Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Project Helix - dyskusje ogólne

Featured Replies

Opublikowano

wciąż konsola jest wygodniejsza. mam konsolę, mam pc, ogarniam temat bardzo dobrze i nie wmawiaj mi, że JUŻ jest tak samo wygodnie w każdej kwestii. no i na pc nie zagrasz we wszystko, bo nie zagrasz w gry ze wstecznej z xboksa (tylko nie cloud...) i nie powbijasz osiągnięć w wielu grach, np. ea czy ubi. a jak lubisz grać na konsoli i nie chcesz grać w gearsy na pc, to na ps5 ich sobie nie kupisz już.

może dla ciebie to nie jest argument, ale dla niektórych jest i z tym nie ma co dyskutować.

• Odpowiedzi 421
  • Wyświetleń 32,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• devilbot
    devilbot

Masa ludzi ma Xboxa tylko zwyczajnie wstyd się z tym obnosić jak ambasadorami marki są takie postacie jak Asax czy drozdu

• Observer
    Observer

Nie potrzebujemy kolegów:

Opublikowano

Z jednej strony może i tak, ale z drugiej strony mając PC i konsole Xboxa masz wspólną bibliotekę Xbox Play Anywhere i możesz wygodnie grać swoje gry na kilku urządzeniach bez dodatkowych kosztów.

Ja na przykład wczoraj zacząłem Kabuto Park na konsoli, a potem przeniosłem się płynnie na PC handhelda Xbox Rog Ally i tam dokończyłem. Dokładnie z tego samego ludzie mając PC kupują Steam Machine lub Steam Decka, mimo iż przecież wszystkie te 3 sprzęty odpalają te same grę, więc teoretycznie powinno to być bezsensowne.

Opublikowano

no ale nadal odsetek tych ze steam deckiem jest mały, a tu też dochodzi fakt ze dla nich to coś innego, bo to Handheld.

Nie stawiaja w miekszaniu 3 pecetow w 3 różnych pokojach by było im wygodniej.

Rozumiem wasze stanowisko, mimo wszystko uważam ze odsetek ludzi którzy maja PC+Xbox, zamiast PC + każda inna konsola jest znacznie mniejszy.

Opublikowano

na pc irytuje mnie nawet to, że po uruchomieniu gry z anticheat, odpala się np. ten anti cheat javelin od ea, który potrafi się wykrzaczyć, a nawet jak wczytuje się poprawnie, to parę sekund to trwa, bo sprawdza pliki. na konsoli w ogóle nie muszę tego oglądać, natychmiast włącza się gra.

no i na xboksie wciąż można pograć w bf1, czy bfv bez cziterów, co na pc niestety występuje, pomimo zaktualizowanego anticheata. lubię te gry i czasami mam ochotę sobie pograć.

Opublikowano

jasne, ale nie o tym jest dyskusja. Tak czy siak, tez jestem zdania, że na PC bardzo mało osob kupuje gry w MS storze, bo wolą wybrać doświadczoną platformę Steam/Gog/Epic.

Wiadomo przeciez dlaczego - sklep Microsoftu na PC od lat cieszy się fatalną reputacją. Interfejs bywa powolny, zarządzanie plikami i pobieraniem przez lata sprawiało mnóstwo problemów )nawet wczoraj ten preload HALO - matko rozpakowywanie tego gowna zajelo tyle, ze wolalem przerwac i pobrac od nowa w 10 minut cale 70GB), struktura folderów i uprawnień skutecznie utrudnia (a często całkowicie blokuje) wgrywanie modów, często te same gry nawet nie działają w MS Storze, a działają na Steam itp.

Nie potrzebuje statystyk by wiedzieć MS Store istnieje dla graczy PC wyłącznie jako launcher do odpalania gier z Game Passa, a nie sklep...

Opublikowano

Wydaje mi się easye, że trochę nie doceniasz powszechności pecetów wśród causali.

Prawie każdy ma w domu jakiś "komputer do nauki". Na którym młodsi gracze sobie w Fortnajta czy Minecrafta, część z nich pewnie ma też konsole na którym gra od czasu do czasu w te same gry w salonie i tyle w sumie wystarczy by zaklasyfikować ich jako graczy mulitplatformowych. Dołóżmy do tego granie w te same popularne gry usługi na telefonie i szybko stanie jasne dlaczego większość graczy jest dzisiaj mulitplatformowa.

