Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PC Hardware - problemy

Featured Replies

Opublikowano
3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Nie, Windows 11 i Gamepass. Solucją ma być wyłączenie Hand-Free Audio ale nie widzę już takiej opcji w ustawieniach dźwięku. Klasyczne granie na kompie, mam 20 minut na pogranie w Tonego to czas ten marnuje na ustawienia dźwięku. Chyba oleję i podłącze po kablu.

A, no to spróbuj na linuksie.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Wyświetleń 339,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Idzie sie pewnie przyzwyczaic. Gorzej jakby obrazu nie bylo

• Z defragmentuj sobie partycje!   Na laptopach to się zdarza! zwłaszcza jeśli masz powolny dysk (5200 obr.) z reguły powinno się unikać robienia 2 stresujących dysk rzeczy w tym samym czasie! tzn. og

• tylko przez slot express card, ktory masz w akurat w swoim lapku   szukaj czegos takiego: http://allegro.pl/adapter-kontroler-express-card-3-porty-usb3-0-54mm-i5229928956.html

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam problem z dyskiem. Sandisk SSD plus, typowy sata. Ma już swoje lata natomiast nie był mocno eksploatowany. Wieczorem komp jeszcze chodził, w nocy coś tam się ściągało.

Rano patrzę, czarny ekran, BIOS nie wykrył dysku, odpiąłem, i przez przejściówkę usb podłączyłem do innego kompa, tam również cisza.

Jest szansa na ratunek? Mógł tak po prostu paść, bez żadnych objawów?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Wiatraki próbowałeś wszystkie wyłączyć?

Opublikowano

Jeszcze nie, odłączyłem póki co kartę graficzną, ale nic to nie dało :/

Opublikowano

Masz Kontroler RGB jakiś / Hub? Wygląda jakby robił zwarcie - odłącz go i podłącz na próbę wentylatory pod płytę główną.

Opublikowano

Tak, od tego zacząłbym diagnozę - tu masz podłączone wszystkie wentylatory, mrugają, cykają, jakby traciły zasilanie na chwilkę, jedyny sposób, by sprawdzić, to odłączyć od niego i podłączyć bezpośrednio pod płytę główną, możesz też po prostu odłączyć mu zasilanie i sprawdzić na szybko tylko na jakimś wentylatorze, który masz najbliżej - choćby CPU.

Opublikowano

Odłączyłem wszystkie wentylatory i ledy, dalej to samo, cały czas cyka jak na tym filmiku..

Ok, po 10minutach takiego cykania komputer się uruchomił.. Wygląda jak zasilacz do wymiany.

Opublikowano

@Shago jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś (bo z komentarza wyżej rozumiem, że podłączyłeś wentylatory pod mobo zamiast do hubu) to odepnij wszystkie wentylatory i huby z mobo, zostaw samo chłodzenie cpu. To jakiś nowo złożony pc? Czy nagle się to stało?

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano

@rafanus2 odłączyłem wszystkie wentylatory i ledy, zostawiłem tylko wentylator CPU, ale bez ledów.

Nie nowy, komputer i zasilacz mają 6 lat, staruszek :). Zasilacz Gigabyte 750w tutaj jest, RTX3060Ti i Ryzen 5 3600. Jestem niemal pewien, że zasilacz szwankuje już.

Opublikowano

Możesz jeszcze zrobić mostkowanie zasilacza, żeby się upewnić, że to na pewno on. Zielony pin z dowolnym czarnym pinem trzeba złączyć. Zobacz instrukcję na yt.

Opublikowano
24 minuty temu, Shago napisał(a):

@rafanus2 odłączyłem wszystkie wentylatory i ledy, zostawiłem tylko wentylator CPU, ale bez ledów.

Nie nowy, komputer i zasilacz mają 6 lat, staruszek :). Zasilacz Gigabyte 750w tutaj jest, RTX3060Ti i Ryzen 5 3600. Jestem niemal pewien, że zasilacz szwankuje już.

