Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Project Helix - dyskusje ogólne

Featured Replies

Opublikowano

Project Helix a na co to komu? Ostatnie konsole stacjonarne to Xbox Series X i PS5, dla następców już nie ma miejsca i zapotrzebowania na nie.

• Odpowiedzi 429
  • Wyświetleń 35,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• devilbot
    devilbot

Masa ludzi ma Xboxa tylko zwyczajnie wstyd się z tym obnosić jak ambasadorami marki są takie postacie jak Asax czy drozdu

• Observer
    Observer

Nie potrzebujemy kolegów:

Opublikowano

Ale mow za siebie, niektórzy dalej chcą kupować konsole i grać w gry które posiadają/wypożyczają

Opublikowano

Xbox zaczynał jako niedoszły PC i skończy jako niemalże pełny PC. Świetna historia pożegnalna, chociaż to był mocny rollercoaster od ponad 10 lat. No chyba, że cudem Helix wypali i będą kontynuować robienie następnych XboxPC z lepszymi podzespołami, chociaż bardziej stawiam na chmurę za 10 lat.

Opublikowano
1 minute ago, KrossOver said:

Xbox zaczynał jako niedoszły PC i skończy jako niemalże pełny PC. Świetna historia pożegnalna, chociaż to był mocny rollercoaster od ponad 10 lat. No chyba, że cudem Helix wypali i będą kontynuować robienie następnych XboxPC z lepszymi podzespołami, chociaż bardziej stawiam na chmurę za 10 lat.

Póki co to jeden twierdzi ze to będzie PC a drugi że konsola philosoraptor

Opublikowano
2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Póki co to jeden twierdzi ze to będzie PC a drugi że konsola philosoraptor

Steam Machine version 2 z płatnym online kekw

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

https://www.windowscentral.com/gaming/xbox/xbox-helix-and-steam-and-why-it-no-longer-makes-sense

Jez znów czarnowidzi: albo Helix będzie bardzo drogi ale ze Steamem, albo bardzo drogi ale bez Steama.

Dorzuca kolejne info od kolegów z działu marketingu:
"Around 75% of Xbox Ally owners also own Xbox Game Pass Ultimate or PC Game Pass, which is an impressive figure. But the purchasing behavior of non-subscription holders offers a bleak picture for the Xbox PC store attach rate — an insight into how Xbox Helix could go if it were "open."

Of non-subscribing users: If an Xbox Ally user was also an Xbox console owner, around a quarter of those users also made purchases on the Xbox PC ecosystem. However, if the Xbox Ally owner was not an Xbox console owner, that figure dropped to a measly 2%. Suggesting that almost 100% of non-Xbox owning, new Xbox Ally owners simply went straight to Steam."

2% konwersji. Potęga ekosystemu XBOX.

Opublikowano

Ale news xd Jez to zwykły kłamca.

To chyba normalne, że kupuje się tam gdzie taniej. Kto tak nie robi ten zwykły frajer i przez niego branża jest w miejscu w którym jest.

Mam Xbox rog Ally x i jak chce kupić grę pc to oczywiście robię to na steamie bo kluczyk itp zawsze jest w chuj taniej. Pomijając już fakt że na Microsoft store pc praktycznie nie ma większości gier.

Opublikowano
  • Autor

Żaden kłamca, znasz kogoś kto z własnej woli kupuje pecetowe gierki w Microsoft Store zamiast na Steam/Epic/GOG? Ja nie.

Opublikowano

Chyba jednak są tacy ludzi, bo ten sam Jez Corden mówi że Xbox on PC jest drugim pod względem wielkości sklepem na PC. Co czyni go popularniejszym od Epica czy GOGa.

A te statystyki to nic zaskakującego, ludzie w zdecydowanej większości są zabetonowani na swoich preferowanych platformach. Jeśli ktoś kupował gry na Steam (a właśnie tam kupuję gry większość klientów na PC) i kupi Xbox Rog Ally X to dalej w większości będzie kupować gry na Steam.

Opublikowano

No ale to przecież na forumku już dawno były walki z Asaxem np jakim hujem ma im się kalkulować wrzucenie Steama na helixa

Opublikowano
12 minut temu, Bzduras napisał(a):

Żaden kłamca, znasz kogoś kto z własnej woli kupuje pecetowe gierki w Microsoft Store zamiast na Steam/Epic/GOG? Ja nie.

Nieraz coś trafi ale to zwykła szuja i i xboxowy nieobiektywny fanboj.

Nie to co my.

Tylko wariat by coś tam kupił na pc.

Ja oczywiście korzystam ale przez to że dostaje wersje w ich sklepie za darmo kupując na XBOXIE

6 minut temu, ASX napisał(a):

Jez Corden mówi że Xbox on PC jest drugim pod względem wielkości sklepem na PC. Co czyni go popularniejszym od Epica czy GOGa.

Te sklepy to totalna nisza i mały promil sprzedaży pc. Nic to nie znaczy, że jest się większym od nich.

