Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pokemony na NDSa

Featured Replies

Opublikowano
W dniu 18.03.2025 o 22:22, Paolo de Vesir napisał(a):

Forumki, właśnie zaczynam pierwsze w życiu podejście do HeartGold i tak mnie naszło - jak w tak starych grach można robić wymianki Poczków aby zdobyć te które ewoluują przez wymianę? Nie mam absolutnie możliwości wymiany z kimś innym, ale wydaje mi się, że są na to jakieś obejścia których ja nie znam.

a taki Steelix pięknie uzupełniłby moją drużynę :(

Jak jeszcze SS i HG nie były tak drogie to jedną odpalałem w DSie, drugą w 3DSie i wymieniałem się ze sobą, ale to były czasy.. że ja sprzedałem obie..

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 261
  • Wyświetleń 114,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Bezpłciowe?   Grałem za szczyla w pokemon RED. Zlapalem Magicarpa. Uzywalem go dla jaj myslac ze moze cos z niego wyrosnie (nie mialem internetu ani poradnikow ani kolegow co graja w pokemony).  

• Pokemon Black 2 jest jedną z najlepszych (najlepszą?) odsłoną serii. Ale polecam grać na piracie, wgrać sobie jak człowiek patcha z podwyższonym poziomem trudności i zanurzyć się w tym pięknym świecie

• pewnie znacie ten komisk   nie zgadzam sie z nim w sumie bo lubilem ostatnio dodane startery     ale pytam co to kuva jest?!?! startery z black & wgite

Opublikowano

Czym jest Pokemon Black 2? To pełnoprawna część, ale będąca sequelem do Black 1? Czy jakiś standalone dodatek? Albo jakoś ostateczna wersja Black 1?

Cena fizyka absurdalna, nakład musiał być niewielki.

Opublikowano

To faktyczny sequel, są nowe lokacje (ale też częściowo się pokrywają z tymi z jedynki), ale największa zmiana jest Pokédex - w BW1 miałeś tylko poczki z regionu Unova, a w 2. - przekrój z różnych generacji.

Opublikowano

Z tego co pamiętam to w Black i White 2 były też walki z liderami z poprzednich generacji, a ten mały nakład to mały jak na Poksy, ale i tak poszło tego około 10 milionów

Opublikowano

zerowa zagadka - relacja podaż/popyt

Opublikowano
Godzinę temu, jimmy napisał(a):

Czym jest Pokemon Black 2?

Pokemon Black 2 jest jedną z najlepszych (najlepszą?) odsłoną serii. Ale polecam grać na piracie, wgrać sobie jak człowiek patcha z podwyższonym poziomem trudności i zanurzyć się w tym pięknym świecie. Gameplayowo nie ma lepszych pokemonów 2d.

Opublikowano
1 godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Przyznam, że ceny Pokemonów pozostają dla mnie niewyjaśnioną zagadką gamingu.

No jak dobrze pamiętam za Silvery dałem 120e a najdroższe są Black/White 2 gdzie ceny dochodzą do 180e. Szkoda że na gba/gbc gry były w tych kartonowych pudełkach bo też by człowiek kupił do kolekcji. Ogólnie przynajmniej wszystko po za Silver jest dla mnie ciężkie do ogarnięcia i co raz to bardziej rozmydlone przez ilość poków. Kończąc ostatnio Scarlet na Switch-u starałem się zbierać klasyczne poki bo większość nowych wydawała mi się byle jaka ale to pewnie kwestia nostalgii.

Opublikowano

Nie jest to na pewno tylko udoskonalenie Black 1, ale trudno powiedzieć, ile nowego. Ogólne wykonanie jest prawie takie same, i świat jest zmieniony, ale nie do końca nowy - no trochę się powtarzają miejsca, gymy itd.

Jednak jest to nowa opowieść rozgrywająca się później, inne są ogólne aktywności. Sporo rzeczy jest nowych, świat też jest zauważalnie większy, no dość sporo nowego dodali nawet w sensie lokacji.

Ciekawa formuła, która pod wieloma względami wydawała się reagować na narzekania fanów. BW2 są nastawione na rozbudowany postgame i ogólnie wydaje się produktem dla bardziej zaawansowanych fanów serii, dla których istotne są walki "serio" poza głównym wątkiem RPG czy też dostępność pokemonów. Pokemon World Tournament to istota tej gry, ogólnie jest to bardzo duża gra z masą rzeczy do robienia. Ostatecznie wychodzi z tego może największa gra Pokemon, ale sporo z tego to aktywności poboczne czy bardziej "zaawansowane". Osobiście podobało mi się użycie tylko nowych pokemonów, ale wiele osób chciało mieć wszystkie, to są wszystkie.

Co do opowieści głównego wątku, opinie są mieszane, sporo ludzi woli 1, sporo 2, no ale na pewno są inne.

