Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 337

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

001okl_psx-337.jpg

Październikowy numer dostępny od 2 października (czwartek)
Prenumerata pocztowa wysyłka 29 września (poniedziałek)
Patronite i prenumeraty InPost wysyłka 29 września (poniedziałek)
Cena magazynu - 24,99 zł (116 stron)

Roger: Bardzo miło było widzieć wszystkich tych czytelników, którzy dotarli na tegoroczne Extreme Party, a tym samym 28. urodziny magazynu. Masa rozmów o grach, historii magazynu, zbite piątki i wspólne biesiadowanie – czy to przy konsolach, czy na świeżym powietrzu – pozwoliły nam naładować baterie do dalszej pracy. Za rok widzimy się ponownie, a tymczasem zapraszamy do relacji na łamach magazynu.

Z racji tego, że wrzesień to zdecydowanie jeden z najgorętszych okresów wydawniczych, ten numer „sponsoruje” dział recenzji – niewiele brakowało, byśmy dobili do 40 ocenionych gier. Wśród nich znajdziecie choćby nową Fifę (przepraszam – FC), wyścigowego Sonica, Silent Hill f, Dying Light: The Beast, Borderlands 4, Hollow Knight: Silksong czy Skate. Udało nam się również, dzięki uprzejmości Nintendo, polecieć na pokaz nowych Pokémonów, więc Komodo dorzuca coś ekstra w dziale playtestów.

Temat numeru tym razem jest jeden, ale jakże istotny dla każdego gracza – dlaczego gry są tak drogie i dlaczego po raz pierwszy w historii mamy do czynienia z sytuacją, w której konsole zamiast tanieć z upływem lat, drożeją.

W publicystyce przybliżamy historię PRL-owskiego miasta, czyli Nowej Huty, która została bohaterem Cronosa, najnowszej gry Bloobera. Ponadto opowiadamy barwną historię powstania pierwszej części Dying Light, którą poprzedziło burzliwe rozstanie Techlandu z ekipą Deep Silver i niejako porzucenie marki Dead Island. Będzie też o miejskich mitach i potworach, w które wierzą Japończycy, a które „grasują” nawet w publicznych szkołach. To wszystko z okazji premiery nowego Silent Hilla, na potrzeby której nasz korespondent wybrał się nawet do miasteczka, które zainspirowało twórców z Konami, i sprawdził, jak wiele scenerii i elementów przeniesiono na wirtualne poletko. Z kolei Adamus, w swoim niepowtarzalnym stylu, przyjrzał się mechanice teleportowania w grach i zastanowił, czy jest to technologia, którą ludzkość faktycznie będzie mogła opatentować w przyszłości. I czy przypadkiem już tego nie zrobiła.

Niezmiennym punktem programu jest także dział Retro, gdzie również upchnęliśmy kilka wisienek. Przede wszystkim arcytrudne początki marki Toy Story –niewiele brakowało, by została skasowana. A Chudy i Buzz byli pierwotnie zupełnie innymi postaciami! Jeśli z kolei jednym z Waszych ulubionych bohaterów kina akcji jest Bruce Willis, to historia powstania gry Apocalypse – w której miał być początkowo niegrywalną postacią wspierającą gracza – będzie jak prezent na Dzień Dziecka. Jest tu naprawdę masa ciekawych wątków składających się na jedną z najbardziej rozpoznawalnych strzelanin tamtych lat. Dział Retro zamyka historia o tym, jak pewna firma stworzyła narzędzia destrukcji otoczenia, które zachwycają do dziś – tak, mowa o Geo-Mod i serii Red Faction.

Dziękujemy za Wasze wsparcie co miesiąc i nie pozostaje nam nic innego, jak na koniec życzyć kolejny raz owocnej lektury!

1_ceny.jpg

2_sh.jpg

3_nh.jpg

4_dl.jpg

5_red.jpg

6_apo.jpg

TEMAT NUMERU

Ceny konsol i gier – skąd te podwyżki?

HARDKOR

Szlakiem Silent Hill f – zwiedzamy Kanayamę

Dziecko we mgle – japońskie legendy miejskie

Nowa Huta – inspiracja Cronos: The New Dawn

Extreme Party 2025 – relacja

Beam me up! – strumień informacji o teleportacji

Dying Light – sprint ambicji

RETRO

Retrocenzja – Warcraft III: Reign od Chaos

Toy Story – zabawki ożywały w bólach

Red Faction – destrukcja na Marsie

„Apocalypse” – buddy movie one-liner

FELIETONY

Super Pisario [Michał Pisarski]

Fabularna tawerna [Zax]

Savepoint [Michał Walkiewicz]

Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus]

Na piechotę [Piechota]

Od gracza dla graczy [Mazzi]

Okiem maniaka [Roger]

STAŁE RUBRYKI

Prenumerata

Co nowego

Ohayo Nippon

Dobre, bo polskie

Hyde Park

Headshot

Myszaq lubi

Region Filmowy

Comix Zone

Bardzo Ambitny Kącik Anime

Graczpospolita

Głos Ludu

Patronite

Listy

GRY
CO NOWEGO

Beast of Reincarnation

Octopath Traveler 0

Valor Mortis

PLAYTEST
Pokémon Legends: Z-A

RECENZJE

Above Snakes

Agatha Christie: Śmierć na Nilu

Assassin’s Creed: Shadows – Szpony Awaji

Atelier Resleriana: The Red Alchemist & the White Guardian

Bad Cheese

Borderlands 4

Class of Heroes 3 Remaster

Daemon X Machina: Titanic Scion

Dying Light: The Beast

EA Sports FC 26

Everybody’s Golf: Hot Shots

Firefighting Simulator: Ignite

Formula Legends

Ghost of Yotei

Gloomy Eyes

Goosebumps: Terror in Little Creek

Heading Out

Hellcard

Heretic + Hexen

Hollow Knight: Silksong

Hotel Barcelona

Indiana Jones i Wielki Krąg: Zakon Olbrzymów

LEGO Voyagers

Lost Soul Aside

Madden NFL 26

Metal Eden

NBA 2K26

NHL 26

Pac-Man World 2 Re-Pac

Rally Arcade Classics

Shantae Advance: Risky Revolution

Silent Hill f

skate.

