Opublikowano 15 sierpnia 202515 sie 3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):Nie, Windows 11 i Gamepass. Solucją ma być wyłączenie Hand-Free Audio ale nie widzę już takiej opcji w ustawieniach dźwięku. Klasyczne granie na kompie, mam 20 minut na pogranie w Tonego to czas ten marnuje na ustawienia dźwięku. Chyba oleję i podłącze po kablu.A, no to spróbuj na linuksie.
Opublikowano 8 października 20258 paź Mam problem z dyskiem. Sandisk SSD plus, typowy sata. Ma już swoje lata natomiast nie był mocno eksploatowany. Wieczorem komp jeszcze chodził, w nocy coś tam się ściągało. Rano patrzę, czarny ekran, BIOS nie wykrył dysku, odpiąłem, i przez przejściówkę usb podłączyłem do innego kompa, tam również cisza. Jest szansa na ratunek? Mógł tak po prostu paść, bez żadnych objawów?
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Jeszcze nie, odłączyłem póki co kartę graficzną, ale nic to nie dało :/
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Masz Kontroler RGB jakiś / Hub? Wygląda jakby robił zwarcie - odłącz go i podłącz na próbę wentylatory pod płytę główną.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Tak, od tego zacząłbym diagnozę - tu masz podłączone wszystkie wentylatory, mrugają, cykają, jakby traciły zasilanie na chwilkę, jedyny sposób, by sprawdzić, to odłączyć od niego i podłączyć bezpośrednio pod płytę główną, możesz też po prostu odłączyć mu zasilanie i sprawdzić na szybko tylko na jakimś wentylatorze, który masz najbliżej - choćby CPU.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Odłączyłem wszystkie wentylatory i ledy, dalej to samo, cały czas cyka jak na tym filmiku..Ok, po 10minutach takiego cykania komputer się uruchomił.. Wygląda jak zasilacz do wymiany.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. @Shago jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś (bo z komentarza wyżej rozumiem, że podłączyłeś wentylatory pod mobo zamiast do hubu) to odepnij wszystkie wentylatory i huby z mobo, zostaw samo chłodzenie cpu. To jakiś nowo złożony pc? Czy nagle się to stało? Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez rafanus2
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. @rafanus2 odłączyłem wszystkie wentylatory i ledy, zostawiłem tylko wentylator CPU, ale bez ledów.Nie nowy, komputer i zasilacz mają 6 lat, staruszek :). Zasilacz Gigabyte 750w tutaj jest, RTX3060Ti i Ryzen 5 3600. Jestem niemal pewien, że zasilacz szwankuje już.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Możesz jeszcze zrobić mostkowanie zasilacza, żeby się upewnić, że to na pewno on. Zielony pin z dowolnym czarnym pinem trzeba złączyć. Zobacz instrukcję na yt.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 24 minuty temu, Shago napisał(a):@rafanus2 odłączyłem wszystkie wentylatory i ledy, zostawiłem tylko wentylator CPU, ale bez ledów.Nie nowy, komputer i zasilacz mają 6 lat, staruszek :). Zasilacz Gigabyte 750w tutaj jest, RTX3060Ti i Ryzen 5 3600. Jestem niemal pewien, że zasilacz szwankuje już.Moje doświadczenie jest takie ze dowolna część od gigabyte w pc to proszenie sie o problemy ;). Ale moze jestem uprzedzony i częściej zwracam uwagę jak akurat z tym sa u kogos problemy. :) A jedyne ramy jakie mi padly i z ktorymi rozni kumple mieli problemy byly od Goodrama. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez Kangus
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. To był kupowany "gotowiec" z X-Kom za fajne pieniądze i w sumie z dobrymi podzespołami, na zasilacz nigdy specjalnie nie zwracałem uwagi, byle był "markowy" :)
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 37 minut temu, Kangus napisał(a):Moje doświadczenie jest takie ze dowolna część od gigabyte w pc to proszenie sie o problemy ;). Ale moze jestem uprzedzony i częściej zwracam uwagę jak akurat z tym sa u kogos problemy. :) A jedyne ramy jakie mi padly i z ktorymi rozni kumple mieli problemy byly od Goodrama.To samo zdanie mam o gigabyte. Co do goodrama nie, ja używam już ponad 20 lat produktów tej firmy, patriotycznie hehe, no i moja żona dzięki mnie od 8 lat zawodowo do renderowania i ogólnej pracy. Też zawsze namawiam znajomych na produkty tej firmy i nikt nigdy się nie skarżył. Zresztą wiki elektronik jest używany dosyć mocno przemysłowo więc z trwałością raczej nie powinien mieć problemów. W przemyśle nie siedzę już od dekady ale w militarce dalej w większości są wybierani oni jeśli chodzi o Polskie firmy.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 1 minutę temu, Ukukuki napisał(a):To samo zdanie mam o gigabyte. Co do goodrama nie, ja używam już ponad 20 lat produktów tej firmy, patriotycznie hehe, no i moja żona dzięki mnie od 8 lat zawodowo do renderowania i ogólnej pracy. Też zawsze namawiam znajomych na produkty tej firmy i nikt nigdy się nie skarżył.Ja mam bąbelek moze 5 technicznych znajomych takich co ich bisko znam i ... 3 osoby mialy jazdy z goodramami :D w tym tymi nowymi. Ja miałem lata temu i od tego czasu nie ruszam tej marki mimo ze tania i polska. Raz kupiłem od nich pendrive usb 3.0 to mial spadki na odczycie liczone w... Kilobajtach. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez Kangus
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Teraz, Kangus napisał(a):Ja mam babelek moze 5 technicznych znajomych i ... 3 osoby mialy jazdy z goodramami :D w tym tymi nowymi. Ja miałem lata temu i od tego czasu nie ruszam tej marki mimo ze tania i polska. Raz kupiłem od nich pendrive usb 3.0 to mial spadki na odczycie liczone w... Kilobajtach.No tania nie jest na pewno seria profesjonalna i gamingowa :D ja w każdym razie jestem zadowolony.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Teraz, Ukukuki napisał(a):No tania nie jest na pewno seria profesjonalna i gamingowa :D ja w każdym razie jestem zadowolony.Tansza od innych o tych samych parametrach :). Mowie o IRDM czy jakos tak, kumpel miał jazdy, wymienił na cos innego i problem rozwiązany.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. U mnie wszystko ok, od lat stabilnie podkręcone na 8000 u żony z resztą też bez problemów ale tam nie pamiętam nastawów ale ona ma AMD więc to nie ma aż takiego znaczenia. Jednak u niej dostają znacznie mocniej w kość bo renderuje na procku więc wysilone mocno.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. @@Shago mi właśnie taki sam hub zrobił kiedyś zwarcie aż zaczęły się kable na nim jarać. Dobrze że w miarę szybko zorientowałem się gdzie leży problem bo by komp się zapewne zjarał. Nigdy więcej żadnego ustrojstwa nie wsadzę. Jak możesz to wy(pipi) to w (pipi)ec i podłącz wiatraczki normalnie do płyty głównej.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Ja akurat mam dobre doświadczenia z Goodramem, lata temu kupowałem ich pamięci do Maców i wszystko działało pięknie. To było w czasach gdy taki Kingston próbował ludziom wciskać specjalne makowe wersje 50% drożej.Kilka lat temu kupowałem 4 kości (właśnie te IRDM czy jak one się tam nie nazywają) i po paru tygodniach jedna padła. Sprzedawca oczywiście wymienił bez problemu. Tyle z kłopotów z nimi. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez dominalien