Ogólnie nie wiem czemu nigdy nie spróbowali powtórzyć tego podejścia, mimo wszystko koszty produkcji musiały nie być za wielkie bo najbardziej czasożerna praca już była z "jedynki" niemal gotowa, a fani byli zadowoleni z wydania tych gier, no i sprzedaż była nadal taka że 99% gier może pomarzyć. Mimo wszystko machina nowych pokemonów musi widocznie zapieprzać do przodu.

Ech człowiek aż żałuje że sprzedał stare DS-y jak to opisuje, już by włączył to by zaczął ciorać na 100 godzin.

Opublikowano

Za heartgold z tym takim małym breloczkiem, do którego wgrywało się pokemona dałem na wyprzedaży amazona koło 120zł w swoim czasie, a za white 2 100zł używka na allegro - też w odpowiednim czasie.

Zostawię dzieciom w spadku.

Opublikowano
4 godziny temu, tlas napisał(a):

Pokemon Black 2 jest jedną z najlepszych (najlepszą?) odsłoną serii. Ale polecam grać na piracie, wgrać sobie jak człowiek patcha z podwyższonym poziomem trudności i zanurzyć się w tym pięknym świecie. Gameplayowo nie ma lepszych pokemonów 2d.

Patch jest zbedny. Koncowka B2/W2 to masa godzin grindu, by ukonczyc gre. Ogolnie 5 gena wymagala dosyc sporo grindowania pod sam koniec przed liga

Opublikowano

Nakład był niby duży, ale nie na poziomie jakiegoś Asasyna 3, by podać grę wydaną w tym samym czasie (którą dziś w pudełku łatwo kupić za 10 zł). Sprzedaż niby 8,5 miliona, ale pewnie prawie połowa z tego w Japonii, kopii po angielsku nie ma aż tak wiele jak na cały świat zainteresowanych. Podzielić na dwie wersje i nie jest to aż tak wiele gier jak na liczbę zainteresowanych na świecie chcących kopii po angielsku.

Czemu nie skupowano więcej przed premierą i tuż po, biorąc pod uwagę atrakcyjność tej gry? Tutaj jest ciekawy dla mnie aspekt, że seria Pokemon ma też dość rzadką i nieoczekiwaną wtedy cechę, że zyskuje ciągle na popularności, a nie nudzi się ludziom w miarę lat. Mało kto się spodziewał, że przez następne kilkanaście lat, marka przeżyje wręcz rozkwit popularności.

Nie wiem, jaki inny produkt na świecie był atrakcyjny dla dzieci i w miarę dekad tak efektywnie zatrzymał sporą część zainteresowania oryginalnego pokolenia, jednocześnie będąc w stanie przyciągać podobną liczbę dzieci z zupełnie nowego pokolenia.

Powodów kilka - mocna obecność fizyczna z rekordowo popularną karcianką, mocna obecność na komórkach, świetne wpasowanie się głównej serii gier zarówno w granie online kompetytywnie i społecznie, jak i w streaming, gdzie dzięki metodzie turówki łatwo streamerowi gadać co robi, a innym powtarzać dokładnie to samo, co on zrobił.

No i popularność Switcha też swoje zrobiła, bo jednak są to gry na konsoli Nintendo, a na Switchu gra prawie dwa razy tyle ludzi, co na 3DS-ie. Gdyby Pokemony były wypuszczane "dla kolekcjonerów bez liścia" na Steam Decku dla dwóch milionów ludzi, a nie dla stu milionów, to też by pewnie ograniczało popularność serii.

No i... nadal nie ma konkurencji. Po tylu latach. To też potęguje popyt inaczej niż w przypadku większości hitów, gdzie pojawiają się liczni naśladowcy, rośnie cały subgatunek, popyt się rozmywa na wiele pozycji. Z Pokemonami się tak nie stało. Sam nie wiem, czemu nikt inny tego nie robi.

• w grach - tyle "ekspertów" online jęczy codziennie, że te gry są fatalne, developer robi to koszmarnie... czemu nadal przez tyle lat nikt nie zrobił choćby przyzwoitej kopii pokemonów, a co dopiero "dobrej", skoro to tak łatwe i przynosi takie miliardy? Jest kilka gier które mają NIEKTÓRE elementy pokemonów, i prawie wszystkie z nich to pikselowe indyki

• jako franczyza - czemu np. Nintendo nie wprowadziło wyrazistych ikon i postaci do takiego choćby Animal Crossing, by łatwo można było przenieść popularność tej serii na inne media? Czemu nie zrobili więcej ze Splatoonem? Tak samo z innymi firmami. Są próby - próbuje to robić Marvel, Overwatch, Minecraft, Fortnite oczywiście - ale mało komu udało się rozkręcić choć trochę z tego obejmującego wszystkie media włącznie ze światem fizycznym przekazu, który pompuje popularność Pokemonów. Najlepiej pod tym względem ma chyba FIFA, bo zawsze jest zachęta pojechać naprawdę na Bernabeu i zobaczyć tego Bellinghama z gry hehe. Albo pokopać samemu gałę na szkolnym.