Sonic Racing: CrossWorld

Super Robot Wars

Towa and the Guardians of the Sacred Tree

Trails in the Sky 1st Chapter

VARLET

Void Crew

W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą prenumerat, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.

Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze.

• Odpowiedzi 31
  • Wyświetleń 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wjechała świeżutka dostawa. Tym razem już embarga nie ma, więc dzisiaj pakowanie i jutro wyjadą od nas prenumeraty InPost i Patronite.

• No właśnie mam świetny osiedlowy kiosk obok bloku i wspieram go jak tylko mogę. Jest tam dużo fajnych gazetek i nawet mam swoją teczkę gdzie mi czasem kioskarz odkłada prasę jak mnie nie ma w mieście.

• Gdzie Kubica i retro jrpg?

Opublikowano

Okładka rewelacyjna 10/10. A sam numer zapowiada się na bogato, mnóstwo interesujących mnie recenzji i bardzo ważny temat - ceny konsol. Ostatnio zobaczyłem cene "taniego" series S i byłem w szoku. W rok podrożał o około 400 zł. To jest chore, PS5 też nie tanieje. Drugiego jak zwykle lecę do kiosku!

Opublikowano

Ciekawe czy bedzie bojkot numeru z powodu okladki przez coreowych czytelnikow z foruma leo

Opublikowano
2 godziny temu, Perez napisał(a):

Udało nam się również, dzięki uprzejmości Nintendo

Zajebiście. Za lapausza nawet reklamy zniknęły :)

1 godzinę temu, aux napisał(a):

Drugiego jak zwykle lecę do kiosku!

Nie lepiej/taniej prenumerata? Chybaze masz osiedlowy kiosk i go wspierasz to ok, ale u mnie już dawno blaszany kiosk zamienił się na paczkomat.

Opublikowano

Czy to prawda, że Trails in the Sky dostało pół strony? shotgun

Opublikowano
1 godzinę temu, grzybiarz napisał(a):

Nie lepiej/taniej prenumerata? Chybaze masz osiedlowy kiosk i go wspierasz to ok, ale u mnie już dawno blaszany kiosk zamienił się na paczkomat.

No właśnie mam świetny osiedlowy kiosk obok bloku i wspieram go jak tylko mogę. Jest tam dużo fajnych gazetek i nawet mam swoją teczkę gdzie mi czasem kioskarz odkłada prasę jak mnie nie ma w mieście.

Opublikowano

RedFaction (wersja PC) - jedna z moich ulubionych gier z dzieciństwa (choć po premierze nigdy do niej nie wróciłem, więc zagranie w nią w 2025 mogłoby się okazać dla mnie bolesne...)

Opublikowano

Chyba wolałbym chinkę z silent hilla na pierwszej stronie.

Sony okazało się bogatszym wydawcą od Konami w tym miesiącu spicy

Opublikowano

Wolałbym Hornet na okładce.

Opublikowano
9 minut temu, PiotrekP napisał(a):

Nieletnia ona chyba jest, to nie mogli dać D

Nie przeszkadzało to niektórym narzekać w internecie, że bohaterce nie można podejrzeć majteczek, więc gra jest WOKE ;p

Opublikowano

Okładka piękna jak Shakira wywijająca pośladami w La tortura

Opublikowano

Bardzo ciekawy numer się zapowiada ) Retro recenzja o grze Warcraft 3 będzie czytana na 100% Ja obecnie przeczytałem już cały bieżący numer i wróciłem do czytania mojego ulubionego 300 numeru PSX EXTREME Po raz kolejny przeczytałem wywiad z Feniksem o początkach ekstrima. Bardzo lubię takie wywiady. PSX EXTREME na wieki! A Wy powracacie do starszych numerów ekstrima? Pozdrawiam Was wszystkich drinks

Opublikowano
13 godzin temu, aux napisał(a):

i bardzo ważny temat - ceny konsol. Ostatnio zobaczyłem cene "taniego" series S i byłem w szoku. W rok podrożał o około 400 zł.

Nawet więcej, w tamtym roku S-ka w okolicach Black Friday była do wyrwania za jakieś 900zł. Co biorąc pod uwagę jak słaby to sprzęt było rozsądną ceną.

Opublikowano
  • Autor
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Wjechała świeżutka dostawa. Tym razem już embarga nie ma, więc dzisiaj pakowanie i jutro wyjadą od nas prenumeraty InPost i Patronite.

pe337.jpg

Opublikowano
16 minut temu, Perez napisał(a):

Wjechała świeżutka dostawa. Tym razem już embarga nie ma, więc dzisiaj pakowanie i jutro wyjadą od nas prenumeraty InPost i Patronite.

pe337.jpg

To i może Prezesie Kochany pdf dla patronów by jutro wjechało? cfaniak

Opublikowano
  • Autor

Mówisz i masz - jutro wieczorkiem wrzucę.

Opublikowano
W dniu 28.09.2025 o 13:17, Perez napisał(a):

Mówisz i masz - jutro wieczorkiem wrzucę.

To już wiem co będę dzisiaj po pracy robił :)

Co do pana Ł to całe szczęście że magazyn sprzedał, bo możliwe że za chwile niczego by nie było (