Lain 107 Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 Czas wyjazdów nad morze itp. Jakie ryby preferujecie. Smażone, wędzone ? Jeśli tak to jakie ? Ja osobiście uwielbiam mirunę i flądrę, a z wędzonych obowiązkowo węgorz. ;] Pycha. 1 Quote Link to comment
Lucek 4417 Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 wedzony losos na cieplo! Quote Link to comment
Kania 66 Posted August 9, 2009 Share Posted August 9, 2009 Mój znajomy z Łeby jest rybakiem. Zawsze, będąc u niego przynosił nam po nocnym połowie świeże rybki do spróbowania. Najbardziej do gustu przypadł mi halibut- nie ma za wiele ości i jest na prawdę bardzo smaczny i miruna. Na wakacjach smakuje mi prawie każda ryba, o ile jest dobrze usmażona. Wędzonych ryb niestety nie lubię, choć od czasu do czasu zjem kawałeczek wędzonej makrelki. Quote Link to comment
Kosmos 2711 Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 Wszystkie morskie z frytkami, ale tylko filety, nie nawidze ości;/ Quote Link to comment
Figlarz 1272 Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 Wszystkie morskie z frytkami, ale tylko filety, nienawidze ości;/ fix'd Ja uwielbiam szprota w sosie pomidorowym. Ofc z puszki No i śledź też daje radę w takiej kombinacji. Łosoś mi nie podchodzi, jakiś taki mdły jest. W ogóle to nie przepadam za rybami, szczególnie za najgorszą z nich - karpiem. Quote Link to comment
BartX 9 Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 Wędzony łosoś na kanapce. No i jak smażone to filety - to nad morzem. A w domu to czasem tuńczyk w pomidorach. Quote Link to comment
TeBe 142 Posted August 11, 2009 Share Posted August 11, 2009 śledź smażony <biedak> Quote Link to comment
Guest Beka Wnusiu Posted August 13, 2009 Share Posted August 13, 2009 Pstrąg smażony <ok> Quote Link to comment
Guest MasterShake Posted August 13, 2009 Share Posted August 13, 2009 ostatnio jadlem jakas smazona z mandarynkami i ananasem, ryba rasy filet, poezja. Quote Link to comment
mortis 2 Posted August 15, 2009 Share Posted August 15, 2009 ryb nienawidze na sam ich zapach chce mi sie rzygac. Wyjatki -wedzona makrela -sledz w sosie smietanowym -paluszki rybne Quote Link to comment
Kosmos 2711 Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 I tak najlepsza jest ryba po grecku. kocham <3 Quote Link to comment
Figlarz 1272 Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 I tak najlepsza jest ryba po grecku. kocham <3 wpis - zaje.bista, ale dawno nie jadłem Quote Link to comment
bountyhunter 78 Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 Ryba po grecku jest swietna, ale troche ciezko jest mi ja dostac Jestem fanbojem klopsikow rybnych, sledzi w smietanie, ale najbardziej domowych sledzi w occie - takich panierowanych, smazonych, a nastepnie zostawionych na noc w zalewie octowej. Pyszne, co prawda czasochlonne i smierdzi, ale oplaca sie Quote Link to comment
Wiolku 1592 Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 I tak najlepsza jest ryba po grecku. kocham <3 Wpis. <ok> Makrela wędzona<cool> Quote Link to comment
gekon 1787 Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 (edited) Wędzona makrela jest jedyną potrawą zawierającą rybę, której nie potrafie przełknąć. Tak to jem wszystkie rybki, w kazdej postaci, a najbardziej lubie takiego podwędzanego (ale jakby surowego) łososia. Edited August 16, 2009 by gekon Quote Link to comment
Lain 107 Posted August 17, 2009 Author Share Posted August 17, 2009 Ojciec dzisiaj kupił wędzoną Maślanę ;o masakra, dawno nie jadłam tak pysznej rybki. 1 Quote Link to comment
Manor 645 Posted August 17, 2009 Share Posted August 17, 2009 z filetów Miruna pycha. Panga też daje radę. A z przetworzonych to wszystko, pasty rybne, makrele w sosie pomidorowym, sałatki ze śledzia. Rzadko jadam w sumie, ale czas to zmienić. Quote Link to comment
Kosmos 2711 Posted August 17, 2009 Share Posted August 17, 2009 Ryba wpływa na wszystko:) Quote Link to comment
froncz piotrewski 1732 Posted August 20, 2009 Share Posted August 20, 2009 Marynowany śledź ponad wszystko. Zwłaszcza nad morzem(z cebulką, po kaszubsku, a ze śliwkami to już czwarty wymiar). Jego dodatkową zaletą jest to, że np. nad morzem jedna sztuka kosztuje ok. 3 zł, co pozwala na uratowanie budżetu. Quote Link to comment
Robak 1233 Posted August 23, 2009 Share Posted August 23, 2009 Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał nad spróbowaniem to polecam rekina. Rybka nie za droga, coś koło 13 złotych za kilogram, a jest naprawdę bardzo dobra. W smaku lekko kwaskowata, tak jakbyś polał ją cytryną. Poza tym jest strasznie mięsista i ta co ja jadłem nie miała ości, nie licząc kręgosłupa. To tak w ramach propozycji. A co do preferencji rybnych to lubię większość rodzajów takich popularnych. Nie lubię za to babrać się w ościach dlatego nie jem za często, chyba, że przetworzone w jakieś pasty itp. oraz wszelkiego rodzaju śledzie i filety. 1 Quote Link to comment
Lain 107 Posted August 23, 2009 Author Share Posted August 23, 2009 Ogólnie do ryb nad morzem czy w innych restauracjach podają w dodatku cytryne, żeby można polać sokiem. ;] Ja dzisiaj robiłam filety z dorsza, pycha wyszły. ;] Quote Link to comment
Blok 6 Posted August 23, 2009 Share Posted August 23, 2009 Z rybek lubię duże sardynki wrzucane prosto z wody na grilla, filety z łososia i takiż stek, stek z tuńczyka. Z morskich, ale nie ryb, to uwielbiam owoce morza we wszelkiej w postaci, ostatnio jadłem gotowaną ośmiornicę, której odnóża są pocięte za pomocą nożyczek i podane na pikantnie, po prostu świetne. Quote Link to comment
Robak 1233 Posted August 23, 2009 Share Posted August 23, 2009 Ogólnie do ryb nad morzem czy w innych restauracjach podają w dodatku cytryne, żeby można polać sokiem. ;] Ja dzisiaj robiłam filety z dorsza, pycha wyszły. ;] No tak, ale o to właśnie chodzi, że w tej tego nie musisz robić, bo ma sama w sobie taki smak. 1 Quote Link to comment
Blok 6 Posted August 23, 2009 Share Posted August 23, 2009 Jak to "ma taki smak"? Pierwsze słyszę, żeby do ryby dodawało się cytrynę dla smaku. Quote Link to comment
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.