Nie trzeba mieć gamingowego PCta, by być graczem pecetowym, większości graczom pecetowym bardzo daleko do posiadania zestawów za kilka tysiące złotych, co widać nawet po statystykach steama, mimo iż skupia on raczej graczy core'owych.

Opublikowano
Teraz, easye napisał(a):

jasne, ale nie o tym jest dyskusja.

pytałeś, po co ktoś miałby posiadać peceta i do tego xboksa, trochę jednak pasuje, bo te wszystkie argumenty w połączeniu mogą decydować o posiadaniu takiego combo

Teraz, easye napisał(a):

Wiadomo przeciez dlaczego - sklep Microsoftu na PC od lat cieszy się fatalną reputacją. Interfejs bywa powolny, zarządzanie plikami i pobieraniem przez lata sprawiało mnóstwo problemów, struktura folderów i uprawnień skutecznie utrudnia (a często całkowicie blokuje) wgrywanie modów, często te same gry nawet nie działają w MS Storze, a działają na Steam itp.

to nie jest problem samego sklepu, tylko ogólnej indolencji programistów microsoftu. przecież nawet w samym głównym produkcie microsoftu - windows 11 - wciąż masz dwa panele sterowania, dwa menu kontekstowe... do tego masę innych archaizmów poupychanych w różnych miejscach.

Opublikowano

Ja co prawda nie miałem ostatnio problemów, wczoraj błyskawicznie pobrałem Halo i uruchomiłem bez żadnych problemów. Ale podobno planują przebudowę tego sklepu w tym roku.

Opublikowano

No i tu dochodzimy do sedna – wszystko zależy od tego, jak zdefiniujemy »bycie graczem PC«.

Masz rację, że w statystykach rynkowych każdy domowy laptop czy komputer do szkoły robi z kogoś gracza PC, a połączenie tego z tanią konsolą (np. Xbox Series S) do nowszych gier daje pełną multiplatformowość. Dzieciaki faktycznie skaczą między Minecraftem na laptopie a Fortnitem na konsoli.

Pytanie tylko, czy służbowy laptop z integrą Intela albo stary komp do nauki to faktycznie platforma do grania, czy po prostu sprzęt użytkowy, na którym coś przy okazji odpalono.

Bo jeśli rozmawiamy o świadomym budowaniu swojego setupu u graczy i wybieraniu platform pod kątem jakości gier, to trzymanie Xboxa obok komputera dalej mija się z celem, ale z punktu widzenia czystej statystyki przyznaję, że to ma sens.

Opublikowano

już raz przebudowali, kiedy gracze pecetowi dali im do zrozumienia, że nie chcą gier uwp

nie jest jeszcze idealnie, ale w porównaniu z tym, co było... no jest lepiej, jest

Opublikowano

Pod kątem budowania biblioteki a przede wszystkim oszczędności i wygody też ma to sens,

Bo jeśli ktoś jest multiplatformowy i ma 3 urządzenia z 3 różnych parafii to każdą grę na PC, konsole i handhelda musiałby kupować 3 razy. A tak w wielu przypadkach płaci się raz i można grać jak komu wygodnie korzystając z wspólnego zapisu.

Pewnie dla innych osób lepiej byłoby mieć obok PC np. PS5 żeby mieć dostęp do tych 2-3 gier ekskluzywnych rocznie które nie wyjdą na PC, ale nie dla wszystkich jest to element decydujący.

Opublikowano
32 minutes ago, easye said:

No i tu dochodzimy do sedna – wszystko zależy od tego, jak zdefiniujemy »bycie graczem PC«.

Masz rację, że w statystykach rynkowych każdy domowy laptop czy komputer do szkoły robi z kogoś gracza PC, a połączenie tego z tanią konsolą (np. Xbox Series S) do nowszych gier daje pełną multiplatformowość. Dzieciaki faktycznie skaczą między Minecraftem na laptopie a Fortnitem na konsoli.

Pytanie tylko, czy służbowy laptop z integrą Intela albo stary komp do nauki to faktycznie platforma do grania, czy po prostu sprzęt użytkowy, na którym coś przy okazji odpalono.

Bo jeśli rozmawiamy o świadomym budowaniu swojego setupu u graczy i wybieraniu platform pod kątem jakości gier, to trzymanie Xboxa obok komputera dalej mija się z celem, ale z punktu widzenia czystej statystyki przyznaję, że to ma sens.

