Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

CHodzi ktoś z Was na grzybobrania do lasu? Ja uwielbiam wstawać wcześnie we wrześniowe poranki i chodzić po mokrej od rosy gęstwinie w poszukiwaniu tych owoców lasu. Szczególnie gdy promienie słoneczne przebijają się przez korony drzew i malują na białej mgle świetliste słupy, budząc do życia leśną zwierzynę.

Wstęp jak w filmie przyrodniczym :obama:

Ja uwielbiam kurki, dobry sosik wychodzi i każde inne pewne grzyby. Na wigilię kozackie są łazanki w sosie grzybowym. Moja babcia całe życie zbiera płachetki zwyczajne, ale mówi się na to niemki. Ja tego nie jem bo trochę do sromotnika podobne, a grzybiarz myli się tylko raz. 

Edytowane przez Cosmos

• Odpowiedzi 71
  • Wyświetleń 5,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• CHodzi ktoś z Was na grzybobrania do lasu? Ja uwielbiam wstawać wcześnie we wrześniowe poranki i chodzić po mokrej od rosy gęstwinie w poszukiwaniu tych owoców lasu. Szczególnie gdy promienie słoneczn

• smażone w panierce czubajki kanie, orgazm dla zmysłów

• Hehe, najlepszy kurs miałem z dziadkami. Dziadek był leśniczym i pierwsze 3 lata życia spędziłem na leśniczówce. W środku lasu. Potem przyjeżdżałem tam na wakacje, nawet ostanio wpadłem na chwilę, zob

Opublikowano

No ale fajnie też samemu przejść jakiś kurs rozpoznawania grzybów i potem wyjść zrelaksowac się w lesie. Świetna sprawa, ale warto brać telefon do lasu. Endomondo nie raz zaoszczedzilo mi dużo czasu w odnalezieniu samochodu.

Co do nazewnictwa grzybów to rzeczywiscie- co region to inne określenia.

Opublikowano

Kocham jesc i zbierac. Niedawno kupilem atlasy zeby umiec tez w koncu rozpoznawac jadalne blaszkowe. O jakim kursie rozpoznawania grzybow piszesz?

Opublikowano

U mnie na wsi w Sanepidzie robili. Nie wiem czy to popularna praktyka w całej PL. Czasami też leśnicy robią.

Opublikowano

No wlasnie pierwsze slysze. Zazwyczaj to wiedza przekazywana "rodzinnie". Za to wiem, ze do sanepidu mozna po grzybach jechac i ci sprawdza czy trujakow nie narwales.

Opublikowano

Hehe, najlepszy kurs miałem z dziadkami. Dziadek był leśniczym i pierwsze 3 lata życia spędziłem na leśniczówce. W środku lasu. Potem przyjeżdżałem tam na wakacje, nawet ostanio wpadłem na chwilę, zobaczyć jak to tam teraz wygląda. Kozak (pipi)a miejsce. Było jezioro i wielki, jak dla dzieciaka to bezgraniczny las, pełen tajemnic i legend. No i chodziło się na grzyby i teraz wiem dokładnie co można zbierać a co nie. Do tego jeszcze pływanie łódką, zbieranie jagód. Kiedyś położyłem się na jagodach, jak je zbierałem i wbiło mi się chyba z 8 kleszczy ^^ Najlepsze lata mojego życia, wolałem wakacje w lesie i nad jeziorem niż nad morzem. 

Opublikowano

A jak się widzi na żywo sięgające do pasa  mrowisko, to niezłe ciary na plecy wjeżdżają :)

Z jagodami lepiej uważać bo można się bąblowicy nabawić jeśli chory lis albo sarna osikały. No ale też nie raz wpieprzałem :)

Opublikowano

Grzyby są chvjowe, żadnych wartośći odżywczych, czy witamin, łatwo się otruć, smakiem też mnie nie porywają. Jedynie kurki lubię.

Opublikowano

Mity sprzedajesz. Żadnych wartości odżywczych i witamin to nie mają kamienie.

Opublikowano

A podaj mi jakieś cenne witaminy, minerały lub wartości odżywcze, które znajdują się w grzybach w konkretnych ilościach.

Opublikowano

Ja się czepiam jedynie o słowo "żadnych". Nie będę się zgłębiał, bo mnie to mało interesuje. Grzyby to dla mnie przede wszystkim smak. Pytanie o konkretne ilości zadałeś rozumiem dla beki.