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, devilbot napisał(a):

Ja oczywiście korzystam ale przez to że dostaje wersje w ich sklepie za darmo kupując na XBOXIE

To tak samo, jak gra ma Play Anywhere i mogę mieć wersję konsolową i pecetową za jednym zamachem to właśnie tę biorę, ostatnio chyba taką rozkminkę przy Chronosie miałem. Ale żeby wziąć cokolwiek tylko pecetowego na MS Store to chyba musiałbym być bardzo mocno nietrzeźwy albo mieć za dużo kasy na przepalenie.

Opublikowano
25 minut temu, devilbot napisał(a):

Te sklepy to totalna nisza i mały promil sprzedaży pc. Nic to nie znaczy, że jest się większym od nich.

Wiadomo nisza, bo Steam wśród sklepów na PC jest niemal monopolistą. Ale jednak są ludzie, którzy preferują sklep Xboxa na PC niż GOGa czy Epica. W dodatku w przeciwieństwie do Epica, Xbox zbudował sobie tę pozycję na PC bez wykupowania ekskluzywności.

Opublikowano

Nie mam danych ale wydaje mi się, że ludzie na pc kupują w sklepie Microsoftu głównie gamepassa a nie gry.

Opublikowano
55 minut temu, Bzduras napisał(a):

no ja wole ekosystem xboxa na pc niż steam, a wersje play anywhere pomagają zbijać ceny dzięki łatwemu generowaniu kluczy na jakiś smiesznych tańszych regionach, nawet widać to już po premierach w ms store z tą usługą, forza czy halo były o wiele tańsze niż na steam.

Szkoda, ze za czasów argentyny czy turcji było mało takich wydań

Opublikowano
6 minut temu, wojtas011 napisał(a):

no ja wole ekosystem xboxa na pc niż steam, a wersje play anywhere pomagają zbijać ceny dzięki łatwemu generowaniu kluczy na jakiś smiesznych tańszych regionach, nawet widać to już po premierach w ms store z tą usługą, forza czy halo były o wiele tańsze niż na steam.

Szkoda, ze za czasów argentyny czy turcji było mało takich wydań

A korzystasz już z najnowszego windowsa i Xbox mode?

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, wojtas011 napisał(a):

wersje play anywhere

A bez PA?

Opublikowano
5 minut temu, devilbot napisał(a):

A korzystasz już z najnowszego windowsa i Xbox mode?

nie, bo nie ma w polsce xbox mode xd

4 minuty temu, Bzduras napisał(a):

A bez PA?

kilka mam z czasów turcji tylko, wiadomo, ze dawniej większość sie brało na steam bo humble bundle czy inne promki obniżały ceny gier bardzo mocno.

Ale jakbym miał wybór ta sama gra, ta sama cena i pełna obsługa sejwów w chmurze plus osiągniecia to bym wybrał ms store :)

Edytowane przez wojtas011

Opublikowano
30 minut temu, devilbot napisał(a):

Nie mam danych ale wydaje mi się, że ludzie na pc kupują w sklepie Microsoftu głównie gamepassa a nie gry.

Dokładnie, no i ciekaw też jestem ile osób posiada z Xboxem PC do grania, bo moim zdaniem nie za wiele...

Opublikowano

a co do ms store jeszcze, to mało osób pewnie wie, ale na gry można się składać w 10 osób i grać na swoim koncie

działa też tak gamepass ale już z ograniczeniami

image.png

Opublikowano
43 minuty temu, devilbot napisał(a):

Mowa była o sklepach z grami jest drugi na PC. Game Pass jako wypożyczalnia to inna kategoria.

13 minut temu, easye napisał(a):

Dokładnie, no i ciekaw też jestem ile osób posiada z Xboxem PC do grania, bo moim zdaniem nie za wiele...

Nie ma dokładnych danych odnośnie posiadaczy konsoli Xboxa i PC.

Ale dzisiaj większość graczy jest multiplatformowa i gra na więcej niż jednym urządzeniu. Nawet tutaj wydaje mi się że to widać, ile znacie ludzi którzy grają tylko na jednym urządzeniu? Chyba tylko Square mi przychodzi na myśl

image.png

It's a multiplatform world for gamers.

Opublikowano

Jasne, tylko że ja tą multiplatformowość odbieram tak, że jak masz PS5 to masz też może Switcha, albo Xbox + PS5, posiadanie zas gamingowego kompa z Xboxem może tylko dla mnie jest lekko bezsensowne, na PC zagram we wszystko z Xboxa z tą różnicą że w znacznie lepszej jakości, w przeciwieństwie do konsol Sony i Nintendo.

Wyobrażam sobie, że graczy łączących wydajnego PC z konsolą Microsoftu jest nieporównywalnie mniej niż w jakiejkolwiek innej konfiguracji – dla większości z nich to po prostu dublowanie tego samego ekosystemu. A na koniec i tak stajesz przed komicznym dylematem: odpalić to Halo na konsoli w 30 klatkach, czy po prostu usiąść do PC i grać w 100 FPS-ach na najwyższych detalach?