Ja trzymam xboxa do filmow na blurayu. Miałem wymieniać na ps6 jak wyjdzie, ale bez napędu nie kupię dla tych 2 exow wartych zagrania CoolStoryBro

Pewnie wydam ta kasę na dedykowany odtwarzacz bo konsolorze wybierają cyfrowe niewolnictwo

Opublikowano

Microsoft to musiałby wymusić to całe play anywhere aby to miało większy sens, bo tak to ciągle nic nie wiadomo, czy jakaś gra wsparcie otrzyma czy nie.

Choć w sumie jak Xbox będzie w końcu PC to pójdzie łatwiej, bo wydania konsolowego nie będzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, easye napisał(a):

Jasne, tylko że ja tą multiplatformowość odbieram tak, że jak masz PS5 to masz też może Switcha, albo Xbox + PS5, posiadanie zas gamingowego kompa z Xboxem może tylko dla mnie jest lekko bezsensowne, na PC zagram we wszystko z Xboxa z tą różnicą że w znacznie lepszej jakości, w przeciwieństwie do konsol Sony i Nintendo.

Wyobrażam sobie, że graczy łączących wydajnego PC z konsolą Microsoftu jest nieporównywalnie mniej niż w jakiejkolwiek innej konfiguracji – dla większości z nich to po prostu dublowanie tego samego ekosystemu. A na koniec i tak stajesz przed komicznym dylematem: odpalić to Halo na konsoli w 30 klatkach, czy po prostu usiąść do PC i grać w 100 FPS-ach na najwyższych detalach?

Moim zdaniem PC + switch to najlepsze combo, można zagrać w prawie wszystko od kiedy sony wydało swoje gry na pecety. PS5 jest spoko jak ktoś nie ma mocnego kompa i to jego główny sprzęt do grania.

Godzinę temu, easye napisał(a):

jasne, ale nie o tym jest dyskusja. Tak czy siak, tez jestem zdania, że na PC bardzo mało osob kupuje gry w MS storze, bo wolą wybrać doświadczoną platformę Steam/Gog/Epic.

Wiadomo przeciez dlaczego - sklep Microsoftu na PC od lat cieszy się fatalną reputacją. Interfejs bywa powolny, zarządzanie plikami i pobieraniem przez lata sprawiało mnóstwo problemów )nawet wczoraj ten preload HALO - matko rozpakowywanie tego gowna zajelo tyle, ze wolalem przerwac i pobrac od nowa w 10 minut cale 70GB), struktura folderów i uprawnień skutecznie utrudnia (a często całkowicie blokuje) wgrywanie modów, często te same gry nawet nie działają w MS Storze, a działają na Steam itp.

Nie potrzebuje statystyk by wiedzieć MS Store istnieje dla graczy PC wyłącznie jako launcher do odpalania gier z Game Passa, a nie sklep...

Jest tak jak mówisz 90% graczy pecetowych to beton steama, pewnie nawet nie wiedzą że istnieje jakaś apka xbox a jak wiedzą to pewnie używają jej tylko do game passa. Ja akurat jestem przyzwyczajony do xboxa i od lat zbieram tam acziki więc do tej pory miałem combo PC w pokoju i Xbox w salonie do sporadycznego grania na kanapie. Teraz doszedł ally, żeby dopełnić ekosystem i PS5, którą udało się kupić przed obniżkami. Takich przypadków jak ja pewnie jest niewiele bo jak ktoś nigdy nie miał styczności z xboxem to faktycznie nie ma powodu, dla którego by miał korzystać z tej apki xbox.

Opublikowano
9 minut temu, Chewie napisał(a):

Moim zdaniem PC + switch to najlepsze combo, można zagrać w prawie wszystko od kiedy sony wydało swoje gry na pecety. PS5 jest spoko jak ktoś nie ma mocnego kompa i to jego główny sprzęt do grania.

No szkoda, że znowu z tego zrezygnowali, bo mimo tego że nie mam już takiego zapału do grania jak kiedyś to nadal brak Astro Bota, Sarosa, Yotei, Wolverine, nowego GOWa czy GTA 6 był wystarczającym powodem by znowu kupić konsole Sony ;/

Opublikowano
2 godziny temu, easye napisał(a):

Dzieciaki faktycznie skaczą między Minecraftem na laptopie a Fortnitem na konsoli.

