August 9, 200916 yr Czas wyjazdów nad morze itp. Jakie ryby preferujecie. Smażone, wędzone ? Jeśli tak to jakie ? Ja osobiście uwielbiam mirunę i flądrę, a z wędzonych obowiązkowo węgorz. ;] Pycha.
August 9, 200916 yr Mój znajomy z Łeby jest rybakiem. Zawsze, będąc u niego przynosił nam po nocnym połowie świeże rybki do spróbowania. Najbardziej do gustu przypadł mi halibut- nie ma za wiele ości i jest na prawdę bardzo smaczny i miruna. Na wakacjach smakuje mi prawie każda ryba, o ile jest dobrze usmażona. Wędzonych ryb niestety nie lubię, choć od czasu do czasu zjem kawałeczek wędzonej makrelki.
August 11, 200916 yr Wszystkie morskie z frytkami, ale tylko filety, nienawidze ości;/ fix'd Ja uwielbiam szprota w sosie pomidorowym. Ofc z puszki No i śledź też daje radę w takiej kombinacji. Łosoś mi nie podchodzi, jakiś taki mdły jest. W ogóle to nie przepadam za rybami, szczególnie za najgorszą z nich - karpiem.
August 11, 200916 yr Wędzony łosoś na kanapce. No i jak smażone to filety - to nad morzem. A w domu to czasem tuńczyk w pomidorach.
August 13, 200916 yr ostatnio jadlem jakas smazona z mandarynkami i ananasem, ryba rasy filet, poezja.
August 15, 200916 yr ryb nienawidze na sam ich zapach chce mi sie rzygac. Wyjatki -wedzona makrela -sledz w sosie smietanowym -paluszki rybne
August 16, 200916 yr I tak najlepsza jest ryba po grecku. kocham <3 wpis - zaje.bista, ale dawno nie jadłem
August 16, 200916 yr Ryba po grecku jest swietna, ale troche ciezko jest mi ja dostac Jestem fanbojem klopsikow rybnych, sledzi w smietanie, ale najbardziej domowych sledzi w occie - takich panierowanych, smazonych, a nastepnie zostawionych na noc w zalewie octowej. Pyszne, co prawda czasochlonne i smierdzi, ale oplaca sie
August 16, 200916 yr Wędzona makrela jest jedyną potrawą zawierającą rybę, której nie potrafie przełknąć. Tak to jem wszystkie rybki, w kazdej postaci, a najbardziej lubie takiego podwędzanego (ale jakby surowego) łososia. Edited August 16, 200916 yr by gekon
August 17, 200916 yr Author Ojciec dzisiaj kupił wędzoną Maślanę ;o masakra, dawno nie jadłam tak pysznej rybki.
August 17, 200916 yr z filetów Miruna pycha. Panga też daje radę. A z przetworzonych to wszystko, pasty rybne, makrele w sosie pomidorowym, sałatki ze śledzia. Rzadko jadam w sumie, ale czas to zmienić.
August 20, 200916 yr Marynowany śledź ponad wszystko. Zwłaszcza nad morzem(z cebulką, po kaszubsku, a ze śliwkami to już czwarty wymiar). Jego dodatkową zaletą jest to, że np. nad morzem jedna sztuka kosztuje ok. 3 zł, co pozwala na uratowanie budżetu.
August 23, 200916 yr Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał nad spróbowaniem to polecam rekina. Rybka nie za droga, coś koło 13 złotych za kilogram, a jest naprawdę bardzo dobra. W smaku lekko kwaskowata, tak jakbyś polał ją cytryną. Poza tym jest strasznie mięsista i ta co ja jadłem nie miała ości, nie licząc kręgosłupa. To tak w ramach propozycji. A co do preferencji rybnych to lubię większość rodzajów takich popularnych. Nie lubię za to babrać się w ościach dlatego nie jem za często, chyba, że przetworzone w jakieś pasty itp. oraz wszelkiego rodzaju śledzie i filety.
August 23, 200916 yr Author Ogólnie do ryb nad morzem czy w innych restauracjach podają w dodatku cytryne, żeby można polać sokiem. ;] Ja dzisiaj robiłam filety z dorsza, pycha wyszły. ;]
August 23, 200916 yr Z rybek lubię duże sardynki wrzucane prosto z wody na grilla, filety z łososia i takiż stek, stek z tuńczyka. Z morskich, ale nie ryb, to uwielbiam owoce morza we wszelkiej w postaci, ostatnio jadłem gotowaną ośmiornicę, której odnóża są pocięte za pomocą nożyczek i podane na pikantnie, po prostu świetne.
August 23, 200916 yr Ogólnie do ryb nad morzem czy w innych restauracjach podają w dodatku cytryne, żeby można polać sokiem. ;] Ja dzisiaj robiłam filety z dorsza, pycha wyszły. ;] No tak, ale o to właśnie chodzi, że w tej tego nie musisz robić, bo ma sama w sobie taki smak.
August 23, 200916 yr Jak to "ma taki smak"? Pierwsze słyszę, żeby do ryby dodawało się cytrynę dla smaku.