No ale mogę oczywiście rzucić jakimś pierwszymi lepszymi linkami z googla na ten temat:

http://ciecinski.eco.pl/grzyby_2.html

http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/produkty/310410,Jakie-skladniki-odzywcze-zawieraja-grzyby.html

ale weryfikować ich prawdziwości już mi się nie chce.

Opublikowano

Uwielbiam siedziunia ze szmaciaków (dla polaków z okręgu poniżej A "kozia bródka") w bułce tartej. Ale weźnij to znajdź :/

Opublikowano

Wiadomo, prawie w każdym pożywieniu coś wartościowego się znajdzie, ale ważna jest tego ilość. Grzyby to ponad w 80% woda, więc biorąc pod uwagę fakt, że coś dobrego w sobie mają, trzeba byłoby ich jeść bardzo dużo.

Opublikowano

W dodatku dzieciaki do chyba 8 lat, nie powinny jadać grzybów, bo są za ciężkie dla ich wątroby. Również czytałem, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych, ale bardziej tu chodzi chyba o to, że produkt świeży, z lasu, zebrany własnoręcznie. No i suszenie grzybów - pamiętam jak na wsi u ciotki suszyli grzyby - wyglądało to jak naszyjniki z grzybów:) i nieźle pachniało.

Grzybki lubię marynowane. Ale raz jadłem u znajomych do wódeczki i ... trafiło się szkło ze słoika. Nieźle.

Z jajecznicą jadłem tylko raz i to te kurki z Biedry - w sumie średnio smakowało.

No i ze dwa lata temu byłem na grzybach, to nic prawie nie znalazłem, połowa robaczywa, ale za to dwa kleszcze przywiozłem :/

W sumie sos do ziemniaków i te grzyby tam, wyglądały jak ślimaki:)

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano

Dobre grzybki nie są złe. Kurki na maśle albo z jajkiem, boczniaki smażone, sos na bazie borowików z cebulą, kozim serem i pietruszką mmm, albo sos do mięsa i kaszy gryczanej z suszonych opieńków. Sam nie zbieram bo nie umiem i nie lubię wcześnie wstawać, ale szacun dla tych co to robią. Sąsiad zawsze coś odpala po zbiorach za flaszkę i na zimę mamy ;)

Opublikowano

Kurki fajna sprawa. W sklepach paczuszka kosztuje koło11 złotych, a kiedyś  widziałem jadąc pociągiem do Kołobrzegu z Poznania, jak do pociągu wsiadali grzybiarze z 4 wielkimi koszami pełnymi kurek każdy. Mam też ciotkę która mieszka w okolicach Częstochowy i potrafi też całe kosze tych grzybów nazbierać. Niestety u mnie w okoliach Poznani raczej słabo z tymi grzybami.

Swoją drogą inne grzyby suszone w sklepach też potrafią być cholernie drogie. A paczuszka takich grzybów to około 10 minut zbierania i to niekoniecznie w miejscu z jakimś super wysypem.

Opublikowano

Nie wiem czemu, ale jak ktoś mówi o zbieraniu grzybów to przypomina mi się ta pop.ierdolona reklama herbaty Saga i jej przeróbka.

Opublikowano

W tym roku jak nie popada, to grzybów nie będzie, więc będą kur.ewsko drogie. ;d

Opublikowano

w tym roku to conajwyzej opieńki będą, o ile skonczy sie ta pie,rdolona susza

smazone opienki z sola i pieprzem, do tego jakies swieze pieczywo :wub:  z jajkiem to profanacja

Opublikowano

Opieńki ciężko mi rozpoznać, zbieram tylko z ojcem. xD Ale potwierdzam, są pycha.

Opublikowano

lel to chyba naj,.ebana lazisz do tego lasu jak trudno ci rozpoznac opienki

Opublikowano

Pije w domu, do lasu idzie zagryzc.

Grzyby są chvjowe, żadnych wartośći odżywczych, czy witamin, łatwo się otruć, smakiem też mnie nie porywają. Jedynie kurki lubię.

Nie wszystko co w naturze dobre musi miescic sie w gornych partiach tabelek odzywczych. :lapka: Wiem, ze teraz jest moda fit i kazdy odzywia sie zdrowo (a przynajmniej wiekszosci tak sie wydaje) ale nie chodzi o to aby zjesc 2 kosze grzybow by co z nich wyciagnac. Muszrumy to przede wszystkim smak, ktorego nie da sie zastapic niczym innym jak w przypadku produktow kalorycznych (np. ryz kasza i na odwrot). Kanie na masle i w bulce panierowane polecam mocno mimo, ze tluszcz i zero witamin.