to woła o pomstę do nieba, po prostu niewygodnie się w to gra, to ziarno to jest naprawdę jakiś żart CO TO MA BYĆ XDDDD
Poczekam na srogą obniżkę, albo jakieś fixy i patche o ile nie mają wyjebki na to, bo wygląda jakby mieli dużą wyjebke. Cud, że demko dali sprawdzić i dobrze.

Instaluje na pieca, chociaż znając porty KT to też będzie kaszana, może przynajmniej brute force 60 fps się uda.

Opublikowano

Wystraszony doniesieniami kolegi @Szermac po obudzeniu od razu rzuciłem się na to demko (wer. PC) i powiem szczerze że wstydu nie ma - mając na uwadze że to remake oczywiście. Jest lock na 30fps w przerywnikach filmowych, natomiast gameplay zablokowali na 60-ciu (do zdjęcia modami). Oprawa bardzo OK, tak więc to musiał by jakiś bug chyba. Czekam na jakieś porównania wideo, pewnie dziś coś się pojawi w temacie. Natomiast sam klimat - muuuua, perfekto. Oryginał jedynie rozgrzebałem (choć pamiętam, że podobał mi się bardzo), tak więc czekam mocno by wreszcie nadrobić ten tytuł. Będę jeszcze testował to demko (jest dość krótkie niestety) po zmroku, bo HDR wchodzi mocno, a że czerni jest tutaj faktycznie sporo. Ogólnie po tym pierwszym wrażeniu jak dla mnie zakup day one. @KrYcHu_89 , daj znaka jak ograsz na PC - bo ja sam już nie mam pewności czy tylko mi się uroiło, czy jednak to faktycznie wygląda bardzo spoko.

Edytowane przez Amer

Opublikowano
3 minuty temu, Amer napisał(a):

Wystraszony doniesieniami kolegi @Szermac po obudzeniu od razu rzuciłem się na to demko (wer. PC) i powiem szczerze że wstydu nie ma - mając na uwadze że to remake oczywiście. Jest lock na 30fps w przerywnikach filmowych, natomiast gameplay zablokowali na 60-ciu (do zdjęcia modami). Oprawa bardzo OK, tak więc to musiał by jakiś bug chyba. Czekam na jakieś porównania wideo, pewnie dziś coś się pojawi w temacie. Natomiast sam klimat - muuuua, perfekto. Oryginał jedynie rozgrzebałem (choć pamiętam, że podobał mi się bardzo), tak więc czekam mocno by wreszcie nadrobić ten tytuł. Będę jeszcze testował to demko (jest dość krótkie niestety) po zmroku, bo HDR wchodzi mocno, a że czerni jest tutaj faktycznie sporo. Ogólnie po tym pierwszym wrażeniu jak dla mnie zakup day one. @KrYcHu_89 , daj znaka jak ograsz na PC - bo ja sam już nie mam pewności czy tylko mi się uroiło, czy jednak to faktycznie wygląda bardzo spoko.

Film Grain da się wyłączyć, nie da się na PS5? @Szermac

@Amer nie jest dobrze, ekran cały migocze na krawędziach, jak się wyłączy filmgrain na PC, przynajmniej u mnie.

Ok problemem jest lock na 60 fps, a nie film grain, się da na 30 to nie ma tego migotania, ale qrwa magicy w tym KT lol, nie wierzę po prostu.

Opublikowano
30 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Film Grain da się wyłączyć, nie da się na PS5? @Szermac

Nie da się.

Też chciałem day one wjeżdżać, no ale c'mon jak to ma tak działać, ewidentnie Koei coś nie poszło z ue5, przynajmniej na plejce.(a to ten ich katana engine)

Opublikowano
Teraz, Szermac napisał(a):

Nie da się.

Też chciałem day one wjeżdżać, no ale c'mon jak to ma tak działać, ewidentnie Koei coś nie poszło z ue5, przynajmniej na plejce.

Ok, czyli na PC się da i gra wygląda wtedy 400 razy lepiej, ale nie mogę wymusić braku migotania obrazu, za to na konsoli wygląda jak gówno, wspaniała robota. Być może dlatego nie ma trybu 60 fps na konsolach, coś zepsuli z silnikiem gry.

Zostaje mocarny PC w 30 fps cap xD, bo sam klimat i grafika to świecuszka.

Opublikowano

Z tego co widzę na twitterze, odbiór jest mocno słaby xD Głównie przez prezentacje właśnie i ogólną clunkowatość.

Opublikowano
5 minut temu, Szermac napisał(a):

Z tego co widzę na twitterze, odbiór jest mocno słaby xD Głównie przez prezentacje właśnie i ogólną clunkowatość.

For frame rate stability looks like it's going to be a 30 FPS game. You can play PC version on high settings at 60 FPS but it'll drop during "gameplay conditions" but cutscenes are 30 FPS capped. - xD

Nie no komedia, ale w sumie mnie wystarczy, jakby dali film grain off na PS5 Pro, lub te 60 fps na PC naprawili, bo flicker w ruchu jest bardzo zauważalny i mocny stutter, lepiej się gra w 30 fps, serio.

Tak to nie wiem dalej którą wersję wybrać i czy w ogóle jakąkolwiek.

Btw to jest Katana Engine, nie UE5, więc modów nie będzie.

Opublikowano

W ogóle abstrahując od tych problemów to gra też sama w sobie nie jest najwyższej jakości, modele postaci mrygające, ustawiające się przeskokiem całej animacji do otwarcia drzwi itp itd. Jakieś takie pomniejsze rzeczy też są widoczne.

No nie za taką cene tym razem xd

Opublikowano
1 minutę temu, Szermac napisał(a):

W ogóle abstrahując od tych problemów to gra też sama w sobie nie jest najwyższej jakości, modele postaci mrygające, ustawiające się przeskokiem całej animacji do otwarcia drzwi itp itd. Jakieś takie pomniejsze rzeczy też są widoczne.

No nie za taką cene tym razem xd

No jest słabo, prócz klimatu to reszta jest dosyć taka bym powiedział z przeszłości mocno :) Demka nieraz się przydają, żeby ostudzić hype :). Day 712.

Opublikowano

Okropnie ta gra wygląda na PROsiaku - ziarna tyle, że pobliskie gołębie zebrały się na balkonie.

Spraedze później na xboxie

Opublikowano

Ok chłopaki pogrzebałem trochę na forach dzięki pomocy Copilota xD.

Więc tak, na PC da się naprawić tą grę i w nią grac na PC. Problemem jest Katana Engine, tam coś jest zjebane z wieloma rzeczami, np. nie ma exclusive fullscreen i gra nawet w 60 fps jest odpalana w jakimś unlimited kontenerze, co powoduje migotanie obrazu, jak mamy monitor z VRR (mój np. 175 Hz VRR). Więc co musimy zrobić:

• zainstalować grę

• zainstalować Optiscaler

• ustawić w grze 60 fps

• ustawić lock w Optiscalerze w 60 fps i Vsync off w grze image.png

• migotanie znika, gra śmiga

Fill grain off i on to jest game changer, na konsolach muszą dać toggle, no bez jaj

202603~4.JPG

vs

20D84F~1.JPG

W ruchu jest jeszcze większa różnica on/off