Jak to tak dalej będzie wyglądało to niedługo nie będzie wyjścia, bo normalny konsument to sobie odpali robloxa i minecrafta, a jak będzie chciał coś lepszego to 10k nie jego, albo abonament na granie w chmurze.

Dla mnie sklep MS i Steam są bardzo blisko jeżeli idzie o chęć kupna na którejś z tych platform. Steam ma fajną bazę do modów itp, Xbox mi pozwala grać w 4 osoby z domu ze sobą w jedną grę. Gog to sklep pierwszego wyboru.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Z czasów kiedy coś tam kupowałem na xboxa microsoft nawet nie potrafił mnie poinformować, ze coś na mojej liście życzeń jest w promocji. Teraz traktuję steama jako domyślny sklepik, uzupełniam gogiem i jest bez porównania.

Playstation oczywiście jest najgorsze pod wzgledem wygody.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kangus napisał(a):

Dla mnie sklep MS i Steam są bardzo blisko jeżeli idzie o chęć kupna na którejś z tych platform. Steam ma fajną bazę do modów itp, Xbox mi pozwala grać w 4 osoby z domu ze sobą w jedną grę. Gog to sklep pierwszego wyboru.

Xbox ma osiągnięcia. Steam ma, ale nie ma w sumie. I raczej nie będzie miał, bo ciężko byłoby to teraz przebudować tak, żeby miało ręce i nogi. No bo co - wprowadzą całkiem nowy system, już odpowiednio zabezpieczony, rozbudowany, a obecnie zdobyte osiągnięcia graczy wpakują do kosza? Wiadomo, że nie. Przenoszenie "lewych" (legalnie to się bawi zdecydowana mniejszość na Steam, spora rzesza oszołomów sobie odblokowuje dwoma kliknięciami za pomocą starego programiku, a reszcie wpada, bo wpada) osiągnięć do nowego systemu też mija się z celem. Musieliby stworzyć nowy system osiągnięć, który obejmowałby tylko gry wydane po utworzeniu tego nowego systemu. Czyli wprowadzając nowy, nie mogliby całkowicie zrezygnować ze starego. Za dużo bałaganu, a przecież oni nawet system zabezpieczeń swojego klienta traktują z przymrużeniem oka. Moim zdaniem jednak nie doceniają znaczenia osiągnięć i gdyby to ogarnęli, to mieliby już platformę ultimate, zdolną przyciągnąć niezdecydowaną jeszcze część graczy xboksa, część graczy playstation i jeszcze bardziej zabetonowaliby się na tle innych klientów pecetowych.

Opublikowano
2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):

Xbox ma osiągnięcia. Steam ma, ale nie ma w sumie. I raczej nie będzie miał, bo ciężko byłoby to teraz przebudować tak, żeby miało ręce i nogi.

Zabawne, ze epik ma spoko system gdzie połączyli trochę trofea z systemem xboxowym, no ale tam wielu grom nawet nowym brakuje ich

Opublikowano

Doczytałem że w Microsoft PC Store jest 12% opłaty od przychodu dla gier. Na XBOXie jest 30%. To częściowo wyjaśnia kwestię nieogarnięcia sklepu oraz promowanie Game Passa zamiast sprzedaży gier. Konkurencja wewnętrzna... Kompletnie jednak teraz nie rozumiem jak otwarty Helix z Windowsem mógłby się spinać finansowo.

Opublikowano
46 minut temu, wojtas011 napisał(a):

Zabawne, ze epik ma spoko system gdzie połączyli trochę trofea z systemem xboxowym, no ale tam wielu grom nawet nowym brakuje ich

No, Epic po prostu bezczelnie zerżnął system Xboksa, system PlayStation i połączył w jedno. Xbox i Sony z jakiegoś powodu obstają sztywno przy swoim. Xbox nie dodał platyny, a Sony nie wycenia poszczególnych osiągnięć punktami. Na Epic masz np. brązowe trofeum ORAZ punkty w ramach tego trofeum, które doliczają się do ogólnego GameScore'a, ale masz też możliwość zdobywania platyn, jeśli wyciśniesz z gry pełny set.

Na Steam to byłby hit, ale Epic nawet to nie za bardzo ratuje. Niesamowite, że mając tyle pieniędzy, można być aż tak nieudolnym.

Opublikowano

na steam w profilu to straszny śmietnik jest, bo pokazuje nawet te co nigdy nie odpalaliśmy