Moje doświadczenie jest takie ze dowolna część od gigabyte w pc to proszenie sie o problemy ;). Ale moze jestem uprzedzony i częściej zwracam uwagę jak akurat z tym sa u kogos problemy. :) A jedyne ramy jakie mi padly i z ktorymi rozni kumple mieli problemy byly od Goodrama.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

To był kupowany "gotowiec" z X-Kom za fajne pieniądze i w sumie z dobrymi podzespołami, na zasilacz nigdy specjalnie nie zwracałem uwagi, byle był "markowy" :)

Opublikowano
37 minut temu, Kangus napisał(a):

Moje doświadczenie jest takie ze dowolna część od gigabyte w pc to proszenie sie o problemy ;). Ale moze jestem uprzedzony i częściej zwracam uwagę jak akurat z tym sa u kogos problemy. :) A jedyne ramy jakie mi padly i z ktorymi rozni kumple mieli problemy byly od Goodrama.

To samo zdanie mam o gigabyte. Co do goodrama nie, ja używam już ponad 20 lat produktów tej firmy, patriotycznie hehe, no i moja żona dzięki mnie od 8 lat zawodowo do renderowania i ogólnej pracy. Też zawsze namawiam znajomych na produkty tej firmy i nikt nigdy się nie skarżył. Zresztą wiki elektronik jest używany dosyć mocno przemysłowo więc z trwałością raczej nie powinien mieć problemów. W przemyśle nie siedzę już od dekady ale w militarce dalej w większości są wybierani oni jeśli chodzi o Polskie firmy.

Opublikowano
1 minutę temu, Ukukuki napisał(a):

To samo zdanie mam o gigabyte. Co do goodrama nie, ja używam już ponad 20 lat produktów tej firmy, patriotycznie hehe, no i moja żona dzięki mnie od 8 lat zawodowo do renderowania i ogólnej pracy. Też zawsze namawiam znajomych na produkty tej firmy i nikt nigdy się nie skarżył.

Ja mam bąbelek moze 5 technicznych znajomych takich co ich bisko znam i ... 3 osoby mialy jazdy z goodramami :D w tym tymi nowymi. Ja miałem lata temu i od tego czasu nie ruszam tej marki mimo ze tania i polska. Raz kupiłem od nich pendrive usb 3.0 to mial spadki na odczycie liczone w... Kilobajtach.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
Teraz, Kangus napisał(a):

Ja mam babelek moze 5 technicznych znajomych i ... 3 osoby mialy jazdy z goodramami :D w tym tymi nowymi. Ja miałem lata temu i od tego czasu nie ruszam tej marki mimo ze tania i polska. Raz kupiłem od nich pendrive usb 3.0 to mial spadki na odczycie liczone w... Kilobajtach.

No tania nie jest na pewno seria profesjonalna i gamingowa :D ja w każdym razie jestem zadowolony.

Opublikowano
Teraz, Ukukuki napisał(a):

No tania nie jest na pewno seria profesjonalna i gamingowa :D ja w każdym razie jestem zadowolony.

Tansza od innych o tych samych parametrach :). Mowie o IRDM czy jakos tak, kumpel miał jazdy, wymienił na cos innego i problem rozwiązany.

Opublikowano

U mnie wszystko ok, od lat stabilnie podkręcone na 8000 D u żony z resztą też bez problemów ale tam nie pamiętam nastawów ale ona ma AMD więc to nie ma aż takiego znaczenia. Jednak u niej dostają znacznie mocniej w kość bo renderuje na procku więc wysilone mocno.

Opublikowano

@@Shago mi właśnie taki sam hub zrobił kiedyś zwarcie aż zaczęły się kable na nim jarać. Dobrze że w miarę szybko zorientowałem się gdzie leży problem bo by komp się zapewne zjarał. Nigdy więcej żadnego ustrojstwa nie wsadzę. Jak możesz to wy(pipi) to w (pipi)ec i podłącz wiatraczki normalnie do płyty głównej.

Opublikowano

Ja akurat mam dobre doświadczenia z Goodramem, lata temu kupowałem ich pamięci do Maców i wszystko działało pięknie. To było w czasach gdy taki Kingston próbował ludziom wciskać specjalne makowe wersje 50% drożej.

Kilka lat temu kupowałem 4 kości (właśnie te IRDM czy jak one się tam nie nazywają) i po paru tygodniach jedna padła. Sprzedawca oczywiście wymienił bez problemu. Tyle z kłopotów z nimi.

Edytowane przez dominalien