Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Steam Machine

Featured Replies

Opublikowano
Teraz, MaZZeo napisał(a):

a na tych touchpadach da się sensownie grać w RTSy? Bo jeśli tak to odpada mi kupowanie myszy i klawiatury specjalnie pod to.

Homelander zaraz przyleci i powie, że tak. Ja nie mam zdrowia, za to wszystkie inne strategie oprócz RTSów gra się super.

• Odpowiedzi 156
  • Wyświetleń 3,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Meh, zaśmieci to tylko przeglądanie gierek na steam kolejnymi informacjami o kompatybilności sprzętowej. Co do samego sprzętu to w 2025 a tym bardziej 2026 nie kupowałbym niczego co nie obługuje dlssa

• te panele to gówno obesrane bylo juz w decku, wiec ten pad to sie na smietnik nadaje tak samo jak ich poprzedni steam controller. Staraja sie drugi raz wymyslac kolo na nowo, ale wychodzi im kwadratow

• Zestaw gracza kompletnego: PS5 + switch2 + Steam machine

Opublikowano
  • Autor

Point&clicki i gierki jak civka czy herousy na touch padach decka wchodzą bosko

Opublikowano

Day1. Jak cena nie będzie przyjebana to wezmę zestaw maszyna parowa, pad i gogle.

Opublikowano
20 minut temu, Beelzeboss napisał(a):

Sprzęt dla casuala co pyka w megabonka czy inne memiczne gowno aktualnie grzane przez streamerów.

Casualowi to może wystarczać, że: małe, postawisz pod TV, wygląda jak konsola, obsługuje się jak konsolę, odpala tanie pecetowe gierki, nie trzeba się bawić w składanie PC/dobieranie komponentów, nie wymaga abonamentów do rozgrywki sieciowej. Xboksów w marketach nie ma i długo nie będzie, a Valve zamiast wydajnego sprzętu premium, za premium cenę, postawiło na kompromis, będący w zasięgu "każdego", kto myśli o konsoli. Jak już wyjdzie nowy Xbox, to Valve wypuści jako wariant dla chętnych coś mocniejszego. Mają czas, żeby sobie nad tym popracować, a w międzyczasie premiera przed startem MS. Ciekawe, czy to będzie dostepne powszechnie w marketach, jakoś reklamowane pod Janusza, bo warto byłoby wykorzystać tę sytuację z Xboksami. Jak nie pyknie, to Steam nic nie straci, ale dla MS nie będzie to najlepszy prognostyk, biorąc pod uwagę wyższą cenę.

Opublikowano
4 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):

Ciekawe, czy to będzie dostepne powszechnie w marketach

Nie będzie, taką mają politykę.

Opublikowano

Wygląda super, minimalistyczny styl bardzo mi pasuje, ale jeśli chodzi o moc… no cóż, tu już gorzej. Jak dla mnie 8GB VRAM w dzisiejszych czasach to trochę mało - biorąc pod uwagę, ze niektóre gry nawet w 1080p zjadają więcej w UE5.

Szkoda, że nie podali ceny - to będzie kluczowa sprawa. Musiałaby być niższa albo przynajmniej w miarę konkurencyjna w porównaniu do PC o podobnej lub lepszej wydajności, żeby w ogóle było warto się tym zainteresować.

Opublikowano
2 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Wiem, jak to u nich wyglądało do tej pory, dlatego ten temat poruszyłem, bo o ile mało prawdopodobne, to jakiś potencjał w tym jest, chciałbym zobaczyć taką próbę i efekt.

Opublikowano

Jeśli komuś pasuje idea takiego urządzenia, a chciałby jednak więcej mocy, to od dawna można zainstalować steam os praktycznie na dowolnym pc.
Są też gotowe konstrukcje za solidny hajs.

Opublikowano
  • Autor

Dobrze wycenią ten sprzęt, specjalnie też nie dają tam Bóg wie jakich podzespołów by nie zawyżać. Im w małym stopniu zależy na sprzedaży hardware tylko w wielkim by ponownie wbić się w rynek Windowsa i jeszcze mocniej monopolizować pozycję steama

Opublikowano
28 minut temu, MaZZeo napisał(a):

a na tych touchpadach da się sensownie grać w RTSy? Bo jeśli tak to odpada mi kupowanie myszy i klawiatury specjalnie pod to.

Pół gry homeworld ograłem na decku. Każda gra ma te customowe ustawienia pada od graczy, że można znaleźć coś dla siebie.

Poza tym, Steam obsługuje wszystkie pady jakie praktycznie są, więc nikt tego pada używać nie musi.

Co do Steam machine. Czekałem na zapowiedź tego urządzenia i jednak mógłby być trochę mocniejszy. Pewnie Intel go kupię bo cała reszta mi się w nim podoba. Ale ja Steam machine chce używać do tych starszych gier abym je miał na tv.

Opublikowano
4 minuty temu, Daffy napisał(a):

Dobrze wycenią ten sprzęt, specjalnie też nie dają tam Bóg wie jakich podzespołów by nie zawyżać. Im w małym stopniu zależy na sprzedaży hardware tylko w wielkim by ponownie wbić się w rynek Windowsa i jeszcze mocniej monopolizować pozycję steama

SteamOS Desktop Edition ze sterownikami dla podzespołów i wywalam Windowsa jeszcze dzisiaj, panie Valve wiem, że to czytasz - dogadamy się

Opublikowano

Fajny ksztalt i wielkosc zasilacza. No i w sumie tyle.

Opublikowano
16 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Kiedyś Steam Deck był dostępny w Media Markt/Expert z ok 30% większą ceną. Może mój lament został źle zrozumiany - touchpady dobre, symetryczny układ zły. Jeśli już robią pada "Premium" (bo wątpię że to będzie półka cenowa chińczyków/ 8bitDo) to mogli zrobić z modularnym systemem żeby każdy mógł sobie zrobić jak lubi.

Opublikowano
8 minut temu, Atherius napisał(a):

a chciałby jednak więcej mocy, to od dawna można zainstalować steam os praktycznie na dowolnym pc.

Można, ale gejpassa tam nie będzie. D

Opublikowano

Xbox ma większe obeznanie w rynku konsol, i będzie nastawione na masówkę. Steam chyba tak nie robi. Raczej widzę to w ten sposób - jeżeli ich pomysl na granie okaże się trafiony, to i jedni i drudzy sobie pomogą i dużo zyskają.

Osobiście kibicuję żeby hybrydy PC/konsol okazały się sukcesem.

Opublikowano
11 minut temu, Shankor napisał(a):

Kiedyś Steam Deck był dostępny w Media Markt/Expert z ok 30% większą ceną.

Dalej jest ale nie jest to oficjalna dystrybucja tylko ktoś ze swojego konta steam to kupuje i odsprzedaje do marketów xd Dlatego cena taka kosmiczna.

Opublikowano
Można, ale gejpassa tam nie będzie. biggrin.gif
Po podwyżce xgp dla części osób już przestał być kartą przetargową. Niech jeszcze się pokonczą indyjskie cebule i nastąpi finalna weryfikacja tej usługi.
No i chyba nie wszystkie antycheaty z gier multi działają na linuxie.
Mi najbardziej podoba się wydajność, że większość gier działa znacznie szybciej na steam os względem windy, bo sama obsługa i interface mi nie przeszkadzają na win11, nawet na hh.
Ten sprzęt to ma być po prostu stacjonarny deck, a nie odpowiednik albo substytut dla gamingowych jednostek.
W sumie fajnie jakby wypuścili decka 2 na bazie switcha/legiona go, z odpinanymi kontrolerami, wkładanymi w łącznik, stacja podpięta do tv i grasz sobie stacjonarnie, odpinasz i masz handhelda.
Opublikowano

MS robi drogiego peceta z konsoli i robi z konsolowców pecetowców, kiedy oni chcą po prostu przystępnej cenowo konsoli = negatywny PR i hejt grupy docelowej.

Valve wie, że pecetowcy mają już swoje wydajne, drogie pecety, więc robi przystępną alternatywę dla konsolowców, których odstrzasza pecetowe grzebanie, kombinowanie i wielka buda = pozytywny PR i ekscytacja grupy docelowej.

Edytowane przez krzysiek923

Opublikowano
1 minutę temu, Atherius napisał(a):

Po podwyżce xgp dla części osób już przestał być kartą przetargową.

No ja na konsoli za 110 zł raczej bym subskrypcji nie brał, ale na PC mam GamePassa za 63 ziko i to wciąż mega deal. cool2 Ograłem już kilkadziesiąt gier z tej usługi i przy tym sporo kasy zaoszczędziłem.

A najlepsze że coś pozmieniali i okazało się, że jak anuluję suba teraz przed czasem w tym miesiącu to MS odda mi kasę na konto. Czyli Gaiden 4, Keeper i TOW2 ograłem praktycznie za darmo. LOL.D

No i nie wszystkie gry działają prawidłowo na Linuksie - czegoś brakuje albo chodzą wyraźnie gorzej. Są jednak wyjątki, które działają tak samo albo nawet nieco lepiej niż na Windowsie. Więcej statystyk na https://www.protondb.com/

9 minut temu, Atherius napisał(a):

Edytowane przez Kuba0101

Opublikowano

Daliby tego HL3 albo Portala 3 i mnóstwo ludzi poszłoby w takie pudełeczko pod tv z pocałowaniem ręki

Opublikowano
23 minuty temu, Atherius napisał(a):

Dokładnie, nie wszystkie antycheaty działają na Linuxie/SteamOS.
Dla wielu gier multiplayer AAA trzeba kombinować z Protonem albo mieć Windowsa w dual-boot, żeby tryb online działał bez problemu.D

1 minutę temu, jimmy napisał(a):

Daliby tego HL3 albo Portala 3 i mnóstwo ludzi poszłoby w takie pudełeczko pod tv z pocałowaniem ręki

Do tego ex na ten "PC" i sprzedałoby się jak świeże bułeczki. :D

Opublikowano
2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Jedyne co mi się nie podoba to 8GB VRAM

Prawda, mogli się pokusić o 12GB ale pewnie nie spinało się to cenowo. No ale nie celują pewnie w PCMR tylko mniej wymagającego użytkownika.

Opublikowano

Jako ekosystem razem ze steam deckiem wydaje się spoko. Są zapisy w chmurze więc będzie można sobie kontynuować przejście danej gry ze sd lub odwrotnie. Steam to teraz bardzo fajna platforma, zagramy w sumie we wszystko łącznie z gierkami sony. Jednak chyba nie dla mnie bo już mam mocniejszego peceta niż to cudo ale kibicuje gabenowi. Żeby to się teraz dobrze sprzedało muszą dać Half Life 3 na premierę potter

Opublikowano
44 minuty temu, jimmy napisał(a):

HL2 wyszedl 16 listopada a HL Alyx byl zapoqiedziany 18 więc... believe newell

Twittera mam zasranego takimi teoriami od wczoraj xd